Spanien Torrevieja

Skaldjur på rad frestar öga och gom – Svårt att välja

Att äta gott tycker jag om och det vare sig vi är hemma i Stockholm, ute och reser eller är i den spanska sommarstugan. Hemma i Stockholm lockar alltid besök i någon av saluhallarna och utomlands på lokala marknader  där det mesta säljs.  Även saluhallar, på den plats där jag för tillfället befinner mig, tillför alltid ”det där lilla extra.” Och att botanisera i lokala butiker, mindre och större, gör jag gärna. Gårdagens besök i den stora ”allt-i allo-butiken” Carrefour, som är av franskt ursprung,  gav en bra hint om alla läckra skaldjur som är i säsong här just nu. Utbudet är verkligen stort. Och för att öka inspirationen blev det bra med en inledande långpromenad längs havet i det vackra julvädret.

Inspirerande promenad  längs havet.

Skaldjur på rad

I Torrevieja är det en fröjd att både köpa och äta  skaldjur och fisk. Nästan alla butiker har manuella diskar där man själv väljer ut sina exemplar. Vill man hellre köpa färdigpacketerade varor eller djupfrysta finns också ett väldigt stort utbud. Nu var det färskvaror som gällde och detta var ett inspirationsbesök. Skaldjuren ska inhandlas på sändag, julafton, för att ätas på kvällen. Till lunch kan det få bli lite mer svenskinspirerat som köttbullar, ”herr Jansson, lax, sill och lite julskinka. (Antar att det är griljeringen som gett namnet jul före…)

Skaldjuren visade sig från sina bästa sidor när jag passerade dem Och även om de inte direkt log så såg de tämligen inbjudande ut.

Skaldjur äter jag gärna och en hummer till julafton blir perfekt. PÅ Carrefour i Torrevieja är utbudet stort. De färska hummrarna såg fina ut där de låg brevid krabborna.

Mer skaldjur

Utbudet av räkor i olika storlekar var stort men tyvärr så smakar de inte alltid så mycket i sig. Men om de grillas och vitlök och citron tillsätts så blir de genast bättre. På räkfronten måste jag tillstå att jag tycker svenska smögenräkor, e i varja fall från Västkusten, eller de frysta norska är betydligt mer smakrika så kanske får det bli ett gäng sådana från en norsk butik. Då i fryst format.

Lite mindre räkor –

– och i större modell

När jag såg de pigga bläckfiskarna tänkte jag osökt på bloggvännen BP som är en bläckfisksfantast.

Krabbor, modell lite mindre, samsas med bläckfiskar.

Varför inte lite färska kräftor? Och spanska kräftor säljs ju även hemma i Sverige. Ler när jag tänker på kräftor och minns extra en gång när jag och några kollegor åt just kräftor på IKEA i Peking och med snaps till. Inköpt på plats.

MÅnga skaldjur finns det att välja bland och ett paket kräftor kan smaka gott. Varför inte kräftor till jul? Röda och fina.

Jag fick i varje fall en god uppfattning om utbudet och nu återstår det att välja. Men jag har tursamt nog ett par dagar på mig.

Ostar tycker jag också mycket om och även här är Carrefours utbud enormt. Svårt bara att välja, men jag lyckades till sist. Tog på krafterna.

Tycker man som jag om ostar så är det en utmaning i sig att välja. Men jag gillar ju utmaningar. I lagom dos.

Om Carrefour

Vad gäller Carrefour så är det en fransk detaljhandelskedja med över 10 000 butiker världen över. Kedjan grundades 1958 utanför Paris och växer hela tiden. Flest butiker finns i Europa men även Sydamerika, Stillahavsområdet och Asien vinner mark.  Och i Kina är Carrefour ledande matvarukedja och där  det är många kinesiska varor som är i fokus.  (Att kedjan är fransk märks inte alltid runt om i världen eftersom matvanorna är olika. ) Minns när vi bsökte carrefour i Peking för tio år sedan och hade tänkt oss goda franska ostar men se av det blev det inget. Kineserna åt då inte ost men det gick bra att välja mellan 30 olika sorters ”tofu”. Tofu är en färskostliknande produkt gjord av sojabönor och används i delar av Asien i stället för ost (innehåller inte laktos men mycket protein) och mängder av olika smaksättningar på den finns.

 

28 svar på ”Skaldjur på rad frestar öga och gom – Svårt att välja”

 1. Carrefour blir man sällan besviken på. I somras blev den vår favorit i Parga men jag har även besökt en butik i Brasilien. Skaldjur är alltid ett säkert kort även om musslor väljs bort. Bläckfisk avstår jag också ifrån men färska räkor slår det mesta!

  Kram och god fredag!

  1. Carrefour är som du skriver ett tämligen säkert kort. Tror inte de fanns i Parga när jag var där, men kedjan växer ju hela tiden. I Peking blev vi besvikna 2007 när vi hade tänkt oss mängder av det franska utbudet, men då var inte fallet så. Däremot kom ett annat sortiment till efter hand och så även de frannska ostarna. Men med en kinesisk majoritet av besökare så förstår jag att franska ostar inte var det de köpte.
   Färska räkor, helst från Smögen eller Västkusten annars frysta norska räkor toppar det mesta. Men en färsk matig hummer gillas också, liksom krabba och langostiner.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram!

 2. Dregel,dregel!!! Bläckfisken är ju höjdaren här (stort tack för länken) men humrarna till specialpris till och med – yummie, yummie. Hummer brukar vi äta på Nyårsafton.
  Vad gäller räkor, som jag ju inte tål, men som min man har ätit i Spanien så sa han samma sak. De små är vattniga och smakar ingenting. Däremot gillar han langostinos, de större varianterna alltså. Roligt och annorlunda med kräftor till jul, varför inte. Skoj!
  Ostar ja. Där har vi förutom Manchego i olika ”utföranden” börjat äta oss genom utbudet hos Carrefour. Tror nog inte att vi hinner med alla varianter innan vi dör;-)

  PS. Tofu har jag svårt för. Gillar varken utseendet eller konsistensen. DS.

  1. Tänkte genast på dig när bläckfiskarna uppenbarade sig. Jag bör nog träna lite innan jag serverar den som du gör. Hummer äter vi också gärna till nyår och när det faller sig, men här blir det nu även på julafton och me dlite andra skaldjur till. Langostinos är bättre och helst grillade, tror jag kan åf till det. Och lite kräftor, inte så matigt direkt, mest saltvatten- men kul för sakens skull.
   Ja, inte lär vi hinna igenom Carres utbud av ostar även om vi ligger i. Vi gör också vårt bästa för att prova nya varianter.
   Tofu är inte jag helle så förtjust i men i Peking har den ingått i några rätter, då rökt, och varit helt ok. Där har de liksom en annan smaksättning.

 3. Carrefourbutikerna är ofta gigantiska med ett enormt utbud. Bra är att många gånger har specialister på de olika avdelningarna så det brukar vara lätt att få hjälp.
  Den Carrefourbutik vi oftast besöker ligger i Nice, den har 72 kassor!!!!

  1. Visst är Carre i Nice gigantisk och med ett enormt utbud av allt. Och 72 kassor är jättemycket. Blir lisom en utflykt dit öfr er.
   Här i Torrevieja tror jag kassorna uppgår till ett 30- tal. Men i Peking var det desto fler…
   Vi handlar då och då här och jag är väldigt förtjust i de manuella fisk, skaldjurs , ost och köttdiskarna. Bra kvalité är det också.

 4. De har verkligen mycket gott att välja på där i disken på Carrefour. Och även om man inte köper något är det roligt att bara titta på allt som ligger där.
  Stor kram och tack för en trevlig dag som alltid när vi ses!

  1. Tack själv för idag! Jättetrevligt som det brukar att vara.
   Carrefour här är verkligen ett ”eldorado” när det gäller mycket. Och en hummer till jul och lite annat får det allt bli.
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Jag som just köpt med mig julskinka hem och är mitt uppe i planeringen med julmat blir plötsligt sugen på att ställa till med en kräftskiva när jag får syn på bilderna av alla fina skaldjur 🙂
  Kräftor, hummer, krabba och räkor gillas 🙂

  Kramar Christina

  1. DEt ena utesluter inte det andra. Vi ska ha lite julskinka, lax, sill, köttbullar och ”herr Jansson” till lunch på julafton men till kvällen hade jag tänkt mig lite olika skaldjur. Kanske en ny tradition? I Frankrike är det vanligt med skaldjur till jul och delvis här också. Och jag är tämligen internationell av mig.
   Kram och jag önskar dig en riktigt God Jul med fina dagar och mycket vila.

 6. Visst finns det mycket fina skaldjur här, men just räkorna är mycket godare i Sverige. Färska räkor från västkusten, mmm…. Sen kan inte spanjorerna koka sina kräftor heller. Inte på rätt sätt enligt mitt tycke – dom smakar ingenting! Tacka vet jag svenskkokta spanska kräftor 🙂 Samma sak med havskräftor, där är Sverige ledande (av dom jag ätit). Fick såna på en plateau i Frankrike som smakade… ingenting…
  Men det finns ju ett stort utbud av andra skaldjur, och dom spanska langostinerna går inte av för hackor dom. Även räkorna går att tillaga så dom blir vansinnigt goda 🙂

  Ha en härlig kväll, och lycka till med valet av skalisar på söndag 🙂

  1. God sen kväll! Vad gäller kräftorna får man koka om dem, men helt ärligt tycker jag ändå de mest smakar salt vatten. Direkt matiga är de ju inte. Räkor, färska svenska sådana, eller frysta norska är goda men här kan langusterna bli bra. Spanska räkor passerar om de tillagas och helst med vitlök.
   Färska svenska havskräftor är en favorit. (Och på väskusten är det ju de som är kräftor)
   Hummer brukar vara bra så det blir det helt klart och sedan får vi se…

   Fina dagar har vi ju nu och bara att njuta. Hoppas ni haft en bra dag.

 7. Carreforu har ett bra utbud och fisk -och köttdisken är så vacker!

  Nu vet jag inte om det finns i era trakter men jag måste slå ett slag för den supergoda osten från Malaga märkt med Sabor de Malaga. Så himla goda! Har alltid någon av dem i kylen, just nu den blå och den svarta. Gillar du lagrad ost, prova den svarta!

  1. Visst har dem! INspirerande att bara titta, men ska handla skaldjuren på julafton så de är riktigt färska.Tack för bra osttips. Ska titta imorgon efter den ost du föreslagit, Sabor de Malaga. Och lagrad ost gillas högt.

 8. Det där var ju superläckert och tur jag är mätt och ska till att sova, så jag kanske drömmer om detta, vem vet.
  Jag vill önska God Jul och Gott Nytt År!
  Kramkram!

  1. Skaldjur tycker vi om och hummer och lite annat blir perfekt till julaftons kväll. Är inte direkt så mycket för den ”svenska” julmaten men åt ett fantatsiskt gott julbord till första advent på Karlslunds herrgård utanför Örebro. Äter dock bara de kalla rätterna.
   Jag vill förstås också önska dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År.
   Kram!

 9. Hej Ditte
  Många läckra bilder. Man blir verkligen sugen. Kan man inte koka om räkor, som man kan göra med kräftor. Ostavdelningen verkar spännande.
  Kram

  1. Jag ska faktiskt prova att koka om räkorna, men jag troor de gör sig bäst om man lagar till dem på något sätt- Inte så goda att äta ”bara som räkor” som vi är vana vid. Både fisk, skaldjur, kött och ostavdelningarna är en fröjd att besöka.
   Kram!

 10. Jag gillar också skaldjur och väldigt mycket bläckfisk. Bästa bläckfisken har jag ätit i Grekland. När vi var i Fuengirola handlade vi på mataffären på Miramar. De hade en fin fiskdisk och vi köpte stora räkor och färsk fisk nästan varje dag.
  Ostar gillar jag också. 🙂
  Ha en skön lördag!
  Kram!

  1. Visst är det roligt att botanisera bland utbudet som finns här. Roligt att du har fina matminnen från Fuengirola.
   Och bläckfisk är jag inte så bra på att laga till men beställer det gärna på restauranger. Tror nog också att den bästa bläckfisk jag ätit var i Greklland på en liten taverna vid havet.
   Önskar dig också en skön och vilsam lördag.
   Kram!

 11. Mums med skaldjur, det är synd att min man inte tycker detsamma … men räkor kan han äta, hm, det var länge sen nu…tack för tipset!
  Ä r lite trött ikväll efter en heldag i köket…i morrn blir det lika mycket till som ska fixas…puh! Men ska försöka njuta av dagen också! Kram och sov gott!

  1. Skaldjur är gott, men maken är inte lika förtjust som jag är. Men hummer, krabba och rökor tycker han om. Musslor sparas till mig. Kan tänka mig att du är sliten efter en heldag i köket, lätt att bli det. För är en hemma och det kommer några så är det mycket som ska ordnas. Hoppas du hinner pusta lite idag och koppla av.
   Och det blir jul ändå, även om allt inte lagas.
   Kram!

  1. Utbudet är stort, men nu har jag valt. Blir det vi gillar bäst för en kan bara äta sig mätt.
   Önskar dig också en riktigt God Jul.
   Kram!

 12. Mmm låter toppen gott dock ej bläckfisk, musslor men resten å osten vill jag smaka 🙂 njutbart till max …kram å GOD JUL

  1. Skaldjuren här är verkligen goda om man bortser från en del mindre räkor som kan vara ganska smaklösa. Här föredrar jag dock de svenska/norska om de inte ska tillagas. Ostutbudet är gigantiskt och man får hålla på länge om för att testa igenom de som finns.
   Önskar dig också en riktigt God Jul.
   Kram!

  1. Utbudet är verkligen stort och väldigt fräscht så skaldjur i morgon, julaftons kväll, blir perfekt och med bubbel därtill. Och visst är Carre bra. Blir en tur dit i morgon för inköp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *