Spanien Torrevieja

Karneval i Torrevieja och riktig feststämning

Karneval firas  nu i Torrevieja precis som i andra delar av av Spanien och även i många andra länder i södra Europa. Här pågår i samband med  karnevalstiden också flera olika kulturevenemang. Teater, film, utställningar, konserter, operaföreställning på teatern och olika karnevalsbaler. Och visst var vi på plats. Som åskådare. Gårdagens karnevalståg hade många deltagare  i alla åldrar och där bl.a. skolor, dansskolor, arbetsplatser, föreningar var representerade. Gårdagens karnevalståg var också en tävling och med rejäla prissummor till de som av en jury ansågs vara bäst. Även nästa lördag, den 17/2 avgår ett stort karnevalståg, då sent på kvällen och det avslutar  festligheterna.

Karneval på gång i Torrevieja

 Förberedelser

-Är viktiga. Och vi förberedde oss inför eftermiddagens karneval i dubbel bemärkelse. I det vackra söndagsvädret kändes en “utelunch” med havsutsikt given och även en strärkande promenad längs havet. Att sedan helt spontant träffa på vänner som också laddar inför karnevalen är bara trevligt. Så vi anslöt oss runt bordet och värmde tillsammans upp i solen. Värmen skulle vi komma att ha nytta av senare under eftermiddagen visade det sig. Karnevalsdeltagarna förberedde sig på andra sätt.

Njutbar lunchutsikt.

Samling vid “pumpen”, snarare vid ett fyrkantigt bord. Tio stycken som förbereder sig inför karnevalståget. Och stämningen var hög redan här.

Storsamling på restaurang Lizzaran. Och vännerna Ama (i rutig jacka ) och Ami  (i kortärmat) har också dokumenterat eftermiddagens begivenheter.

Karnevalsdeltagare förberedde sig och försökte hålla värmen.

 

Karneval  och askonsdag

Karnevalen är en festival, en festperiod, som i katolska länder brukar inträffa 3-8 dagar före askonsdagen som inleder fastan. Askonsdagen är den katolska kyrkans/trons förberedelsetid inför påsken och är katolikernas största och viktigaste högtid. Och namnet askonsdag kommer av bruket  att i den katolska läran att beströ sig med aska under fastans första dag. Även i Sverige firade man karneval under den katolska tiden men efterreformationen på 1500-talet, då landet blev protestantiskt, försvann karnevalsfirandet. Karneval, själva ordet,  kommer från det latinska uttrycket “carne vale” alltså “farväl kött”. Och kött skulle man inte äta under fasteperioden. Man skulle denna tid, i 40 dagar , utom söndagar,fram till påskdagen leva återhållsamt på alla sätt och vis och inte heller ägna sig åt egoistiska tankar.

Karnevalståget skulle avgå klockan 16, men det var snarare en rekommendera samlingstid och inte förrän klockan var 17.3o började deltagarna röra sig framåt. Men vi väntade. Jättetrevligt att vara med även som åskådare . Menvem vet om vi är med som deltagare nästa år- Mycket träning behövs.

Hemma i Stockholm är det inte så gott om karnevalståg men jag brukar varje år se Prideparaden och där är det verkligen karnevalstämning även om det inte är fastetider-

De yngre deltagarna

 

Ungdomarna –

– och de något äldre

32 svar på ”Karneval i Torrevieja och riktig feststämning”

 1. Så trevligt och festligt med karneval hos er. Kan tänka mig att det är ett uppskattat inslag. Sonens brasilianska vän är på karnevalen i Rio just nu och där verkar det vara fart och fläkt.

  Kram och trevlig måndag!

  1. Karnevalen i Rio skulle jag gärna velat vara med på, men det blir nog inte så. Men roligt hade det varit. Kul för sonens brasilianska vän spm är på plats i Rio. Men jag är glad att få lite karnevalsstämning här. Och trevligt hade vi.
   kram!

 2. Den som väntar på nåt gott … 🙂
  Härlig karnevalsstämning här hos dig o läckra bilder – värmer upp ett vintergråkallt Sverige.
  Fortsatt sköna februaridagar!
  Kram Mia

  1. Jadå! Vi väntade tålmodigt och det var ju ingen snö eller minusgrader. Och här är tiden inte så viktig.
   Jättefin stämning och roligt att få vara med och ta del av detta.
   Fint att det värmer upp även dig.
   Stor kram!

 3. Hej Ditte!
  Kul att se er alla “kändisar” runt bordet! Och tack för infon om karnevalen och dom vackra bilderna!!
  Så söta småtjejerna är 😀
  Kram P ♥♥

  1. God sen kväll!
   Tack ! Och stort grattis på födelsedagen. Jag ringer snart.
   Du var me oss i tankarna, bara så du vet. Karnevals tåget är roligt att se och särskilt småttingarna. Men vilket tålamod de hade som väntade och väntade på avgång.
   Kram och många tankar.

 4. I Córdoba fortgår Karnevalen enda fram till den 18/2. Förhoppningsvis lär jag få se lite här och där även i (Cadiz).
  Jag har både hört uppträdande med sång och teater vid Katedralen. Vilken härlig stämning med gott sällskap. Många ansikten känner även jag igen ?
  Kram

  1. Då är det en dag till. För här går det sista karnevalståget den 17/2 men det är då kvälls/nattid.
   Och visst får du se en del i Cadiz också-
   Här blev vi ett helt gäng som gick tillsammans för att se och det är roligt med dessa spontana möten. Ja,, även de planerade förstås.
   Kram och trevliga karnevalsdagar önskar jag dig.

 5. Det var kul att vi blev så många som hamnade där vid det lilla bordet innan vi gick upp till startplatsen.
  Se där, där kom förklaringen till varför dom har karnevalen vid den här tidpunkten på året istället för då när det är varmt och skönt – tack för den! 🙂
  Vi hörde musiken från tåget långt in på kvällen, det var verkligen en härlig festyra 🙂

  Ha en skön kväll!

  1. Jättetrevligt med dessa spontana möten! Ja, även de mer planerade…
   Visst hade lite värme varit på sin plats dessa karnevalsdagar, men efetrsom den hänger ihop med påsken så beror det ju på när den kommer. Och det varierar ju en del.
   Musiken hörde vi ändå hem till oss så det tog nog många timmar innan alla var i mål-

   Trevlig kväll önskar vi er också-

 6. Här fick jag inte bara njuta av helt underbara och färgglada bilder utan jag fick mig också en lektion om den katolska bakgrunden. Har med andra ord utökat min allmänbildning igen;-)
  Sedan utgår jag ifrån att du inte kommer skippa kött och inleda en fasteperiod på onsdag;-)
  I Stockholm fanns det ju förut Quarnevalen i maj, men det är ju en event för studenter. Googlade, men hittade bara en sajt om Quarnevalen 2017, så jag antar att eventet har gått i graven.

  1. Färgglatt var det verkligen och mycket möda och “stora pengar” har lagts på utstyrslar. Och stämningen var verkligt god. Men segt för publiken att vänta. Vi svenskar är inte så vana med denna mycket flexibla tid. Och bakgrunden till karnevalen och askonsdagen kan en ju har med sig i bakhuvudet. Delar gärna med mig lite.
   Quarnevalen minns jag också och vet att jag sett den. Men kanske kommer den vartannat år…men Prideparaden är ju pigg och färstark och rolig att se och kanske delta i.

 7. WOW så läckert ser ju jättefestligt ut! Så fina de är, det är klart att det måste vara en upplevelse, bara ordet karneval får det ätt låta som en stor upplevelse, här har vi snö med regn !
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Festligt var det, men också kallt för de tunnklädda som skulle vara med i karnevalståget- Det dröjde ju innan allt var klart för avgång. Härlig stämning var det!
   Ha det bra du också och snart är våren på väh hemma i Sverige också.
   Kram!

 8. Festliga bilder! Glädje, pompa och ståt! Och alla är med.

  Första gången jag såg en riktig karneval var 1997 då Sigge och jag åkt till Los Gigantes på Teneriffa. Jag har läst en hel del om bakgrunden, så den visste jag. Dessutom har jag läst om den kyrkliga delen just pga att jag är kyrkvärd. Mycket intressant alltihop! Och vad gäller fest, så är det härligt att ta tillvara varje tillfälle!
  Nattakram!

  1. Här är verkligen alla med och de som inte är med i karnevalståget är på plats som publik. Kul att du och Sigge sett karnevalen på Teneriffa. Kan tänka mig det är fina minnen.
   Många vet ju inte om detta ed askonsdagen så jag tog med den för den och karnevalen hänger ju ihop.
   Fest är alltid trevligt och här var det god stämning hos oss alla.
   Önskar dig en fin tisdag.
   kram!

 9. Kul att gå in på era bloggar och få lite olika perspektiv på samma sak. Snygga dräkter, vi skulle kanske införa askonsdag här med. Men utetempraturen sätter väl stopp tyvärr.

  1. Visst blir det lite olika och det är ju tur det.
   Härlig stämning var det och även hos oss som träffades innan.
   Ja, lite karnevalsstämning hemma skulle förstås pigga upp nu.

 10. Härligt med karneval, fast det ser lite kylslaget ut. Men de dansar väl sig varma. Ser att barnen/ungdomarna i alla fall har hudfärgade ‘kroppsstrumpor’ under dräkterna så de inte behöver vara alltför nakna och kalla.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Stämningen var hög men det dröjde länge innan karnevalståget startade så nog hann det bli kallt under den tiden. Sedan återkom nog värmen för deltagarna. Kroppsstrumporna hjälpte ju till att hålla lite värme, men kallt var det för deltagarna att stå och vänta på att få gå.
   Önskar dig en fin vecka.
   Kram!

 11. Ser trevligt och härligt festligt ut – och vilka fantastiska kreationer!
  Fint väder hos dig – det är det inte här … snöslask och nollgradigt! Ingen karnevalsstämning precis 🙂
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. I söndags var det riktigt fint försommarväder. Njutbart! Karnevalen är rolig att se och vilket pyssel och vilken kreativitet för att få till alla kostymer.
   Är det snöslask så kanske blommorna, knopparna, så smått vågar sig fram och lite vår kan göra entré.
   Trevlig tisdag!
   kram!

 12. Gomorron!
  Tack för fina bilder och historik. Jag hade mer än gärna varit med på förträffen? och sett karnevalen sedan irl.
  Kram/A-K

  1. Gomorron! Du är alltid saknad! Och visst är det trevligt att man här lätt ses både spontant och planerat. Kul att se en del av karnevalen. Men hela hade det blivit en nattmangling att se.
   Kram!

 13. Visst var de tjusiga i sina färgglada dräkter. Och trevligt att vi alla kunde träffas. Men vi sitter och tittar åt olika håll allihop när du tar bilden…. 😀
  Stor kram och trevlig tisdag

  1. Ja, alla var inte direkt fokuserade när jag tog bilden. Men å andra sidan är den ju inte heller tillrättalagd…Har en jättefin bild på dig och Patrik som jag ska maila.
   Trelvligt att spontant ses och gå och se karnevalen tillsammans. Och färgglada dräkter var det.
   Stor kram och trevlig kväll.
   Vi hörs!

  1. Karnevalsveckorna här är lite extra och det är roligt att få vara med om detta. Och jag delar gärna med mig.

 14. Men oh så fina flickor! Så roligt att få festa loss, dansa och glädjas tillsammans. Att det är en gammal religiös rit som ligger bakom var spännande att få höra, farväl kött, jag säger då det! När vi fick hit väldigt många flyktingar så reagerade ju många på ramadan när muslimerna fastar dagtid för att sen vräka i sig mat under kvällarna. Det var så annorlunda och vi tyckte att det kanske inte var rätt att även barnen skulle fasta. Men dom ville så gärna själva, och de var övervakade så de inte mådde dåligt. Men, det jag skulle säga var att vi upptäckte att plötsligt började de kristna flyktingarna också fasta, och då förstod jag ingenting. Dessa flyktingar kom framför allt från Eritrea där halva befolkningen är muslimsk o halva kristna. Och det du berättar stämmer helt överens med deras fasteperiod. Och den var minst lika viktig som ramadan för muslimerna. Det är så svårt att ta in eftersom vi i Sverige är så avkristnade om man säger. Tack åter för ett superintressant inlägg

  1. Tack! Vad roligt att du uppskattade mitt inlägg.
   Karnevalsveckorna här är trevliga och med lite mer uppsluppen stämning och det är också en hel del kulturevenemang som pckså pågår. Karnevalstågen har öfrberetts länge och det är flera hundra personer i alla åldrar som är med. Jättetrevligt att ta del av det hela. Ett stort jobb med att få alla dräkter färdiga och alla skor…
   Det stämmer så bra det du skriver om att vi svenskar, nordbor, inte har så bra kunskap om hur det var hos oss förr och inte har perspektiv att se saker i sina sammanhang. Jag jobbade under en period på 90-talet på Carlslunds flyktingförläggning i Upplands Väsby, med ensamkommande flyktingbarn och känner igen det du skriver. Och just om många från Eritrea. Visst är Sverige tämligen avkristnat och idag vet man inte så mycket om hur det var förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *