Resor utomlands Spanien

Alicante – Stockholm i flygande fläng och väldigt smidigt

Många resor mellan Alicante – Stockholm och tvärt om har det blivit under de fyra år vi haft den “spanska sommastugan”. Resor som går tämligen smidigt. Gårdagens hemresa startade med flygbussen från Torrevieja till flygplatsen i Alicante, en resa på ca 50 minuter. Och med smidig säkerhetskontroll var jag “scannad och klar” strax efter klockan 10. Gott om tid alltså till avgång, 11.35. Lunch hade jag förvisso hunnit med, men eftersom jag visste att den serverades på planet och ingick i biljetten, “SAS plus”, så lämnades den därhän. ( Flygbiljetter är jag bra på att hitta och när jag konstaterade att SAS PLUS var bättre vad gällde avgångstider och billigare än andra konkurrerande bolag blev valet enkelt. Här ingår även extra bagage med två resväskor. Men jag reser bara med handbagage så  just detta var aktuellt. Val av plats långt fram i planet och mat och dryck är inkluderat, liksom att en slipper “köa” för att gå ombord- gillas.

Negativt? Jo att det ännu inte ens på de mest moderna planen ännu finns internet inom Europa.  Åkte just med en helt ny Airbus 320 och där ska internet installeras.  Men å andra sidan uppvägde komforten. Och utsikten var fin.

I luften från Alicante.

Alicante syns till vänster när vi flyger ut över MedelhavetStaden Alicante syns till vänster. Just startat och på väg norrut. Medelhavet lyser blått och vinkar liksom “hej då”.

Alicante ligger ca fem mil från Torrevieja och är i sig är en väldigt trevlig stad och värd både ett och flera besök. Nu fick jag nöja mig med att luta mig tillbaka och titta på stan lite ovanifrån. (Besök i Alicante har jag också skrivit om här.)

Här passeras Benidorm, ytterligare en bit norrut längs kusten.Om Benidorm har bloggvännen BP skrivit en hel del på sin blogg. Väl värt att läsa. Trevligt kan det också vara att till Benidorm , från Alicanet, ta ett tåg/spårvagn som går längs kusten. Och i bergen här finns många vackra små byar dit turismen ännu inte helt nått.

Benidorm skymtas genom molnslöjorna.

Calpeklippan, en bit norr om Alicante ser från ovan ut som en liten triangel. triangel Här skymtas Calpeklippan, vid staden Calpe, som en lite triangel nedanför oss.

Dax för mat

Så dags för en efterlängtad måltid med tillhörande valfria drycker. SAS har sedan en tid tillbaka ett nytt koncept där maten inom Europa serveras i små fyrkantiga boxar och sedan finns innehållet liksom staplat i små hyllor i olika våningar. Flygborden har dock inte blivit större och boxen ska delvis packas ur, men det är aptitligt och dekotativt. En varm bit broccolipaj serverades i en egen box och i huvudboven var det en fräch, matig sallad. Tilltugg o form ab rostade mandlar och tapenade. Gott! Till kaffet medföljde en liten ask med läckra chokladpraliner. Flygmaten brukar inte vara så mycket att “hurra för” inom Europa, men det gjorde både jag och de som satt omkring för denna lunch.

Delar av lunchen är serverad. (Gick inte få med allt på bild. ) Mango är det som lyser gult i den större boxen. Dessutom ingick rökt skinka, potatis, bönor och tomat. 

Och tanken bakom maten….Visst känner man sig utvald! “Denna omsorgsfullt skapade måltid är försiktigt packad för människor som du. I rörelse. Bästa lokala produketr som är i säsong används. Inspirationen kommer från naturen, kullinarisk historia och modernt tänkande i Skandinavien.”

 

Gränsen mellan Spanien och Frankrike nås lagom till kaffet och chokladbitarna.

Pyrenéerna, gränsen mellan Spanien och Frankrike.

Över Alperna och snö finns det.

Snart landning

Jag hinner luta mig tillbaka, sluta ögonen och lyssna på ett av sommarens “Sommarprogram” med Stina Ekblad innan det är dags att gå ner för landning i Stockholm. En resa uppe i det blå på tre och en halv timma för det var  är över för den här gången. Och jag njuter ett par minuter av en vacker solnedgång.

Hemma i Stockholm igen. Här har det blå bytts mot det grå. Och lätt duggregn.

 

22 svar på ”Alicante – Stockholm i flygande fläng och väldigt smidigt”

 1. Flygplansmaten inom Europa brukar inte vara mycket att hurra för så denna var en positiv överraskning. Vi bokade inte mat på nedresan till sommarens Pargaresa för vi kunde lika bra luncha på Kastrup tänkte vi. Men så i dag fick vi ett mail om att resan var flyttad från 15:50 till 05:15 så då hade det varit bra med frukost.

  Bästa maten fick jag när jag flög till Brasilien med inhemska bolaget TAM. Den slog Emirates med hästlängder vilket jag inte trodde. Många gånger blir maten lite sysselsättning och gör att tiden går lite fortare.

  Ha det nu så gott i Stockholm som verkar bjuda på liknande väder som vårt.

  Kram

  1. PÅ reguljäresorna kan man också boka mat, men det har vi nog aldrig gjort. Och har en avresa så tidigt som ni fick hade en frukost ju smakat bra. Men med biljetten SAS Plus ingår mat och dryck. Mat som serveras beror ju på vilken tid på dagen en åker. Men jag har testat, frukost, lunch och middag och varit riktigt nöjd.
   Och visst är det roligt om flygnmaten är god, vilket ju inte alltid är fallet-

   Stockholmsvädret kan en undvara så jag hoppas det blir bättre under helgen då jobbrelaterade uppdrag finns.
   Kram och trevlig kväll.

 2. “Think inside the box” skulle jag vilja säga. Minns ett pressinlägg hos Freedomtravel där de presenterade “boxtänket”. Kul att du fick testa både tänket och maten. Du verkar ju ha varit nöjd. Men bäst av allt är dina härliga bilder genom flygplansfönstret, som måste ha varit otroligt rent:-) Kul att se Benidorm från höjden. Då vi alltid tar sena flyg med Norwegian har jag faktiskt aldrig sett “Benidorm by day”. Tusen tack för att du tänkte på mig och stort tack för länken också:-)
  Att nya flygplan fortfarande inte levereras med wifi är ett dåligt skämt, ett riktigt dåligt skämt. Norwegian har visserligen wifi, men det är väldigt svajigt och ibland fungerar det inte alls. Uruselt!
  Å idag var det riktigt grått här. Så tack för dina fina bilder:-)

  1. Vad gäller “boxen” med mat har jag testat den på SAS-flyg tidigare och men då till Alicante. Tycker att SAS har höjt maten i och med boxarna ett snäpp och bättreborde det vara på långflygningar. Gäller det Asien tar vi där oftast finnair som är bra och snabbare. SAS har också kraftigt minskat sin adestinationer där.
   Strålande flygväder var det och mjutbar utsikt hela resan. Men vitts är det märkligt att just SAS är så sena med internet ombord. Vi vaierar med Norwegian och tar det som för oss har bäst flygtider i kombination med bra priser. Och på Norwegian är ju inte wifi direkt stabilt…
   Grått här och jag har haft en jobbdag som pågår en bit ut på kvällen. Men vackra bilder piggar även upp mig.

 3. Flygplansmaten brukar inte vara nån höjdare nuförtiden (trots att den serveras på hög höjd 😉 ), men det där både lät och såg gott ut 🙂 Har inte flugit SAS till Spanien sen deras lågprissatsning “Snowflake”, men å andra sidan har jag inte flugit till Sverige på över 3,5 år. Har alltid valt direktflyg så långt det har varit möjligt, och det hade inte SAS förut.
  Härliga bilder uppe från luften där 🙂
  Ha en fin kväller!

  1. Nej, flygplansmaten brukar inte direkt vara på topp, men nu serverades riktigt fräsch och bra mat i “boxarna” och drycker ingick också. Men jag tog en lite dyrare biljett, dock billigare än alla andra bolags. Denna vecka var det fullsmockat överallt och jag ska ju jobba i helgen och behövde komma hem. Så SAS Premium blev ett bar val. Och direkt. Nu flyger SAS dierkt några gånger i veckan så en får passa på.
   Och bra föygväder var det.

   God sen kväll och hoppas ni har dte bra.

 4. Hej Ditte!
  Kul att du fick en fin resa och vackra bilder…Jag vet aldrig vad jag ser från luften…har alltid undrat
  över mitt lokalsinne…Och hur folk vet var dom är. En av mina defekter 😀
  Kram P ♥

  1. Jag har bra koll. Gör ju många resor och har ju gjort många i livet. PÅ alla plan…
   Mitt lokalsinne är bra så åker vi tillsammans ska jag guida dig.
   Stor kram!

 5. Jag flög ju mer SAS premiärtur direktflyg Arlanda – Funchal och deras mat var förträfflig.
  VDn berättade att WiFi kommer nästa år och då med högt GB – supersnabbt.
  Må så fint i Stockholm nu, snart är jag där på kort visit också!
  Fredagskram!

  1. Vad gäller Wifi så är ju SAS verkligen sena. Norewgian bl.a. i Europa har ju haft wifi länge, visserligen ibland svajigt men även de förbättrar sig. Utanför Europa har många bolag det och har haft det ett bra tag. Vi åkte med finnair till Bangkok förra året i december och de hade supersnabbt wifi ombord.
   Tror att SAS startar med sina wifi först på längre distanser och i sina nya plan och sedan kommer Europa.INte ghort i en handvändning att få till detta.
   Vi flög igår med ett helt nytt plan men ännu ingen wifi där- Men annars var allt toppen och med gott om plats för benen.
   Trevligt att du kommer till Stockholm. Välkommen och här är det mycket nu i juetider. Dock inget vinterväder.
   Kram i kvällningen

 6. Härliga flygbilder! Jag satt också på den sidan när vi flög hem senast, och spanade särskilt efter Calpeklippan som är litet magisk för mig….

  1. Visst är det extra trevligt att befinna sig i luften när det är klart och sikten god. Tur med väder och sikt hade ju du också. Och Calpeklippan är speciell.
   Fint även att se Alperna och resten av känderna vi passerade. Verkligen god sikt hela resan. Så är det ju inte alltid.

 7. Så trevligt du fick till det med bokstäverna i Torrevieja! Julstjärna högaktuell nu. Tror jag nöjer mig med en i år. Gillar färgen. Du har tur som hittar bra priser på SAS. Jag har inte gjort det. Kanske för att jag inte kollar så ofta. Tycker deras sida är svårnavigerad. Så nu har du landat här hemma igen. Lycka till med jobbet du ska på! Kanske blir det nåt läckert julbord där! Apropå mjukt du gjorde inlägg om nyligen, sa min frissa till mig, du är så mjuk på kinden, som en luden persika! Haha! Tur det och att jag inte var som en nagelfil! Ha det nu så gott! Kram!

  1. Håller med dig om att SAS hemsida inte direkt är kundvänlig. (Har påpekat det för dem.) Jag tittar dp och då efter biljetter och vi vill ju inte komma sent på kvällen till Alicante och hem villl vi inte åka för tidigt på morgonen….Lite pyssel att få ihop det.
   Vad gäller jobbresan blir det ett läckert julbord under vägs och i väldigt trevlig miljö, på Karlslunds herrgård utanför Örebro.
   Vilken fin komplimang du fick av din frissa. Att ha en kind mjuk som en persika läter skönt. MIna äär nog mer som nagelfilar efter alla behandlingar.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 8. Hola! Vi flög med “utskällda” Primera Air i somras. Där kunde man förbeställa mat – och även glutenfritt. Toppenbra! Jag kan ju sällan äta något på planen eftersom det mesta innehåller mjöl.

  Ser Fias kommentar om Calpeklippan. Min kompis från spanskaklassen i Estocolmo har en atico inkl hela husets takterrass på huset näst närmast klippan! Köpte den av typ syster eller dotter till Mercadonas ägare. Helt fantastisk utsikt ända till Benidorm. J och jag hälsade på förra sommaren. Men tydligen händer det mycket olyckor på klippan (ofrivilligt eller inte) – folk som klättrar. Ambulanser kommer och åker. Har de inte sirenerna på vet man att det var försent…

  Kram ❤️

  1. Även på SAS kan man förbeställa specialkost, såg att några gjort det nu, och visst är det bra. Och tänk att ha den lägenheten…Fantastiskt! Så roligt att ni varit dit! Hade jag den skulle jag nog inte ens gå ut. Skulle vara då om ambulanserna stör…
   Kram från en tröttmössa. (Resejobb i morgon till Värmland.)

 9. Låter som rena drömresan. Själv flög jag hem till Sverige igår natt. En lååång mardröm. Thaiairways har blivit så jäkla dåligt. Det enda bra var att från det att hjulen på planet nuddat marken på Arlanda tills vi steg in i lägenheten i Sundbyberg förflöt endast 58 minuter.

  1. Välkommen hem! Så trist att THai inte längre håller måttet. Verkligen! Vi har de senaste gångerna flugit med Finnair. Visserligen ett kort stopp i Helsingfors, men vi har varit väldigt nöjda med dem både till Bangkok och Peking. Väl värda att testas. DE har ju också lite olika modeller och komfort i kabinen men med bra utrymme tycker vi även i ekonomiklass. Skönt att ni raskt kom hem till lägenheten och kanske nu behöver vila ut.
   Önskar dig en fin helg här.

 10. Välkommen hem igen … även om det är för jobb 🙂
  Härliga bilder från ovan och så lyxigt det ser ut med maten! Vi lever i skilda världar du och jag – jag har bara flugit en gång … eller två för vi flög ju hem också 🙂
  Googlade på Glashyttan i Gusum (Vobrubas hytta som jag hade bilder ifrån) Hittade en artikel från i vintras http://www.nt.se/nyheter/valdemarsvik/glashyttan-i-gusum-drivs-vidare-om4457287.aspx så nu vet jag att företaget lever vidare 🙂
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  1. Tack! Känns bar att vara hemma igen också. Och att nu jobba i helgen är bara roligt. Ja, att flyga är inget ändamål i sig, men det är ju smidigt om man ska ängre sträckor. Men jag uppskattar även mycket att resa i Sverige. Finns så mycket fint att se här. Tack för länken!
   Här ska läsas och jag hoppas även på ett besök här.
   Själv reser jag mot värmland idag och en trevlig helg blir det.
   Önskar dig en fin första advent.
   kram!

 11. Det låter ju för härligt att åka emellan så. Kul med miljöombyte och smidigt att flyga. Vi brukar alltid beställa mat när vi flyger man har ju lite sysselsättning då.
  Kram och trevlig helg.

  1. För oss passar det väldigt bra och det är heller inte en alltför lång resa. Omväxling blir det ju också.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *