Resor i Sverige

Värmland väntar med ett fullspäckat program

Helgen står för dörren och och jag är snart på väg ut genom den. Alltså dörren. En jobbresa till Värmland väntar och både lördag och söndag blir intensiva och roliga dagar med  varierat program. Just till första advent förra året var jag på en liknande resa så det blir lite av ”favorit i repris”.

Har använt gårdagen till plugg (jodå, jag har pluggat på inför resan även under tiden i Spanien) och så blev det ett trevligt besök på resbyrån för att ”hämta resan”. Alltså få all info som jag behöver. Jag har ju nu på ”ålderns höst” gjort en hel del jobbrelaterade resor i Sverige och tycker verkligen det är jätteroligt. Och fler blir blir det. (Har ju ett förflutet från yngre dagar som reseledare/guide både utomlands och i Sverige)

Stureplan passerades på väg till resebyrån för att gå igenom resan till Värmland. Snöblandat regn på Stureplan på eftermiddagen. Men om nu inte vädret är så vackert så är granen det.

 Eftersom jag missade resebyråns adventsmingel i torsdags, var ju på resade fot hem från Spanien, så hade det dukats upp extra för mig och den personal som jobbade. Jag blev verkligen både glad och överraskad.  Jättegott var det och genomgången av resan blev än trevligare.  Nästan så det snöblandade regnet utomhus glömdes bort för ett tag.

Några av alla godsaker som det bjöds på. Och då har jag inte ens fått med desserterna.

Mot Värmland

Och viss repris blir det även längs vägen till Värmland av Sveriges geografi och historia för resvägen innehåller en del- Stockholm-Enköping- Västerås- Arboga- Örebro- Karlskoga- Kristinehamn- Karlstad – Säffle. Information i måttliga mängder. För att vila öronen på en resa är nog så viktigt det också.

Stopp blir det i Örebro och ett dignande julbord väntar på Karlslunds herrgård och några intresserade hinner nog också titta till en pågående julmarknad.  Sedan vidare mot Säffle, nästan vid Vänerns strand. Dagens slutmål. Här hinner vi  pusta en liten stund innan det är dags för kvällens begivenheter på Säffleoperan så en helkväll väntar. Lång dags färd mot natt stämmer bra.

Söndag morgon blir det avresa mot Alsters herrgård som ligger strax utanför Karlstad.  (Gustaf Frödings födelseplats) Här är det också julmarknad med fokus på det närproducerade både vad gäller tmat/godis, vackert hantverk och hemslöjd från Värmland.  Och säkert finns det också gott om ”julaktiga” saker. (Vet att många förra året köpte med sig vackra kransar i granris.)  Vill man så går det också fint att se sig om på gården och kanske smaka på lite värmländska delikatesser.

Från Alsters herrgård kör vi mot Sandgrund, konstnären Lars Lerins permanenta konsthall i Karlstad och här får vår grupp en specialvisning. Jag har varit här flera gånger och är lika glad och förväntansfull inför varje nytt besök. Så även nu. I Karlstad äter vi en sen lunch innan färden åter går mot Stockholm.

Så en fullspäckad, givande och rolig rese och upplevelsehelg blir det.  Välkomna att följa med.

Just nu klockan 06.40 hemma hos mig på Söder.  Mörkt är det…

 

38 svar på ”Värmland väntar med ett fullspäckat program”

  1. Bra och varierta program är det, vilket känns extra bra. Och Sandgrund och lars Lerin kan jag besöka många gånger. (Tror detta blir femte gången jag är där, inkl. två privata besök också)

   Och trevligt med julmarknad på Alsters herrgård. även om jag inte direkt gillar de mer ”vanliga ” julmarknaderna med alltför juliga saker”.
   Kul att ni hänger på-

 1. Vilket härligt mottagande där på resebyrån! 🙂 Ska bli kul att följa med dig till Värmland, där tror jag faktiskt inte att jag varit själv överhuvudtaget. Annat än med dig då, i bloggen (och några andra bloggare från trakten) 🙂

  Ha en fin resa och en trevlig helg!

  1. Visst var det rart att spara lite mingel och mingelmat till mig. Jag blev verkligen glad. Här i Säffle är det snö, i alla fall lite adventskänsla ger den. Värmland har mycket, dock vet jag inte om det finns några direkta borgar, men de har Lars Lerin och han har i alla fall målat en del borgar eller liknande. Ligger nog i betraktarens ögon att se dem kanske.
   Så mer kommer från värmland. Helt klart. Ja, klart det var det faktskt idag.
   Resan har börjat toppenbra så jag tror den fortsätter så. Har med mig en hel buss med gäster så det är många som kan liva upp det.
   Trevlig kväll och helg.

 2. Ojoj vilka trevligheter! Härligt att varva jobb med trevliga upplevelser av olika slag! Tänker med saknad på mina inhopp som reseledare i Spanien…..
  Du vinkade väl till mig när ni swishade förbi Västerås!

  1. Här vare trevligheter minsann! Jodå, visst vinkade jag när vi passerade dina trakter. Och jag har ju mycket fint att berätta om västerås. En fin stad med din historia.
   Kanske kan du återuppta reseledarskapet iSpaninen igen. Åtminstone till ”husbehov”. Skulle ju passa dig perfekt.
   Önskar er en jättetrevlig kväll och första advent.

 3. Men gud va roligt o värmland skall vara vackert 🙂 hoppas på få se lite bilder men det tror jag nog va:) vackra bilder o önskar dig en fin helg kram

  1. Värmland är vackert! Och här i Säffle är det snö som lyser upp så vackert. Jodå, bilder kommer. Och även vackra sådana.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 4. Hej Ditte!
  Du ska ha en jättetrevlig resa!
  Idag blir det ingen julmarknad i Karlslund för mig, har litet annat pyssel för mig och så tog jag fel på dag, trodde det var imorgon.
  Vi ses säkert nere i värmen!!
  Kram
  Ulla

  1. Hej Ulla!
   Tittade efter dig idag, men det var så mycket folk och väldigt kallt ute för de som var på julmarknaden så bra att du avstod. (Tror den även är i morgon.)
   Och visst ses vi i varmare trakter.
   Resan känns väldigt bra så här långt och ni är vi i alla fall i Säffle. Ett snöigt Säffle.
   Kram och jag änskar er en fin kväll och första advent.

 5. God förmiddag!
  Åh det låter härligt med en sån fin resa…skulle ha varit med 🙂
  Ha så trevligt…0ch dom guidade får ju verkligen superfint det med dig.
  Kram P ♥

  1. God efetrmiddag! Incheckad på hotellet i Säffle efter en väldigt trevlig resa hit. I resan inkluderar jag då julbordet på Karlslunds herrgård. Lika fantastiskt i år som förra året.
   Nu är det ”rast” även för mig en stund innan kvällens begivenheter. Och snö finns här också. Lyser upp.
   Gästerna verkar nöjda och det är viktigast. Jag är också nöjd…
   Stor kram!

  1. Jadå, och det är verkligen jätteroligt. Jag var ju på denna resa förra året till första advent också, dock en annan föreställning i år på Säffleoperan. I övriggt en favorit i repris. Och Sandgrund och Alsterd herrgård besökte vi då också och kan få många besök av mig. (Sandgrund har jag besökt flera tillfällen och Alsters herrgård också.)

   Fina upplevelser har vi haft på resan hit idag och fler väntar i kväll
   Önskar dig också en trevlig första advent och fin lördagkväll.
   Kram!

 6. Oj, jag hade gärna hängt med, men bor på fel plats! Ni besöker flera intressanta platser… Jag hade tänkt göra en resa till Karlstad och Sandgrund i somras höstas, men blev inställt, Nästa år ska jag, lägger nog in besök i Gustaf Frödings hem också. Du kan ju tipsa oss i bloggen om du tycker det är värt att se, efter ditt besök. Kanske har du redan varit där?

  Trevlig resa med många go´ upplevelser!

  1. Jag gjorde denna resa förra året just till första advent och det blev väldigt lyckat. Något som gästerna tyckte och även jag. Då visades ”My Fair Lady” på Säffleoperan och att höra Eliza och resen av ensablen tala värmländska är minnsevärt.

   Jag åter kommer i bloggen och upplevelsera och det vi gjort. Men jag har varit till Sandgrund/Lars Lerin flera gånger och tycker absolut det är besöksvärt. Även Alsters herrgård är vacker.
   Mpnga ”goupplevelser” blir det.
   Trevlig kväll!

 7. Vilket trevligt uppdrag som väntar dig! Att det innebär några repriser gör inte saken sämre och jag är säker på att du löser uppdraget galant!

  Kram och trevlig resa!

  1. Det har varit en riktigt bra dag och julbordet vi åt på Karlslunds herrgård utanför Örebro var suveränt. Nu är vi incheckade på hotellet i Säffle och har lite ledig tid före kvällens aktiviteter som börjar inom en timme. Jag också….
   Önskar dig och din ”flock” en fin kväll tillsammans.
   Kram!

 8. Hoppas ni får det jättebra! Det är ju inga dåliga mål ni har, såväl Säffleoperan som julmarknaden på Alsters herrgård och Lerin-museet har ju samtliga något häftigt att erbjuda. Det ser ju ut som om vädrets makter är med er också och att ”sola i Kallsta” kommer att lysa upp åt er 🙂

  1. Hitintills har det varit väldans bra. Vi är nu installerade i Säffle och det blir nog hög stämning i kväll på hotellet. Olika mC klubbar har möte i stan och bor här. Men jag får väl sätta mig i korridoren och upprättthålla ordningen. Takterna från skolresor sitter i.

   Och visst har vi ett fint program att följa. givetvis hoppas jag på ”sola i Kallsta” i morgon.

  1. Ja, det har varit en jättebra dag och resa hitintills. Nu är det Säffle ”By night” som gäller. Alltså Säffleoperan.
   Och här i värmland är det snö. Riktigt vackert!
   Kram och trevlig eftermiddag och kväll.

 9. Va trevligt det låter, Ni får byta ut julbordet på Karslund någon gång, och istället passa på och prova julbordet på Goda Rum i Kumla. Det brukar vara väldigt bra och ligger vid vår fina sjöpark, Där finna också ett fint växthus om man är intresserad av det.
  Fast Karslund är en väldigt trevligt miljö, Jag rider på ridskolan som ligger i anslutning till Herrgården. 🙂

  //Karin

  1. Det har varit en väldigt trevlig dag idag och nu är vi installerade i Säffle. Julbordet på Karlslund var väldigt gott och miljön är så trevlig. Jag tog faktiskt en promenad till hästarna i hagen efter maten. Kul att du rider där.
   Stort tack för tipset om Goda rum i Kumla. Fint också med växthuset. Ska framföra det vidare till min chef.

 10. Det är inte bara granen som är väldigt fin där på Stureplan utan belysningen av Sturegallerian är riktigt mäktig tycker jag.
  Kul med lite ”jultapas” på din resebyrå:-)
  Att du sedan gick upp mitt i natten för att skriva det här inlägget är värd en extra eloge. Ska bli kul att se bilder från resan. Karlslunds Herrgård är ju vida känt för sitt fina julbord. Har faktiskt ätit där en gång för en himla massa år sedan.

  1. Belysningen är jättefin , men den kom inte fram så bar i mitt foto. Var nog lite för ljust.
   Jag blev verklige glad över dessa goda ”jultapas” kände mig extra välkommen.
   Dagen går nu, för min del mot sitt slut, och det har varit en väldigt lyckad dag. Säffleoperan var jättebra och alla mina gäster som ser mycket både teater och annat i Stockholm var supernöjda. Jag också! Var ju väldigt positivt överraskad förra året då de spelad ”My Fair lady” och på värmländska. Så bra .
   Bilder från resan kommer i veckan och visst blir det lite även till Skyltsöndag. Tidigt blir det i morgon också.
   Men med Alsters herrgård och Sandgrund och sedan lunch på Karlstad stadshotell så går dte ingen nöd på mig. Tvärt om. Jag rivs verkligen. Och gästerna också.
   Julbordet på Karlslund var toppen även i år. Och extra roligt att du känner till både julbordet och herrgården där.

 11. Välkommen hem till Stockholm och ha en fin tur till Värmland på resejobb – nu är du snart på Säffleopran och njuter!
  Hälsa Sandgrund så gott och njut för mig också!
  Så trevligt att du fick så fint mottagande när du dök upp för att hämta resan! De har ju en prima guide !
  Stor kram!

  1. God sen kväll! mitt mail till dig har kommit av sig men det kommer snart på sig igen. Säffleoperan var så bra och alla mina gäster plus resterande besökare i salongen gav stående ovationer.
   Givetvis hälsar jag sandgrunf och Lars Lerin från dig. Du är med mig där i morgon.

   Resan har gått väldigt bra och att gästerna är nöjda är det viktigaste. Och jag är själv nöjd med dagen.
   Natti!
   Stor kram!

    1. Jadå, det har varit lite att jobba med och på olika sätt. Men du har varit med mig på resan och extra mycket var du med idag hos Lars Lerin.
     Stor kram!

 12. Hola! Kul med resa till min födelse- och uppväxtstad Karlstad. Säffleoperan är toppen och Lars Lerin-museet är ju fantastiskt! Kan rekommendera podcasten Schulman show där Lars Lerin var gäst förra veckan. Även den här veckans program var toppen – Marie Göranzon var gäst. Kollade slaviskt på Schulman show när den gick på Aftonbladet för några år sedan och nu är den som sagt relanserad som pod. Perfekt när man promenerar eller för nåt annat och behöver förströelse.

  Ha en härlig arbetshelg!
  Kram ❤️

  1. Hola! Kvällen är tämligen sen nu. Och jag får vila mig i form inför morgondagen. Hela dagen har varit jättebra alltifrån bussresa, julbordet på Karlslunds herrgård och föreställningen på Säffleoperan- helt fantastisk.
   Morgondagen har med sig flera trevligheter och Lars lerin är en favorit. Ja, Alsters herrgård tycker jag också mycket om. DEt är visserligen julmarkna, men inte ”så juligt”.
   Tack för podtipset! Ska lyssna i veckan.
   Önskar er en fin första advent.
   Kram!

 13. Tyvärr hade vi ju inte möjlighet att prata på ombord. Hur dags är ni på Alsters julmarknad? Kram

  1. Nej, det var mycket folk ombord. Vo ska vara på Alsters herrgård mellan klockan 10 och 11.20. Sedan blir det Sandgrund 11.45-13.20. Lunch på Stadshotellet, Elite, 13.30-14.30 och sedan till Stockholm.
   Men hoppas annars vi hinner ses i Spanien.
   Kram!

 14. Vilket digert program ni har framför er! Och lite avis är jag att ni skall till Sandgrund igen. 🙂
  Ha en fin resa! Kram!

  1. Ja, det är en del som är med på programmet men tiderna är väl tilltagna så det blir inget jäkt. Jag ser fram emot både Alsters herrgård och Sandgrund- favoriter i repris.
   Kram!

 15. ”Ack, Värmeland du sköna. Du härliga land. Du krona bland Svearikets länder …”
  En av mina favoritsånger, även om en del går i moll.
  Min syster bodde i Degerfors; maken var skogvaktare för Degerfors Järnverk.
  Var dit många ggr.

  1. Visst är det en vacker sång! Tänkte på den och nynnade när vi kom hit igår. Det finns mycket fint att se och uppleva här så vi hoppas på fint väder idag för då blir allt så mycket vackrare.

   Vad roligt med din syster i Degerfors och då kan jag tänka mig att du varit till Värmland många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *