Foto

Bär – veckans ord att tolka i “Gems Weekly Photo Challenge”

Bär är veckans ord att fritt tolka i Sannas fotoutmaning, Gems Weekly Photo Challenge. Här finns också veckans övriga bidrag och även de ord som finns att tolka under årets alla veckor. Utmaningen i sig är att med bild och text eller bara bild tolka ordet. Fritt fram alltså för egna funderingar. Och mina svävade iväg. Åt olika håll och med arkivbilder.

 

Här bär det av i luften mot Peking

Bär på olika sätt

-Kanske de som finns på en bärbuske och som i bästa fall kan ätas. Men bär behöver inte finnas på en buske.  Citrusfrukter, gurka , tomat och vattenmelon räknas också som bär och växer på annat sätt.

Förutom “naturbär”  så kanske man “bär på” en börda eller ett ansvar. Och visst kan det bära det emot ibland. Kanske bär det också av någonstans. Inget utesluter det andra och många tolkningar är möjliga.

Här bär det av.

Många resor har det blivit under årens lopp och hitintills finns 50 länder på besökslistan och flera av dem har fått återkommande besök. Minnen från resor finns det gott om och ibland blir det inte helt som man tänkt sig. Men det kan bli bra ändå.

Blåbär kan plockas och gärna ätas på plats.

Bär är gott att äta och särskilt blåbär. Barnbarnet Max var en ivrig bärplockare och bärätare redan som liten. (Här två år, idag åtta år.) Fotot taget av Liv Viberg, mamma – eller av Ann Sofie Wiberg,  farmor.

Citrusfrukter räknas också till bär av typen hesperidium. Men skillnaden mellan frukt, bär. ört och grönsak är inte helt enkel och bl.a.  här finns för de intresserade mer att läsa om detta.

Citroner räknas också till bärVåra spanska grannars citronträd och där vi fritt får  plocka. Vilket vi gör. Och av en del citroner har det blivit limoncello  (En söt citrondryck)

Att bära en börda och ett ansvar kan betyda mycket och inte bara fysiskt. Och man kan få en inre styrka av det. Bilden är gammal, från 1969, då jag gick på GIH- Gymnastik och Idrottshögskolan och den har varit med förr. Min pappa och jag gjorde en instruktionsfilm och ett häfte om självförsvar. Här var jag både stark och vältränad men det behövs inte, men underlättar och det är mycket tekniken och snabbheten som är avgörande.

 

42 svar på ”Bär – veckans ord att tolka i “Gems Weekly Photo Challenge””

 1. Kul att du fick med “bär det av” som jag inte läst om någon annanstans. Och det där med bär och frukt är mycket svårt att hålla isär. Att bananen är ett bär tänker man ju inte på. Åtminstone inte jag. Trevligt inlägg och fina bilder passande väl till temat.
  Kram från Ingrid

  1. Tack! Ja, “bär av” kan ju finnas med i olika sammanhang. Tänkte också på att man kan “bära av” i båtsammanhang. Vill till att begränsa sig.
   Skillnaden mellan bär, frukt och en del grönsaker kan vara nog så knepig. Men en gång för länge sen i skolan lärde jag mig att banan var ett bär. Och sen dess har jag kommit ihåg det.
   Kram och trevlig fortsatt vecka.

 2. Det är mycket underhållande att läsa dina kloka, fantasirika och informativa inlägg. Du får med så mycket intressant. Jättefina bilder också. Annorlunda och jättetrevliga tolkningar av veckans tema. Må så gott!

  1. Tack! Ja, det blir lite “gott och blandat”. Och roligt att låta fantasin få “bära iväg”.
   Ha det bar du också-
   Önskar dig en fin fortsättning på veckan.

  1. Ja, vintern hemma kan bli väl lång och kall. Men snart gör våren entré och då blir det lite annat. Håller helt med dig att blåbär och smultron och smultron äter jag helst hemma. Här är det nu mysigt och gott att ta del av färska citroner.

 3. Javisst är det komplicerat det där med frukt och bär… Läste nånstans att blåbär som verkligen BORDE vara ett bär också är det, men tydligen ett falskt bär… 🙂

  Väldigt härlig tolkning – den bär hela vägen 😀

  1. Tack! Och så bra när det bär.Bär och frukter och en del grönsaker är knepiga att veta vad det egentligen är. Banan som ört och bär…Jag läste också om blåbär som falskt bär och det finns fler av dem men lät det vara för att inte bli alltför långrandig. (Tror länken jag bifogade tog upp lite av detta. Men knepigt är det.)

 4. Vilka bilder! Jag bara häpnar… Störtsköna.

  Blåbären är en klass i sig, Max verkar ha insett tidigt i livet hur goda och nyttiga de är! Det ser ut som han inte kan få in dem fort nog i munnen… 🙂 Skön bild!

  1. Tack! Och blåbären är ju en tillgång hemma. Jag ker när jag ser Max här plocka dem och han är helförtjust. Tror det hänger i än idag.

 5. Å vilka uderbara bilder och tolkningar av ordet bär i alla dess varianter! Blåärsbilden av Max liknar på pricken ett foto vi har av vår son i blåbärsskogen ❤️
  Vi hörs!

  1. Stort tack! Ja, det blev en del varianter. Har ju svårt att begränsa mig.
   Ja, Max i blåbärsskogen är ett läckert foto. Kul att ni också har ett av J.
   Vi hörs och ses!

 6. “Här bär det av” var en kul tolkning av ordet. Som vanligt härliga bilder till dina tankar till ordets betydelse. Det bär det mig inte emot att säga 😉

  Kram

  1. Här fick du till det väldigt fyndigt! Tack för det! Och att det bär av ibland stämmer ju. Och även i en båt “bär man av” alltså ser till att inte komma emot en annan båt eller brygga.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Alltid lär man sig nå’t nytt. Den här gången var det att gurka , tomat och vattenmelon är bär. Det visste jag inte. De två inledande flygbilderna är ju rena drömfoton – WOW!!! Ja hela tolkningen i form av text och bild är helt suverän.
  Kollade din länk och förstår att de första dagarna av den resan inte blev som du drömt om. Vilken tur att ni fick byta till ett lugnare hus.
  Det inlägget påminner mig om en jul-/nyårsresa till Puerto Rico på Gran Canaria. Utanför hotellrummet hade kommunen satt upp högtalare som dag och natt blängde ut “Feliz Navidad”, endast den låten. Jag lovar att vi blev vansinniga efter två dagar/nätter. Vi fick också byta till ett annat rum på baksidan.

  1. Visst är det bra att vi lär av varandra Och tänk så många tolkningar, och olika, som det kan bli av ett ord. Jätteroligt att se och läsa.
   Flygbilderna är jag nöjd med, dock är de ju arkivbilder, men har inte haft dem med tidigare, Tyckte de båda passade in på att det “bär iväg”. Just detta kinesiska nyårsfirande på Langkawi började inte så bra. Men det blev ju bättre. Lyckades byta vårt trädhus mot ett annat. Men helt oavsett så var inte langkawi den finaste av öarna jag besökt i Malaysia. Finns många som är mer “icke turistiska” där jag trivdes bättre. (Men de fick inte besök samma kinesiska nyår som Langkawi)

   Log igenkännande när du här berättade om Puerto Rico och Fleiz Navidad. Fint att ni fick byta rum för ibland når en gränsen. Och är det semester vill man ju gärna ha lite av det också.

 8. Du har gjort ett läckert fyndigt inlägg om bär! Jag var precis inne hos BP och läste och googlade innan jag klickade på din länk.
  Saftiga frukter omfattar
  * bär t.ex. blåbär, vindruvor, vinbär, citrus, tomat.
  * stenfrukter t.ex. körsbär, plommon, kokosnöt.
  * fruktförband t.ex. hallon, jordgubbar, smultron.
  * falska frukter t.ex. äpplen, nypon, ananas, fikon.

  Intressant, verkligen. Idag kan jag inte säga att det “bär iväg i morgon till Örebro” utan det bar sig inte bättre än att det blir en plan som bär i nästa vecka! Jag bär (när) på en förhoppning!
  Kram!

  1. Stort tack för fina ord! Och visst är det roligt att se hur övriga tänkt. Så olika vi kan tänka med ett ord att utgå från.
   Förstod när jag tittade in hos dig att det inte bär av imorgon. Men det går fler tåg. Och skönt att du bär på hoppet om att komma iväg nästa vecka.
   Kram!

 9. S¨å mycket fina förslag på ordet du tolkade! Att bära sina bördor ja det har vi nog alla fått prova på. Det sägs ju att man inte får större bördor än man orkar bära, men ibland kan man nog förtvivla.
  Då är det trevligare när det bär av, femtio länder är ju oslagbart många! Tror jag stoppar vid ett femtontal och så många fler lär det inte bli. När kroppen ständigt värker, när medicindosetten innehåller tiotalet dagliga piller då känns inte resor som så njutbara längre. Men, jag njuter av låtsasresor i tevesoffan och jag läser mycket, inte illa det heller. Tack för ett fint inlägg, som inspirerar även mig att kanske få till en tolkning snart
  Kram

  1. Tack! Jag tycker det är roligt att i dessa temaord låta tankarna fladdra och se var jag hamnar. Jag har ju ingen direkt kreativ förmåga med mina händer och kan med dem inte få till något. (Jodå, jag har provat i många, många år…)
   Visst sägs det att man inte får större bördor än man orkar bära, men ibland, när pappa var sjuk i sin Alzheimer, min mamma dog i den vevan och andra personliga saker hände, så var det svårt. Men jag hade fint stöd av de “mina” och det hjälpte mycket.

   Nu har jag tacklat av en del vad gäller resandet men ännu ett tag itll orkar kroppen. Jag har ju numer inget som jag har så ont av. Peridodvis är det mina solskador som behandlas och det är väldigt smärtsamt och kämpigt på olika sätt. Men annars är det ätmligen ok. Jag förstår att du helst är hemmavid och du har ju också dina fina djur. Man kan resa och uppleva mycket hemma via bloggar, böcker och tvprogram och det uppskattar jag också mycket.
   Jag ser helt fram emot din tolkning.Har idag läst många tolkningar och det är så roligt att se och läsa andras bidrag. Så olika även om ordet är detsamma.
   Kram från mig och många tankar.

 10. Underbara tolkningar av ordet bär. Gillar dem alla, inte minst flygplanen i luften, så tjusigt. Söta barnbarnet i blåbärsskogen och den underbara bilden på dej och din pappa, så roligt att få se! Kram och tack!

  1. Tack! Ja, bär kan vara så mycket. Och jag har också tyckt det varit roligt att se olika tolkningar av ordet. Ett ord och så olika tankar.
   Flygbilderna “det bär av” tycker jag också om. Max var här liten och är idag hela åtta år. Tiden går fort.
   Bilden av pappa och mig har nu blivit symbolisk eftersom det mycket var jag som bar (bildligt sett) när han drabbades av alzheimer och långsamt tynade bort.
   Kram!

 11. Härliga funderingar kring ordet ‘bär’. Sen är det ju en hel vetenskap att skilja mellan bär och frukter… måste kanske sätta mig in i det. Tills vidare använder jag de ‘felaktiga’ benämningarna. 🙂
  Vackra bilder, särskilt flygbilderna.
  Kram!

  1. Jag tycker extra mycket o dessa veckoteman just för att jag fritt kan fundera. Och dte är så roligt att se hur andra tolkar temaorden. Ett ord och så många olika och fina tolkningar. Jag är ju inte alls “kreativ” med händerna så att få använda lite tankeförmåga i temat passar mig bra.
   Frukt, bär och grönsaker och vad som egentligen är vad är knepigt. Och man klarar sig nog bra ändå, utan att exakt veta.
   Flygbilderna – det bär av- tycker jag också om.
   Kram!

 12. Du har verkligen varit ute och luftat vingarna! 50 länder, det var imponerande! Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite läskigt när det bär iväg över landningsbanan på väg upp i luften. Ska vi lyfta även denna gång eller ramlar vi snart ner??! Det är alltid skönt när fötterna är på marken och trampar fast mark igen.
  Blåbären ser så goda ut! Just nu känns det så avlägset men det är tjusningen med vårt land. Årstidernas skiftningar där alla har sin egen tjusning.

  1. Jag har mellan varven varit orolig för att flyga, en del incidenter har hänt, dock inget allvarligt, så jag förstår till fullo. Men jag har i huvudsak kommit över dett med fygrädslan genom att utsätta mig just för att flyga. Och statisktiskt sett händer det mer i trafiken, tänker mitt mer logiska jag. Men jag är ju en känslomänniska…
   Visst är de svenska årstiderna en hel del av charmen, helt klart. Och även att just längta efter de ljusare tiderna.

 13. Ååå vilken lycka att få plocka nästan egen odlade citroner.
  Att vara stark och vältränad är ju så klart ett plus men det ligger mycket teknik i många saker man gör.
  Bra tolkat och vad berest du är! Ha en fin alla hjärtansdag! Kram

  1. Tack! Många resor har det blivit genom åren och jag hoppas på ännu fler.
   Vi har det bra med generösa grannar och färska citroner använder jag också en del i matlagningen. Här kan man ju även tala om ekologiska citroner.
   Visst är det ett plus att både vara stark och vältränad, men visst ligger det väldigt mycket teknik i det hela också. Och reaktionssnabbhet.
   Önskar dig också en trevlig hjärtedag!
   Kram!

 14. Kom att tänka på att du måste vara en av de som verkligen BÄR Blogglandia på dina axlar. Blåbärspojken gillar jag skarpt. Dessutom äter jag blåbär varje dag. Den häftiga sistabilden var ny för mig. Hade varit intressant att sett filmen också. Visst är det tekniken/greppen och snabbheten som är viktigast. Jag minns väl hur lilla jag “skadade” stora män på träningar när jag höll på med kampsport. Ju större, ju lättare att få ur balans och ner på golvet. Men jag orkade inte hålla emot alltid för att de inte skulle slå sig. Hade det varit på riktigt så hade det inte spelat någon roll för mig. 😉
  Tack för text och bilder som vanligt.
  Kram Bosse

  1. Jag “kånkar” på! Och gör det så länge jag tycker det är roligt. Ger väldigt mycket på många sätt att vara i Blogglandia.
   Visst är bilden ppå Max i blåbärsskogen fin! Idag en kille på hela åtta år. Och blåbär gillar han.
   Sista bilden har en del symbolik i sig. Pappa fick ju alzheimers och all hans kraft fösvann i samband med att kroppen och han tynade bort. Filmen vet jag numer inte var den finns, den användes av polisen och försvaret, men jag har inte efterforskat den. Menn jag har kvar instruktionsboken.
   Mycket teknik är det som gäller, men inte bara…Pappa var ganska kort med sina 1,75 m med smidig som bara den och ortoligt stark. (Han blev svensk juniormästare i brottning en gång)

   Roligt att du uppskattade inlägget.
   Kram!

 15. Vilken fin bild på Max bland blåbären!
  Och limoncello gillar vi – och den goda du har gjort har vi ju fått smaka 🙂
  Stor kram

  1. Ja, visst är han fin, både då och nu. Och att göra limoncello av citronerna var ju en od idé-
   Stor kram och trevlig onsdag.

 16. Härligt inlägg och en hel massa läckra bilder och vilken underbar bild där Max kalasar på blåbär! Bära iväg hade jag också i tankarna, men hittade ingen bra bild till 🙂
  Tack för ett mångsidigt inlägg med passande texter och bilder till veckans ord!
  Kram

  1. Tack! Bilden på Max i blåbärssnåret tycker jag mycket om. Då liten och idag en kille på hela åtta år. Det är så roligt med detta tema och att fundera på ord och betydelse och med bilder. Intressant också att se och läsa andras tilkningar. Så olika det kan bli. Verkligt givande och inspirerande.
   Kram!

  1. Tusen tack! Och visst är det roligt att fundera på temat och bilder. Väldigt inspirerande också att se andras tolkningar.

  1. Tack! Jag minns än idag när fotot togs på mig och pappa här. Många år sedan, 1969. Bilderna var dels för en instruktionsfilm och dels för en bok. Men för mig är bilden symbolisk. Pappa blev sjuk i alzheimers och på slutet av hans liv bar jag honom på många sätt. Liksom han också burit både mig och döttrarna en gång. Och inte bara fysiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *