Resor i Sverige

Botaniska trädgården i Visby – En vacker oas

Vårt besök i Visby blev innehållsrikt även om vi bara var på plats här i tio timmar. Besöket i Almedalen var intressant och roligt att på plats se och uppleva lite av vad som sker här under just Almedalsveckan. För vår del var det också första gången vi var på plats. Men efter några timmar i folkvimlet och bland alla evenemang förflyttade vi oss till den botaniska trädgården. En promenad på några hundra meter längs havet.

Den botaniska trädgården i VIsby omges av ringmurenVisbys ringmur  omger den botaniska trädgården. Ringmuren är från andra halvan av 1200-talet och sräcker sig ca. 3.6 km runt Visbys gamla stadskärna.

Den botaniska trädgården

– egentligen DBW:s Botaniska trädgård. Sällskapet ”De Badande Vännerna” kom till 1814 och hade ledorden att verka för något nyttigt för det allmänna. En ledamot i sällskapet, Hans Petter Gustafsson lade i september 1814 fram ett förslag att öppna en botanisk trädgård i Visby. Avsikten var att över hela Gotland sprida kunskap om trädgårdsodling och botanik. Trädgården har bytt skepnad/form några gånger men sedan 1930 har den sett ut som den gör idag.

”DBW” äger fortfarande trädgården men driften sköts av av Region Gotland tillsammans med sällskapet ”De Badande Vännerna”. Namnet DBW härstammar från början av 1800- talet.  Då var det 12  yngre herrar från Visby simsällskap som träffades för bad och friluftsaktiviteter i Snäckgärdsviken. Sällskapet finns än idag och har nästan 700 medlemmar. De arbetar också för att ”Bevara Visby stads säregna skönhet och ålderdomliga prägel”.

Inne i den botaniska trädgården finns 30 olika planer/områden- Botaniska trädgården har 30 olika ”planer” och alla med sin karaktär. Här ”Ovalen”.

Vi ser oss omkring

”Solvisarplan”, med ett solur i mitten, är  trädgårdens centrum. Soluret i mitten är omgiven av en stensatt halvcirkel med mängder av perenna växter. Runt denna ”plan” finns en pergola med stenpelare där vackra rosor och klematis slingrar sig

Solvisarplan, en av de 30 planer som finns i botaniska trädgården. ”Solvisarplan” en av de 30 planer som finns här i botaniska trädgården.

Mer att läsa om  den botaniska trädgården finns här.

Mitt bland alla de fridfulla växterna här i botaniska trädgården såg jag också en giftig. En giftsumak som på engelska heter”western poison oak” och är vanlig på USA:s västkust.

En giftig växt, en giftsumak grönskade fint men kan orsaka allergiska reaktioner om man vidrör den. 

Giftsumaken i sin helhet.

Min bloggvän Bosse, med bloggen Gotland upp och ner, har snart bott på Gotland i ett år och här finns mycket fint att läsa om Gotland och med många njutbara bilder. En gång i månaden har Bosse besökt Visby botaniska trädgård och om hans besök finns att läsa här.

Från Bosses blogg tyckte  jag mig förstå att detta är en Queen of Meadow. Hoppas jag har rätt. Älggräs på svenska.(rätta mig om jag har fel.)

Rosor

av många slag finns förstås. Visby är rosornas och ruinernas stad.  Ett rosarium finns som är uppbyggt i terrasser. Och här blommar rosorna långt in på hösten. Några av dem blommar även vintertid. Rosor kan man i övrigt se runt om i Visby och många privatpersoner odlar dem  både i sina trädgårdar och utanför. År 2000 gjordes ett upprop på Gotland och man efterlyste rosor. Många rosfynd från hela ön kom in och planterades sedan i botaniska trädgården.

Mängder av rosor finns i botaniska trädgården. Visby är ju rosornas stad. Givetvis finns mängder av rosor i botaniska trädgården. Visby är ju rosornas stad-

 

Vi lämnade trädgården genom den gamla muren och satte oss en stund vid havet innan vi fortsatte vår vandring i VIsby.

Alldeles utanför botaniska trädgården, västerut, breder havet ut sig. Alldeles utanför botaniska trädgården ligger havet framför oss.

 

24 svar på ”Botaniska trädgården i Visby – En vacker oas”

 1. Tack för den vackra rundturen! Jo, nog lockar Visby, allt. Vi får se, vad framtiden bär med sig. Mycket jag vill göra.
  Nu ska jag snart ge mig ut i blåsten.
  Ha en fin dag, stor kram!

  1. Trevligt att du gick med. Botaniska trädgården är så fin och gott att strosa runt i den vackra miljön och en del fina sittplatser finns också om man känner för att vila sig.
   Önskar dig också en fin dag.
   Stor kram!

 2. Å, vad fint i botaniska och imponerande eller förvånande att det inte är en massa människor på bilderna eftersom du är där i samband med Almedalsveckan…. Härligt dock att få lite eget utrymme när man besöker en plats. Ja, nog lockar rosornas ö så någon gång lär det bli ett besök även dit 🙂

  Kram och fortsatt fin torsdag!
  Christina

  1. I Almedalen och på alla evenemang var det många människor men här i botaniska trädgården var det så lugnt. En skön kontrast.
   Roligt att även ta del av lite av Almedalsveckan. Det finns många programpunkter och några deltog vi i.
   nu får det bara inte dröja 20 år till nästa gång vi besöker Gotland.
   Önskar dig en fortsatt fin vecka.
   Kram!

 3. Både Botaniska som Almedalen måste varit fina besök – fast av väldigt olika slag. Valvet tycker jag ser vackert ut… ja, blommorna också förstås 🙂

  Jag hoppas att ni har en fin dag idag!

  1. Båda besöken blev lyckade och även besöket i själva Visby. Och trots mängden människor hittade vi lugna gränder att strosa i-
   Nu är vi tillbaka i Stockholm igen och en del regn har kommit idag. Välbehövligt.
   Och jag pluggar inför helgens jobbresa.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Vilken oas den botaniska trädgården är och vilka fina bilder därifrån. Så vackert det blommar just nu. Bilden med porten och havet i bakgrunden blev direkt en favorit hos mig. Vilken tur att vädret var så fint när ni var där.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Verkligen en oas att pusta ut efter alla evenemang i Almedalen. Och så nära, bara några hundra meter att gå. Bilden med havet och porten blev riktigt fin. Och visst hade vi en himla tur med vädret.
   Just nu regn i huvudstaden.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Oj vilken hel drös med vackra lavendlar! Den giftiga modellen borde dom alltid ha varningsskyltar på. Inte för att jag brukar tugga på växterna när jag är ute och går, men petar på dom gör jag allt ibland…

  Man hinner med mycket på ett 10-timmars kryssningsstopp 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Vi gick ju från vimlet och evenemangen i Almedalen och till lugnet här i botaniska. Och lugnt och vackert var det verkligen. Så många vackra växter. Här i botaniska fanns nog bara en giftig växt och den var ju uppmärkt. Undrar om den är det på USA:s västkust där den är ganska vanlig. Tveksamt.
   Vi upplevde mycket på de 10 timmarna vi var i Visby och stan är ju liten så det är lätt att ta sig runt.
   Önskar er också en fin kväll.

 6. Den botaniska trädgården ser fantastisk ut . både här på dina bilder och det Bosse visat i sin blogg! Där skulle jag säkert kunna gå runt och njuta länge, länge! Jättefina bilder!
  Almedalen var säkert intressant också, men för mycket folk för att jag skulle trivas 🙂
  Tack för rundturen i Visby!
  Kram

  1. Vi började i Almedalen och det var intressant och var med på några evenemang. Men det var fint att så småningom dra sig bort mot botaniska trädgården. Så lugnt och vackert. Fantastiskt vackra växter att njuta av. Hit kommer jag gärna tillbaka. Och inte var det många här heller.
   Tänk om du varit med, så mycket mer jag lärt mig.
   kram!

 7. Verkligen en riktig oas, och det så nära havet. Vilken kontrast till Almedalen. Snack om återhämtning i otroligt vacker miljö. Visste att Visby var ruinernas stad, men hade ingen aning om att Visby även kallas för rosornas stad. Men jag börjar förstå nu varför rosor alltid förekommer i Anna Janssons deckare på Gotland.
  Måste säga att ”din” botaniska trädgård faktiskt är vackrare än den vi har i Stockholm. Visst är ”vår” botaniska trädgård större, men inte lika rogivande och vacker som den i Visby.

  1. Här blev det verkliga kontraster och jag gillar dem. Kanske är det därför jag också gillar Stockholm och Söder…
   Botaniska trädgården här är verkligen vacker och nu var det inte alls många där. Tror de flesta hängde i Almedalen, några hundra meter bort.
   Jodå Visby är rosornas och ruinernas stad. Lite mer om rosor i morgon.
   Jag tycker, som du, att botaniska i Visby är mycket finare än den huvudstaden erbjuder. Och även här spelar närheten till havet in.

 8. Gotland har ju ett väldigt gynnsamt klimat för odling och det märks verkligen i den vackra trädgården. Fantastiska bilder du bjuder på! Jag var på Gotland precis den veckan som Live Aid-galan gick av stapeln på 80-talet (var skitsur på mina föräldrar för jag missade den helt då vi campade) och jag minns att trädgården var fantastisk!

  (Mindes rätt, konserten var 1985, 13 juli, jag hade precis slutat nian.)

  1. Visst har Gotland bra förutsättningar för växter. Och trivs gör de verkligen. I botaniska finns det växter som även blommar vintertid och en del rosor gör det också. Gotland har jag besökt massor med gånger både privat och i jobb men nu var det så länge sen. Fårö är ju en stor favorit men det finns många fler. Jätteroligt att komma tillbaka, även om det bara var för 10 timmar. Nu blev Visby för hela slanten och roligt att kombinera med en liten glimt av Almedalsveckan. Så mycket roligt som händer och intressanta evenemang av skilda slag.
   Lite trist att du missade Live Aid – galan, men det kanske är förlåtet nu. Och visst var den 1983. Minns att vi då också var på Gotland med döttrarna som var två år men såg den där vi bodde.

 9. Ja, botaniska trädgården var verkligen fin. Älskar blommor, något jag ärvt av min pappa som hade riktigt gröna fingrar. Nu måste jag ta och kolla in Bosses blogg också, 🙂

  1. Visst är den vacker! Har varit på Gotland många gånger men nu var det så länge sedan. Och ett besök i botaniska trädgården blev det varje gång. En verklig vilsam plats. Bosse bor sedan snart ett år i Visby och skriver både om Gotland och Visby. Så roligt att läsa-

 10. Det var ju inte så länge sedan vi oxå besökte just botaniska trädgården, där är såå vackert 🙂 o hela strand promenaden är ljuvlig. Va roligt att ni oxå är där nu o alla dina vackra bilder Ditte kram å fin fredag

  1. Vi är nu hemma sedan ett par dagar men hade dina dagar i och vädret var också lyckat. Kul att vara på plats lite under Almedalsveckan också- Det var vi aldrig varit förut.
   Och botaniska kan man titta länge på.
   Kram och trevlig fredag

 11. Så vackert. Jag förstår att det var en lyckad dag och en lyckad kryss! Vilken tur att du inte är ombord idag när dom ligger på redden och avvaktar att gå in pga storm! Kram

  1. Vi hade ur med väder och vind. Visserligen blåste det då också bra från nordväst men lotsen kunde hämta oss.Idag var det kärvt och mer kraft i vindarna. Och kanske kommer inte passagerarna i land i Visby alls. Men väder rår en inte på. Och hemresan lär nog också bli gungig idag för dem.
   Kram!

 12. Det var ju för väl att ni inte skulle ankomma till Visby idag, för fartyget kunde inte lägga till i hamnen! Läste i finska morgontidningen att vindarna var så svåra att trots otaliga försök så gick det inte. Detta var före klockan två i eftermiddag, sen har jag inte hunnit kolla vidare. Men onekligen så får ju de som är ombord minskad tid i land för fartyget skulle avgå mot stockholm enligt tidtabell. Och det måste den ju, den ska väl iväg imorgon bitti igen…
  Så det är imorgon du ska lyssna och se Ernman och Nilsson, o framför allt det jag tycker är lite kul, Malenas dotter! Jag läste recension om senaste konserten på Dalhalla, Iggy Pop, 72 bast, uppträdde halvnaken inför 1800 personer. Men han fick mycket bra kritik! Tyckte mig se att inte heller Ernman lyckats fylla arenan, kan det ha varit för mycket med två konserter? Hoppas du njuter av skönsången och att Dalarna visar sig från sin vackra sida. Själv ska jag på auktion imorgon. Har tyvärr inte sett någon med stämpeln ”Dittes kompis” i pannan. Bara ett gäng cyklister har jag mött på min promenad, men så har jag pga regnskurar inte varit ute så långa stunder. Kram

  1. Cinderella fick vända tillbaka till Stockholm via Mariehamn i eftermiddag. väder och vind rår en ju inte på. Det var förstår trist för alla passagerare som hoppats på en heldag i Visby. Men vinden var stark så det gick inte att komma in till kajen. Lotsen ville heller inte ”hämta”. Fullt förståeligt. Men vi fick verkligen en jättefin dag i Visby. Så trevligt!
   Ja, i morgon bär et av. Förr om åren har konserten vi sett med Malena varit utsåld och då handlar det om ca 5000 besökare. (Beror ju lite på om ”sjön framför scenen är framme hur många som får plats.) Två konserter har det i alla fall varit de fyra år jag varit med. Men det är ju ganska dyra biljetter.
   Jag ser fram emot besöket och även på att övernatta i Tällberg. Auktion låter också trevligt.
   Min bloggvän är kvar även i morgon i dina trakter.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *