Resor i Sverige

Berg möter hav – En tur upp på Skuleberget

Ingen annan del av världen har varit så nedpressad av inlandsisen som området här runt Skuleberget, några mil söder om Örnsköldsvik på Höga kusten.  Detta mäktiga berg, Skuleberget, ligger i Skuleskogens nationalpark som inrättades 1984 och som blev  som landets 19:e nationalpark. Ingen annanstans är Bottenhavet så djupt och öarna så höga som längs Höga kusten, som år 2000 av UNESCO blev utnämnt till världsarv.

Kännetecknande för höga kusten är dess berg och fjärdar. Utsikt från Skulebergets topp, 293 meter över havet.

Att berg möter hav

blir här väldigt påtagligt när man står här uppe på toppen av Skuleberget. Ingen annan del i världen har varit så nedpressad av inlandsisen som detta område. För 9500 år sedan gick havsytan 260 meter upp på Skuleberget, vilket är den högsta markering i Sverige av havsstranden efter inlandsisens bortsmältning. Bergets högsta topp når en bit högre och var den yttersta kobbeb i urtidens Höga kusten.

Tänk att vattnet gick ändå hit upp.

Hela Höga kusten karakteriseras av kustnära klippor, fjärdar och skogar och det är landhöjningen som skapat detta.  Landhöjningen beror på att inlandsisen legat och tryckt ner landskapet och när den drog sig tillbaka och smälte var landskapet fortfarande nerpressat och det som idag är berg var då öar. Vid stränderna bearbetade vågorna stenarna och spolade klipporna rena . De högsta bergen bildade öar där vågorna inte kom åt att spola av moräntäcket.

Här uppe på Skuleberget kan man se den högst uppmätta kustlinjen, 286 meter över den nuvarande havsnivån. Fortfarande pågår landhöjningen och man röknar med att den är 8 mm/år.

Vill man vandra här längs Höga kusten finns olika vandringsleder, bl.a. Höga kustenleden som är 13 mil lång och uppdelad i etapper där man kan gå hela leden eller delar av den. Att på olika sätt klättra uppför Skuleberget är populärt och sport/Via Ferrata kan bistå med utrustning och kurser i bergsklättring. Och vill man inte direkt klättra uppför berget kan man vandra eller göra som vi. Ta en tur och och ner med linbanan.

En alldeles fantastisk dag för att ta en tur hit upp på Skuleberget. Vid förra årets resa till Höga kusten var det regn och och dimma den dagen vi var till Skuleberget. Men det har också sin tjusning.

 

 

26 svar på ”Berg möter hav – En tur upp på Skuleberget”

 1. Kul att ni var uppe på Skuleberget! Vi har vandrat upp till grottan, vars öppning man ju även kan se från E4an.
  Har du läst Rövarna i Skuleskogen??

  1. Förra året när vi var här ösregnade det men i år strålande sol. Vi såg öppningen till grottan men det blev lift upp och ner. Tiden var ju begränsad. Boken har jag inte läst men det ska jag. Tack för tipset. Trevlig kväll! ?

 2. Vilka underbara vyer och vilket perfekt väder för den utflykten! Kan tänka mig att alla var nöjda 😀

  Kram och ha en härlig måndag!

  1. Tack! Här är verkligen vackert och i år inget regn. Förra året ösregnade det när vi var uppe på Skuleberget och nu var det +30 och strålande sol. Njutbart! Tror alla är nöjda med allt. Önskar dig en fin kväll. Kram

 3. Underbara bilder o förstår dig, ljuvliga vyer o vem tar bilderna där du är med på? har ni planer att åka till sommar stället? eller du har kanske jobb här hemma? kram å fin dag

  1. Tack! Höga kusten är så fin med all vacker natur. En av våra resenärer tog bilden här på mig och jag tyckte den blev fin. Vi stannar i Norden i sommar . Har ingen längtan till vare sig den spanska sommarstugan eller södra Europa nu. Jag har en del resejobb också. Lite lagom. Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Utsikten här uppifrån är magnifik och tänk att detta förr var vattenytan . Svårt att tänka sig. En bra start på veckan har det blivit och jag är fortfarande på jobbresa. Önskar dig en fin vecka.

 4. Så vackert! Har kört och åkt buss i området men aldrig tagit mig tiden att stanna till- Har varit på resande fot mellan Skellefteå och Stockholm då, och då vill man mest bara komma fram 🙂

  Ha en bra start på veckan!

  1. Här är ju stoppen en del av resan och det finns så mycket vackert att se och uppleva längs Höga kusten. Och tid har vi . Tankar till dig och jag önskar dig god bättring.

 5. Så bra att man kan välja om man vill gå både upp och ner, eller ta linbanan. Jag hade nog tagit linbanan ner!
  Jättefin bild på dig. Och vilken fin blus!
  Stor kram

  1. Vi åkte linbana både upp och ner. Men visst kan man välja och det är brant att gå upp och tar lång tid. Vi såg de som klättrade upp också och de var vana. Stor kram från och trevlig måndag.

 6. Ibland rår man inte på vädret. Skälvklart är det vackert där ? Havet utan för har en djuphåla på 113 meter (har seglat över där) lite längre norrut har du Mjältön också som är Sveriges högsta ö, mäter 236 m över haver. Ett tipps är också Ulvön du bör göra ett besök på ? Härliga bilder som endast är 10 tal mil från mig.

  1. Vi besökte Ulvön i lördags och såg då också Mjältön. En ljuvlig dag. Nu är det jobbresa så det blev inte din fina ö. Men den finns kvar. En jättefin resa har vi.

 7. Vilka fina bilder från en del av ett fantastiskt Sverige i sommarskrud. Jobbresa antar jag. Vissa har tur som får dig som guide. Kramar

  1. Tack! Och visst är Sverige fint i sin sommarskrud. Jodå, det är jobbresa och den har varit väldigt lyckat. En fantastisk grupp och vi har sett och upplevt mycket fint. Jag tycker ju att det här är så roligt och hoppas att de som är med också tycker det.
   Kram!

 8. Väldigt vackert, vilket så klart blir ännu vackrare med en blå himmel som bakgrund. Bra att ni var smarta att ta linbanan till toppen. Antar att ni var under “tidpress” på turen, men med tanke på värmen var det nog ett väldigt smart beslut att inte vandra upp och ned och bli svettig;-)

  1. Utsikten är magnifik här uppifrån och bara tanken på att Skuleberget rest sig ur havet är spännande. Linbaneturen var perfekt och svalkade lite och svalt även uppe på berget. Att gå upp i värmen såg vi ett fåtal som gjorde och det var även en del som klättrade uppför berget. Men det var inget för oss. Och den tiden finns innte på vår resa även om tiden är väl tilltagen. Att gå uppför, brant är det, men det finns en stig skulle tagit oss minst ett par timmar. Och så roligt är det inte att gå uppför genom skogen.

 9. Tjusiga bilder som vanligt! Hoppas att ni har det bra i värmen, det börjar bli lite väl varmt nu…har just kommit hem till lägenheten, och det är olidligt varmt!
  Ha en fortsatt bra resa! Godnattkram!

  1. Tack! Vi har det väldigt bra och ser och upplever mycket. Och varmt är det. Men vårt tempo är inte alltför högt i hettan.
   Förstår att det är varmt i lägenheten och det är ju en helt annan luft än den i Roslagen.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram!

  1. Här är verkligen fint! Och både Ö-vik och höga kusten visade sig från sin bästa sida. Men hett har det varit. Roligt att du bott här och känner til traketn.

 10. Så vackert där uppe på Skuleberget. Vilken tur att vädret var bättre i år, så du fick njuta av utsikten.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Visst är det vackert både här uppe på Skuleberget och längs Höga kusten. Ett fascinerande landskap med en spännande historia hur det växt fram.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram!

 11. Visst är det underbart. Så otroligt vackert där uppe ifrån Skuleberget. Du har fotat så många vackra vyer. Roligt att få se dom.
  Skönt att linbanand finns där, ett måste för många.
  Ha det fortsatt fint.
  Kram och tack för all information. Jag glömmer ju en del så det är bra att bli påmind.
  Kram!

  1. Verkligen! Vi har en jättefin resa på alla sätt. Men det är varmt! Tänkte på dig här uppe på Skuleberget, så du var med. Visst är det bra med linbanan och utsikten därifrån är också väldigt fin. När man åker upp syns det ju tydligt hur högt vattnet en gång i tiden gått. Och fler inlägg kommer i veckan.
   Ha det gott.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *