Stockholm

Gamla stan – möte med böcker och vänner

Många gånger är också korta resor väldigt trevliga och underhållande och likaså möten av skilda slag. Nu var jag på väg till Gamla stan, en sträck jag vanligtvis  promenerar, men i snöyra och halka kände jag inte för mer spänning än att snarast ta mig till målet. Bokklubb med “Beijing Ladies” (vi träffades alla under våra år i Peking) hemma hos M i Gamla stan var kvällens höjdpunkt.

Fram till 1980 hette Gamla stan officiellt “Staden mellan broarna”, ett namn som kom till på 1800-talet.  Stockholm grundades här på Stadsholmen på 1200-talet av Birger Jarl som valde att bygga staden här som ett lås för Mälaren. (Det skulla vara svårt att ta sig in i staden) Runt “staden” gick flera stadsmurar för att vara till skydd mot tänkta angripare. Gamla stans historiska värde blev inte uppenbart förrän kring sekelskiftet 1900 då konstnären Carl Larsson, som var född på Prästgatan i Gamla stan menade att om han var miljonär (vilket han inte var då) skulle han rusta upp Gamla stan rejält. Gamla stan var ett riktigt slumområde fråm till 1930-talet för då började folk förstå och visa respekt för det historiska arvet.

Väldigt mysigt att få hälsa på i dessa historiska kvarter och att kombinera god mat, vänner och böcker i denna miljö är en ynnest. En härlig kväll! Stort tack!

Vackert dukat bord där vi serverades en härligtkryddstark gryta från Sichuanprovinsen i södra Kina.

Bokprat blev det både under och efter middagen och boktipsen var många. Vi träffas ungefär var sjätte vecka för vårt bokprat med och tar med böcker som vi presenterar och lånar till varandra. Och ett par gånger per år läser vi en gemensam bok som vi diskuterar.

Några boktips från kvällen.

Störst av allt är kärleken, Bara ett barn och Dubbla slag av Malin Persson- Giolito.

Berättelsen om ett äktenskap skriven av Geir Gulliksen

Fartblind av Carolina Neurath

Pojken som läste Jules Vernes av Almudena Grandes

“Lila” skriven av Marilynne Robinsom.

Kanske några som läst någon av böckerna. Jag har läst de av Malin Perssom Giolito som är i deckargenren, men på en djupare nivå, där oftast människors utsatthet och bräcklighet vävs samman med en fängslande historia.

Att i denna Gamla stansvåningen besöka “bekvämlighetsinrättningen” är en lisa för själen och vore det inte för att det var bokklubb skulle jag kunnat stannat här länge. Mycket är kinainspirerat, vackert och väldigt fint an och avpassat.

Helläckert badrum

( Det blev ett sent inlägg idag för jag har försökt i timmar att krympa bilderna så att de anpassas till WordPress som inte vill ta emot det stora formatet på bilder som jag laddat ner till Iphoto på min Macdator. Till sist lyckades jag, men är det någon som har ett förslag om att göra detta på ett enklare sätt så berätta gärna. På blogg.se sker detta med storleken per automatik när man laddar upp bilder till ett inlägg så jag var helt oförberedd och ovan.)

 

28 svar på ”Gamla stan – möte med böcker och vänner”

 1. Vilken otroligt fin miljö både i vardagsrummet med den smakfulla dukningen och i badrummet, där jag också hade velat stanna ett tag. Så otroligt läckerAt med tegelväggen där. Å allt detta just i Gamla Stan – WOW säger jag bara!

  Böckerna säger mig ingenting för att vara ärlig.

  Vet inte om du har ett fotoredigeringsprogram som till exempel Photoshop eller Photshop Elements. Där kan du justera storleken på dina kort under “Bild”, “Bildstorlek” och där skriver du in 600 px, då anpassas höjden automatiskt. Men visst borde WP ta bredare bilder än 600 px. Blogspots “bredd” är 740 px.

  1. Det är verkligen både en inre och yttre resa att besöka det här huset och våningen i Gamla stan. Så mycket atmosfär och historia.
   De flesta böckerna sa inte mig heller något men jag har läst böckerna av Malin Persson-Giolitooch kunde m´nte släppa dem färrän jag läst ut dem.
   Tack för tipset angående Photoshop och Photpshop Element,ska kolla upp detta. Säkert kan jag få större storlek här också men nu orkade jag inte testa mer för det tog timmar att lista ut hur jag skulle krympa bilderna Tur jag är envis. (Hjälp fick jag också av Sanna)
   Hoppas någon med WP kan bistå med storleken.

 2. Jag har 640 x 475 bildpunkter på mina och dom är ju inte små….215 kb och innan minskning så har dom uppåt 4 mb…
  Inte vet jag om detta hjälpte hahaha…
  Kram P ♥

  1. Tack,detta hjälpte och dina mått verkar lagom. Jag har ju före krympningen mellan 4 och 7 Mb och då tar det alltför mycket plats. Jag kunde inte alls ladda upp dem i inlägget så det har tagit tid idag att träna krympningen.
   Kram från ett Stockholm i oväder och stark blåst.

 3. Det är förtjusande att skåda
  damernas med bokens låda
  finrum och bekvämlighet
  i vacker glans och stämning
  utan hämning
  dock med måtta
  inte sätter sig på potta ….
  Geir Guliksens bok har jag läst om någonstans och den har blev gott omskriven , hans skildring av äktenskapet. Vill minnas att han är norsk, skulle tänka mig läsa den på norska.
  Stor kram och god natt!

  1. Tack för din fina vers. Du kan då få till det. Kul om du hittar Geir Guliksen på norska, den finns säkert att få tag på.
   Här stormar det i kväll och är ett riktigt oväder.
   Godnattkram från mig.

  2. Så jättefin bostad och trevligt med god mat och litteraturprat.
   Verkar som du fått ordning på bildstorleken… Det enklaste är att kunna göra det innan man importerar dem till bloggen.
   Vi hörs! Kram!

   1. Det blev en trevlig kväll trots förkylning.
    Vad gäller bilderna blev jag varse detta idag för andra foton jag använt har varit “mindre”. Tog lång tid innan jag förstod hur man krympte dem för jag ville ju ha kvar den rätta storleken på min dator. Jag får träna mer.
    Välkommen till Stockholm.
    Vi hörs!
    Kram!

 4. Vilken fantastiskt tjusig våning, där skulle jag lätt kunna bo.
  Även vi Bangkokfruar har kvällar som vi kallar boktipset, det låter lite “lättare” än bokcirkel.
  Jag har inte läst någon av de böcker du nämner men kanske jag ska.

  1. Här är det historiens vingslag som slår och med influenser från det kinesiska. En väldigt vacker våning!
   Visst låter “boktipset” mer lättsamt och jag har läst hos dig att ni Bangkokfruar också har bokträffar. I Peking började vi med bokcirklarna i SWEAS regi och där var vi väldigt många och här hemma fortsatte några av bara farten. Och trevligt är det.

 5. Tycker det är intressant hur du berättar om gamla stan. Lite smart att bygga trångt så inga inkräktare kunde komma in till staden så lätt.
  Vad kul att träffas var sjätte vecka för bokprat och jag kan Teo ni har det trevligt. Inte bara trevligt utan givande åxo. Vilket härligt gäng.

  Ha det jättegott min vän och stor kram.

  1. Här i Gamla stan, som då var själva stsden ville man inte ha inkräktare och skyddade sig så gott det gick.
   Vi träffas hos varaandra ca var sjätte vecka och det är alltid både glatt, givande och trevligt. Och fint med nya böcker både att låna och få tips om.
   Önskar dig en trevlig och glad torsdag.
   Stor kram!

 6. Vilken alldeles fantastisk lägenhet och ett intressant område att bo i. Det badrummet är verkligen en lisa för själen men har man trevligt sällskap och goda böcker att diskutera kan man inte stanna för länge ,-)

  Kram och god torsdag!

  1. Här är det som att komma in i en bit Stockholmshistoria.
   Och i badrummet kan man stanna länge….
   Trevlig torsdag!
   Kram!

 7. Är dålig på böcker, men vill bli bättre på att lsa, kanske kommer i år 🙂 så underbart ni hade det å en fab våning måste jag ju säga wow önskar dig en vacker dag kram <3

  1. Det är trevligt att ses, låna och prata böcker. God mat och dryck hör också till.
   Vi hade en jättetrevlig kväll och mitt i en del av Stockholms historia i Gamla stan.
   Här är det sol idag och det känns bra efter gårdagens oväder.
   Trevlig torsdag!
   Kram!

 8. Vilket trevligt sätt att träffas på och diskutera böcker (och skvallra lite också, misstänker jag 😉 ) Så fint badrummet var!

  Jag har fått hjälp med ett förminskningsprogram till bilderna av Anders, men vet inte riktigt vad det är. Men jag använder det när bilderna blir alltför stora.

  1. Visst är det trevligt att förena prat, böcker, god mat och dryck och “lite skvaller”. Alltid mycsigt att komma till “staden” och man befinner sig mitt i historien.
   Ett förminskningsprogranm låter bra, men jag har ny efter timmars tränande fått till det i Iphoto. Och det är tur att jag är en envis typ. Hos blogg.se förminskade de automatiskt bilderna och här visst jag inte att jag måste göra det. Men nu vet jag…

 9. Jag lovar att inte försöka hjälpa till när det gäller det där med bilderna, jag är helt övertygad om att du inte vill ha min hjälp 😉
  Tack för boktipset! Ska absolut försöka hitta böckerna av Persson-Giolito. Blev riktigt nyfiken!

  1. Tänk, jag som hade hoppats på lite teknisk hjälp av dig Vi hade säkert fått till ett och annat…
   Malin Persson-Giolitos böcker tycker jag är bra och väldigt välskrivna. Kul att höra vad du tycker så småningom.

 10. En sån trevlig kväll och vilket läckert ställe!
  Nu på väg till kvällens matställe här, hälsar vi från bibblan!
  Kram

  1. Dessa bokkvällar är värdefulla och på många olika sätt.
   Önskar er en fin kväll och trevligt matställe.
   Kram!

  1. Kul att du gillade boktipsen och att du också tycte Malon Persson- Giolitos böcker var bra.
   Gamla stan är ju en riktig skattkammare med så mycket levande historia. Alltid trevligt med besök här och särskilt med kombinerad bokklubb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *