Stockholm

Långholmen – Fängelseön – Med natur, historia och kultur

Välkomna med till den Långholmen, den gamla fängelseön. Långholmen som också brukar kallas för “den gröna ön” ligger nästan mitt inne i Stockholm och lockar hela året många besökare.

Under ett par dagar har vi rört oss på ett par av Södermalms höjder. Vi har varit på Mariaberget och Monteliusvägen och igår var vi upp till Skinnarviksberget  och de gamla kvarteren däromkring.

Södermalm. På väg till Långholmen via Pålsundsbron. På väg över Pålsundsbron från Södermalm till Långholmen. I bakgrunden skymtar Gamla stan och även härifrån är det Tyska kyrkans höga torn som reser sig över nejden. 

Historiska Långholmen

Långholmen har på olika sätt förekommit i vår historia och redan 1435 valde “upprorsmakaren” Engelbrekt att förlägga sin här på ön. Någon upprorsmakare i mer vanlig ordning var nu inte Engelbrekt. Han var en “frälseman” (befriad från skatt)  som på Arboga riksmöte 1435 blev utsedd till rikshövitsman. (Motsvarande överbefälhavare) Engelbrekt ledde  Engelbrektsupproret . Tillsammans med bergsmän från Dalarna och Västmanland ville han avsätta den polske kungen Erik av Pommern. Engelbrekt ville upplösa Kalmarunionen som bildats 1397 och där Sverige ingick tillsammans med Danmark och Norge. Målet var att Sverige skulle kunna styra och bestämma själv och att inte danska fogdar skulle “suga ut” svenska bönder.

Även Gustav Vasa valde att förlägga sin armé på  Långholmen innan han intog Stockholm 1522. Även drottning Kristina har spelat en roll i Långholmens historia. Men ur en helt annan vinkel. Hon donerade ön till Stockholm stad i mitten av 1600-talet men behöll en bit mark nära vattnet. Där lät hon bygga ett sommarpalats, Alstavik.På den tiden var det Gamla stan som var själva staden och allt annat befann sig utanför stadens brus.

Långholmen. Färglatt med mängder av fågelholkar. Kanske inte så historiskt men väldigt glatt var det att på Långholmen mötas av mängder av fågelholkan som var uppsatta på ett plank. Såg dock inte till några hyresgäster.

På Långholmen med Bellman och Ulla Winblad

har det funnits spinnhus, centralfängelse och kronohäkte och det har jag berättat en del om här.

För skalden Bellman har denna “gröna ö” spelat en central roll- Och Ulla Winblad som ofta förekommer i hans epistlar föddes här i Spinnhuset. Bellman var ofta gäst hos direktören för “spinnhuset”, en operasångare, som hade smeknamnet Spinnhus – Herkules.  Om Ulla  Winblad och Spinnhuset har författaren Per Anders Fogelström skrivit i boken “Vävarnas barn”. “Fogelström menade att gränsen ofta var flytande mellan arbeterskor och spinnhushjon. Hungern drev dem ut på stadens gator för att sälja det de kunde . Ofta också sina kroppar”. “Fröjas tempel” kallade Bellman Spinnhuset  och det med tanke på de prostituerade som ofta hamnade här.

Stockholm Långholmen. Fängelsemurarna finns kvar. Fängelsemurarna på Långholmen finns kvar.

Dags för lunch

och vi hade tänkt oss inta den på Långholmens Wärdshus.

Vill man veta mer om Långholmen så finns det guidade turer och ett museum att besöka. (Men bäst att kolla upp hur öppettiderna ser ut)  Skulle man vilja stanna längre så finns det både hotell och vandrarhem att ta till.

Tydliga skyltar.

Stockholm. Långholmen och Wärdshuset. Långholmen och “Wärdshuset” .

Gott om plats och luftigt möblerat och ville man så gick det fint att även sitta utomhus. (Infravärme finns.) Flera olika lunchrätter finns att välja på och även en del à la carte rätter- Vill man ha kaffe/te och en våffla eller bulle fungerar det också bra och då kan man slå sig ner i den mysiga “loungen”.

Mitt lunchval blev en räksmörgås. En riktigt god en och allt var “extra”. Någon middag senare behövde jag inte…

 Himlen var lika blå och solen fortsatte att stråla när vi lämnade Långholmen för att bege oss hemåt. En lyckad utedag gick mot sitt slut och runt 10 km hade vi gått. Med pauser.

Stockholm.Lika ljuvligt väder när vi lämnade Långholmen som det varit när vi började vår vandring vid Slusen tidigare på dagen. Lika ljuvligt väder när vi lämnade Långholmen som när vi  började vår vandring vid Slussen .

40 svar på ”Långholmen – Fängelseön – Med natur, historia och kultur”

  1. Vi var också in på hotellet och här har jag varit på stor fest. Wärdshuset äter vi på då och då och det är alltid bra. Extra fint när det är varmt och man kan sitta utomhus.
   Kul att du känner igen dig.

 1. Vilken intressant och givande dag på alla vis! Räksmörgåsen såg inte alls fel ut. Själv väljer jag gärna räksmörgås eller toas Skagen och har med tiden blivit lite kräsen. Vet helt enkelt hur jag vill att respektive ska smaka.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Vi fick en fin heldag och hade gott om tid att stanna och ta in både historia och kultur under hela dagen.
   Jag var även här fundersam när jag valde räksmörgåsen men har testat den förr och då var den perfekt. Så var den nu också. Och på danskt och tunt rågbröd- Vet att räksmörgåsen är populär här men den kan säkert smaka olika beroende på vem som gör den.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Den mackan såg rysligt god ut!
  Bodde faktiskt där på hotellet vid något tillfälle när jag var på konferens i Stockholm, lite annorlunda men inte tokigt alls! Massor med god mat vill jag minnas att vi fick under dagarna konferensen pågick!
  Härliga bilder och tack för rundvandringen!

  1. Tack! Vad trevligt att du gick med. Det blev en riktigt god lunch! Och så roligt att du kände igen dig och dessutom bott här på hotellet. God mat tror jag nog att Wärdshuset är känt för- Har varit här ganska många gånger och alltid varit nöjd.

 3. Ännu en härlig promenad i storstadens närmiljö. Har gåt i dessa trakter någon gång, och tänkte då att det får bli Långholmen nästa gång vi åker till huvudstaden. Så blev det inte. Förhoppningsvis är det inte för sent ännu. Tack för att du tog mig med på en kulturell vandring!

  1. Långholmen är nära och vi tar då och då en sväng här. Maten på Wärdshuset och miljön här på holmen är fin med mycket av det mesta. Att ta en sväng hit om man är i stan är verkligen ett lugnt avbrott.
   Och inte är det för sent. Långholmen finns ju kvar.

   1. Visst är det roligt med dessa fågelholkar och så många färgglada på samma plank. Tyvärr såg jag inga hyresgäster.
    Räkmackan var så god och det blev en fin paus här på Wårdshuset.
    Jag kämpar på och att vara ute och se mig omkring gör mig glad.
    Trevlig kväll önskar jag dig också.

 4. Härligt! Så du satt inne när du åt den goda räkmackan. Det är bra när man behåller gamla byggnader och områden som har en historia att berätta!
  Kram

  1. Jadå! Vi var 10 personer i en stor restaurang och glest mellan bord och gäster. Alla var nog i 70+ åldern.
   Visst är det fint med byggnader och områden som har kvar sin själ och historia.
   Karm!

  1. Jag har stora krav och brödet får inte vara annat än grovt. Här blev jag så nöjd. Långholmens Wärdshus har vi besökt flera gånger och alltid varit nöjda. Visst är Långholmen en oas och med mycket historia och kultur. Även en hel del hantverk finns ju.

 5. För kanske 9-10 år sedan bodde jag på Lånholmen ett par nätter, i en pytteliten cell. På något sätt hade de lyckats klämma in toa och dusch. Smått var det, turligt nog är jag rätt liten så det gick bra.
  Minns att maten var riktigt bra.

  1. Oj, då! Känns trångt. Var kanske en av deras celler. Och himla tur att du inte var av det större förmatet. Tror hotellrummen idag är betydligt större- Men vet att det är små rum på det som idag är vandrarhemmet.
   Roligt att maten var bra då också. Tycker den håller måttet än idag-
   Önskar dig en fin helg.

 6. Här fick du nästan till en “Skyltfredag”. Långholmen är jättefin som en oas mitt i stan. Har väl varit på ön två gånger. Himla kul att man gjort vandrarhem/hotell med mera av det gamla fängelset. Än en gång mycket intressant info som jag inte hade en aning om.
  Å räkmackan var verkligen modell XXL. Alltid roligt att få valuta för pengarna:-)

  1. Jag tänkte också på detta med skyltar. Men jag har lite andra från veckan på lut.Några till blir det nog i morgon. Planer finns.
   Hit blir det då och då en tur men mest under den varma tiden. Vet att både hotellet och vandrarhemmet är populära och värdshuset också. Räkmackan var nästan väl stor men på gott och tunt danskt rågbröd gick den nästan ner. Men middag hemma blev det inte.

 7. Vilken mysig utflykt med bra väder och en skön mix av god mat och historia. Kan det bli mer fängslande?
  Nu vet jag var Ulla Winblad är född. Namnet “Den gröna ön” är det många som försöker lägga beslag på. Jag gillar att fängelsemuren får vara intakt.
  Helgkram, Bosse

  1. Vi hade en jättefin dag och vädret var helt med oss. En fördel här i stan är att mycket är nåbart till fots. I alla fall om man bor på Söder. Och det gör vi.
   Bellman är född på Södermalm och härifrån är det ju nära både till Gamla stan och Långholmen. Och Ulla Winblad finns med i många av hans epistlar
   Långholmen är i alla fall de “gröna ön” i Stockholm. Lättillgänglig dessutom.
   Kram

  1. Tack! Vi hade en jättefin dag på alla sätt. Och så trevligt och gott med utelunch på Långholmens Wärdshus.
   Håller helt med dig att fredagen försvann i raskt takt och förstår att du också haft fullt upp. Mycket även här på agendan idag och mer blir det i morgon. Men roligt.
   Stor kram!

 8. Vilken härlig räksmörgås! Det var länge sedan, borde nog göra en snart.

  Kanske en konstig mening men fängelsemuren är riktigt vacker, särskilt så som den böljar.

  1. Vi hade en jättefin dag på alla sätt och räksmörgåsen men norska räkor var suverän.
   Tyckte om din mening med fängelsemuren som den böljar. Och det gör den verkligen-Har nog alltid gjort.

 9. Har aldrig varit på Långholmen, men har träffat en som var fängslad där. Bör ha varit ca 1949-50.
  Brodern till min rumskompis hade mördat en taxichafför, när kompisen
  var tonåring. Brodern måste ha fått permis för att hälsa på sin syster.
  Kändes underligt, för han verkade vara en trevlig ung man. Men – så kan det gå.
  Så det är min enda kontakt med Långholmen. Men det är väldigt vackert där,
  att döma av dina foton. –
  18 plusgrader just nu. Skönt!

  1. Numer är Långholmen en fin oas i Stockholm och erbjuder både historia, vacker grönska, kultur och god mat på både värdshuset och caféet. Vet att min pappa satt här i ett par veckor under kriget eftersom han ägnat sig åt olovlig kurirverksamhet över gränsen Norge – Sverige.
   Skönt med värmen hos dig. Här i Stockholm har vi just mu +3. Kanske lite sol tar sig fram.
   Trevlig helg.

 10. Det är kul att dom tagit tillvara på det forna fängelset och gjort nåt trevligt av det. Har både varit där på fika i rastgårdarna och på kick-off med jobbet inne i lokalerna 🙂

  Härlig fågelholksinstallation!

  Ha en finfin dag!

  1. Miljön på Långholmen är fin både vad gäller naturen, bevarad kultur och historia. Och man har verkligen satsat här och lyckats bra. Vi stannar gärna till för lunch här på Wärdshuset och gillar både maten, servicen och miljön.
   Fågelholkarna piggade upp men tror inte de har hyresgäster.
   Trevlig lördag

 11. Vilken härlig utflykt och god räkmacka 🙂
  Underbara fågelholkar, men jag undrar just om de verkligen kan tänka sig att bo på det viset där det ser öppet ut…möjligen om det planterades buskar framför så fåglarna fick skygg där bakom – fast då hade vi ju inte sett fågelholkarna…

  Må gott och ha en fortsatt god helg!
  Kram Christina

  1. Det var en strålande dag och det gjorde mycket till upplevelsen. God lunch i fin miljö här på Långholmen bidrog förstås. Vad gäller fågelholkarna så funderade vi också på om fåglar skulle trivas här. Kändes väl öppet. Men de piggade upp där de satt på planket
   Önskar dig också en fin helg.
   Ha det gott!
   Kram

 12. Intressant med historiken om Långholmen. Har lyssnar på några historiepoddar om ön, så hade en liten grundkunskap, nu vet jag mer.
  Hade en vän, nu bortgången, som hade ett litet hus precis vid vattnet och använde det som fritids- och skrivstuga. Så ön har jag besökt och även haft lunch på värdshuset. Fina minnen.
  Din räkmacka får det att vattnas i munnen på mig, som jag längtar!
  Skön weekend!

  1. Långholmen har mycket av både natur, historia och kultur. Idag också en hel del konsthantverk men det får bli ett eget inlägg.
   Vad roligt att du varit här på ön och tänk att där ha en skrivarstuga vid vattnet. Fantastiskt.
   Wärdshuset är trevligt och nu ser jag fram emot varmare dagar så man kan sitta utomhus och äta. Bra mat, fin miljö och trevlig service är det.
   Räksmörgåsen var gigantisk men väldigt god. Och någon mer mat behövde jag nte denna dag
   Önskar dig också en skön helg.

 13. Långholmen har ju figurerat i många historier både i böcker och på film, trevligt att få en liten historiebeskrivning här….stort tack.
  Fint med räksmörgås tycker jag, mätt blir man ju.

  Hoppas kunna besöka Långholmen vid nästa stockholmsbesök när det nu blir.

  Ha en fin lördag nu.

  1. Visst är det så! Trevligt med en tur här och tur med vädret hade vi verkligen.
   Vi hade gått långt så en räksmörgås satt bra. Och någon mer mat blev det inte för mig denna dag.
   Långholmen finns kvar till du kommer till huvudstaden.
   Önskar dig också en fin lördag.

 14. Ja nog känner jag igen spinnhuset från Fogelströms roman. Tänk vilket eländigt liv många levde på den tiden.
  Tack för ett intressant inlägg, ska ta och läsa ditt andra inlägg om Långholmen också.

  1. Tack! Vad trevligt att du hängde med. Och roligt att du känner igen Spinnhuset från Fogelström- Han är verkligen bra på att beskriva den tid som var.
   Ha det gott!

 15. Jag har faktiskt övernattat på vandrarhemmet, om jag minns rätt var det rätt nyöppnat då. Kanske var det 1990. Häftig miljö och tyvärr har jag inte besökt Långholmen sedan dess. Det ska jag ändra på när jag någon gång i en ytterst avlägsen framtid (så hopplöst som det känns nu) besöker huvudstaden.
  Tack för nostalgikicken! Kram

  1. Vad roligt att du övernattat här. Jag har bara tittat in i rummen här och på hotellet men inte bott över. Har ju ganska nära hem. Men ätit på värdshuset har jag gjort och spenderat tid på Långholmen i olika sammanhang. Min pappa satt här ett par veckor under andra världskriget när han olagligt forslat folk över gränsen från Norge till Sverige. Men det tog han gärna och fortsatte med det så snabbt han kom ut igen.
   Visst hoppas och önskar vi att mer vanliga tider ska komma.
   Kram!

 16. Det är fint att gå runt på Långholmen och titta runt och jag själv har tre släktingar som har suttit inne på Långholmen

  1. Visst är det! Och spännande med fängelset och dess historia och att du har tre släktingar som suttit här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *