Resor i Sverige Trevligheter

Broadway kommer till Säffleoperan. En mötesplats

Säffle i Värmland, nära gränsen till Dalsland, var lördagens slutmål. Trots att Säffle är en liten stad med sina cirka 10 000 invånare har stan ett blomstrande kulturliv, mycket genom Säffleoperan.  Och Säffleoperan har sedan länge en plats på den svenska teaterkartan. Och om inte Säffle tar sig till Broadway i New York så får Broadway komma till Säffle. (Vill någon veta mer om Säffle så finns det länkar dit i gårdagens inlägg. )

Nästan framme i Säffle såg vi en vacker solnedgång.

Överraskande

Säffle är en liten stad och hotellutbudet är begränsat men First Hotel Roya finns. Här har vi bott på tidigare och det är både bekvämt, litet och trevligt. Bussen parkerar och när vi stiger av möts vi av ett 20- tal mc killar och några tjejer. (Nåja killar, många hade nog passerat de 50) Rökning är ju inte tillåten inomhus så det var rena “Lützendimman” här men vi hittade entrén. Jag undrade just hur natten skulle bli och var inställd på att så lugn skulle den nog inte bli. In kommer hela resegruppen med väskor och killarna öppnar dörren och hjälper till att få in  packningen.  I receptionen och hotellbaren är det i princip fullt. Alltså inte av oss utan av mcgängets medlemmar.  Jag får nyckelkort och delar ut dem och gästerna tar sina rum i besittning. Jag stannar och pratar med några av de motorburna och de berättar att det är 14 oberoende mc-klubbar  från hela landet, samlade under “ett paraply” som ska ha årsmöte denna lördagkväll i Säffle.

Som gammal lärare så mindes jag kvällar/nätter på skolresor då jag suttit i korridoren för att det skulle vara lugnt (eleverna dristade sig inte ut om jag satt där) och tänkte att jag nog kanske skulle få göra det här också. Så jag var beredd.  Men första alltså till Säffles Braodway.

Bilden är tagen senare på kvällen och då hade de olika mc-klubbarna börjat sitt årsmöte så det var tomt utanför hotellet. (Här är ju rökning tilåtet)

Broadway och Säffleoperan en bra mötesplats

Fonofon var ett skivbolag som strtades i Stockholm av bröderna Erik och Einar Berg(död 1999) i mitten av 1960-talet. Och när de flyttade till Säffle 1974 startade de Säffleoperan/Säffleteatern. Och här på den stora scenen i Medborgarhuset bjöds olika operasångare/sångerskor in och det sjöngs både opera/ opertett och musicalmusik. Amatörer blandades med professionella på scenen och detta la grunden för en “Säffleoperakultur” som är stark. Och inte bara i Säffle utan i hela Värmland.

Säffleoperan brukar ha sina premiörer i början av oktober och spelar sedan ett 20- tal föreställningarunder fredagar, lördagar och söndagar. Och ibland blir det också några skolföreställningar här utöver. Till saken hör också att det är ett stort tryck på biljetterna och publiken kommer resande hit även från Göteborg, Stockholm och andra platser för att titta.  Förra årets föreställning, “My Fair Lady” såg jag också och det är minnesvärt att höra Eliza och ensembeln tala värmländska.

Sedan början av oktober har Säffleoperan spelat musikalen ” Annie”. Och när vi såg föreställningen i lördags kväll var det den 27:nde. Alltså sju fler föreställningar  än planerat. Alla har varit utsålda.

Varför spelar ni inte musicalen Annie?

Producenten/VD Tobias Norelius fick frågan och konstterade att just den var perfelt för Säffleoperan. Och den var inte spelad under de 43 år som gått. Den har bra musik och passar gammal som ung. Både publikmässigt och i ensembeln. Så nu kom alltså “Annie” till Säffle. Extra roligt var också att det är så måånga barn med i föreställningen blir det en extra satsning på dem. Över 100 barn sökte en av de tio barnrollerna och sedan är det ju Annie som har huvudrollen. (Alla barnroller har dubbel “besättning” så 22 barn + 2 Annie finns med) För de barn som vill spela teater har SäffleOperan en “Scenverkstad” med olika teatergruper från 7 år och uppåt)

Och här är alltså “Annie”. Premiär på Broadway 1977 och spelades 2377 gånger och fick flera priser för bästa musical. Jga har sett den på Broadway  och jag har sett den i Stockholm och vill minnas att det då var Pernilla Wahlgren som spelade Annie.

Broadwaymusicalen "Anni".

Annie

-bygger på en tecknad serie, Litttle Orphan Annie” av Harold Grey som började publoceras redan 1924. Annie är föräldralös och bor på ett barnhem och som försöker fly därifrån och från en exentriska, elaka föreståndaren Miss Hannigan som absolut inte tycker om barn. Många turer blir det och en hund, Sandy, blir viktig för henne. Hennes liv förändras när hon blir inbjuden att fira jul hos miljardären Oliver Warbucks. All handling äger rum i 1930- talets New York, mitt under depressionen.

En musikal är det och föreställningen var väldigt bra och  skådespelarna mer än bra .Stående ovationer avslutade det hela och ord från “mina” resenärer var att detta var “riktigt bra”/fantastiskt, vilken underhållning och vilken härlig stämning bland publiken i salongen.   Givetvis ligger allt i betraktarens ögon. Men vi gick därifrån med ett stort leende på läpparna. Väldigt nöjda.

Broadway kom till Säffleoperan med musicalen "Annie"Avtackningen. Inte tillåtet att fotografera under föreställningen och i Säffle lyder man. Men denna bild på ensembeln fick jag till.

Blev det korridorhäng?

Läget var helt lugnt på hotellet när vi kom tillbaka och så förblev det. Inte ett ljud hade hörts från något håll så vi trodde att våra mc-killar/tjejer avvikit. Men icke. Till fukost söndag morgon dök de upp. Kanske inte de piggaste vi sett. Men vad gör det.

Vi var däremot utvilade och pigga och redo på söndagens morgon för nya upplevelser.Flera kommentarer jag fick var att “det här med fördomar får en nog sluta med att ha.”. Så rätt tänkt! Gäller mycket…

Söndag morgon och några av deltagarna i mc-klubbarnas möte. 

 

 

28 svar på ”Broadway kommer till Säffleoperan. En mötesplats”

 1. Så trevligt! Och bilder både på föreställningen och på några ur mc-gänget fick du till 🙂
  Stor kram och ha en fin kväll!

  1. Verkligen en jättebra föreställning som blev ett fint slut på lördagen. Och en lugn natt blev det.
   Stor kram!

 2. Haha! Jag kan se framför mig hur du sitter där och vaktar i korridoren 😉

  Jag såg också Annie med Pernilla i Stockholm – kanske var vi där samtidigt? 😀

  Ha en skön kväll!

  1. Jodå, jag har suttit i mpnga korridorer nattetid på skolresor med högstadieungdomar. Förr åktes det ju på sådana…Och fruktbart var det. Var ju liksom ingen idé att ge sig ut när jag satt där.
   Men här behövdes det inte alls. Det var helt tyst.
   Ja, vem vet om vi kanske sågs på Annie i Stockholm. Vi lär inte få veta…
   Lugnt här i kväll. Har vilat mig i form.

  1. Vi var verkligen nöjda! Och alla medverkande var så proffsiga. Annie själv givetvis.
   Fantastiskt att 27 föreställningar varit helt utsålda. Jag tycker det är häftigt att lilla Säffle satsar så mycket och att dte lyckas. Ett otroligt jobb läggs ju ner.
   Sedan Alsters herrgård ocgh Sandgrund på söndagen blev också mycket lyckade besök.

 3. Hahaha! I och för sig finns det inget som är mera tillfredsställande än att få sina fördomar bekräftade, men i det här fallet fick du tji!!! Hahaha!!! Härligt att du lyckades fota MC-killarna på söndagsmorgon som bevis liksom:-)
  Det där med Säffleoperan är riktig rolig, alltså att en så här liten ort satsar på både opera och musikaler och troligen drar till sig många besökare från hela Värmland. Himla kul att ni blev så nöjda!

  1. Jadå, bevis kan behövas. Men när vi kom vore det klart olämpligt med foto för alla stirrade på vår buss. Men visst fick jag “tjii”” och var glad för det. Hade inte gillat att sitta i korridoren för att upptätthålla ordningen. Dessa mc-killar var supertrevliga. Och vi fick ettt mer öppet sinne efter detta.
   Hit till Säffleopean kommer folk från grannlandskapen och även från Göteborg, S tockholm och andra större städer. Teaterresor ordnas. Salongen tar nästan 500 personer och alla föreställningar har varit utsålda. Toppen. Och verkligen roligt att lilla Säffle satsar så mycket på detta.
   Och verkligen roligt att våra gäster som ser mycket teater och musikal i Stockholm var supernöjda.

 4. Trevligt att det blev en uppskattad och bra föreställning och en lugn natt. Livliga hotellnätter är inget för mig. Minns i Berlin när det bodde en hel skolklass på mitt våningsplan. De höll mig vaken hela natten och jag höll på att få spader. Tack och lov så reste de hem då.

  Kram

  1. Jag och säkert flera med mig var nog beredda på livat i “holken” natttetid. Och jag bredd på att sitta i korridoren. Men icke.Minns ju skolresor med tonåringar, så detta brukar vara dämpande. Men här var kav lugnt. Inte ett ljud.
   Jag ogillar verkligen buller och oväsen nattetid och tidiga mornar.
   Skönt för dig att gänget i Berlin reste hem dagen därpå….
   Kram och hoppas du får en lugn natt.

  1. God afton! Hela resan blev väldigt lyckad och med flera intressanta och roliga inslag. Och föreställningen var ett av dem. Alsters herrgård och Sandgrund/Lars Lerin var andra, lisom det härliga julbordet på Karslunds herrgård.
   Hoppas vi snart ses!
   Kram!

 5. Trevligt att läsa om Säffleoperans tillkomst. Kommer nu ihåg att du gjorde denna resa även förra året, fast det känns rätt nyligen. Men så har alltså ett år gått! Oj oj! Kommer särskilt ihåg julbordet på Karlslunds herrgård. Gick inte av för hackor detta år heller. Ja du, så lätt det är att ha fördomar och det har vi. Skönt att de inte alltid besannas! Kram!

  1. Jadå, jag gjorde resan förra årte denna tid och då var dte “My Fair Lady” som spelades. En upplevelse att höra den på värmländska. Tiden går fort.
   Julbordet var lika fint i år och miljön är så fin. Betyder mycket.

   Instämme rhelt i detta med fördomar. Jag var beredd på att sitta i korridoren. Men ack nej. Helt ljudlöst.
   Kram!

 6. Jo, jag minns också att du såg My Fair Lady förra året. Så kul att så många kommer till Säffle inte bara för att dricka kaffe :-)…och roligt är väl att ens fördomar inte alls stämmer så väl, hihi! Skönt att det blev en lugn natt.
  Kram och fortsatt trevlig resa!

  1. Många komer just till Säffle för att se Säffleopreans uppsättningar. Men de spelar ca två månader oktober och novemnber. Så kanske är det mindre besökare resten av året. Men att stanna till i Säffle även för en kopp kaffe är trevligt.Det vet jag ju nu…
   Även sommartid så är Säffle med Värmlandsnäs ett trevligt stopp om en passerar.
   Natten blev kav lugn så något korridorhäng blev dte inte för min del. Tacksam för det.
   Kram!

 7. Skrattade direkt när dina lärartakter satte in och du tänkte att du skulle få sitta i korridoren. Men det visar ju att du är en omtänksam reseledare som månar om dina resenärers nattsömn. 🙂 Tur att det blev en lugn natt.
  Så trevligt att resa iväg och äta julbord och se på musical .
  Ha en bra vecka!
  Kram!

  1. Det blev en mycket lugn natt, men jag var beredd….Ja, lärarränderna finns kvar.
   Hela resan blev väldigt lyckad och det är så emn önskar dte ska bli. Väl avvägt program med fina “höjdpunkter”.
   Kram!

 8. Vad fint du skriver om Säffle, jag blir sugen på att resa dit för att gå på opera och för att kolla in den där fina himmelen som du fotograferat. Ler igenkännande när jag läser det där om att sitta vakt i korridor.
  Hos mig är det intensiva dagar så här före betygsättning.

  Ha en fortsatt fin decemberdag!
  Kram Christina

  1. Säffle är ju en liten stad men just Säffleoperan/teatern lockar många utifrån. Nästa höst ska de spela “Spelman på taket” vet jag. Och jag hoppas även då på en resa hit. Fint även att kombinera Säffle med Alsters herrgård/Frödings födelsegård och Lars Lerins Sandgrund.

   Kan tänka mig att du känner igen dig var gäller att “sitta i korridoren”.
   Du har mycket nu med slutjobbet inför betygen och hoppas sedan att du kan njuta av ett välförtjänt jullov.
   Kram!

 9. Vilken tur att du inte behövde sitta i korridoren och vakta! Ni tycks ha haft en väldigt trevlig resa och du lyckades ju fota både ensemblen och mc- killarna … och dessutom en alldeles fantastisk solnedgång – bra jobbat!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Det blev en mycket lugn natt och en del fördomar föll bort hos många av oss. Bra så! Resan var väldigt lyckad och med en bra mix av allt genom ett väl ihopsatt pragram. Alla var väldigt nöjda. Viktigt!
   Kram och trevlig tisdag.

 10. Hej!
  Vilken fantastisk resa du gjort…Och vad kul att killarna höll sig i schack 😀 Eller var du så trött så du varken hörde eller såg nåt 😀 Jag har själv fått gå “brandvakt” på jobbresor när de flesta var aspackade utom då jag och en tjej till.
  OK, trötta var vi men betydligt bättre mående och kunde njuta av frukosten vilket dom andra hade svårt för haha 😀
  Kram P ♥

  1. God morgon! Resan har varit jättebra med alla tänkbara trevliga ingredienser. Nej, jag är väldigt ljudkänslig så jag vet att det var kav lugnt på hotellet så att vi alla kunde få vår “skönhetssömn”. Men att sitta i korridoren brukar ha en dämpande effekt. Ja, du vet…
   Och fint att lita fördomar svetptes bort också.
   Kan tänka mig att du gått “brandvakt” och visst är det bra att en kan ha en dämpande effekt.
   Kram!

 11. Men va trevligt med en föreställning, Annie kommer jag ihåg förr kommer inte ihåg vem som spelade dock, kul med ett mixat program Ditte 🙂 kram å fin fortsatt dag <3

  1. Säffleoperan/teatern är rolig att se och de är väldigt duktiga. Hela resan blev lyckad på alla sätt.
   Kram och trevlig tisdag.

 12. Jag har också minnen till Annie, då Pernilla Wahlgren en gång gestaltade henne när den gick som musikal i Stockholm. Musikalupplevelser är ofta starka – musiken är så mäktig. Vad roligt att kvällen blev så uppskattad.
  Och så ett lite spännande möte. Livet lär en att vara allt mindre fördomsfull, men ibland är det ändå bra att bli påmind. 🙂
  Allt gott till dig. Nu önskar jag en riktigt härlig advent.
  Varm kram från Mia

  1. Jag tror vi är många som sett Annie med Pernilla Wahlgren i huvudrollen. Men den Annie vi såg här i Säffle var väldigt duktig och så hela ensemblen. En väldigt uppskattad föreställning!
   Ja, vårt oväntade möte blev så bra och visst är det fint att krossa lite fördomar. Tror vi alla blev medvetna om detta.
   Ha det gott och många tankar till dig. Du finns ofta med i dem.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *