Spanien Torrevieja

Busspromenad mot okänt mål-lyckad “njutflykt”

Gårdagen bjöd på en oväntad busspromenad. Spännande, roliga och oväntade inslag i vardagen gillas och lite av det blev det alltså igår. De dagliga långpromenaderna, ofta längs havet uppskattar vi och målen under gång  är tämligen oplanerade. Ofta finns de inte alls från början utan  ger sig efter hand. Oftast blir det väldigt bra och både restauranger och tapasställen längs vägen hjälper till att hålla energinivån konstant.

“Palmdungen”  finns ca åtta kilometer söderut från Torreviejas centrum och är idag ett inhägnat område för att skydda palmerna. (Men det går fint att ta sig förbi längs havet. )

Busspromenad, en spontan idé

Vi passerade under “gång” busshållplatsen “Eras del Sal”  där många av stadens lokala bussarna stannar. Här bakom ligger de gamla utskeppningsplatsen för saltet från Torrevieja så ett stycke historia är området i sig.  När vi gick förbi här kom vi plötsligt på tanken att hoppa på första buss som kom och åka med till ändhållplatsen. Var vi skulle hamna var en öppen fråga och hem brukar man kunna ta sig helt oavsett. Priset för en enkel biljett är 1,35 euro och man betalar på bussen. Vi konstaterade snabbt att vi var på väg söderut och kändigen oss. Bussen körde oss runt olika områden en bit upp på omliggande kullar. Och så småningom kom vi ner till havet igen och klev av vid Punta Prima, ca 9 km från busshållplatsen. Sightseeing var det under vägs så det var god valuta för busspengarna.

Apelsinodlingar såg vi många under denna busspromenad. Inte direkt ekologiska apelsiner som växer så nära motorvägen...Många  apelsinodlingar såg vi längs  busspromenaden. Kanske inte direkt ekologiska med tanke på läget…

Längs havet gick vi

från Punta Prima och tillbaka till Torrevieja. Här är sandstränderna utbytta mot klippor och havet erbjuder fina snorklingsmöjliheter. (Jodå, jag har testat sommartid när det var +25. Vill helst inte bada i svalare vatten…)

En busspromenad längs kusten kan bjuda på mycket. Torrevieja kan anas i fjärran.

Kan det månne ha varit en silkeshäger vi såg. Eller???

Efter ett par kilometer var det lagom med lite enegiintag på den mysiga restaurangen Cala Ferris. även området heter så.  Just här finns det bara denna restaurang och stundtals är den väldigt välbesökt. Vi har varit här många gånger och här är ett perfekt “pitstop” på vägen när man går längs havet. (Restaurangen kan även nås per bil. Man kan även cykla hit från Torrevieja och en del av cykelväge/stigen( nåja…) går längs med havet.

Njutbar utsikt och trevligt “pitstop”.

Vi vandrade vidare hemåt längs havet och gick hela vägen tillbaka till Torrevieja.

Ett stopp blev det (i slutet eller början av – beroende varifrån man kommer) vid Playa de  los Naufragos för att se saltbanden rulla ut på kaje lastade med salt. Saltet läggs dels på hög och dels lastas det direkt på  fartyg som kommer in i hamnen. Och saltet har alltid varit betydelsefullt för Torrevieja och är det än idag.

Rullbandet med saltet-

-och en av salthögarna som väntar på att lastas på fartyg.

Perfekt med busspromenad och en trevlig  spontan njutflykt blev det. (Njutflykt är en kombinationen av njuta och en utflykt som är lite “extra.” Ett ord jag kom på för ett bra tag sedan och som ibland passar in.)

När vi framåt sena eftermiddagen kom hem så hade vi gått 12 km och det kändes skönt att så småningom sätta sig på terrassen och njuta av en full måne. (Med tjock tröja på.)

Gårdagens måne.

 

28 svar på ”Busspromenad mot okänt mål-lyckad “njutflykt””

 1. Vilken kul idé att hoppa på första buss för att se var ni skulle hamna. Denna gång blev det riktigt bra och promenadvägen hem inte alls fel. Behagligt att kunna sätta sig ner också för lite stärkande färdkost. För min del blev det bara en sväng runt ett par kvarter för självklart så började det regna just då. Men Miss E behövde komma ut så det var bara att klä sig efter väder.

  Kram och trevlig onsdag!

  1. Tanken på busspromenad kom när vi närmade oss busstationen. Nu blev det en busstur vi gjort förr, men det visste vi ju inte. Och det var inte mindre trevligt för det. Sightseeing blev det på köpet. Och vandringen hem var ganska lång, men längs havet så kändes det kortare. Väldigt vackert var det.

   Skönt att du är piggare och kom ut en sväng. Men regnet förtar ju lite. Bra i alla fall med regnkläder.
   Kram och trevlig kväll.

 2. En fin njutflykt 😀
  Bra kombo det där, att åka ena hållet och gå andra hållet. Ljuvliga blå bilder!

  En lång parentes: För några år sedan, då jag gått sista biten av Caminon till Santiago de Compostela, hade jag för avsikt att vandra ett annat år från Santiago de Compostela och ut till “Världens ände” Cape Finisterre, ända ut till Västerhavet. Och sedan ta bussen tillbaka de 8 milen. Nu förblev detta bara en dröm.

  Ha det fint och stor kram!

  1. Det blev verkligen en lyckad njutflykt och från början visste vi inte alla var vi skulle hamna. Men vi såg ju efter hand…Så nytt var det ju inte direkt. Men ändå väldigt trevligt. En lång promenad blev det.
   Cap de Finistère är väldigt vackert, dock har jag inte vandrat dit. Och vilken minnesvärd vandring du gjorde när du gick Caminon. Har läst om det du skrivit och fascinerats.

   Ha det bar du också-
   Stor kram!

 3. Cala Ferris, är ju ett av våra favoritpromenadmål som du vet, och ”trappbaren” som vi kallar den, är ett perfekt ställe att vila benen på, antingen på väg dit, eller på hemvägen. Vi stannar även gärna till på någon av strandbarerna vid Acequion, såvida det inte blivit på musikbaren vid Dial Prix, även den med havet nära inpå! Idag blev det som vanligt en längre runda i västeråsskogen! Inte många ”pitstops” i sikte, men jättehärligt ändå!

  1. Vi tänkte på er här igår och ni var med oss. Vet att detta är ett av era favoritställen. Igår var det “high life” på musikbaren vid Dial Prix och det lät som om alla förstärkarna hade spruckit…Och “pitstop” vid Acequion är trevligt.Igår blev det dock inget för det var ganska sent när vi drog oss hemåt.

   Och visst är det skönt att promenera vare sig det är hemma eller här.Vi har det ju bra som kan variera.
   Trevlig kväll!

 4. Visst är det ett kul sätt att upptäcka omgivningen på!? Jag gjorde det samma ett antal gånger i Singapore, tog bussen så långt den gick och promenerade hemåt.

  1. Absolut! V gjorde detta ofta i Peking också, men hamnade ibland långt borta…Tur det fanns taxi.
   Minns att du gjorde liknande i Singapore och det var jätteroligt att följa med dig på dina strövtåg. Ett bra sett att att se och uppleva mer.

 5. Så trevligt! Ferris skulle vi äta lunch på en gång med Per och Christel, men det stormade den dagen så vi gick till ett annat ställe. Sen har vi bara passerat det när vi gått till Punta prima.
  Och visst är hägern med de gula fötterna fin!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Jätteroligt att bara ta en buss och se var vi hamnade. Nu blev det ju inget nytt ställe eftersim bussen tog oss via kringelikrokar till Punta Prima men det visst vi inte. Även igår blåste det en del men vi satt ett bra tag på restaurangen vid Cala Ferris innan vi fortsatte hemåt igen. Men vi tar nya tag och då kanske ni också hänger med.
   Hägern var riktigt fin och hade tur med sin fisklycka.

   Stor kram!
   Trevlig kväll!
   Vi hörs!

 6. Vad kul med utflykter med utrymme för improvisationer och överraskningar! I stället för att följa en plan öppnar man sina sinnen och njuter av nuet. Och du har helt rätt angående silkeshägern. För övrigt en mycket trevlig fågel att titta på.

  1. Vi har vår “sommar/vinterstuga” här i Spanien. (Är inte här under slutet av juni, jul, augusti och haöva september för dåtycker vi det är alltför varmt och vi trivs då i Sverige eller svalare länder)
   Vi har sällan dagarna planeerade och försöker hitta trevligheter att ägna oss åt. Vi promenerar mycket och oftast blir det mellan 5 och 13km/dag och vi trivs med det. Att gå rensar hjärnan också. Vi gör ofta det som faller oss in och är inte direkt styrda av något. Men visst planerar vi ibland vad vi ska göra.
   Bra, då vet jag att dte var en silkeshäger. Trodde att dte var så, men säker var jag inte.

 7. Spontanitet “rules”, helt klart! Det visar dina suveräna bilder. Det är ju det som är bäst med att vara pensionär och inte ha några tider att passa – man kan vara spontant när som helst. Helt underbart, eller hur!!!?
  Har förresten sett att “njutflykt”, ordet du faktiskt har uppfunnits nu används även av andra bloggare. Du borde ha “patenterat” ordet. Men härligt att se att många fler – inklusive jag själv – har spridit denna helt perfekta beskrivning av en utflykt som man njöt av:-)

  PS. Ordet borde tas upp i SAOL för 2018!!! DS.

  1. Tack! Ja, tiden har vi ju och att göra det vi känner för tycker jag är värt mycket. Finns inga “måsten”. Den tiden är förbi. Visst är det underbart!

   Vi kan ju göra ett försök att få med ordet “njutflykt i SAOL om inte annat så inför 2019. Finns många ord so kommit med där.
   Jag tycker själv att ordet är passande just för en utlykt som har lite av det där extra med sig.
   Kul att både du och andra använt och spridit ordet.

 8. Vilken fantastisk idé att göra sightseeing-tur med lokalbussen! Billigt och roligt, o vad duktiga ni var på att traska hemåt. Här hemma i snögloppet orkar jag inte gå mer än fem kilometer om dagen, man får verkligen lyfta på benen och spänna vristerna just nu.
  Saltet, är det från havet de utvinner saltet? Det finns ju så många olika sorters salt har jag fått lära mig.
  Ni hann verkligen med mycket här och nu!

  1. Här är det lättare att ta sig runt till fots. Ingen snö. is eller halka. I mitten av januari hemma var jag på helspänn så fort jag skulle gå ut just öfr att det var halt och jag inte ville falla.

   Just att ta en lokalbuss började vi med under de år vi bodde i Peking och åkte med sill ändhållplatsen och ofta visst vi inte var vi hamnade. Så ibland blev det taxi en bit på vägen hem. Men oftast gick vi en bra bit och hittade sen en ny buss eller tunnelbana. Då blev det heldagsutflykter. (Helger, för jag jobbade på vardagarna)

   Saltet här utvinns från saltsjöarna som vi har i närheten och det blir mest numer vägsalt som går på export till många länder.

 9. Gillar ditt ord njutflykt, och lånar det gärna av dej! Vilken härlig busstur och promenad ni fick. Vädret verkar det inte vara något fel på heller. Vart transporteras saltet? Blir lite nyfiken..
  Tack för fina kommentarer i min blogg, jo, jag kommer nog att behålla alla klänningar! Kram

  1. Visst är njutflykt ett bra ord. Låna det gärna! Här blev det både busspromenad och fotpromenad. Jätteskönt i det fina vädret.

   Vad gäller saltet så blir det mest vägsalt ock transporteras tilll mängder av olika länder, bl.a. Sverige men också till övriga Europa och USA. Hur det är med ASien vet jag inte.

   Kul med dina klänningar! Jag tyckte du var ursnygg i alla.
   Kram!

 10. Kul idé att hoppa på första bästa buss. Och en fin promenad hem igen fick ni längs havet. 🙂
  Kram!

  1. Vi gjorde ofta så är under åren i Peking och det är roligt att se var en hamnar. Just denna gång låg slutstationen där vi varit flera gånger tidigare men det visst vi ju inte. Promenaden hem blev i alla fall rejäl och vacker längs havet.
   kram!

 11. Det var ett bra sätt att motionera på och en riktigt lång promenad blev det också. Vi har också insett det sköna i långpromenader, men kommer förstås inte upp i några 12 kilometers rundor, vi är ju fortfarande amatörer.

  1. God morgon Leffe! Vi går inte så långt varje dag men det brukar röra sig runt 6-7 km under en dag och ibland kortare och ibland lite längre. Jag tror att det är bra att man tar sig en runda och gör det varje dag. Ni jobbar på bra och tänk så mycket man dessutom får se under”gång”.

   Och ibland träffar man också vänner under “gång”- Trevligt det också.

 12. Vilken skojig idé att bara ta första bästa buss 🙂 Man vidgar sina vyer på det sättet (om det nu inte är A eller A2 bussen dom man ju är rätt bekant med sen innan).
  En redig promenad blev det – och visst är det en silkeshäger 🙂

  Ha en bra start på februari!

  1. Vi gör så här även i Stockholm och i Peking blev det mycket av detta- Spännande! Här går det ju hjälpligt att klara språket både i text och tal. Men kinesiska tecken kan jag inte läsa.
   Nej, A och A2 är vi mer bekanta med. Nu blev det ju en tur till Punta prima och där har vi ju varit. Dock såg vi inte från början vilken bokstav bussen hade. En fin promenad hem blev det.

   Och bra att jag nu lärt mig silkeshäger. Tror det var du som introducerade den för mig.

   Önskar er också en bra start på denna månad.

 13. sådär tänker jag ibland att bara ge sig av o se var man hamnar, men va trevligt o härligt ställe att äta. härliga bilder dessutom 🙂 som alltid njut av dagen kram

  1. Tack! Vi gör så här då och då både hemma i Stockholm och på resor. Alltid trevligt! Vi har ju inga direkta tider att passa.
   Idag väntar nya upplevelser!
   Kram!

 14. Tack för den fina utflykten! Så brukade vi göra på den tiden vi reste i Europa … väldigt bra att komma bort från turiststråken och se lite annat 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Kul att ni också gjort detta med att hoppa på en buss.
   Detta med att hoppa på en buss och se var vi hamnade gjorde vi även då och då i Peking och har gjort det i andra städer också. Väldigt roligt och spännande. Nu hamnade vi där vi varit tidigare men det visst vi ju inte. Trevligt blev det ändå.
   I Peking kunde vi hamna långt borta och fick ibland ta en taxi en bit för att komma lite närmare storstan och sedan kunna promenera hem.

   Ha det bra du också.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *