Foto Stockholm

Glas – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Glas är ordet att tolka denna vecka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med. I veckans omgång har jag valt  världens största sfäriska byggnad, Globen – (En sfär är en klotformad kropps yta och alla punkter befinner sig på samma avstånd från sfärens medelpunkt, centrum- radie)  Vad gäller Globen är  det en byggnad som finns med i mitt dagliga liv här hemma på Söder i Stockholm och som jag  ser från alla fönster. (Några bilder är helt nytagna och andra från mitt arkiv.)

Globen, Eicssom Globe, är en arena byggd av glas, betong, stål och aluminium.Globen färgas  allt efter de olika evenemang som äger rum. Här en kraftigt inzoomad bild från vår balkong. Globen ligger ca 800 m bort fågelvägen.

Globen består av en konstruktion av glas

betong, stål,  aluminium och plåt – i huvudsak. Globen, officiellt Ericsson Globe, ligger i Stockholmsområdet Johanneshov, några kilometer söder om city.  Globen består av flera byggnader och den största är själva arenabyggnaden som allmänt kallas Globen. Invigningen var i februari 1989 så den har några år på nacken och nu läste jag att det är dags här för viss renovering. Globens höjd är ca 85 meter (totalt 130 meter ö.h.) och den utvändiga diametern är dryga 110 meter. Själva kupolen bärs upp av 48 stålpelare som sträcker sig till halva byggnadens höjd. Känns rejält.

Globen och hela området omkring ritades av Berg Arkitektkontor som vann den projekttävling som utlystes av Stockholm stad. Men när Globen skulle börja byggas hade finansiärerna hoppat av och den vinnande arkitektgruppen lyckades ordna nya finansiärer och första spadtaget togs i september 1986. Och tre år senare var det dags för invigning.

Mycket är det som ska byggas både här i Globenområdet och på Södersidan, mest kontorshus. Men även det gamla finns bevarat. Tursamt nog.(Bild från igår kväll)

En inzoomad Globen. Lite snö har också fastnat. (Gårdagskvällens bild)

Globen används

för olika sport och underhållningsevenemang och antalet besökare arenan kan ta emot varierar. Vid ishockey ryms ca 14 000 åskådare (en del är ju då is) och vid konserter kan dryga 16 000 få plats.  Publikrekordet har hårdrockbanet Metallica som i maj 2018 hade 17 303 besökare.

Globen i juni månad 2018.

För att få in ljus i Globen finns det runt om, både i övre och nedre delen,  många fönster av glas. 

En gondolbana i glas

“SkyView”  löper på Gobens västra utsida.  Dessa två gondoler tar besökare upp till toppen. Ingång från Arenatorget alldeles vid Globen. (Priset är för barn mellan 5 och 12 år och pensionärer 120 kr och för övriga 150 kr. ) Skyview invigdes i februari 2010 och tar passagerarna upp till toppen där gondolerna stannar en stund så att man kan se på utsikten. En resa upp och ner tar ca 20 minuter. Och även för dessa glasgondoler ansvarade Berg Arkitektkomtor AB.

Här syns tydligt de två gondolerna i glas som tar besökare upp på toppen. För några år sedan gjorde jag denna tur med barnbarnet Max och det var väldigt uppskattat. (Blogginlägg om  finns här.)

Här de två gondolern av glas som tar besökare upp till Globens topp.

Är det vackert väder har man en verkligt fin vy över Stockholm med omnejd uppe från toppen av Globen. (Arkivbild och inzoomad från vår balkong)

Dagens Glob.

Att ta sig hit. Intill Globenområdet ligger Globens tunnelbanestation (grön linje ca 9 minuter frn T-Centralen och även tvärbanan stannar också här. Nära ligger också Gullmarsplans och Skärmarbrinks tunnelbanestationer med några minuters gångväg till Globen. Kommer man med bil finns parkeringsgarage och med tur även lediga p-platser.

Titta gärna in här för att se fler av veckans kantiga tolkningar.

 

32 svar på ”Glas – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Idag har jag lärt mig massa nytt om Globen, Tack för det! Förstår att det var superspännande att åka i en lite miniglob på stora Globen. Ett fint bidrag du gjort. Ha en bra tisdagskväll! Kram

  1. Tack! Globen syns ju ofta när det handlar om Stockholm och syns vida omkring. Jag ser den ju dagligen från våra fönster när vi är här hemma och det är fint att se den i olika färger beroende på evenemang. Och visst är de små gondolerna fina. Det var riktigt roligt att ta en tur upp och likaså tyckte barnbarnet.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 2. Globen är en fascinerande byggnad som drar blickarna till sig och som syns lång väg och det är läckert med gondolerna som åker upp på toppen. Det kanske jag får testa någon gång.

  1. Jag ser ju Globen dagligen och i olika “dräkter” så nu fick den ett eget inlägg. Passade bra till temat med Globen då det finns en hel del glas i konstruktionen. Vid fint väder är det en vacker utsikt här uppe.

  1. Tackar! Ja, jag ser den ju ständigt här när jag är hemma så det var dags för globen att ny få ett eget inlägg.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram!

  1. Tack! Visst är Globen ett imponerande byggnadsverk. Kul att du varit där-
   Och tänk att det gick så snabbt att få den klar. Jag ser den ju dagligen så nu fick den vara med på riktigt i ett inlägg. Passade bra nu när temat denna vecka var glas.
   Ha det fint du också.

 3. Jag tycker att Globen är en skitläcker arena och kul att dom belyser den på olika sätt också. Vi har också åkt dom där glaskulorna (december 2010) och det var hur coolt som helst att titta ut över stan från dom bollarna. 🙂

  Ha en härlig kväll!

  1. Visst är den! Har varit där på några konserter och sitter man högt upp så är det riktigt högt. Men helst om jag går på något evenemang så försöker jag få plats långt ner och fram så man kan se utan att titta på en skärm. Turen utanpå ska göras om och då med yngsta barnbarnet William.
   Vi ser ju Globen dagligen så nu tycker jag den kunde få ett eget inlägg.
   Önskar er en fin kväll.

 4. Det är verkligen en upplevelse att besöka Globen. Har varit på några konserter där. Tänk att den är så “gammal” nu.

  Jag undrade lite över första bilden, tänkte att vad matt ytan ser ut! Men sedan förklarade du ju: snö! Tänkte inte på det …

  1. Visst är det! En konsert här är alltid trevligt. Här hemma ser jag ju Globen dagligen från alla fönster och det är alltid roligt att se när den byter färg beroende på evenemang. Varierar verkligen. Vad gäller bilderna är någon tagen idag då det är snö, någon från igår kväll och andra är från i våras och somras.

  1. Visst är den mäktig! Och det är roligt att följa alla färger efter evenemang. Jag gör det ju dagligen eftersom jag från alla fönster hos oss kan se hur den ter sig.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram!

 5. Här har jag inte bara suttit med öppen mun och beundrat dina absolut fantastiska bilder utan även passat på att minnas när Globen byggdes och vem som vann arkitekturtävlingen. Bra med uppfräschning där i minneskontoret;-)
  Globen är världens läckraste landmärke. Ett lyckat bygge, raka motsatsen till Friends Arena tycker jag.

  Nu har Globen alltså nästan 30 år på nacken, så jag förstår mycket väl att lite renovering och uppfräschning främst invändigt behövs.

  Åsså är det så otroligt roligt med färgteman på Globen som jag tack vare dig kunnat följa med jämna mellanrum.

  Ett absolut kanoooooooon bidrag till Glas.

  1. Stort tack! Ja, jag ser ju Globen dagligen från alla våra fönster och från balkongen förstås och kan följa när den färgmässigt byter klädsel alltefter evenemang. Och spelar Hammarby på Tele2 arena så är Globen grön och vit. Och visst blev Globen ett lyckat bygge och ett fint landmärke för Stockholm. Jag antar att det är invändigt man tänkt sig renoveringen men vi såg i somras hur arbetare klättrade i selar på utsidan och putsade plattorna. Häftigt!
   Mycket glas finns ju på Globen så jag tyckte att den förtjänade ett separat inlägg.

 6. Jag har aldrig varit inne i Globen men utanför och på nära håll har jag varit men likväl har jag missat helt att det finns en gondolbana högst upp. Den vill jag gärna åka, så tack för tipset Ditte! Mitt i allt en dag sitter jag där och vinkar åt dig 800 meter längre bort fågelvägen .
  Tack än en gång för trevligt inlägg!

  1. Globen syns vida omkring i Stockholm och det är fint att se när den skiftar i färg allt eftersom det som händer.I kväll är Globen i alla fall grå, sin vanliga färg, så jag antar att den vilar sig i form. Och om du kommer dit så kanske du tar vägen förbi oss också här på kajen.
   Tack för fina ord!

 7. Jag har aldrig varit så imponerad av Globen som spellokal,ljudet brukar inte vara något vidare. Men dina bilder och berättelse var fantastiska. Gillar framför allt första och andra bilden.

  1. Håller med dig! Jag tror man genom ombyggnaden ska få till bättre ljud här. Men jag vet att många artister gullar Globen men de hör ju inte heller ljudet som publiken gör. Kul att dokumentera Globen och jag ser den ju från fönstren. Passade bra nu i temat glas.

 8. Globen syns så fint på många ställen i Stockholm. Fin presentation! Visste inte att den är världens största sfäriska byggnad. Imponerande. Johanna bodde ju alldeles bredvid där och vi var ofta i köpcentret och handlade… på ICA . När hon bodde i Kärrtorp såg man också Globen, lite mer på avstånd då, men vi kollade varje kväll vilken färg det var på den. På Söder ser man ju Globen i slutet på Götgatan. Jag har aldrig varit inne i den runda byggnaden dock och inte heller åkt upp på utsidan. 🙂
  Ha en fin onsdag!
  Kram!

  1. Tack! Och visst syns Globen på många platser i stan. Just idag är den riktigt grå men å andra sidan är det grått ute också och dagtid är den sällan upplyst med färg- Det är alltid roligt att se vilken “färgdräkt” Globen får för det beror ju på vilket evenemang det är. Även när det är sport på Tele 2 Arena så kan Globen ha färg efter hemmalaget. Står man under eller vid Globen så känner man sig ganska liten.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram!

 9. Det var ett kul inlägg om Globen som jag inte ens varit nära. Visst har jag sett Globe på håll men jag har aldrig varit nära så jag känt hur hög den verkligen är. Den där gondolbanan ser lite läskig ut men man får säkerligen en fantastisk utsikt från toppen av Globen.

  1. Tack! Jag sitter just nu och ser en grå och lite snöig Glob och ett landmärke för Stockholm är den ju. Gondolbanan är fin och vid vackert väder får man en fin vy över Stockholm.

 10. Globen är en riktigt häftig byggnad … kul att lära sig lite mer om den 🙂
  Jag har varit inne där på hundutställning en gång – många år sen nu, men jag minns att det var speciellt 🙂
  Snygga foton … både nya och de från arkivet!
  Kram

  1. Tack! Visst är Globen en spännande byggnad! Jag ser den dagligen här från fönstren och den är ett fint landmärke i Stockholm. Roligt att du varit där och den används ju till både konserter, utställningar, sportevenemang och mycket annat. Just nu är den grå men hälsar till dig. Kram och trevlig onsdag.

 11. Heisann, søsteren min og jeg har vært på konsert der. Lill Lindfors på scenen. Det har gått noen år siden den gang. Har faktisk ikke vært i Stockholm siden det. Flott og imponerende bygg. som er verdt et nytt besøk!

  1. Visst är globen en imponerande konstruktion! Roligt att du varit där och sett Lill Lindfors Jag har också varit där på några konserter och kommer man in känns byggnaden ju lika stor som den ser ut från utsidan. Jag ser Globen dagligen från mina fönster så nu fick den ett eget inlägg när det var glas som var temat.
   Ha det gott!

  1. Jag tycker Globen är spektakulär men om den är så snygg i sig har jag inte tänkt på. Jag ser den ju hela tiden när vi är här hemma och den syns vida omkring över stan. KUl att s ehur den färgas när det är olika evenemang där.
   Stor kram!

 12. Globen är en byggnad värd ett eget inlägg , speciellt i temat glas! Tyvärr kom gondolbanan till långt efter jag flyttat från Stockholm, men kanske blir det av att åka den när jag är på besök nån gång. När Globen var nybyggd var jag där ofta på idrottsevenemang, speciellt minns jag VM i volleyboll. Mitt ex spelade själv och just de åren var Sveriges lands lag väldigt duktigt så det var spännande att följa deras matcher. Här i Dalarna har vi Kupolen, i folkmun kallad Dalatutten…
  Där finns shoppingcenter, hotell och kontor. På kontoren där jobbar både min dotter och dotterdotter med vidunderlig utsikt (över Ikea, hihi). Jättefint inlägg till årets nästsista tema, tror du det blir en fortsättning?
  Kram

  1. Visst är globen mäktig. Sitter just nu i skrivandets stund och tittar på den. Grå än så länge. Men är det något evenemang sp får den färg. Vad roligt att du varit där. Och många idrottsevenemang är det fortfarande i Globen. Minns att Sveriges landslag i volleyboll var väldigt framgångsrika under några år.
   Kupolen har jag passerat flera gånger men aldrig stannat till där. Har mest varit när jag jobbat och vi varit på väg till Dalhalla. Kan tänka mig att de är fin utsikt där uppifrån över nejden. Ja, IKEA inkluderat.
   Visst hoppas jag på att temat fortsätter nästa år. Håller tummarna.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *