Stockholm Trevligheter

Uppiggande, färgstarkt, gott och trevligt.

Lite snö har fallit i huvudstaden och visst lyser den upp dessa ganska grå dagar. Och vill man ha mer färg i tillvaron får man nog stå för det inslaget på egen hand. Åtminstone ett tag till. Visserligen finns julbelysningar, julskyltningar och annat som kan bidra till att lysa upp tillvaron. Men för egen del så är jag inte så där julig så jag kompletterar gärna med  det där “andra” som också är uppiggande.

Uppiggande med lite snö som lyser upp de tämligen grå dagarna. Härhemma på Hammarbykajen. Lite snö som fortfarande är vit ligger kvar och lyser upp. Här hemma på kajen. Nytt byggs och en del gammalt finns kvar.  

Vid “Svampen”

“känd mötesplats” på Stureplan i Stockholm, mötte jag väninnan Ninni. Och här funderade vi över var vi kunde inta en sen lunch Utbudet av restauranger i området är stort så vi fick fundera lite.

Själva Svampen byggdes som ett regnskydd redan 1937 av stadsträdgårdsmästaren och arkitekten Holger Blom och stod kvar till 1988 då den revs. Men den byggdes upp på nytt igen några år senare. Svampen är en betongkonstruktion och där “kragen” vilar på en 3,3 meter hög pelare. Alla var inte direkt förtjusta i konstruktionen och Stockholms skönhetsråd med arkitekten Ragnar Östberg (har bl.a. ritat Stockholms stadshus) i spetsen tyckte inte att denna betongklump passade in i miljön, men den fick stå kvar. Och ända fram till högertrafikomläggningen 1967 fungerade den som kiosk, mötesplats och regnskydd. Svampens konstruktion hade tagit skada när trafiken lades om  så de revs 1988. Detta var något stockholmarna i högsta grad ogillade så en ny “Svamp”, en kopia, byggdes upp. Visserligen står den inte på exakt samma plats, men nästan.

(En annan “Svamp” är ju vattentornet  i Örebro. Dock betydligt yngre. Finns mer att läsa om det här. Var där till första advent. )

 

Ganska grått även vid Stureplan.  Här “Svampen”, en vanlig mötesplats i stan.

 

Ett uppiggande och trevligt

lunchställe med god mat ville vi ha. Och i det valet förflyttade vi oss till betydligt varmare breddgrader. Vi tog en lunchresa till Thailand och till ön Koh Phangan.  En ö jag besökte för länge sedan.(Här var jag redan i slutet på 70-talet några gånger men då fanns inte direkt datorer och bloggar )

Att komma in på restaurang Koh Phangan, (vi var på Nybrogatan, men restaurangen finns även på Södermalm i Stockholm och i Uppsala) är lite som en att förflytta sig till en liten restaurang vid stranden i Thailand. Absolut “more is more” vad gäller lampor, färg, mat och miljö. (Här finns en lunchmeny som är  billigare och en kvällsmeny med lite högre priser) Riktigt god mat och tydligt angivet på menyn var rätternas “hetta”. Vill man inte ha stark mat finns även sådana val, liksom rent vegetariska rätter.

Jodå, en vit julgran mötte oss i entrén.

Uppiggande och färgstark miljö på restaurang Koh Pangan i StockholmFärgstarkt!

En tuk tuk finns också.

Färgglatt även på toaletterna.

Inte direkt grått….

Ninni åt en vegetarisk wok med tofu och grönsaker. Gott och rikligt.

 

Uppiggande att både äta och se på var min wok med skaldjur, bläckfisk och grönsaker på restaurang Koh PhanganganJag valde whiskymarinerade skaldjur och bläckfisk i en mustig thailändsk wok med chili och vitlök. Starkt och gott!

En välbehövlig promenad blev det efter den sena lunchen. Även den var uppiggande. Och vacker.

 

 

42 svar på ”Uppiggande, färgstarkt, gott och trevligt.”

 1. Mysigt att via restauranger kunna förflytta sig till andra sidan jorden. Dom hade verkligen öst å med färger.
  När man pratar om svampen kommer jag osökt att tänka på Örebro och inte Stockholm. Kram

  1. Thailandskänslan fanns det lite av och maten var riktigt bra. Vad gäller “svampen” så fanns denna långt innan vattentornet i Örebro kom till. Men jag håller med dig…
   Här i stan var ju Svampen en känd mötesplats och jag tror den fortfarande är det.
   kram!

  1. Trevligt med både det färgglada och att luncha med en väninna. Och lite thailändskt är alltid rätt. Särskilt om maten också är det- Och så var det.
   Toaletterna var verkligen också färgglada och piggade upp de också.

 2. Tack för tipset! Då blir det nog ett besök med dottern i Uppsala nästa år. Så mysigt med alla dessa färger. Jag säger bara det WC är urläcker. Jag föredrar färger men inte i mitt hem. Jag gillar stilen och alla detaljer. Min dotter är vegan så nog passar det något även till henne. Trevlig dag Ditte och en stor kram?

  1. Nej, alltför färgglatt har inte vi det heller hemma. Men så här ute piggar både färg och miljö upp och god mat likaså. Har inte besökt restaurangen i Uppsala men ska göra det så jag återkommer.(Har ju ena dottern där.)
   Önskar dig också en fin dag. Här är klockan 16 och det är mörkt ute.Men ljust och varmt hemma hos oss.
   Kram!

 3. Vilken trevlig och färgstark restaurang! Allting såg dessutom väldigt fräscht och gott ut och lite färg gör inte humöret sämre. “Svampen” är lagom rolig men en bra mötesplats och en plats som fyller sin funktion.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Svampen är ju ingen hit sådär, men har ju funnits länge och är en bra mötesplats här på Stureplan. Och den används fortfarande so det. Restaurang Koh Phangnan är färstark och uppiggande och med god mat och bra lunchpriser. Dessutom väldigt trevlig service. Uppskattas det också.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Sannerligen färgstarkt i ordets rätta bemärkelse! Vilka ställen det finns att upptäcka, bara ett stenkast, om än ganska långt, härifrån. Och det vita du/ni vandrade igenom på vägen dit och hem är så vackert.
  En fin kväll önskas!

  1. Här blev det både färgstarkt på restaurangen och mer avskalat både före och efter. Bra kombo.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. verkar som det är ett koncept som funkar vem blir inte glad av färg? då blir det nog fler besök där va? härligt att kunna ge sig av ett tag utan jobb att passa 🙂 trevlig kväll kram

  1. Förr var vi här ganska ofta och utbudet av restauranger är stort visst kommer jag snart tillbaka. Verkligt god mat och färgstark miljö. Tycker verkligen om att gå ut och äta lunch och gör det ganska ofta. Visst är det skönt att vara pensionär och att ha jobbat färdigt. Dryga 40 år med full tids jobb räcker bra. Nu jobbar jag ju när jag vill och det är jätteroligt. Men jag bestämmer ju själv.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram!

 6. Japp, det var ett uppiggande och färgstarkt inlägg! Nu ska jag till att laga färgstark middag, men jag inspireras först av detta.
  Härligt att kunna förflytta sig på detta vis. Jag gillar thai- maten så, varför inte?
  Det är mörkt sedan länge här nu men små ljusglimtar finns lite varstans för att värma sinnet.
  Ha en fin kväll och stor kram!

  1. Färg i tillvaron piggar upp och det blev en god och trevlig lunch i thailändsk och färgstark miljö. Antalet bra lunchrestauranger/restauranger i Stockholm är stort och fint att samtidigt ta en lunchresa till andra trakter.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

  1. Svampen vid Stureplan har ju varit en mötesplats i Stockholm länge. Kanske inte lika mycket idag som förr. Så vacker är den ju inte men lite “kult.”
   Koh Phangnan hade en riktigt bra lunchmeny och gott var det. Var här en del förr, på Söder, men tyckte så småningom att de lite tappade fokus på mat och service så nu blev det ett bra återseende. Dock på Nybrogatan. Men konceptet är lika. Och charmigt är det-. Här var dte både bra mat, färgstarkt och trevlig service.

 7. Vi har en thai-restaurang med samma koncept här också. Lite lustigt känns det med den där “låtsasvärlden”, men samtidigt är det himla mysigt, och såå god mat!

  1. Här blev det en trevlig, och uppiggande lunchresa till Thailand och Koh Phangang. Piggade upp i det grå vädret. Kul att det finns liknande hos dig. Inser att jag helt klart missat den restaurangen. Får råda bot på det vid tillfälle. Och är maten god så är det värt så mycket.Thailändsk mat gillas högt. Ja, asiatisk mat överlag.

 8. Den färgstarka restaurangen vill jag besöka någon gång ! Men den sista vinterbilden – åh jag saknar Stockholm och snö. Jag har fått många snöiga bilder från barnen i Stockholm och soliga från Hongkong. Tack och lov att vi har en solig vinter härnere! Många varma kramar till er båda och en extra varm kram till min GT -kompis. Ha det gott!

  1. Gott, färgstarkt och uppiggande var dte. Här är det ju nu korta dagar men snart vänder det. Fint att du tagit del av lite snöbilder fån barnen i Stockholm och från soliga Hong Kong. Ni verkar ju ha det fint hos er nu både med sol och längre dagar.
   Kram till er från oss båda.
   Ha det gott du också.

 9. Riktigt färggrannt och god mat såg det ut till att vara också! I Örebro har jag varit upp och ätit god mat i restaurangen i Svampen. Annars förknippar jag Svampen mest med några överförfriskade ungdomar som höll oss vakna när vi tältade på en camping utanför Örnsköldsvik en midsommar för ett antal år sen. En i gänget het Svampen och nämndes ofta vid namn….

  1. Jadå, det var både färgglatt och god mat. En behaglig lunchresa till Thailand. Svampen i Örebro är trevlig och jag var där till första advent, på jobbresa, och åt litet julbord.Riktigt gott och med fin utsikt.
   Inte så kul med minnena från campingen i Övik. Så “Svampen” kan ju ha olika betydelser.

 10. Svampens bakgrund kände jag inte till. Nu vet jag att det fanns två svampar alltså. Bor och jobbade uppenbarligen alldeles för långt från Stockholm;-) Det var ju bara från och med 2005 som jag jobbade i innerstan. Det sätter onekligen sina spår vad gäller okunskap;-)
  Thai restaurangen var “too much” för min smak. Här skulle jag tycka att “less is more”. Toaletten däremot var riktigt färgglad, vilket alla toaletter borde vara enligt mig. Åsså din mat – helt underbart! Säger bara bläckfisk – mums:-)

  1. Svampen här på Stureplan har sin historia och var ju en vanlig mötesplats. I alla fall förr. Minns den som mötesplats i slutet på 60-talet när jag gick i gymnasiet i stan.
   Förr gick vi då och då på Koh Phangan och då på Söder. Men nu var det länge sen. Men det var trevligt med en lunchresa till Thailand och väldigt god mat serverades till bra pris och med trevlig service. Och inredningen är ju deras stil.
   Maten hade du helt klart gillat och det var väldigt gott om olika delar på bläckfisken, gott om musslor, krabba och räkor.

 11. Ojvoj, här kommer min lilla smakbox på skam! Jisses vad gott det såg ut! Jag gillar färg, men nog blev det lite i mesta laget, toaletterna gillade jag men krimskramset gillas inte oavsett var det är. Nu har ju inte jag besökt Thailand så jag får inte så stor nostalgitripp som ni flickor fick . Hur går det med julhandeln i storstaden, är det mycket folk ute och shoppar. Hörde just att leksaksaffärerna har kris, barnen leker inte med leksaker längre,,,stackars barn. En platt skärm kan ju inte ersätta riktiga leksaker…suck. Kram från pörtet

  1. Smakboxen är ett bra komplement. Här är det mycket av mycket när det gäller inredningen men det är inte direkt blinkande lampor. Gott var det och uppiggande. Vad gäller julhandeln i stan vet jag inte, men det är mycket folk som irrar runt.
   Jag har för egen del handlat väldigt lite och det var klart för länge sen. Här tar jag det lugnt och är ingen julig person.
   Våra barnbarn leker mycket med lego och det är ju kreativt så det uppmuntrar jag. Annars blir det upplevelser som jag ger.En dag där barnbarnen får bestämma innehållet brukar vara uppskattat.
   Kram!

 12. Kul med god thaimat i fin miljö.
  Har “tappat bort” julen här i värmen.
  Men oj vad pyntat det är på de stora galleriorna och hög julmusik.
  Tidig morgon idag som vi 08.05 åker tåg söderut.
  Premiär för oss.
  Ha en bra torsdag-

  1. här är det thailändsk personal och god thailändsk mat och färgglatt. Vad gäller julen så är jag inte mycket fö rden så jag “tappar” gärna bort den.
   Tåg den här sträckan testade vi första gången 1980 då vi skulle till Penang i Malaysia och sedan har dte blivit några omgångar till. Men oftast har det blivit taxi. Men tåget fungerar ju jättebra. Har gjort det i alla fall…. Önskar er en fin resa.

  1. Restaurangen finns även på Söder och förr gick vi ofta dit. Detta var första besöket på denna Kho Phangan, Nybrogatan. Men konceptet är likadant. Jättegod mat och trevlig personal.
   Utomhus har det varit riktigt fint några dagar och snön har lyst upp.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram!

 13. Svampen har jag bara sett på bild, men det var intressant att läsa om dess historia.
  Oj… det var då en i överkant färgglad restaurang! Blir nästan yr i huvudet! Toaletterna däremot var lite kul 🙂 Maten verkade i alla fall som den var god och det r ju det som är viktigast på en restaurang.
  Kram

  1. Svampen här har funnits länge och även om den inte kanske är så snygg blev den saknad och kom tillbaka i ny upplaga. Mycket färg är det här på restaurangen, uppiggande. Och det finns mindre färgglada avdelningar om man önskar. Jättegod mat fick vi och väldigt trevlig service. Varav det sista inte alltid numer är fallet…
   Kram och trevlig torsdag.

 14. Älskar den restaurangen – fast det var länge sen jag var där nu. Ja, det var länge sen jag var i Stockholm överhuvudtaget när jag tänker efter 😉 Extra färgsprakande nu också – härligt med färg!

  Vacker vinterbild! Gillar snö – åtminstone på bild och när jag ska åka skidor 😀

  Ha en fin dag!

  1. Finns även en Kho Phangan på Söder där vi var ganska ofta förr då längtan till Thailand satte in. Men denna “filial” på Nybrogatan hade samma koncept och menyn var likadan. Gott, trevligt och uppiggande.
   Stockholm har varit riktigt vackert nu några dagar med snön på träden. Och lite är det ju årstiderna skiftningar som gör att jag tycker om Sverige. Men jag kan ju byta när andan faller på till lite varmare trakter och det är en fördel.
   Trevlig torsdag.

  1. Jodå, “svampen” här håller i sig men så vacker är den kanske inte direkt.Men lätt att hitta till och bra som mötesplats.
   Lunchen var både god, uppiggande och trevlig.

 15. Åh, det var ju till den restaurangen min kompis Y tog mej innan vi åkte vidare till Cirkus och såg Peter Jöback! En underbar restaurang med mycket god mat! Så roligt!
  Roligt också att få veta lite mer om Svampen, hade ingen aning om att den revs -88? Då bodde jag ju här ….
  Ha det gott!

  1. Vad kul att du också varit här. En bra start förstår jag att det blev.
   Och “svampen” håller ju än som mötesplats. Men så vacker är den ju inte.
   Ha det bra du också

  1. Trevligt med en färgglad, god och uppiggande lunch. Förr var vi där dp och då, på Söder – Och då har det kommit regn…Kanske kommer det kvällstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *