Allmänt

Ett fynd – “Oumbärlig uppslagsbok för var och en”

“Ombärlig uppslagsbok för var och en” – “Universal Plånboksinlägg”. Ett fynd i form av en liten, tunn, bok – snarare häfte,  som vi i går  hittade i en byrålåda här hemma. Ett häfte som innehåller mycket av det mesta. Inte direkt aktuell idag men det var den 1939-40. Boken har tillhört min pappa och exakt ålder på den vet jag inte bestämt. Men jag vet att han hade den med då han som 18-åring reste till Finland för att slåss för Finlands sak i finska vinterkriget 1939-40.

Detta lilla häfte, “Oumbärlig uppslagsbok för var och en” var verkligen ett fynd glömt och gömt i en låda. Tyvärr har jag inte hittat något  exakt tryckår i boken. Boken är tryckt i Eskilstuna Aktieb. J.O. Öberg &Son – Kontorsboksfabrik-Boktryckeri.

Ett fynd

Ja, det var det verkligen. Jag hade ingen aning om att jag ens hade boken. Men den fanns alltså här i en byrålåda. Jag vet att pappa kom hem från Finland  i mars – april 1940 och hann bara vara hemma i Töreboda ett par dagar innan Tyskland invaderade Norge och pappa bestämde sig för att  göra en insats där. Här blev det för hans del många insatser och hade turen att överleva och kom tillbaka tämligen oskadd till Sverige när andra världskriget var slut.

Plockade i går fram några böcker från andra världskrigets Norge och Vinterkriget i Finland där just pappa finns med i olika sammanhang. Dags för lite uppdatering för min del. Jag bläddrade och ströläste bl.a. i boken  “Svenskar i strid mot Hitler” skriven av militärhistorikern Lars Gyllehaal.  Det var bokrelease på  Armémuseum i augusti 2018  och jag fick då boken. En bok som tog mig på en spännande historisk resa. Men denna resa tar jag nu i valda stycken repris på.

Framsidan på boken.

Förutom boken

så gjorde jag ett annat fynd inuti boken. Här fanns ett postkvitto från Kemi i Norra Finland daterat den 23.III- 40, alltså den 23/3. Avgiften för att skicka paketet, en rekommenderad försändelse på 238 g, var då 8 finska mark. Och adressaten var min farfar i Töreboda. Undrar vad som fanns i paketet. Och det lär jag nog få fortsätta med.

Kemi. Finland Ett fynd, ett postkvitto stämplat 23/3-1940 fanns i boken.Ett fynd som fanns i boken. Ett gammalt postkvitto daterat den 23/3-1940 i Kemi i norra Finland.

Så vad innehåller så denna uppslagsbok som då var oumbärlig. Jag tittade längst bak i registret och fann det mesta. Några exempel; olika alfabet i världen, körning av automobil,bergstoppar – de högsta, cykelmärken, dagar att ihågkomma, elektriska enheter,  flaggkarta, fotboll, hälsovårdsregler, isars bärkraft,  knutar- knop- stekar, matematiska tecken, mått och vikter världen över, sjömärken, svampar, schematisk bild av explosionsmotor, telegrafalfabetet, telefonunderrättelser, villebrådsspår  m.m. m.m-

Några exempel från boken

Några av våra vanligaste villebråds spår till vänster och olika länders invånarantal + huvudstad. Spåren är fortfarande aktuella men invånarantalen har ändrats sig drastiskt. Här står det att Sverige hade ca. 6 miljoner invånare och det stämmer med årtalet 1939. (2020 var den siffran dryga 10 miljoner. )

Flaggor

Kokpunkter, köldblandningar och några ämnens specifika vikter. Aktuella än idag.

Lite matnyttigt och i form av Sveriges förnämsta ätliga svampar. Kanske fanns dessa även i Finland.

Annat som kunde vara bra att veta och känna till; seglens benämning, knutar och knopar, ångbåtssignaler, matematiska och meteorologiska tecken.

Vad sägs om en kalender för 1000 år och instruktioner om hur man hittar ett datum ett bestämt årtal- Tämligen klurigt men det fungerar.

 

Tänk, även på den här tiden var det viktigt med hälsoaspekten i alla avseenden.

10 hälsovårdsregler från början av 1900-talet. Ett fynd i fyndboken. Vad sägs om detta?  Ännu ett fynd från bokfyndet.

 

34 svar på ”Ett fynd – “Oumbärlig uppslagsbok för var och en””

 1. Coolbok och innehållsrik! Gillar hälsoråden, de är helt klart tidlösa =) Idag hinner vi inte med så mycket friskluft…..tufft TV schema idag och Jens var verkligen duktig. Synd att han inte fick en tredje plats.

  1. Visst är boken ett fynd att hitta. Och verkligen mycket samlat på ett ställe.
   Idag är det mycket rörelse på tv men jag ska ge mig ut en sväng nu. Maken får hålla ställningarna så länge. Verkligen trist att det inte blev en pallplats för Jens. Nu är det skidskytte. Kanske Norge tar det. Sverige får nog rycka upp sig- men kanske-
   Önskar dig en fin lördag.

  1. Här fyndade vi verkligen! Och tänk så mycket som kunde få plats i detta lilla häfte.
   I kväll? Svårt. Bitarna är ju så olika men jag gillar Tusse, Clara Clingenström – men biten tror jag kanske inte går hem utomlands. Arvingarna?
   Charlotte Perelli? Var inte så förtjust i Dannys låt.
   Antar att du har tippat rätt.
   Kram

 2. Vilket fynd boken är och vilket fint minne! Mycket står sig i längden och de tio avslutande hälsovårdsreglerna tycker jag fungerar alldeles utmärkt än i dag.

  Kram och god lördag!

  1. Riktigt roligt att hitta den och en del är helt klart gångbart än i dag. Mycket av det mesta samlat i en tunn liten bok.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 3. Vilken “skatt”.
  Speciellt gillade jag Tio hälsovårdsregler!
  Nummer 5 lite extra!
  Precis hemkommen efter promenad med bl.a. matning av änder, havregryn.
  Ikväll hoppas vi på Clara Klingenström men tror kanske det blir “någon annan” som tar hem vinsten

  1. Jag blev både glad och överraskad att hitta fyndet. Mycket i boken är gångbart än idag och annat har givetvis förändrats sedan början av 1900-talet. Hälsovårdsreglerna är ju gångbara även idag.
   Jag gillar Clara Klingenströms bit men tror inte den gör sig på en mellofestival . Men man vet aldrig. Kanske blir det Tusse som tar hem det.
   Trevlig kväll.

 4. Vilket fynd. En hel del fakta är väl fortfarande de samma. Och hälsoråden, de håller absolut! Vilken modig pappa du hade som var ute i kriget, Tror att min far, född 1918 låg på “vakt” vid norska gränsen en period. Tyvärr så är det mer än 30 år för sent att fråga honom om det. God lördagseftermiddag!

  1. Visst var det! Och mycket av det som finns i den lilla boken är gångbart än idag.
   Jag har ganska god koll på i varje fall en del av pappas “äventyr” men mycket tog han med sig i graven. Jag var under min uppväxt inte så intresserad av krigen men ångrar det idag. Har i vuxen ålder tagit del av mer.
   Önskar dig en trevlig kväll.

  1. Verkligen! Och i boken fanns pappa, alla hans 9 syskon och föräldrar uppskrivna i ålderordning med fullständiga namn och datum och år när de var födda. Han var liksom en ordningens man av stora mått.

 5. Mums! Vilka fynd och vilka klenoder! Älskar sådana böcker/häften som man inte ens visste att man hade. Googlade lite och hittade de här länkarna:
  https://www.tradera.com/item/341208/273017166/universal-planboksinlagg-oumbarlig-uppslagsbok-for-en-hvar

  https://www.bokborsen.se/index.php?qt=Universal%20pl%C3%A5nboksinl%C3%A4gg.%20Oumb%C3%A4rlig%20uppslagsbok%20f%C3%B6r%20en%20var

  Mycket är ju faktiskt fortfarande användbart idag. Och ofta var ju tipsen riktigt bra husmorstips också. Stort GRATTIS till det fyndet:-)

  1. Tack för länkarna! Var också ute och tittade och lite fanns det ju. Roligt är ju att en hel del i boken är tämligen aktuellt även idag. I boken, längst bak, hade pappa skrivit in sig själv plus sina nio syskons namn i med år och dag de var födda. Även farfar och farmor fanns med. En ordningens man. Undrar vad boken har upplevt här i norra Finland. Men se det vi inte.

  1. Hade ingen aning om att den fanns men ett fynd att hitta den. Och en hel del av innehållet är fortfarande gångbart.
   Stor kram!

 6. Sådana där gamla böcker gillar jag att kolla i, har värnpliktsböcker och en massa annat som tillhört både morfar,farfar och min far.
  Finska vinterkriget där har jag en anhörig som också deltog…det var en speciell tid att leva i fyllt av vedermödor.
  Har någonstans kvar ransoneringskort från den tiden också.
  Kul att ha.

  Tackar för detta blogginlägg, får börja gräva lite i arkivet här, tack för inspirationen.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Jag har en del andra som jag sparat och tittat i men nu dök den här upp så det var ett fynd i en byrålåda. Ett roligt sådant. Vad roligt att du också har en del gamla böcker som du tittat i. För visst är detta ett stycke historia
   Pappa hade just fyllt 18 år när han åkte till Finland och hans föräldrar visste inget. Han skulle vara kusk, men hästarna hade frusit ihjäl så ha fick helt andra uppdrag som sedan ledde honom till Norge 1940. Han överlevde det också.
   Vad roligt att du har ransoneringskort kvar också historia. Börja gräv och se vad du hittar. Roligt att du blev inspirerad.
   Ha det bäst du också.

 7. Sånt där älskar jag att hitta också. Vilket fynd!
  Jag har kvar lite från mammas anteckningar och tidningsurklippsalbum och ser vad hon intresserade sig för hälsan. Så allt stämmer in på idag, vi har nog haft samma funderingar kring kropp och själ.
  Trevlig kväll! Stor kram.

  1. Visst var det ett bra fynd jag gjorde! Och så roligt att se att en hel del av det som finns i boken fortfarande är aktuellt. Inte minst detta med hälsan som en del tror är en nymodighet. Inte alls. Har ne del saker kvar att gå igenom och troligen kommer jag att hitta även annat som också kan bevaras. Men man får sovra, allt kan inte sparas. Och för vem?
   Stor kram och nu snart dags för möte med John Blund. Har tittat på “Mellon” och tyckte att “rätt låt och artist” vann.

 8. Verkar jättebra, länge varit på jakt efter en svampbok med målade svampar, många tycker det är lättare att använda eftersom man lyfter fram det karakteristiska bättre.

  1. Kul fynd att hitta. Och en del i denna gamla bok gäller ju än idag. Mycket av det mesta fanns med.
   Jag fastnade också vi de målade svamparna.

 9. https://fredriksfika.allas.se/kladdkaka-med-tosca/ilket underbart grevligt fynd! Jag älskar såna här gamla böcker – och har de sen en personlig historia så är det ännu mer spännande!
  Kul med matsvamparna! Sverige och Finland har ungefär samma svamparter, men det finska folket har alltid varit bättre på att plocka och ta tillvara på dem. Liksom de flesta andra länder på andra sidan Östersjön. Siden-Champinjon är samma som snöbollschampinjon och hovsvamp är vårmusseron … stor trattskivling heter numer jättetrattskivling och anses idag tveksam som matsvamp. Samma sak med pudrad trattskivling, som står som ätlig i gamla svampböcker, men med tvekan i nya … bägge kan orsaka illamående om de inte kokas av först och sen tillagas länge, länge … Såå roligt att få ta del av detta!
  Kloka hälsoregler som håller än idag!
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Det var verkligen roligt att hitta boken. Jag hade helt glömt bort den. Men jag hade tydligen tagit den till vara när jag rensade efter min pappa 2005. Boken innehåller mycket av det mesta och en del gäller ju än idag. Kan tänka mig att man ändrat sig lite vad gäller svamparna. Du kan så mycket om svampar och det är alltid så roligt att läsa. En del av svamparna i boken hade jag inte hört talas om. Men å andra sidan kan jag ju väldigt få-
   Visst är det roligt att hälsotrenden fanns redan i början av 1900-talet. Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 10. Vilken fin gammal bok, fylld med sunt förnuft. Det så kul att titta/läsa igenom den här typen av allt i allo böcker. Många kloka ord som gäller än i dag.
  Håller med om att rätt låt och artist vann igår.

  1. Det var roligt att hitta dem och inte minst att se hur mycket varierat den innehöll. Säkert perfekt för min pappa att ha med sig upp till norra Finland. Och tänk en hel del av detta som finns består än idag. Inte minst hälsotipsen.
   Ja, jätteroligt att Tusse vann-
   Önskar dig en fin söndag-

 11. Ja vilket fynd! Vilken oumbärlig bok som du inte ens visste att du hade 🙂 Skoj läsning!

  Jag lärde mig i skolan på 60-talet att Sverige hade 8 miljoner invånare, och den sitter i. Tror fortfarande att det är så, fast jag egentligen vet att det är dryga 10. Viss kunskap fastnar mer, och det till ingen nytta eftersom den ändå är fel nu 😉

  Ha en fin dag!

  1. Visst var det! Och en hel del som finns med i den är ju aktuellt än idag. Jag tittade efter och såg att Sverige på 1930-talet hade ca 6 miljoner så dateringen av boken stämmer. Idag är det dryga 10 miljoner i Sverige men minns också siffran 8 miljoner från 60-talet.
   Visst är det så att vissa kunskaper sitter och ibland kan man ju även ha nytta av det gamla. Korsord, frågesporter och annat
   Önskar dig också en fin söndag.

 12. Vilken skatt du hittade! Det är underbart med den här sortens gamla böcker och speciellt om man vet vem de tillhört. Så många roliga tips man hittar här och en del kan nog vara användbara även idag. Kram

  1. Visst var det! Hade helt glömt bort den. Och så mycket som fick plats i det lilla häftet. Noterade ockås att en hel del är gångbart än idag.Log extra åt hälsotipsen. De håller än idag.
   Önskar dig en fin söndag.
   kram

 13. Förnuftig härdning? Undrar just vad som menas! Vilken fantastisk liten bok du hittade. Man kan räkna in den som kuriosa . Den innehåller det mesta man behöver kunna …
  Jag tittar på Atlantic Crossing och får en liten inblick i Norges situation. Har sett andra historiska serier som belyst det bättre, men jag tycker serien är bra. Det är ju en uppdiktad historia trots allt…
  7 mark i porto låter dyrt, undrar om inte marken devalverades under årens gång. Vet att jag har några gamla halva sedlar i min ägo. Man klippte helt enkelt sedlarna rakt av i något skede för att ändra deras värde!
  Din far han var verkligen med om mycket av det som skrevs in i historieböckerna. Min morfar är den ende som jag vet var med i kriget, har medaljer och utmärkelser kvar men har ingen aning om var han var stationerad, hur länge eller hur det var. Han dog innan jag föddes o det pratades ingenting om kriget när jag var barn. Man strök helt enkelt ett streck över det, o jag var inte särskilt nyfiken då. När jag väl blev det var det redan försent.

  1. Jag grunnade också på detta och en hel del annat men ett fynd var det att hitta boken. Och likaså att hitta detta gamla kvitto på en rekommenderat brev pappa skickade från Kemi till min farfar i Töreboda, Västergötland.
   Atlantic Crossing tittar vi också på och den bygger ju på historiska händelser. Ohc dte framgår ju tydligt att norrmän inte var välkomna i Sverige. Inte ens släktingar.
   Jag var under min uppväxt helt ointresserad av krigen men kan verkligen ångra det det nu. Var nog så trött på prat om detta . Jag förstod nog inte förrän sent i livet vad pappa upplevt och gått igenom. Och allt för det han trodde på. Länders och människors frihet.
   Kram

  1. Tack! Ja, så roligt att göra detta fynd. Pappa hade säkert stor glädje av denna “pärla”. Extra roligt var det att postkvittot från Kemi låg kvar som var daterat mars 1940. Undrar så vad han skickade hem. Men plötsligt nu när jag skrev det här kom jag på vad det skulle kunna ha varit. Kanske två broscher. Har dem i en ask och vet att jag fick en när min farmor avled för många år sedan.
   Spännande att se!
   Tack, för ditt mail med mycket intressant och givande läsning av din recension av Atlantic Crossing. Du är ju, om någon, insatt i alla fakta.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *