Spanien Torrevieja

I Torrevieja blev vi kvar

Åren har gått och i dagarna är det fyra år sedan vi i princip hamnade i i Torrevieja, och blev med sommarstuga. Och det mer eller mindre av en slump. Jag hade passerat här, per bil, i början av 1990-talet. Familjen var då på väg från flygplatsen i Alicante  till en ort som heter Cabo de Palos och ligger ca fem mil söderut längs kusten från Torrevieja. Där hade vi hyrt en lägenhet i tre veckor men något besök i Torrevieja blev det inte.  Det blev av många år senare.

Plötsligt

-bestämde vi oss i juli 2013 hastigt för att ta en tur ut i Europa och hittade ett billigt flyg till Alicante och så var vi snart på väg. Några direkta planer hade vi inte men vi hade vänner med semesterbostad i Torrevieja så där bokade vi ett rum första natten  första natten på hotel Madrid.  Centralt  och lugnt läge och med några minuters promenad ner till havet och strandpromenaden.

Närheten till hav och stränder är påtaglig i Torrevieja. Fint med närhet till hav och stränder.

I Torrevieja blev vi kvar

Jag trodde att Torrevieja skulle vara en “svenskkoloni”, det kanske det också är, men jag tror att antalet nationaliteter här uppgår till dryga 80 och det är inte svenskar som är den största gruppen. Många spanjorer tillbringar sina semestrar här och restaurangutbudet erbjuder kök från många länder och mycket mat idag är ju tämligen internationellt. Gränserna har suddats ut. Pasta och pizza är inte längre bara italienskt- är inte längre  Vi besöker gärna spanska restauranger och har flera favoriter och tapas beställer vi gärna.

Torrevieja har gott om bra tapasrestauranger. Goda tapas.

Staden är ganska stor, ca 80 000 invånare, mer sommartid,  men den är också väldigt utspridd  och känns mer som en mindre stad. Inne i stan finns inom promenadavstånd och gott om barer och restauranger om törsten eller hungern skulle göra sig påmind.

 Hela den vackra strandpromenaden är kantad med slå-sig-ner- på- ställen. Några turistfällor finns men många restauranger är riktigt bra. Att sedan kanske de “bästa” restaurangerna ligger lite “off “kan nog stämma. Men dit kommer gästerna ändå.

En av straänderna i Torrevieja, Los Locos.

En av stränderna inne i stan, Los Locos.

Här i stan kom vi att i stort sett att bli kvar sedan vi kom första gången. Och vi är kvar än idag och pendlar hit från Stockholm när andan faller på. Oftast var sjätte vecka.  Enkelt att ta sig till Alicante och vidare med flygbussen till Torrevieja. Bil behöver vi sällan hyra eftersom vi bor på gångavstånd från/till det mesta inne i stan. Liksom till hav och stränder. Cyklar har vi och de använder vi flitigt. Vi bor i ett litet radhus i ett tämligen spanskt område och trivs bra där.

Att vidga vyerna härifrån är smidigt och Spanien har så mycket att erbjuda i form av allt. Vi får bara se till att öka takten. Men vi är på gång med det också. Sen finns det förstås även mycket annat i resväg som lockar och det ena utesluter inte det andra.

Lavaklippor/ lavastränder blandas med olika sandstränder.

 

 

32 svar på ”I Torrevieja blev vi kvar”

  1. Tusen tack! Förstår att du känner igen dig i en hel del och att du kan längta hit lite grann. Men jag delar med mig.
   Tankar till dig!
   Trevlig helg!
   Kram!

 1. Man kan ju inte annat än att tycka det ser härligt ut när man ser dina bilder så jag förstår att ni trivs i sommarstugan. Vi skulle gärna ha något söderöver och jag tittar ofta på lägenheter i er region. Många verkar ligga ute till försäljning länge så frågan är hur marknaden ser ut. Men när pensionen närmar sig skulle jag gärna fly det svenska klimatet lite då och då…

  Kram och god fredagskväll!

  1. Prisbilden här är bra och det är många mäklare som säljer samma objekt. SEn är de ofta väldigt sena med att ta bort när objektet är sålt.
   många britter och norrmän väljer nu att sälja och av förklarliga skäl.
   Vi pendlar ju hit och detta är vår “sommarstuga” även om vi inte är här så mycket då. Men ett bra litet fritidsboende är det och vi har ju vårt hem i Stockholm. Så dett passar oss bra och sedan blir det då och då en del andra resor.
   Kram från terrassen i sena kvällen och +25.

 2. Så vackra bilder, tycker du ska sälja dem till Turistbyrån som de kan använda i sina tryck. Ja, man fastnar helt klart lätt här, vi har varit här sedan 1984, först några veckor om året i min pappas hus och sen 1997 köpte vi vårt första egna lilla radhus, sen 2005 har vi det här lite större radhuset i Parquemar och trivs alldeles förträffligt. Vi pendlar ju mellan Stockholm och Torre och njuter av att vara både här och hemma i Åkersberga. Skönt när man kan disponera sin tid själv och göra vad andan faller på.

  Idag föll andan på att tillsammans med goda vänner åka till Jumilla och Yecla och fylla på förrådet av vin och olivolja från 2 vingårdar (som vi besökt tidigare). Sen åt vi en god lunch på ett spanskt ställe i Yecla innan vi åkte hemåt igen
  Heldagsutflykt som var väldigt trevlig

  Trevlig helg på Er och är ni åt det här hållet så är det bara att titta förbi.

  1. Tack!Ja, visst är det mycket som är vackert här, även om inte jag tycker att staden är deti sig. Men mycket charm finns och miljöerna tycker jag om. Det är en levande stad. Och tänk, ni som varit på plats så länge. Häftigt! Vi passerar ju då och då förbi er, men ännu har vi inte nu sedan jag kommit promenerat till La Mata, men det kommer i veckan.
   Och visst är det fint att vara “pendlare”. Vi trivs också bra med det. Och Stockholm tycker jag så mycket om.
   Vilken njutbar utflykt till Jumilla och Yecla. något vi har kvar.Ja, vi har mycket kvar.
   Önskar er också en fin helg. Och kanske ses vi när vi passerar-
   Trevlug helg!

 3. Helt underbara bilder som verkligen är välkommen med tanke på att det regnat hela dagen här…
  Hela Costa Blanca bjuder på så himla mycket och klimatet är ju otroligt gynnsamt så det är nog inte så konstigt att många skandinaver bosätter sig just i Torrevieja. Och om man är pensionär och kanske inte kan/vill lära sig spanska så finns ju allt från svenska vårdcentraler till sjukgymnaster och mataffärer där. Det är ju en trygghetsfaktor tycker jag. Raka motsatsen till Benidorm, där det knappt finns några svenskar och där man förväntas prata spanska. Inte ens engelska är poppis där…

  1. Tack! Och jag delar gärna med mig av den pågående sommaren.
   Mängden svenskar här känns inte så stor, men å andra sidan är stan också stor. Vi bor ju i ett tämligen spanskt område och har många spanjorer bland grannar men även från ett antal andra länder också. Och ett par svenskar finns i höghuset mitt emot.
   Just svensk vårdcentral har jag inte hittat, men det finns svensktalande läkare att få tag på om en behöver. Vilket kan vara bra. Den spanska vårdcentralen nära oss är bra, men då är det spanska som gäller enligt den erfarehnhet jag har. Men det har gått bra och när det behövts har jag haft spansktalande vänner med. På privatsjukhuset Quiron går dte bra med engelska och ibland kan en få svensk tolk. Men det är ju inte där en hamnar i första hand med ett Eu kort.

   Lite trist tycker jag dock det är att många som vistas här längre tid och gjort så i många år inte satsar lite tid varje dagen för att träna lite spanska. För så svårt är det ju inte att lära sig några ord. Men å andra sidan finns det ju de som gör det ocskå- Språket är ju nyckeln till så mycket. Och att försöka.

   Engelska är inte så poppis här heller, inte heller på restauranger. (Jodå, de största förstås) Spanska är ju det som gäller.
   Vi trivs bra här och mycket finns ju att se och göra om en vill. Stort kulturutbud och så hela året om. Uppskattas verkligen.
   Vi siktar senare i höst på ännu en tur till Benidorm men dessförinnan väntar andra resor.

 4. JA ni valde nog rätt det ser underbart ut, bilden med palmer och bord i rad….ser så inbjudande ut ,-))))
  Härligt måste det vara att ha ett extra boende där.
  Precis det ena utesluter ju inte det andra, ni kan ju resa vart ni vill ändå, och ändå ha två hem ,-)))
  Har visat min gubbe, han tycker också att det vekar härligt.
  Njut på och ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Detta är ju vår lilla sommarstuga men vårt hem är ju i Stockholm. Men det är fint att varva och det är ganska enkelt att ta sig hit. Närheten till havet, miljön, vänner som vi fått här och det okomplicerade livet är bidragande orsaker till att vi trivs. Och nu är det fint att sommaren pågår ett tag till.
   Kram till dig.

 5. Kul att läsa om hur det blev just Torrevieja … det verkar trevligt där med härliga stränder och trevliga omgivningar, så jag förstår varför ni blev kvar 🙂 Härliga bilder från din del av världen!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Ja, för oss blev det mest en slump. Och att staden lever hela året uppskattar vi och närheten till flygplatsen i Alicante och med fina närområden. Stan i sig är ingen skönhet men som sagt levande. Här bor och jobbar människor och många spanjorer har semesterbostäder här.
   Stränderna (tittar mest på dem) och omgivningarna är fina och det är alltid nära till havet.
   Men visst finns det många fina platser runt om. Och jag är ju också väldigt förtjust i Sverige och vill vara där under sommaren.
   Had egärn anu tagit en svamptur med dig.
   Ha det bar du också.
   Kram!

 6. Hej Ditte!
  Ja och hade ni inte köpt just det lilla huset så kanske vi inte träffats? Får kanske tacka Bosse för det hahaha…eller?
  Fast som sagt stan är ju inte så stor och bloggar upptäcker man ju…jag upptäckte ju Ama´s pga att hon fotat min port…ja egentligen en katt har jag för míg 😀 Förresten har väl den flyttat med husse och matte nu tror jag. Om den finns kvar alltså 😛
  Jag har helt ny statistik på Torres invånare från juli i år…residenta alltså…minskat till 85315 pers. Spanjorer i majoritet nu. Dålig koll förr tror jag. 112 nationaliteter nu…ökat från 1 syrier till 2…Storbritannien har minskat från 11147 till 4769!!
  Rumäner från 2797 till 1698…Sverige från 2553 till 1057 och Norge från 2079 till 721 OK , minskat som sagt fast jag tror att dom räknade dom med padrón (bara inskrivna i kommunen) förut inte residenta.
  Intressant i alla fall. Och lång kommentar blev det…jag gillar visst statistik 😀
  Kram P ♥

  1. Ja, visst var det tur att vi träffades. Jag/vi är så glada för det ska du veta.Ja, Bosse var ju drivande…
   Kul på det sätt du upptäckte Ama.
   Tack för din statiskik, var ju fler både invånar eoch nationaliteter förr. Och hur de räknar är ju en annan sak. Det är ju visss skilnad mellan padron och residenta. Visst är statiskti roligt och man kan ju göra lite som man vill med den.
   Kram och natti!
   Vi hörs! Imorgon är det fyra år sedan vi sågs…Men vi hadeju pratat i telefonen innan.

 7. så berikande att läsa dina välskrivna inlägg! Här blir jag riktigt sugen på Torre. Det vore inte dumt att ha sommarstuga här. Känns ju nästan som jag känner er alla bloggare 😉 och som gjort för bekantskaper och trivsel.
  Så fina bilder också, du kan verkligen dokumentera.

  Jag är precis hemkommen från en trevlig resa, men vädret kunde definitivt ha varit bättre. Samma gråväder som i Sverige med lite sol emellanåt och samma gradantal. Men en får vara glad ändå.

  Tack för dina “trevligresa” önskningar! Läste dem på Instagram!

  Fredagskram, Gerd

  1. Stort tack! Och visst är det fint att vi kan dela med oss av våra turer och upplevelser. Berikar verkligen. Kommer att se nu allt fint du har att berätta. Spännande!
   Förstår att du haft det bra på resan, men vädret kan en ju inte direkt påverka.
   Nu fungerar det igen att kommentera på din blogg så den var nog tillfälligt ur slag vad gällde mina kommentarer.

   Här har vi det väldigt trevligt och det r lätt att umgås och lätt att helt spontant ute på stan träffa vänner. Strandpromenaden locksr oss alla.
   Kram i sena kvällen från stugans terrass och +25.

 8. Så kul att läsa och så fina bilder. Härligt att ha flera ställen att bo på, blir liksom nytt då. Kul att det finns mycket utbud av restauranger och prova olika mat tycker jag ju är en stor del av livet. Och som du säger det är ju inte hugget i sten att ni måste vara där, det ena utesluter ju inte det andra. Finns mycket att upptäcka. Stor Kram.

  1. Tack! Ja, sommarstugan här, även om vi inte är här direkt sommartid. Vi trivs och det är smidigt att pendla hit. Men vi reser ju en del ändå och så vill vi ha det.Finns mycket att se både hemma i Sverige, här och runt om i världen.
   Stockholm är ju vårt hem och så får det vara.
   Kram och trevlig helg.

 9. Visst är det en härlig stad, Torrevieja! Sköna bilder härifrån också 🙂

  Även vi hamnade här av en slump. En bra slump tycker jag, för vi trivs alldeles utomordentligt 🙂

  Trevligt att ses en stund igår igen 🙂 (Eller förresten – två stunder blev det ju faktiskt 😉 )

  1. Vi trivs också här! Förstår ju att ni gör det som valt på ett annat sätt än vi gjort.
   Roligt att ni också hamnade här av en slump. Tänk så bra slumpar kan vara.
   Alltid trevligt att ses!
   Önskar er en trevlig lördag.

 10. Ja, att välja Spanien att ha ett sommarboende är för mig självklart?
  Vill man ha en trygg tillvaro och mycket svenskar omkring sig så har ni valt plats. Vi har valt ett ställe där varken engelska eller svenska pratas. Alltså väldigt få utlänningar bor i Jerez. För mig är det en utmaning. Jag gillar Spanien, spanjorer, medelhavsmat och värmen?
  Jag tror att ni har gjort ett bra val att välja Torrevieja. Så roligt att få se bilder från det paradis/ kram

  1. För oss fanns ju även Thailand och en del andra alternativ men med tanke på mina solskador så blev dett ett bra val. Resorna är ganska korta och det går fint att pendla.
   Att det blev här var en slump och det hade lika gärna kunnat bli någon annanstans i Spanien. Men närheten till Stockholm vad gäller förbindelser är viktig. Och vi rivs väldigt bra.

   Roligt för er att att bo där det inte är så många turister. Blir ju något helt annat. Just så har vi det i Thailand, dit vi ofta åkt tidigare. Men resan r lång och då vill vi också stanna längre tid. Men min hud vill inte det….

   Vi tycker också om det som Spanien ger oss och kanske bidrar vi också med något. (Ja, lite skattepengar på huset om inte annat och vi försöker handla lokalt och stödja butikerna här i stan.)

   Och ännu har vi mycket att se och upptäcka på spanska fastlandet.
   Kram!

 11. Visst har vi det bra här i Torrevieja! Jag trivs i den här staden, den är levande året om. Och klimatet är ju underbart!
  Stor kram

 12. Det både ser och låter underbart, kan lätt förstå att Torrevieja är en plats att återkomma till.
  Ha det fint och fortsätt att njuta av ditt fina Torreviejo!

  Kram Christina

 13. Gokväll!
  Så härliga bilder du lagt ut. Dock känner jag inte igen gatan med palmer och barer?.
  Såg att det var 4 år sedan du träffade P. Det måste nog bara bara några dagar efter vi träffades första gången.
  Jag är sååå glad att slumpen gjorde att ni hamnade i Torrevieja och på en parallellgata till mig.
  Jag var i Västerås igår kväll och har sedan försökt flå ihop ett protokoll hela dan. Puuuh! Vad har gett mig in på?.
  Hälsa och gratta Bosse.
  Kramar till er båda/A-K

  1. Tack! Ja, du kämnner ju igen det mesta. Gatan med barer och palmer är en liten tvärgata till Maria Parodi, nära vattnet.
   Ja, fyra år har gått och visst var det även tur att vi sågs. Minns grinden….
   Vi är också verkligt glada att du finns här.

   Bra jobbat med protokollet och du får ihop det så bra. Men tid tar det. Verkligen.
   Har hälsat B från dig och han hälsar tillbaka.
   Nu väntar middag på lokal.
   kram!

  1. Ja, Torrevieja är ju inte direkt en vacker stad. Men den är levande hela året och med mycket charm. Och visst finns många fina delar , men det är ju inte som Nerja direkt. (I mitt tycke en vacker stad. och det finns ju många liknande mindre städer. )
   Strandpromenaden är väldigt fin och här är det alltid ett härligt folkliv. Men vi trivs här just för att stan lever året om.
   Och fortsätt drömma. Ni kommer att hitta ert ställe.
   Kram1

 14. När alla goda skäl faller in i själen ….
  finns inga skäl att inte låta själen få vistas i värme och vackra omgivningar
  följa havets dyningar och låta njutet leva sitt liv – här och där …
  Mågott kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *