Resor i Sverige Skyltar

Skyltar längs vägen

Midsommarsöndag och tillika skyltsöndag, något som som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Och vad gäller skyltandet så är det ett vitt begrepp och där möjligen fantasin kan begränsa oss.  Jag har varit på resande fot, eller snarare med resande buss några dagar under midsommarhelgen och har hittat lite olika skyltar från en del av de platser vi besökt.

I Askersund går det fortfarande bra att ringa i en telefonkiosk av gammalt snittt.

Och uppmaningen att segla på Vättern, en slylt som fanns på hotellet, hann jag inte anta denna gång. Men Vättern ligger kvar och jag återkommer.

Men att i en speciell butik i Askersund, Venus choklad, slå till på en lyxigt handgjord och alldeles färsk chokladboll, det hanns med.

Farfarsstugan på Övralid serverade oss fantastiskt goda räkmackor till lunch.  Tunt, grovt bröd men mängder av handskalade räkor. Farfarsstugan heter caféet och så kallades stugan när en arrendatorsfamilj med sin son kom kom till gården och bodde här.

Övralid är författaren och poeten Verner von Heidenstams sista bostad och dte var också här han avslutade sina dagar. Övralid ligger i närheten av Motala och att sitta här och äta midsommrlunchräkmackan med strålande utsikt över Vättern var absolut njutbart. (Det vita, stora, huset i bakgrunden är den herrgård som Heidenstam lät bygga  efter egen ritning och här flyttade han in 1925)

Midsommaraftonens lunchutsikt över Vättern. Väldigt vackert och en vacker reklamskylt för Övralid. 

Medevi Brunn fick ett eget inlägg inlägg på bloggen igår, den 24/6 men lite skyltning kommer även med här idag.

Bilfritt område och det är mysigt att gå längs gatorna på dne gamla brunnsorten och höra Brunnsorkestern spela i bakgrunden. Just i dessa byggnader inryms olika hotellrum.

Musikpaviljongen väntar på sin Brunnsorkester.

Väntar gör också den här pärlan, en gammal BMW, med svensk registreringsskylt.

Väntade gjorde jag inte när dessa gamla hederliga godisförpackningar plötsligt stod framför mig i en liten butik,  Gammeldags ”Nickelblandning” och  ”Retroblandning”.  Minns dessa från 1950-talet och vet att jag tykcte om dem. Ville förstås prova för att smaka om de i nytillverkat tillstånd höll måttet.  Inser att jag nog också är lite ”retro”

Denna vackra sommarbukett får vara reklam för den svenska sommaren som enligt almanackan är här.

 

 

 

26 svar på ”Skyltar längs vägen”

 1. Snacka om en härlig och pinfärsk skyltblandning!
  De gamla telefonkioskerna är ju verkligen raritetet. De finns verkligen inte så många kvar.

  På den andra skylten läste jag först ”Segla på Vättern med Starköl” – å då fick jag mig ett gott skratt tills jag läste om texten.

  Chokladbollen förde mina tankar osökt till Valor – Spaniens godaste choklad som tillverkas i Villajoyosa.

  Åsså min helt klara favo – lilla Isettan i min favofärg. Tack för den godbiten Ditte:-)

  Pastiller har jag aldrig ätit/gillat och kan väl tycka att namnet ”Nickel” är aningen olyckligt;-)

  Härlig skyltning. 1 000 tack för den och länken:-)

  1. Färsk skyltblandning blev det och resepräglad. I Stockholm finns en liknande telefonkiosk vid torkyrkan och en vid Mosebacke. Kanske finns det fler… Men kul att de finns kvar.
   Jag läste också detta till Starkök första gången. Men icke, Star&Köl heter firman.
   Aha, är det så bilen heter. Fastnade direkt för den. Jag väntade ocksp länge på att en ägare skullle dyka upp så att jag skulle kunna få tillfälle att ställa frågor, men ingen kom.Tyvärr.
   Bad gäller nickel blev jag lite nostalgisk. Var inte min favorit men nu köpte jag med en ask. DE kom ju öfrrr i pappersförpackningar på höjden. Tror mitt inköp kommer att vara länge…

 2. God fortsättning på denna midsommarhelg önskar jag dej, ser tillbaka på dina inlägg från helgen och förstår att du haft en strålande helg med riktigt midsommarfirande! Underbara bilder!
  Dagens skyltsöndag ser inte dum ut heller! Nickel karamellerna minns jag också, fast det var inte mina favoriter.
  Ha det fortsatt trevligt ♥

  1. Tack! Nu är jag hemma igen efter en jättefin resa. Vi har sett och upplevt mycket men inget jäkt.
   Tid är viktigt när man reser och ska njuta.
   Nickel tyckte jag om men visst fanns det bättre godis.
   Men när jag nu hittade dessa gamla ”godingar” ficj de följa med hem. Men jag kan lova dig att chokladen var delikat. Verkligen! Alldeles färsk och inga konserveringsmedel tillsatta.
   Önskar dig en fin kväll.

 3. Alltså… Dom där chokladbollarna skulle jag kunna döda för! Nja, kanske inte riktigt, men nästan… 😉

  Nickel minns jag. Men inte i såna där förpackningar? Dom bodde i såna där fyrkantepaket som dom numera säljer Halls i. En och en fick man ta. Goda var dom 🙂

  Ha en skön söndagskväll!

  1. Bdde dessa chokladbollar och allt annat i butiken var så läckert. Och allt är handgjort. Vi såg när chokladpralinerna och annat tillverkades och smakprov fick vi. Men lite…INga kemiska tillsatser här inte för att chokladen ska bli hållbar. Den är en färskvara.
   Nickel kom ju i mer fyrkantiga förpackningar förr, men nu kom de i ask. Men smaken är ungefär densamma. Har provat….
   Trevlig söndagskväll.

 4. Så kul att få se de gamla Nickel askarna 🙂 Ja Vättern ligger kvar… men det är ju en insjö 😉 BMW:n gillas skarpt 🙂 Så fin helg du haft och delar delar med dig av 🙂

  1. Jadå, Vättern ligger kvar och visst är det en insjö men ändå mäktig och vacker. Kall dessutom och med ett 30 tal olika fiskrarter.
   Visst är BMWen speciell. Jag väntade på ägaren för att ställa frågor om bilen, men någon sådan dök tyvärr inte upp.
   Midsommarhelgen har varit väldigt fin med många upplevelser i Närke och Östergötland och i Södermanland på hemvägen.
   Mitt reserelaterade jobb tycker jag verkligen om.

 5. Åh, va kul att se en riktig telefonkiosk!
  Betr. båt på Vättern, så läste jag skylten som ”Segla på Vättern med StarKöl”. 🙂
  Vilken underbar dag du och dina medresenärer fick. Ser helt ljuvligt ut.
  Utsikt över Vättern – luftiga träd omkring lusthuset – så inbjudande!

  Fin dag här – 28C med låg luftfuktighet. Rizana, sondottern, har lagat en
  stor vietnamesisk köttgryta, som luktar gudomligt; den ska puttra sakta
  några timmar. Vilken aroma!

  1. Så gott med en vietnamesisk gryta. Jag kan nästan tänka mig dofterna. Och vilken smak den får…Skönt med lagom värme hos dig, alltför hett tar mycket på krafterna.
   Jadå, telefonkiosken gick att ringa i. Finns en liknande i Gamla stan och en här på Söder vid Mosebacke.
   Vad gäller seglingen på Vättern så läste jag först som du, men det ska stå Star&Köl.
   Vi har verkligen haft ifna dagar och haft tid att ta in det vi upplevt och det gör det extra njutbart. Ingen stress här inte.

 6. Tack för det! Lite igenkännande bilder. Härliga somriga skyltar.
  Jag kommer ihåg Nickel och tyckte om Gammaldags, men skulle inte äta det idag.
  Blir nästan lite avis på din fina tur, verkade kanon.
  Skyltsöndagskram!

  1. Tack! Trevligt med bilder du känner igen.
   Vår resa har varit väldigt fin och jag har flera resor åt andra håll inbokade i sommar i sommar så det blir till att ha förmånen att komma tillbaka till platser där jag varit, men för några var det ett bra tag sedan. Närmast i juli väntar Dalhalla och konsert med Malena Ernman och Helen Sjöholm och dte blir ju fantastiskt. Var ju där på jobbresa även förra året och då var det D´Sarah Dawn Finer som var gäst.
   Jag har nu provat både Nickel och Gammeldags och det smakade nästan som jag minns det.
   Skyltsöndagskram!

 7. Härliga skyltar och härliga bilder.

  Nej och smhi sa det skulle inte regna idag, men ändå kom det regn. Men det gav upp snabbt, så friggeboden blev färdigmålad på grunden! 🙂 Ja 33 plus är lite för mycket av det goda, det hade vi förra midsommar, och då gnällde man för det, man är aldrig nöjd…. jo om det varit typ22 och sol då är jag nöjd och glad, lagom!

  1. Tack! Ja, vädret kan man ju inte påverka alls. Och det är lätt hänt att dte antingen är för varmt, kallt eller alltför blött…
   Fint att friggeboden blev målad och dte är bäst att passa på när det är uppehållsväder.
   Trevlig kväll!

 8. Härlig telefonkiosk! Fungerar den faktiskt fortfarande? Chokladen… mums! Det andra godiset är jag inte bekant med… vi hade andra sorter i Finland. 🙂
  Kram!

  1. Den här telefonkiosken fungerade. Liknande finns vid mosebacke torg och ett par i Gamla stan- dem har jag inte testat, men de borde fungera
   Choklade var delikat. Handgjord och utan kemiska tillsatser som finns i den färdigpacketerade chokladen .
   Det andra godiset köpte jag som barn, men i andra förpackningar och det smakade nästan likadant nu som då.
   Kram!

 9. Härlig skyltning med bilder som väcker minnen! Kul med de gamla godisaskarna, men som jag minns Nickel så var det en annan förpackning, där varje tablett låg inslagen i ett papper i en avlång/ fyrkantig förpackning. Sockerbageriet gör även Viol och Salmiak, varav Salmiak var min favorit – köper dem ibland 🙂
  Seglingsreklamen påminner mig om förra sommaren när jag stod vid bron i Askersund och tittade på när en familj med tre små barn gick ombord på en av de där segelbåtarna – det såg mysigt ut, men lite jobbigt också – de hade såå mycket väskor och kassar med sig. Dessutom flytvästar, picknickkorg, ryggsäckar … och en IKEA- kasse med leksaker!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  1. Tack! Jo, du har så rätt vad gäller nickelförpackningarna. DE var liksom staplar och varje karamell inslageni papper.
   Salmiak såg jag också och viol, men det får jag ta nästa gång. Salmiak gillas högt.
   Vi har seglat en del och visst är det en del som ska med för en resa. Men mest första resan för säsongen, sedan finns ju det mesta utom mat i båten. Om det är ens egen alltså. Hyr man så är det ju mycket som ska med. Man kan bli trött bara av att se det.
   Kul att du också stått här på bron och tittat, någort jag gjorde häromdagen.
   Vilar mig mest i form idag med en del skrivjobb från resan, men en promenad får det bli senare.
   Trevlig måndag!
   Kram!

 10. Härliga skyltar 🙂 det ända vi inte kan påverka är ju vädret så bara att gilla läget 🙂 ha en fin måndag kram

  1. Tack! Nej, vädret är ju som det är- och jag har haft det varmt i Spanien, i mitt tycke alldeles för varmt, så detta känns bättre och jag orkar göra trevliga saker under dagen.
   Trevlig måndag!
   Kram!

 11. När jag såg den gedigna telefonkiosken kom jag att tänka på Sigtuna. Underbart att den funkar fortfarande. Du får ta dig till sjöss nästa gång du kommer till Vättern. Vättern finns ju liksom kvar.
  Jag gillar den gamla veteranbilen som skyltas som jag inte alls trodde att det var en BMW. Sedan blev jag allt sugen på en lyxig chokkadboll som skyltades från glasdisken. Jag hoppas att du smakade av. Även retro pralinerna. Tack för ett fint inlägg som alltid och ha en riktigt fin dag??Kram

  1. Telefonkiosken i Sigtuna hade jag glömt. Men det finns en också vid Storkyrkan i Gamla stan och vid Mosebacke och det är ju roligt att de finns kvar.
   Jag fastnade direkt för den gamla organga BMWn och den måtte nog vara ganska unik.
   Chokladfabriken hade mycket gott at erbjuda och allt gjort på plats.
   Nu är jag hemma igen och det blir lite lugnare dagar här i Stockholm. Men nya resor väntar så en del inläsningsjobb blir det.
   Ha det gott!
   Kram!

 12. Mobiltelefoner med dess bekvämlighet i all ära men telefonkiosken är bara så fin! En liknande står på Föreningsgatan i stora staden. Om den är brukbar vet jag dock inte… Får väl kontrollera när jag passerar nästa gång.

  Kram och god måndag!

  1. Visst är det bra att det finns några fina telefonkiosker kvar. Roligt att det finns en i ”stora staden”, kul om den fungerar.
   Vet att Telia varit svår att övertala i frågan…Men detta är ju kultur
   I stockholm finns det några kvar bl.a. på Skansen, vid Mosebacke torg och utanför Storkyrkan. Kanske finns det än fler.
   Kram och jag önskar dig en fin måndag.

 13. Den där chokladbollen hade jag också absolut satt tänderna i!
  Och vilken gullig liten BMW 🙂
  Önskar dig en fin måndag!
  Stor kram!

  1. Chokladbollen var delikat och mycket annat också.
   Mina ögon fastnade genast på den söta BMWn. En riktig pärla!
   Trevlig måndag önskar Stockholm med blandat väder.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *