Torrevieja

I långsam takt – Torrevieja dag 7

Vi är kvar i den spanska stugan” i Torrevieja och visst är det fortfarande i hetaste laget för min del. Och jag har nu så smått accepterat att orken för min del dagtid, att göra något mer aktivt, är obefintligt. (Termometern håller sig under dagen  på +32 till +34 och mornar och kvällar runt +30.) Idag hade vi ett ärende att uträtta på “stan”  och passade då på att också äta en sen lunch och per automatik blev det också då en runda på drygt fem km. En runda i mycket långsam takt.

Spanien. Torrevieja. Även vår hibiskusblomma tar det i långsam takt och slår ut med en knopp i taget. I långsam takt har också vår hibiskus börjat vakna till liv. Vet inte hur det är med hibiskusar hemma men här blommar de oftast en dag. Slår ut successivt på morgonen, blommar ut och skrumpnar på kvällen.

I långsam takt

börjar nu vår hibiskus att slå ut . Jag räknade idag till ett 20-tal knoppar, men ibland faller de av. Hibiskusar växer ofta fritt i södra Europa och Asien men vår var från börja en liten krukväxt som nu blivit till en buske. Hoppas på riklig blomning. Sol vill den ha och det är ingen bristvara och vatten får den också gott om.

Lite allmänt pyssel inne i svalkande ac  och spännande  läsning av Pascal Engmans bok “Kokain”  begav vi oss ut. Att hitta skugga vid 15-tiden var knepigt men stundtals lyckades vi.

Soanien. Torrevieja- Vi rörde oss i långsam takt nära trädgårdarnas murar öfr att ev. få lite skugga. Vår gata; Solskensgatan,(den heter något annat) men den är solig och denna tid nu i augusti är  svårt att hitta skugga. Och vi rörde oss i långsam takt  och nära trädgårdarnas murar för att ev. få lite skugga. 

Nu kan man ju undra vad vi gjorde ute denna varma tid på dygnet, men vi hade ett avtalat möte så det fick bli så här. Gatorna var i stort sett tomma. Och värmen gjorde att många valde att slå sig ner inomhus på restaurangerna  där det finns ac och fläktar att svalka sig med.

Och längs vägen passerade vi både flerfamiljshus och radhus för en familj och även separata villor finns. I Torrevieja finns   många olika typer av boenden och mycket nytt byggs också. Men vad gäller hyreslägenheter är det en ovanlig företeelse i Spanien. Man köper sitt boende. Ofta finns i städer också några speciella, lite större hus, där socialt utsatta familjer kan få hyra sitt boende.

Här ett par exempel på flerfamiljhus där det är ägandelägenheter.

I närheten finns ett annat område där det både är radhus för en familj i två våningar men också en del där en familj bor nere och en annan en trappa upp. I andra hus kan det bo fyra familjer. Och mängden bilar är många. Inte minst nu i semestertider. 

Dags för lunch

Mötet klarades av ganska snabbt och sedan var det dags för en sen lunch. Och vi slog till på en kinesisk restaurang; Nuevo Mundo. Här kan man äta à la carte eller deras menyer med tre rätter som är riktigt bra. Dessutom ingår dryck. (Läsk, vin, vatten eller öl)  Priset är antingen 9.95 i euro eller 10.95. Menyerna skiljer sig lite åt och i varje meny finns flera rätter att välja på. Och vad gäller maten kan man beställa den lite starkare om man vill och det vill jag ofta. Nu är det ju inte så att kinesiska köket är ett utan maten i Kina är påverkad av vilken region man är i och det finns olika kök-  Kina är ju ett gigantiskt land.

Efter att ha bott i Peking i drygt fyra år så har jag blivit kräsen vad gäller den kinesiska maten men har i Torrevieja hittat flera bra restauranger som serverar bra kinesisk mat och där kockarna är kineser.

Från min meny. Började dock med en fräsch sallad som inte kom med på bild. Till vänster nudlar, grönsaker och kyckling i ostronsås. Till höger räkor med grönsaker.

Och givetvis vill jag ju äta med pinnar. Riktigt gott. Men mycket mat så det blev en “låda” med hem.

Vi rörde oss långsamt hemåt och det blev ett par skuggande pauser på vägen.

Spanien. Torrevieja. I långsam takt rörde vi oss hemåt och det blev ett par pauser i skuggan. I långsam takt är vad som gäller och här i skuggan blev det en  behaglig rast. 

28 svar på ”I långsam takt – Torrevieja dag 7”

 1. Tur ni inte behöver ha alltför bråttom i värmen.
  Gäller hitta skugga på promenaderna.
  Minns Turkiet 1996 i juli! Bodde en bit från stranden, yngste sonen protesterade varje dag!
  Bra i Thailand då vi alltid har eget fordon.
  Fin middag till bra pris, rejäla portioner.
  Tjusiga tallrikar.
  Skönt det går sitta inne.

  1. Nej, då- vi kan ta det lugnt. Man får ha lång startsträcka.
   I Thailand har vi scooter som är perfekt och bor på stranden. Men scotern är guld värd.
   Idag blev det en sen lunch och prisläget är jättebra här. Och god mat som lagas efter det man beställt. Jag vill ha den lite stark och det får jag alltid.
   Idag var det skönt att sitta inne.
   Nu i kväll sitter jag på terrassen och det är +32 när klockan är 22.40 och med en fläkt ute.

 2. Förstår dig helt och hållet. I sådan värme är det smartast att inte röra en fena, men ni gick ändå över fem kilometer. Bra kämpat där! Å vad tycker du om boken Kokain. Jag tyckte den var otroligt bra. Engman måste ha “kompisar” i båda läger. Han är otroligt insatt i både det polisiära arbetet och knarkarnas värld.
  Modigt av dig att ta extra kryddat kinesisk mat när det är så varmt;-)

  1. Nej, vi tar det lugnt. Väldigt lugnt. “Kokain” tyckte jag var jättebra och jag har även läst Pascal Engmans andra böcker.
   Lagom kryddig mat passar mig bra även när det är varmt. Har nog vant mig bra.
   Nu sent i kväll är det +32 och jag sitter på terrassen. Riktigt skönt och med svag vind. Har också tagit ut en fläkt.

 3. Gott att sätta sig vid dukat bord. Maten ser riktigt god och fräsch ut. Jag brukar inte klaga på värmen, men nu är det inte behaglig värme…..kvavt och klibbigt. Kom 1mm på fm. Men det skulle behövas laddas ur, trodde att det skulle bli så nu i kväll då jag såg himlen in mot stan. Men nej….lite svalare nu ikväll ska ha sovrumsfönstret öppet inatt. Så det är inte många knop här hemma heller. Fin hibiskus du har.

  1. Ja, idag passade det bra så med en sen lunch och bara melon till kvällen-
   Har sett att delar av Sverige fått mycket regn och åska och andra mindre.
   Hoppas på svalare väder hemma .
   Hibiskusen är riktigt fin men trist att blommorna bara blommar i en dag. I alla fall här.

 4. Förstår att långsam takt är det som gäller när det är så pass varmt. Kan tänka mig att skuggan är värdefull också även om den inte alltid är så lätt att hitta.
  Maten såg väldigt god ut och smidigt med doggybag om man inte orkar äta upp allt.

  Kram och god kväll!

  1. Absolut. Väldigt långsam takt. Och leta skugga är ibland en utmaning.
   Det blev en bra dag men varm och jag hade helt klart varit på stranden varifrån du visade bilder.
   Varm kram i kvällen, + 31 klockan 22.20

 5. Hibiskusar är så fina! Oj så tufft att vara ute och gå mitt på dagen, förstår att ni sökte upp skuggan! Perfekt att få med sig en doggybag hem när ni fick så mycket mat till lunchen. Skönt att mötet var snabbt avklarat idag. Hoppas hälen och ryggen gillar att vila hemma resten av dagen.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Ja, väl tufft. Men vi hade ett möte så det fick bli så- Och vi letade skugga. Inte helt lätt att hitta.
   Ryggen klagade idag och höften, men hälen gnällde inte. Alltid något
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Vi förstår att det blev en lugn promenad med uppsökande av skugga. Här tog vi en rejäl promenad på förmiddagen i ett fuktigt och kvalmigt väder. Hem kom vi genomsvettiga strax innan ett gigantiskt åskväder bröt ut så i eftermiddag blev det lite innearbete = bak av kardemummabullar, hallonmuffins och mandelskorpor som är vårt ultimata husbilsfika. Nu börjar vi snart packa för husbilsresa norrut….

  1. När termometern passerar +30 är det knepigt tycker jag. Men vi har en del praktiska bestyr att sysla med så någon semester är det inte. Har aldrig tidigare varit här i augusti och är förtjust i den svenska sommaren även om den kan variera.
   Vad roligt med en resa norrut och perfekt att då ha bakat lite gott att ha med.
   Och jag följer er gärna på färden. Var i juni till Kiruna, Abisko med omnejd på jobb och i juli till Höga kusten spm är en verklig favorit.
   Önskar er en fin resa.

 7. Även Fantomen gick ut på stan ibland ;). Det är tufft att gå i solen och många plusgrader.
  Det är skönt när man inte behöver hasta iväg utan kan ta god tid på sig.
  Vi gick också ut idag som vanligt men mera i sköldpaddetakt. Och sökte upp skugga så snart vi bara hittade lite sådant.
  Vattenflaskor är alltid med i ryggsäckarna.
  Hoppas ni får lite svalare snart och kan andas mera normalt igen.
  Här brisar det lite grann från havet, när vi är ute på terrassen. Vi har inte skaffat parasoll ännu, det känns lite onödigt när maskineriet snart sätter igång igen och dammar ner allting men stora solhattar gäller, riktiga slokhattar.
  Ha det så skönt ni kan i hettan!
  Kramar!

  1. Sköldpaddetakt är det som gäller här också. Och även långsam sådan.
   Förstår att ni avvaktar med parasoller så länge byggjobbet är i gång. Vi har en bra markis och den skyddar en hel del mot solen. Ni bor lite högre upp och kan tänka mig att det fläktar lite mer där än nere på marken där vi bor.
   Och solhattar hjälper ju mycket.
   Vi gör det bästa men nog längtar jag efter både svensk och åländsk sommar.
   Ha det fint ni också.
   Kram

 8. Jag har oxå en Hibiskus! I en kruka. Men den gillar inte västvinden här, så jag ska flytta den till lite mer skyddat läge. Det gäller att vara snabb med kameran, så en fångar nån blomma ibland.

  1. Fint att du kunde flytta den. Vi har nog haft vår i snart 10 år och den var från början en liten krukväxt men har växt till en buske. Igår med tjugo knoppar och det var en i blom. Men jag hann fånga den och på kvällen hade den krympt. Vi har också en klarblå passionsblomma, över en hel murvägg, men den blommar inte nu. Men den är fantastiskt vacker i blom. Där brukar jag ta en stol och sätta mig för att just se när den slår ut när morgonsolen kommer. Tyvärr blommar de också bara en dag. Har tagit skott med hem i april och hoppas de ska ta sig .

 9. Jag förstår att det är “skynda långsamt” som gäller i den värmen, men ni verkar klara hettan ganska bra i alla fall!
  Ha en fortsatt trevlig vistelse där nere!
  Kramar från oss!

  1. Absolut! Och vi rör oss inte inte mer än “nödvändigt”. Ac och fläktar hjälper hemma och vi har ju en del praktiskt att ordna med så tiden fyller vi.
   Tack, för omtanken
   Ha det bra ni också.
   Kramar från oss båda.

 10. Oj 5km i hettan var ändå tufft 💦skönt ni inte hade bråttom.Jag hade nog ramlat ner i fontänen 😂Maten såg ut och skönt att slippa står i köket o denna värmen. Kram

  1. Nej, bråttom går inte att ha. Är så glad över att bo där det är svalare. Gillar ju den svenska sommaren. Men trevligt att vara här och träffa vänner men under dagarna blir det inte mycket som man orkar göra.
   Nej, nu äter vi ute och hemma blir det mest frukost och i övrigt frukt.
   Kram!

 11. (Vet inte om min kommentar igår försvann i cyberrymden under vårt hiskliga åskväder). Här hann vi hur som helst ut på en rejäl promenad i något som kändes som en fuktig bastu innan åskvädret bröt ut.
  Sedan blev det en innedag då jag ställde till med bak av kardemummabullar, hallonmuffins och mandelskorpor, då de sistnämnda är obligatoriska till husbilsfika och nu packas husbilen för färd norrut…

  1. Nej då! Din kommentar försvann inte men jag måste godkänna kommentarerna innan de publiceras. (Har hänt att några knasiga kommentarer hamnat här som inte alls ens ska vara här)
   Så tack för att du skrev en ny.
   Hoppas er åska och allmänna oväder nu är borta.

  1. Jodå, vi tar dagen som den kommer och det är skönt.Vi har träffat vänner och när en väl gör det och når målet är det ju trevligt.Dock hett att ta sig dit när det nu varit runt +34 i skuggan- Men vi har en del praktiska saker att uträtta så det blir en del steg till olika ställen dagis och det får ske i väldigt långsamt takt

 12. Jag antar och hoppas att lägenhetspriserna är rimligare i Spanien än hos oss, hur skulle annars ungdomar som just flyttat hemifrån ha råd med eget boende om hyresmöjlighet saknas?
  Kinamaten hade jag slukat i mig!
  Kram

  1. Jodå,kan nog tänka mig det är så men lönerna är också betydligt lägre.Men i större städer är det nog ganska lika med priserna i Sverige.
   Många gånger bor man hemma länge och tränger ihop sig och föräldrar försöker hjälpa sina barn rent ekonomiskt.
   Ofta är ju hyran här till en bostadsrättsförening ganska låg, kanske 20- 35 euro i månaden, beror på lägenhetens storlek och standard, pool, trädgård och annat. Men elpriserna är höga i Spanien och skatterna på el lika så. Nu när det är så varmt drar ju ac mycket och många familjer har inte råd med den.
   Kinamaten var riktigt god och dessutom är den väldigt prisvärd.
   Kram i värmen-

 13. Ni har då verkligen en värme som heter duga. Du får ta med ett stort paraply och gå under, det gör vi på golfbanan och det ger en bra skugga. Maten såg riktigt god ut och det är gott med stark mat i värmen.

  1. Ja, väl varmt för min del om man ska orka “göra något”. Men vi har en del praktiska saker att ta tag så en del ärenden blir det.
   Parasoll är bra men här är trottoarerna och gatorna så smala att man då inte får plats riktigt. Men vi söker skuggiga gator.
   Maten smakade så bra och lite extra kryddning för min och makens del passar bra. (Man kan välja)
   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *