Resor i Sverige Skyltar

Skyltsöndag – Från sträckan Örebro- Säffle

Söndag! Och dags för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Jag är under helgen på en jobbresa för Triangelresor till Värmland och skyltarna är från igår och resan hit till Säffle.

Vattentornet ”Svampen” i Örebro. Här uppe i hatten, i strålande sol, smakade vi på restaurangens julbord. Gott och väldigt trevligt.

 

Skyltsöndag

från gårdagens resa mellan Örebro till Säffle. Jodå, vi startade i Stockholm men kameran kom inte fram förrän i Örebro.

Vattentornet “svampen” är med sina resliga 58 meter ett tydligt landmärke i Örebro. Här i “hatten”, som syns vida, omkring ryms 9 miljoner liter vatten. “Svampen” invigdes 1958 och den stod klar efter tre år av intensivt byggande. Hatten, själva vattenreservoiren,  började man bygga på marken och det genom att gjuta i en träform. När hatten var klar vägde den 3200 ton och blev upphissad upp  med 32 hydrauliska domkrafter. Därefter göts foten underifrån. Tillväxten av foten var 58 cm/dygn. Själva foten på Svampen går 10 meter ner i urberget och 20 meter längre ner finns olika grundförsäkringar.

Något att tänka på!

Milsvid utsikt från Svampen. Sjön Hjälmaren i bakgrunden.

 

Vi lämnade Örebro och passerade snart gränsen till Värmland.

Värmland bjöd på ett vackert vinterlandskap. Här utanför Kristinehamn. (Bild en tagen genom bussfönstret.) 

  Solen sänker sig snabbt bakom träden. Här har vi passerat Karlstad. 

Vi närmar oss Säffle och ser röken från Gruvöns pappersbruk bilda olika mönster på himlen.

Gruvöns pappersbruk har 900 anstöllda som jobbar i skift och deras huvudprodukt är en speciell sorts wellpapp.

Framme i Säffle. Och himlen skiftar fortfarande i blått fastän klockan hunnit bli fyra.

Säffle välkomnar oss med en vacker vinterhimmel och sin julbelysning tänd.

 

Och att lördagens mål för oss var  Säffle berodde på att musicalen Chess  spelas här på Säffleoperan. En fantastisk uppsättning som vi såg i går kväll, lördag. Mer om den kommer i veckan.

 

Passar på att  från Värmland önska er alla en trevlig första advent.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

40 svar på ”Skyltsöndag – Från sträckan Örebro- Säffle”

 1. Det var en tänkvärd skylt, men kanske välbehövlig. Det slängs tyvärr alldeles för mycket mat. Bilden av Gruvöns pappersbruk är fantastisk! Det är lite 3D-stil över den. Ha en trevlig helg.

  1. Jag tror att just i juletid behövs dessa skyltar för många tar så mycket mer än de äter upp. Varför inte går flera gånger och hämta mat-
   Jag tyckte också att bilden på Gruvöns pappersbruk blev bra. Röken och kylan blev en bra kombination.
   Hoppas du också haft en bra helg. Jag är supernöjd med min jobbresa till Värmland.

 2. Vilka härliga bilder och en braig resa! Den första skylten är verkligen bra och tål att tänka på. På en vi-lagar-det du beställer-eftersom-buffé i Albir så fick man äta hur mycket som helst, men om man lämnade en rätt så fick man ”böta” en euro. Bra där! Det får också folk att tänka till (hoppas jag).

  Ha en fortsatt finfin resa och en härlig första advent!

  1. Tack! Och resan är verkligen trevlig . Tur med vädret också. Visst är det bra att man påminns om att det är möjligt att gå fler gånger och hämta mat. Bra där i Albir. God tanke.
   Önskar er en fin första advent.

 3. Ser ut som en fin resdag.
  Snö på sina håll också.
  Idag väntar bak av saffransbullar med vit choklad och mandelmassa i fyllningen.
  Kanske får ni äta något gott på återresan, och äta upp allt eller i alla fall det mesta.
  Skrämmande hur mycket som kastas.

  1. I allt en mycket lyckad resa. Och fint väder gör mycket till. Chess var en väldigt bra föreställning. Så sevärd! Låter trevligt och gott med bak. Önskar dug en fin första advent.

  1. Både gårdagen och idag har varit riktigt fina dagar med minnesvärt innehåll . Nu på väg mot Stockholm.
   Önskar dig en fin första advent.

  2. Vilken trevlig resa! Jag älskar musiken i Guess, lyssnade mycket på skivan med Tommy Körberg när den kom ut. Skylten om att äta upp maten man tar är jättebra och borde få folk att tänka till. Fruktansvärt att få slänga så mycket.
   Ha en trevlig fortsatt resa!
   Kram!

   1. Resan blev så lyckad på alla sätt och med så bra program. Säffleoperans uppsättning av ”Chess” var så bra. Enastående. Här fick nästan Tommy Körberg en konkurrent av huvudrollsinnehavaren. Jag såg ”Chess” i London med Tommy Körberg och Elaine Page i huvudrollerna. Och 2002 såg jag den här i Stockholm och då med Tommy Körberg och Helen Sjöholm i de rollerna. Också en bra föreställning.
    Visst är matskylten bra. Men trist att den ens ska behövas. Skulle önska att en liknande fanns vid alla smörgåsbord.
    Kram och jag önskar dig en fin vecka.
    Lite vinterkänsla i Stockholm idag med vitt på marken och -4 grader.

 4. Tack, det var intressanta fakta du serverade oss från svampen! Så gillar jag verkligen skylten från ”personalen” det är sannerligen nåt att tänka på! Ha en underbar dag nu i Säffle så ser vi fram emot att få höra om Chess 🙂

  1. Lite fakta får det bli mitt bland bilderna. Skylten om att ta fler gånger är riktigt bra och många behöver kanske den påminnelsen. Vi har haft en jättefin helg på alla sätt . Nu på väg hem.

 5. Vilken fin utsikt från Svampen och bra information. Hur det än är ser man hur folk fyller hela tallriken med allt på en gång och sedan inte äter upp. Själv har jag svårt för just smörgåsbord då det äts just på så sätt. Vill äta en rätt i taget och bara ett litet smakprov, för att kunna ta om.

  1. Det var också en strålande vacker dag. Gjorde sitt till. Svampen minns jag från barndomen och att jag var där 1958 det år då den invigdes. Spännande och en häftig konstruktion. Är inte heller förtjust i smörgåsbord men svårt att få till annat när det är ”julbord”. Tyckte att våra resenärer följde anvisningarna och hovmästaren som presenterade rätterna påminde. Bra! Men att detta ens ska behövas.
   Önskar dig en fin adventskväll.

 6. Kul att se från denna resa, den där svampen verkar vara en spännande byggnad. Fast jag skulle absolut inte känna mig bekväm i att vara däruppe, jag gillar inte höjder. -Men kul att se dina bilder!

  1. Tack! Svampen är en spännande konstruktion och en utställning om hur bygget gick till kan man se på plats. Intressant. Vet att jag var här under 1958, som barn, och då var detta ett väldigt spännande att få ta hissen upp. Var första gången jag åkte hiss.Gillar man inte höjder så är nog inte Svampen det bästa besöket. Men nu har du ju ändå varit på plats. På lite avstånd.

 7. Färskare Skyltsöndag får man nog leta efter. Drömbilder allihopa. Utsikten från Svampen är ju helt underbar, och vilken tur ni hade med vädret.
  Bilden från pappersverket är rena drömmen. Det pappersverket har jag faktiskt besökt och intervjuat en kund.
  Tavlan om matsvinnet borde alla bufferestauranger ha. Eloge!
  Tusen tack för ditt bidrag, drömbilderna och länken.

  1. Tack! Ja, färsk är veckans skyltsöndag. Och visst hade vi tur med vädret! (Förra året var det regn)
   Jag tyckte själv att bilden från Gruvön/Billerud- Korsnäs blev bra. Och den är ändå tagen genom bussens vindruta. Vad roligt att du varit här. Kan tänka mig att det var intressant. Hela anläggningen är ju gigantisk och ger ju sin dimension åt området här. Och det är ju en anläggning i världsklass mend 900 som jobbar här.
   Tavlan om matsvinnet tycker jag är bra för man kan ju faktiskt ta en tallrik och sedan hämta mer mat. En eloge ska också hovmästaren här ha som när hon presenterade julbordets rätter också påminde om att man kan ta lite i taget.
   En bra helg har det varit och innehållsrik.

 8. Härligt att följa med på turen till Säffle. Det var intressant att höra om hur man bygger ett vattentorn! Det hade jag faktiskt aldrig funderat på. Imponerande att gjuta foten sist!

  Verkligen bra skylt det där, om vikten av att inte kasta bort mat! Det är ju oftast först med sådana här tydliga exempel man förstår vad svinnet innebär.

  Vackra vinterbilder i inlägget! Och så spännande med Chess. Jag har faktiskt inte sett den musikalen. Det hade varit roligt.

  Stor kram!

  1. Vad roligt att du är med! Svampen är lite av en ”klassiker”. Vet att jag var här uppe i Svampen som barn 1958 när tornet invigdes. Då var det första gången jag åkte hiss och jag var nio år och fick saft och bulle här uppe. Spännande!
   Visst är skylten om matsvinnet bra och bra var också att hovmästaren talade om att gå flera gånger när hon presenterade julbordet. Gott initiativ!
   Chess var så bra. Såg den i London i 1986 och har sedan sett den på cirkus här 2002 även då med Tommy Körberg. Uppsättningen här i Säffle berörde verkligen och med väldigt duktiga artister. Jag kommer att skriva mer om Chess i veckan.
   Stor kram.

 9. Himla bra budskap från restaurangpersonalen. Men, jag reagerar lite på att tacket kommer efter upprabblandet av allt de fick slänga.. Jag hade först talat om hur mycket som slängdes och sedan bett gästerna att äta upp och sist tackat…
  Smaksak, viktigpetter, hahaha. Ja du var ju nästan nästgårds här, visst var det mysigt med lite vinterfeeling! Kram

  1. Visst är det! Och sedan påminde hovmästaren om detta när hon ”presenterade” julbordet. Och det gjorde hon till alla gäster. God idé tycker jag. Många tar allt för mycket i stället för att gå fler gånger. Jag håller med dig här i tankarna. Ska kanske föreslå detta till nästa år.
   Vi har haft ett fint vinterväder och upplevt så mycket. En härlig och minnesvärd helg.
   Kram

  1. En del snö kantade vår väg och med solen som tillbehör blev det så fint.
   Önskar dig också en fin december.
   Stort tack för boken och jag har börjat läsa.
   Karm!

  1. En så fin resa! Och i ett vackert vinterlandskap. Även dagen idag blev så bra med både kultur, vinterlandskap och lite julstämning på Alsters herrgård. Har ett så jätteroligt jobb.
   Hoppas du också haft en bra första advent.

 10. Fina bilder, inte minst på fabriksröken där i skymningen
  Svampen känner jag väl igen och påminns om min barndom då jag som 16-åring ”jobbade” hos min faster i Adolfsberg utanför Örebro, på hennes hundpensionat..vilken lycka för en hundtokig tjej och min kompis var också med!
  Tack för all info om Svampen…10 meter ner i jorden, wow! Å vilken utsikt!
  Vilken bra skylt på restaurangen, gissa om det slängdes mat på vår restaurang på Gran Canaria, jösses säger jag !
  HA det fortsatt gott!
  Kram

  1. Tack! Jag tyckte också att bilden med röken från Gruvön blev bra. Tagen från bussfönstret.
   Kul att du minns ”Svampen”. En fantastisk konstruktion är den ju. Kul med jobbet här hos hundarna. Bra med skylten om matsvinnet tycker jag. Och lika bra var att hovmästaren, när hon presenterade julbordet, påminde alla gäster om att man kunde gå och hämta mat flera gånger. Tror att både hon och skylten hade effekt. Äter ju sällan buffé för jag tycker det är så jobbigt att se folk som tar så mycket mat och sedan slänger.Om man tar själv bör man äta upp – Trist att så mycket mat slängdes på ert hotell. Varför kan inte folk vara måttliga när det kommer till mat. Känns som om man tycker ”jag har ju betalt så…”
   Kram och natti från en nu trött reseledare. Vi har verkligen haft en toppenresa.

 11. Säffle var ett originellt mål, tror aldrig jag varit där. Vattentornet var häftigt och komplicerat att bygga, men det står ju stadigt fortfarande. Gillar skylten från restaurangpersonalen, får en att tänka efter.

  1. Målet med just Säffle var att se musicalen ”Chess” på Säffleoperan. Och den var så bra. I övrigt blev det besök på Alsters herrgård, Frödings födelsegård, där det var julmarknad. (Utan tingel-tangel. ) Och sedan en favorit i repris, besök på Sandgrund och Lars Lerin. En väldigt lyckad helg och med strålande väder.

 12. Vilka härliga bilder du visar. Ser att det är vinter hos er.
  Just den med matsvinnet är bra tycker jag. Vi väger vad vi kastar nu på skolan och det blivit mycket mindre och dessutom som en tävling vilket inspirerar alla. Det är ju helt onödigt att slänga mat.

  Kram och ha en bra start på veckan!

  1. Tack! I Värmland var det vinterkänsla och vi hade verkligen tur med vädret. För sol och snö i ett vackert landskap piggar verkligen upp.
   Trist att skylten om matsvinnet behövs. Men jag tycker det är bra att den finns. Många tar onödigt mycket i stället för att gå flera gånger. Vilket bra initiativ på din skola att väga maten. Lätt då för elever och lärare att se skillnaden. Och det bör ju motivera än mer att minska matsvinnet.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram!

 13. Tung hatt kan en säga, som rymmer mycket och ger utsikter! På pelare långt under jord!
  Trots att jag passerat Örebro så mycket har jag aldrig varit där uppe. Skylten som uppmanar och påminner gillar jag, vi behöver nya metoder tydligen att bli påminda om …
  Bilden från Gruvöns pappersbruk ger mig många minnen från min tid i bruksorten Åmotfors, där piporna från Bruket (Pappersbruket) var ett alldagligt inslag. Kvällspromenaden runt bruket i solnedgången såg lika ut, men vill minnas det var mindre.
  Stor kram

  1. Du var med mig under hela resa, som blev så lyckad. Lyckad från början till slut. Särskilt i Karlstad var du med extra. Svampen är en mäktig konstruktion och vi hade ju tur att det var vackert väder i år så att vi kunde se ut över nejden.
   Visst är skylten här vid julbordet bra. Trist att den behöver stå där men många tar ju så mycket mat och äter inte upp. Så den är en bra påminnelse. Bra var också att hovmästaren när hon presenterade ”julbordet” också påminde om att gå flera gånger.
   Roligt att dina minnen från Åmotsfors kom tillbaka när du såg Gruvön och röken här-
   Stor kram

 14. Vilka härliga bilder 💕
  Värmland är vackert och Svampen har jag barndomsminnen med. Vi fikade här, lagom mitt i resan till mammas stad Sala.
  Stor kram 💙

  1. Tack! Så bra att du nu kunde komma in på bloggen. Men det är så trist när någon ställer till det. Bloggen är inte infekterad men någon har på något sätt lagt in ”script” som inte ska vara där och länkat till reklam som jag inte alls ska ha. Får jobba med detta idag. Men det är så trist att någon ska förstöra.
   Vi hade en jättefin resa på alla sätt och vädret var verkligen strålande. Återkommer om resan i veckan.
   Minns att jag också besökte Svampen 1958 för första gången och sedan blev dte ofta stopp fär när vi åkte bil mellan Stockholm och Mariestad. Kul att du också har barndomsminnen därifrån.
   Stor kram och tack för din hjälp.

 15. Hej igen, här kommer fortsättningen t-m.me.
  Har ingen aning om vad det betyder. Det är alltså det som kommer upp först men om jag stänger den så fungerar det vid nästa försök. Mulet väder här idag.😎

  1. Tack, för din fees back. Något knas är det! Och så trist att någon vill förstöra. Har förstått att problemet dyker upp om man använder Chrome som webläsare . Men det är så kämpigt att få redan på vad det är som ”stör”. Det är reköam som kommer upp och jag ska inte ha reklam. Någon har alltså lagt in detta mig ovetandes. Har fått några mail och en del kommer inte in alls på bloggen.
   Strålande sol i Stockholm idag och -4. ”Sola” fanns även i Karlstad igår.
   Ha det gott och hoppas att solen snart är tillbaka hos er.
   Kram

  1. Resan var så bra både natur och upplevelsemässigt. Och visst är budskapet på tavlan både bra och viktigt. Tänk om människor kunde tänka själva….
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *