Foto Resor i Sverige

Sten – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Sten – är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Sten är ännu ett av dessa ord i svenska språket som har många betydelser och där sammanhanget i stort får avgöra vad som avses. (Veckans bilder är från Höga kusten, sträckan mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Ångermanland och fångade de senaste dagarna.)

Klippor och sten i olika storlekar finns i fiskeläget Bönhamn på Höga kusten. Klippor, småsten och grus vid havet i fiskeläget Bönhamn på Höga kusten.

 Olika former av sten

är berg, grus, klippor, block, gat -bygg och tegelsten, ädelsten, runsten och slipsten. Men det finns också kroppsliga stenar som njursten, gallsten och tandsten. Man ha också ett ”hjärta av sten” och ”en sten kan falla från hjärtat”. Så begreppet är stort.

Skönt att hitta skugga bland träden när det är +31 och luften ”står stilla”. Och ett par stenar fungerar utmärkt som sittplatser.

En kreativ fågelskrämma såg jag i fiskeläget Bönhamn. Trädgård med sten eller sten med trädgård.

Klippor i fiskeläget Skeppsmalen, beläget några mil norr om Örnsköldsvik i Ångermanland.

Nordingrå kyrka.

Nordingrå kyrka, en stenkyrka, är byggd i början av 1800-talet och ligger fint med husikt över Vågfjärden. Denna kyrka ersatte den gamla som låg här och var från på 1100- talet. Den gamla kyrkan var liten, bara 7 meter i fyrkant, mörk och trång men många besökare kom trots att mässorna var på latin och ingen förstod vad som predikades. Församlingen växte och kyrkan byggdes ut men det räckte inte. Den gamla kyrka revs och den nya byggddes och en del av stenarna i den gamla kyrkan användes till den mur som nu finns runt den nya kyrkan.

 

Stenformationer som mäktigt reser sig upp ur havet ser man överallt längs kusten. Här i Ullångerfjärden på väg till Ulvön.

Skuleberget sett nerifrån.

Mäktigt att tänka sig att havet nästan gick ända upp till toppen av berget när inlandsisen drog sig tillbaka. Landhöjningen beror på att inlandsisen legat och tryckt ned jordskorpan. Här på Höga kusten var istäcket som tjockast och landhöjningen som störst. Fortfarande pågår landhöjningen med 8 mm/år.

På toppen av Skuleberget. Mäktig utsikt och väldigt vackert.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans ”stentolkningar”

40 svar på ”Sten – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken härlig och varierad tolkning av ordet ”sten” samt vackra bilder som vanligt! Ni såg verkligen mycket på er resan norrut och tur med vädret alla dagar dessutom. Här regnar det i dag vilket väl är ett nödvändigt ont 😉

  Kram och ha en fortsatt fin tisdag!

  1. Tack! Vi har sett och upplevt väldigt mycket och det utan att jäkta. Vädret har varit strålande men väl varmt. Hemma igen efter resan och samlar ihop alla upplevelser. Dryga 30 grader i Stockholm och regnet känns fjärran.
   Önskar dig också en fortsatt bra tisdag.
   Kram!

 2. Den är maffig denna milsvida utsikt! Och så lilla fina du där som en liten punkt i mitten, tur du är färgglad så du syns! Jag har både tandsten och njursten, gallsten kanske jag slipper, och ett hjärta av sten vill jag då rakt inte ha. Det ska ingen ha m du frågar mig…
  Jättefint inlägg med stenvarianter mellan himmel och jord. Själv har jag tappat all inspiration och ork i värmen o tror jag får återkomma i oktober…Närå, men en annan dag!
  Kramen

  1. Tack! Nej, hjärtan av sten ska ingen ha. Men tyvärr är dessa inte ännu helt utrotade. Vi får jobba vidare på det
   Höga kusten är verkligen vacker och med väldigt omväxlande natur.
   Varmt är det förvisso och så även under resans gång. Men den har varit så bra. Nu vilar jag mig i form ett par dagar.
   Kram!

 3. Fina sommarbilder på underbara stenhällar med närliggande vatten, samt på små och stora stenar =) Makalös utsikt från vårt vackra Sverige. Fortsätt och njut av sommaren. Kram

  1. Tack! Och visst är Sverige vackert! Här längs höga kusten blev jag förvånad över att det fortfarande är så grönt trots avsaknad av regn. Men naturen är så vakcer och omväxlande. Jag njuter av sommaren och stannar så gärna i Sverige.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 4. En pinfärsk tolkning av temat med återigen fantastiskt fina bilder! Bra jobbat där! Det är ju så vackert ”däruppe”!
  Mina favon, förutom bilden på dig med den sagolikt fina ”bakgrunden” är nog fiskeläget och den verkligt kreativa fågelskrämman. Den påminner lite av mina egna kreationer när jag var liten.

  1. Tack! Ja, en färsk tolkning blev det. Och mycket sten av skilda slag finns det här längs Höga kusten. Visst är det vackert och med väldigt omväxlande natur. Jag var öfrvånad över all grönska när det nu varit torrt så länge.
   Fågelskrämman gillade jag också. Verkligen en kreativ sådan. Ja, de andra bilderna också…

  1. Tack! Höga kusten är en klar favorit och jag är så förtjust i landskapets kontraster och alla vackra färger. Tänk att dte ändå kan vara så grönt trots all torka. Höga kusten är ju geologiskt också väldigt spännande.

 5. Härliga bilder från Sverige där ovan! Norrut, vill säga! Verkligen lockande. Jag har alltid svårt att ta ut favoriter, för varje bild säger något. Men din sista bild med dig själv, den är maffig och visar storheten i naturen och hur vi ”små” smälter in.
  En enorm värme, men just nu mullrar åskan och några droppar regn har fallit.
  Stor kram och välkommen hem till dig/er!

  1. Vi har haft en toppenresa och verkligen sett och upplevt mycket. Höga kusten är så vacker och naturen varierad. Här uppe på Skuleberget blir det så påtagligt med landhöjningen. Hit upp gick ju för länge sedan vattnet.
   Varmt här också men ingen åska.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram!

 6. Stenar är fascinerande på många vis. Hisoriska och mäktiga på något vis.
  Gillar dessutom din referenser till olika idiom och kroppsliga stenbestyr…

  Fortsatt fin tisdag 🙂
  Kram Christina

  1. Tack för fina ord! Och visst är stenar många gånger speciella. Har med mig mycket tankar om detta nu från höga kusten.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 7. Många vackra foton Ditte.
  Tänk vilken plats de tar i tillvaron och betydelsen de har för densamma, på många olika vis, dessa stenar av olika form, färg, storlek och betydelse.
  Fint att titta in till dig.
  Varm kram med önskan om allt gott.
  Mia

  1. Tack! Jag tänkte också på detta med stenarnas ursprung och hur de uppstått. Fantastiskt att stå uppe på skuleberget och tänka sig att vattenytan gått hit upp en gång. Otroligt.
   Varmt var dte uder resan och soliga dagar och det fortsätter ett tag till nu hemma i Stockholm.
   Önskar dig fina dagar.

 8. Du visar väldigt fina bilder med en stor variation på temat Sten. Jag kan inte låta bli att tycka att sten är fascinerande. Alla dess former, färger och användningsområden.

  1. Tack! Ja, det blev naturligt med ett stentema från vackra Höga kusten. Sten i alla dess former tycker jag också om och spännande med hur stenarna uppstått. Och jag är en stensamlare. Hann dock nu bara få med mig några få….

 9. Verkligen en fiffig tolkning av ordet sten, så mycket det finns att välja på!
  Ja, en fläkt borde ha införskaffats idag, men det blev inte så…det varma vädret ska ju fortsätta,så jag tror en fläkt är ett måste!
  Kram och sov gott!

  1. Tack! Och sten i alla varianter finns det gott om längs Höga kusten.
   Fläkten här hemma går på hörvarv och jag flyttra runt den. Bra i sovrummet till natten också. Hoppas du hittar en bra.
   Kram och trevlig onsdag.

  1. Tack! Visst är det så. Men nu hade vi runt +30 grader så även de stenar som låg i vattenbrynet var varma. Höga kusten är verkligen ”naturligt”
   vacker och erbjuder så mycket.

 10. Ett härligt varierat och lärorikt inlägg om sten! Det första jag tänkte på när jag såg temat var Höga kusten – vi var ju där för några år sedan och där är det gott om sten 🙂
  Tänk så mycket det finns med sten … fantasieggande att sitta och tänka efter 🙂
  Tack Ditte!
  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack! Ja, stenarna här, i olika varianter, kan man inte missa. Jag har, när tiden så medgivit, fantiserat en hel del kring alla dessa variationer på stenar jag sett.
   Hoppas ni har det fortsatt bra på resan. Spännande att se var ni är.
   Kram!

  1. Tack! Jadå! Sten i olika varianter finns det gott om längs Höga kusten.
   Önskar dig också en bra lill-lördag. Så bra som det är möjligt.

 11. En fin tolkning av sten & otroligt vackra bilder 🙂 att uppleva o resa är som en bok 🙂 kram å solig dag bästa Ditte

  1. Tack! Visst är det så. Och att resa inom Sverige är så fint. Jag är verkligen förtjust i Höga kusten. Så vackert!
   Önskar dig en fin dag.
   Kram!

 12. Skuleberget är verkligen mäktigt. Någon gång ska vi besöka det också och inte bara åka förbi på väg söderut eller på väg hem. Fina bilder från Högakusten.

  1. Visst är det! Och en mäktig historia. Tänk att vattenytan en gång gått ända hit upp. Det är väl värt ett besök här liksom hela Höga kusten.

 13. Roligt att se bilder från Ulvön där jag heller aldrig varit. Många fina bilder på stenar också – de finns ju överallt. Klipporna är som vackrast i mitt tycke när de möter havet. Som du ju visar i några av dina bilder. Toppenbild i både bildlig och bokstavlig betydelse – den sista.
  Ingrid

  1. Tack! Hela höga kusten är så vacker och här finns så mycket fnt att se och uppleva. Extra roligt är att fiskelägena och även Ulvön är befriade frånn en massa krims krams butiker och det känns verkligen fortfarande genuint trots många turister. Just stenar, fjordarna och klippformationer blandade med höga stup är det som karatreriserar Höga kusten och det är här som inlandsisen verkligen satt rejäla avtryck i landskapet. Väldigt roligt att se.

  1. Tusen takk! Ja, sista bilden tycker jag också om. Och fantastiskt att tänka sig att vattnet gick ändå hit upp från början och sen har landhöjningen gjort sitt.
   Önskar dig också en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *