Resor i Sverige

Gott och vackert

En resa bjuder ofta på godsaker av skilda slag och det är just variationen som  blir “det där lilla extra”. I Askersund, alldeles bredvid vårt hotell, ligger en liten choklad och pralintillverking som fint kombineras med café och butik. Här tillverkas pralinerna och chokladen för hand av endast färska råvaror och inga konserveringsmedel tillsätts, något som annars ofta finns i de chokladvaror som köps i butiker. Venus choklad har funnits sedan 2005 då Allanna och Michael Malmborg lät sin kärlek till varandra och god choklad få en plats i Askersund och hit söker sig  nu många för att både prova choklad och givetvis handla.

Vår grupp får en introduktion till konsten att tillverka riktigt god choklad och praliner. Alltid färska råvaror och inga konserveringsmedel och allt görs för hand. Smakprov fick vi också.

Utsökta praliner i långa banor. Och kanske är det som Carl von Linné förkunnade “choklad är gudarnas föda”.

Tillverkningen av pralinerna och chokladen sker på plats.

Vackert och väldigt gott, en chokladform fylld med jordgubbar och körsbär. 

Både gommen och ögat fick sitt vid besöket hos Venus choklad och dagen fortsatte på detta tema. Från Askersund, vid Vätterns norra spets, styrde vår busschaufför färden några mil söderut längs Vättern, till gården Övralid. Här, med en magnifik utsikt över Vättern, levde författaren och poeten Verner von Heidenstam sina sista år. Huset byggdes efter hans ritningar och han flyttade in 1925 och levde här till sin död 1940 tillsammans med danskan Frida Bang. Heidenstam ville ha ett hus och hem som var “avskalat” och stramt och så blev det. När Heidenstam dog testamenterades gården till en stiftelse som än idag driver gården.  Vill man titta närmare på huset är det periodvis öppet för allmänheten och med guidade turer.  (Just den dag vi var på plats var det stängt, vilket vi visste, foch mycket är stängt just under midsommarhelgen.)

Heidenstanm fick Nobelpris i litteratur 1916 och var ledamot av Svenska Akademien mellan 1912 och fram till sin död 1940. I Heidenstams diktning ch i hans böcker finns ofta ett historiskt tema och där den svenska stormaktstiden romantiserades. Och särskilt romantiskt kan ju inte Karl XIIs Karoliner ha haft det i Ryssland elle runder andra strider.

Heidenstam hade tänkt sig bli målare och ägnade många år att resa runt i världen. I slutet av 1800- talet gjorde han  resor till Alexandria, Kairo, Beirut och Jerusalem och under resorna målade han och skrev dikter. För att utveckla målandet reste Heidenstam och gode vännern August Strindberg till Paris och stannade där ett tag och han flyttade så småningom till Rom för att bli konstnär och gifte sig strax innan resan med sin barndoms vän Emelie Uggla. Fler giftemål kom det att bli under åerns lopp innan han slog sig ner på Övralid med Frida Bang och här kom han att stanna och ligger ligger begravd här på en terrass, en bit från huset,  ner mot havet.

Vackra omgivningar vid vidsträckt utsikt över Vättern.

Huvudbyggnaden på  Övralid.

För oss blev det lunch här. Vi serverades en jättegod räksmörgås gjord på tunt danskt rågbröd och rikligt med handskalade räkor på.  Utsikten gjorde det hela än bättre.

Farfarsstugan, caféet på Övralid som har sommaröppet. Namnet kommer sig av att det  förr här i huset bodde en arrendator, med son och barnbarn.

Verner von Heidenstam har räknats till de “svenska nationalskalderna”. (Någon som mer än andra anses företräda nationella värden.)  Även Bellman,(dock inte då han levde) Esaias Tegnér och även Gustav Fröding och Evert Taube räknas till de svenska nationalskalderna.  Många länder har sina egna  nationalskalder och bl.a. Finland har Runeberg, Norge – Knut Hamsun, England – Shakespeare,  Frankrike -Victor Hugo och Charles Baudelaire och Spanien- Cervantes.

Varje år den 6/7 som var Heidenstams födelsedag delas Övralidspriset ut och det är till författare/poeter med humansitisk inriktning och detta pris har delats ut sedan 1949. Idag uppgår penningsumman till ca 300 000 kronor och till detta kommer en kopia av den medalj som skulptören Carl Milles gav Heidenstam på hans 60 års dag.

Några som fått Övralidspriset genom åren är Harry Martinsson, Eyvind Johnsson, Tomas Tranströmer, Kerstin Ekman, PC Jersild, Kristina Lugn och  2016 var det författaren och professorn i idé och lärdomshistoria, Karin Johannisson, som fick priset. (Hon avled senare detta år)

Gott och vackert för oss hela dagen och mer skulle det bli för efter Övralid väntade Medevi Brunn, på oss. (Inlägg om det finns från den 24/6-17)

 

 

32 svar på ”Gott och vackert”

 1. Så intressant att läsa om von Heidenstam. Allt det visste jag förstås inte då jag var där som barn. Kanske dags att göra en utflykt dit igen! Farfarsstugan faller mig i smaken, för att inte tala om Venus choklad! Får läsa om mycket nytt från dina resor och får så trevliga tips. Åker liksom “snålskjuts” ! Tack för det! Kan du ta igen dig nån dag nu? Hoppas det! Kram o goda tankar!

  1. Det finns verkligen så mycket spännande attse, upptäcka och göra här hemma. Jag har också varit här i barn och ungdomen men inte mindes jag sp mycket från den tiden heller. Har läst i kapp. Och dte är verkligen jätteroligt att veta mer.
   Jag är jätteglad att du är med på resan och äm roligare att du får tips och har utbyte av det jag skriver.
   Nu vilar jag mig lite i form, men snart dags att börja med nästa resa.
   Stor kram och många tankar. Vi hörs!

  1. Ja, dels har vi haft det gott på resan och dels var chokladen och pralinerna här något alldeles extra.

 2. Åh jag vill verkligen upptäcka mer av Sverige. Jag tar vårt vackra land lite för givet och underskattar det totalt. Men nu blir jag verkligen sugen på att bara boka ett B&B någonstans och bara mysa 🙂 Jättefina bilder, verkligen!

  1. Tack! Visst är Sverige vackert! Men du har tid på dig. Och nu i sommar är ju Göteborg och skärgården så fin.
   Men visst är det mysigt att boka ett B&B och bara ge sig av.

  2. Tack!I Sverige finns mycket att se, upptäcka och uppleva- och visst är det lätt att ta vårt vackra land för givet.
   Göteborg och skärgåren där är ju ävldigt fin men det kan vara roligt att vidga vyerna.
   Och att ge sig av och boka B&B någonstans är ju en god idé.
   Kanske kommer ni iväg på en tur.

 3. Vilka spännande trakter som ni befinner i! Vällagad choklad är inte det sämsta vilket Verner von Heidenstam inte heller är. Däremot så visst jag faktiskt inte om att det delades ut ett pris i hans namn men alltid lär man sig något nytt!

  Kram och god kväll 😀

  1. Verkligen! Och här finns en hel del att se och uppleva. Och du hade verkligen gillat chokladbutiken och det som fanns att tillgå. Vilka chokladbollar!
   Vad gäller Övralidspriset har detta delats ut sedan 1949.
   Jag hade hört talas om det men kom inte heller så bra ihåg…
   Kram och trevlig kväll.

  2. Här är i trakterna är det fint, liksom på många platser i vårt avlånga land.
   Chokladen var verkligen god och du hade säkert uppskattat chokladbollarna här.
   Övralidpriset hade jag hötr talas om men nu fikc jag friska upp minnet. Och visst är det bar att få veta lite nya saker.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Pralinerna var utsökta, jag lovar…Och en vacker resa var det.
   Även i Stockholm är det vackert i käcll efetr diverse störtskurar under dagen.
   Trevlig kväll!

  2. Pralinerna var verkligen goda och det blev lite inköp-
   Och eb vacker resa blev det.
   Trevlig kväll!

 4. Nu gillar jag inte choklad, men även jag kan njuta med ögonen av dessa små konstverk. Min man skulle dö och älska att testa alla dessa godsaker.
  Även omgivningen är vacker med de gamla byggnaderna

  1. Gillar man inte choklad så är det ju inte så lockande här på Venus choklad. Men allt är handgjort och förutom att det är vackra praliner så smakade de väldigt bra. Alltså om man tycker om choklad…
   Men det går fint att bara titta också.

 5. Härligt med praliner! Vi brukar besöka chokladfabriken i Mijas med alla som besöker oss. Njut av tillvaron! Kram

  1. Desssa praliner var himmelskt goda och bara färska råvaror används. Och allt är handgjort.
   Vad trevligt med chokladfabriken i Mijas, där har jag ännu inte varit…
   Kram!

 6. Vilka lärorika och intressanta resor du bjuder på. Vilken lycka att få en sådan kunnig guide!
  Vi svalkar just nu av oss med te och skorpor efter vår heta torreresa.

  1. Välkomna hem! Ja, svalt är dte ju förvisso här så te låter som en bra dryck att värma er med.
   Resan var väldigt lyckad och omväxlande och tur med vädret hade vi också.
   Och jag har läst på ordentligt…

  1. Det är verkligen roligt att på “gamla dar” återuppta guide och reseledarjobbet och det är många ästre som följer med.
   Chokladformen med jordgubbar och körsbär var himmelskt god.

 7. En riktigt härlig dag med både kultur och godis! Om man nu kan kalla dessa chokladkonstverk för godis. För även om de är goda så känns det lite simpelt att säga godis 🙂 Jag var där och provsmakade för ett år sedan och det var verkligen en upplevelse för både öga och gom 🙂
  Övralid är fantastiskt fint med sitt läge där med utsikt över Vättern!
  Tack Ditte för all kunskap som du delar med dig av! … och alla fina bilder, som är som tagna ur en resebroschyr!
  Kram

  1. Det är så roligt att detta nästan r dina hemtrakter som jag nu turnerat i. Och jag kommer helt klart tillbaka.
   Venus choklad var såeciellt och både god och vackra praliner och choklad som görs för hand. Tror det hör till ovanligheterna numer.
   Övralid är sårofyllt och vackert och vi had eockså tur med vädret och det gör ju mycket för upplevelsen.
   Jättteroligt att du tycker att det är roligt att “åka med” bloggvägen i traktena som du så väl känner till.
   Uppskattar väldigt mycket din feedback på bilderna.
   Kram och trevlig tisdag.

 8. Man är aldrig för gammal för att lära sig o det får man alltid göra i dina fina inlägg så även detta o god choklad är aldrig fel ju härligt du har det 🙂 kram å fin dag

  1. Nej, då man lär sig hela tiden och på olika sätt. Choklande väldans god och en liten bit räckte långt.
   Ett verkligt hantverk att göra allt från grunden.
   Strålande sol i huvudstaden idag men sommarvärmen har inte anlänt.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *