Resor i Sverige

Midsommar vid Vättern

Midsommarafton bjöd på varierade upplevelser och vi startade från Askersund där bussen tog oss några mil södrut längs Vätterns östra sida.  Dagens första stopp blev i Vadstena där vi fick en intressant guidning som kretsade kring den heliga Birgitta, hennes tid i Vadstena med kloster, kungar och borgare.

Nästa stopp blev på Övralid, beläget på en höjd ovanför Vättern, strax norr om Motala och det var här den svenska författaren och poeten Verner von Heidenstam bodde de  senare åren av sitt liv.

Och ett rejält midsommarfirande blev det för oss på eftermiddagen när vi kom till Medevi Brunn (strax norr om Motala)– resning av midsommarståg, brunnsorkester, dans kring midsommarstången, smaka på “brunnsvattnet” och gå runt på brunnsområdet och tänka sig tillbaka till hur det var att tillbringa en semester på en “brunnsort” och “dricka brunn”.

Medevi Brunn är nordens äldsta brunnsort, hälsobrunn, och grundades redan 1678 av läkaren Urban Hjärne och Gustav Soop. Här på gården Medevi, som Gustav Soop ägde, fann de en källa vars vatten analyserades. Vattnet var en  surbrunn , en hälsokälla, med starkt kolsyrat vatten och hög järnhalt och ett vatten som ansågs vara mycket bra för hälsan på alla tänkbara sätt.

Byggnaden kallas “Högbrunnen” och det är här själva surbrunnen finns.

Surbrunnskällan och här smakade jag och många andra under gårdagen på vattnet. Och gott tyckte jag inte det var. Roligt att ha provat i alla fall.

Verksamheten vid Medevi Brunn växte under 1700 och 1800 – talen och många människor kom hit för att dricka vattnet , dricka brunn, och bli friskare i kropp och själ. Brunnen finns kvar men numer tror man att det mer är den vackra miljön och möjlighet till både rörelse och rekreation som gör gott.

Brunnsorterna i Sverige ökade under 1800-talet och de växte också ut till nöjesinrättningar dit många reste på semester för att umgås med sina vänner.  I Sverige uppstod fler brunnsorter bl.a Ramlösa i Skåne, Loka i Bergslagen, Porla i närke och Sätra i Västmanland. Och vid  dessa orter  hade man alltså hittat “surbrunn” – hälsokälla med lätt kolsyrat vatten och hög halt av järn.

Idag är Medevi Brunn ett historiskt hotell med konferens och festmöjligheter.  Ett stort rekreationsområde med vackra vandringsleder finns och man kan komma dit för lyssna på brunnsorkestern, promenera bland de gamla byggnaderna och givetvis kan man än idag “dricka brunn”. Flera caféer finns, ett värdshus och hotell.  Hotellet erbjuder alla typer av rum från de enklaste till stora sviter och de är utspridda i flera olika byggnader där alla har sin historia. Hotellrummen är utspridda över området och finns i många olika byggnader.

En tradition som fortfarande lever kvar på Meevi Brunn är den s.k. grötlunken. Varje kväll under brunnssäsongen samlas man till marschkonsert och grötlunk. Då marscherar orkestern i täten och gäster och besökare går efter. Med stor pompa och ståt går man sedan en liten promenad i området och avslutar med att önskar varandra god natt.

Brunnsorkestern spelar upp innan det är dags för att resa midsommarstången.

Mängder av människor har slagit sig ner i gröngräset med medhavd picknick och de flesta hade med sig jordgubbstårtor. En tradition just här på medevi i samband med midsommarfirandet. Och visst hör jordgubbar och midsommar ihop.

Här var alla, gammal som ungdom och barn, med i midsommardansens virvlar som leddes av årets konfirmander med vackra blomsterkransar i håret.  Väldigt roligt att få upleva dett.

Många olika byggnader finns på området och i dessa är hotellrummmen belägna.

Inom området finns  38 stycken gamla bevarade byggnader från brunnslivets glansdagar och man kan titta in i flera av dem bl.a. brunnskyrkan, apoteket, högbrunnen, badhuset, musikpaviljongen, schweizeriet, Medevi lasarett. Numer har också en del konsthantverkare sina lokaler inom området och olika konstnärer ställer ut sin alster.

Schweizeriet ett konditori,  vars namn härrör från 1800- talet. Namnet kommer av att det på 1800-talet i Stockholm kom konditorer från Schweiz och startade  caféer med alkoholservering. Kaffe, te och choklad kunde köpas och därtill även likörer och cognac.

Här vid Medevi brunns schweizeri drack vi kaffe med nybakade kanelbullar på eftermiddagen och lät oss underhållas av brunnsorkestern som spelade gamla svenska folkvisor och mer traditionell brunnsmusik.  Flera upplevelser rikare återvände vi på sena eftermiddagen till Askersund och vårt hotell och där en midsommarbuffé väntade på oss.

Nu väntar frukost och sedan blir det än mer upplevelser under resan på vägen hemåt.

44 svar på ”Midsommar vid Vättern”

 1. Men så roligt o intressant både för oss som läser men mest för dig som får uppleva detta 🙂 njut av allt du kan 🙂 o ha en fin dag i dag kram

  1. Visst är det roligt att ta del av och uppleva en del av allt vackert som finns i Sverige. Midsommarfirandet på Medevi Brunn
   är en urgammal tradition och dte var roligt att få ta del av det och även allt annat vi sett och upplevt.
   Idag har vi rest mot nya mål och även de har varit väldigt trevliga.
   För mig är det jobb under resan med en hel del guidning men jag hinner ändå njuta av allt vi ser och upplever.
   Kram!

 2. Det var upplevelser, kan jag lova och förstå!
  Var säkert mycket uppskattat.
  Ha en fortsatt fin resa och Glad Midsommardag!
  Kram

  1. Hela midsommarafton bjöd på mycket av det bästa och att vara med om midsommarfirandet på Medevi Brunn var väldigt speciellt och roligt. Minnesvärt! Vi reser på och nya resmål väntar .
   Hoppas du haft en trevlig midsommardag.
   Kram!

 3. Ännu en trevlig dag med intressanta besök! Vadstena känner jag väl efter att ha varit där många gånger och under 60- talet bodde jag under somrarna på en gård en bit utanför och när man skulle “till stan”, ja då var det Vadstena som gällde.
  Medevi Brunn är väldigt trevligt – nu är det länge sedan vi var där. Håller med dig om brunnsvattnet där – inte alls gott!
  God fortsättning på resan!
  Kram

  1. Jadå! Bara trevligheter! Kan tänka mig att du väl känner till Vadstena. Jag har bara varit här några gånger och nu var dte länge sedan.
   Men jag kommer gärna tillbaka.
   Medevi Brunn och midsommarfirandet där var väldigt trevligt och det var ju uppehåll hela tiden.
   Roligt när alla åldrar kan samlas och här dansade alla också runt midsommarstången och dansen leddes av årets konfirmander med vackra blomsterkransar i håret.
   Kanske blir jag nu piggare efter attvha provat brunnsvattnet, för gott var dte inte. Men provat det har jag.
   Vi reser vidare.
   Kram och trevlig midsommardagskväll.

 4. Heliga Birgitta var verkligen en minst sagt intressant personlighet som till och med vågade sätta en påve på plats. Vadstena är en intressant stad på många vis och väl värd ett besök-

  Glad midsommardag!

  1. Visst var hon! En riktig “krutgumma”.
   Jag har varit i Vadstena ett par gånger tidigare, men nu var det många år sedan, men det får bli fler besök där på egen hand.
   Önskar dig också en trevlig midsommardagskväll.
   Kram!

 5. Va skoj och se lite bilder och höra om Medevi. Vi har sen i höstas vår svenska sommarstuga i Västanvik. Ett område med sommarstugor och fastboende som ligger på gångavstånd till Medevi. Och med närheten till vackra Vättern.
  Vi håller på och rustar, så i år firade vi inte midsommar där, men ser framemot kommande somrar och firande i Medevi. 🙂
  Vi övernattade på hotellet i Medevi en helg nyligen, och det var väldigt trevligt. Maten var riktigt bra, och jättefin frukost.

  //Karin

  1. Tack för din fina kommentar.
   Jag kan verkligen ett annat år rekommendera midsommarfirandet i Medevi Brunn och det är för alla åldrara.
   Fantstskt att se årets konfirmander, flickor och pojkar, med blomsterkransar i håret leda dansen kring midsommarstången
   och brunnsorkestern spelar till.
   Många hade med sig picknick och jag har nog aldrig i mitt liv sett så många jordgubbstårtor på ett och samma ställe.
   Jag åker gärna tillbaka hit och bor på hotellet för det är verkligen fina omgivningar. Så fint med en sommarstuga här i trakten. Önskar er många fina dagar där.

 6. Oh la la! Brunnsorkester! Jag som älskar blåsmusik. Det hade varit nåt det! Har ofta tyckt jag är född i fel århundrade. Borde med min bleka hy ha gått omkring på till exempel Medevi under ett parasoll o sen suttit på ett Schweizeri o njutit gott bakverk. Så intressant att få all denna information från dig från de platser du besöker. Är med på resan, fast inte fysiskt. Askersund är en gullig stad. Eftersom jag bodde i Örebro i min ungdom har jag en del minnen från trakterna runt omkring, så även från Askersund. En nostalgisk resa. Ha nu en fin hemfärd! Kram!

  1. Du hade tyckt om att vara här. Jag är alldeles säker på det. Och Brunnsorkestern var så bra och spelade alltifrån “brunnsmusik”, tänk dig i stil med Povel Ramels “Sorglösa brunn”, till svenska traditionella sommarvisor och lite mer 30-40 -tals jazz.
   Jättetrevligt att du är med mig och jag känner att du finns här.
   Visst är Askersund en fin stad och det blev ju vår “bas” när vi har rest runt. Kan tänka mig att du har fina minnnen härifrån.
   Fortsättning på resan följer i veckan.
   Önskar er en fin midsommardag.
   Kram!

  1. Verkligen ett väldigt trevligt midsommarfirande där alla, gammal som ung, ar med i dansen runt midsommarstången som de nyblivna konfirmanderna ledde.
   Medevi Brunn är ett jättefint ställe och man kände sig verkligen stundtals förflyttad tillbaka till 1800- talet vad gällde miljö.

 7. Jag kan tänka mig att resan varit uppskattad!
  Och roligt att ni fick smaka på vattnet i Surbrunnskällan!
  Stor kram och trevlig midsommardag!

  1. Resan har varit väldigt uppskattad och väldigt varierad med mycket att se , men vi har ju inte allshaft bråttom och det är positivt. Man vill ju hinna uppleva saker också.
   Vattnet smakade i mitt tycke inte gott, men kul att ha testat. Får se nu om det gör nytta. Men jag tror att det ehövs större mängder för
   att verkan ska bli synlig.
   Saknade er alla!
   Stor kram och trevlig midsommardag.

 8. Du, det var ett gediget midsommarfirande! Vi hade en supertrevlig kväll som inte direkt påminde om midsommar men härlig samvaro blev det i goda vänners lag. Kvällen avslutades till långt ut på natten med spanskt San Juanfirande som du vet och du var med oss i tankarna?!

  1. Ja, det var det! Och väldigt trevligt dessutom. Hela dagen var givande och väldigt varierad.
   Visst var mina tankar med er och jag saknade er alla.

 9. Vilket härligt midsommarfirande, och så vackert det är där vid Medevi Brunn.
  Gulligt med den lilla ensemblen i lusthuset i sista bilden.
  Du har verkligen gett mej en massa information om områden inte alltför långt
  “hemifrån”. Sverige har så mycket att ge, om man bara tar sej tid att
  “stop, look, and listen”. God fortsättning på helgen.

  1. Det var det verkligen och alla åldrar fannns på plats. Och dte är inte ofta man ser det.
   I Stockholm hade jag nog inte sett konfirmander leda dansen kring midsommarstången, med det gjorde de här.
   Brunnsorkestern och hela miljön var verkligen fin. Och alla hade med sig jordgubbstårtor.
   Visst har Sverige mycket att ge och jag reser gärna runt och tar till mig det jag ser.
   Önskar dig också en fin fortsättning på helgen.

 10. Såg verkligen ut som ett äkta, traditionellt och härligt midsommarfirande! 🙂

  Fast surbrunn… Det låter verkligen inte gott!

  Ha en fortsatt bra tur och midsommar! 🙂

  1. Ja, det var det och extra roligt var att det var blandade åldrar. Vi hade en toppendag! Vad gäller brunnsvattnet smakade det inte gott, men nu har jag provat. Ohc tänk ala som har tillbringat semestrar på dessa brunnsorter förr i världen…Men säker fanns även annat att dricka.
   Tack! Vi reser vidare.
   Ha dte bra ni också.

 11. Vilken härlig midsommarresa du är ute på, även om det är jobbrelaterat. Dessutom bjuder du på riktigt fina bilder. Sverige har mycket att erbjuda. Jag ska jobba i stort sett hela nästa vecka. Intressant det också, även om jag kommer att vara i en rättssal hela tiden. Kramar!

  1. Det är en jättefin och trevlig resa och väldigt omväxlande.
   Visst har Sverige mycket att erbjuda och jag är glad att jag genom detta jobb kan ta del av extar mycket av detta. Minns Göteborg denna nyårsafton och med stor glädje ska du veta.

   Förstår attt du har en intressant, spännande och omväxlande vecka framför dig med jobb. Önskar dig lycka till.
   Kram!

 12. Snacka om traditionellt svenskt midsommarfirande i en vacker mijö. Medevi Brunn var ju med i en bok vi gjorde om källor i Sverige som “mitt” förlag gav ut.

  Senast jag såg ett traditionellt midsommarfirande var i Vaxholm för minst 20 år sedan., och där regnade det. Så ni hade ju verkligen tur med vädret också.

  1. Jadå, här var det verkligen traditionellt. Men brunnsorkestrar undantagna…Och den piggade upp, liksom årets konfirmander som ledde danske kring majstången med blomsterkransar i håret.

   Jag är ju inte så mycket för olika firanden, men miljön på Medevi Brunn gjorde mycket för att det skulle kännas väldigt trevligt. Och det var det-
   Med tanke på ditt jobb så vet du ju en del om Medevi Brunn och att “dricka brunn”.
   Jag har varit här tidigare men inte vid midsommar- Men att det är populärt att komma hit till midsommar och även annars har jag förstått.
   Midsommar i Vaxholm har jag också upplevt och i regn…Man minns sådant.
   Men vi hade tur med vädret. Regnet kom när vi åt midsommarbuffén på hotellet i Askersund senare på kvällen. Och då gjorde det mindre.

 13. Vilket härligt midsommarfirande ni fick vara med om!
  Tack för din fina guidning, det var många år sen vi var i dessa trakter.
  Ha en fortsatt trevlig resa hemåt!
  Kram!

  1. Det blev en väldigt rolig och omväxlande midsommaraftomn och det finns så mycket fint att se och uppleva här hemma så jag är verkligen glad över att kunna ta del av detta. Medevi Brunn har jag besökt tidigare, men inte till midsommar och att vara här vid deras midsommarfirande var verkligen speciellt. Har aldrig på en och samma gång sett så många vackra jordhubbstårtor som ko med besökarna och dessa är det traditon att äta på Medevi Brunn till midsommar.
   Kram!

 14. Vackert och mycket traditionellt midsommarfirande!
  Har följt med på er resa genom dina fina texter och dina
  enormt vackra bilder som bara blir bättre och bättre.
  Tack för detta!
  Kram

  1. Tack för uppmuntran vad gäller bilderna och jag jobbar på och vill lära mig mer.
   Vi hade ett fint midsommarfirande under resan och även fina upplevesler därtill- Sverige är verkligen vackert och här finns så mycket fint att se och uppleva. Är verkligen glad över de möjligheter jag fått att ta del av detta.
   Kram!

 15. Vadstena är en plats jag har på min mentala “vill besöka” lista. Roligt med både kultur och tradition på samma dag. Också lärorikt att få ta del av dina upplevelser. Tack för det och god fortsättning på helgen.
  Kram

  1. Vadstena är väldigt fint och här finns både historia, kultur och skönhet. En bra mix. Jag kommer gärna tillbaka.
   Vi hade en väldigt trevlig midsommarafton som innehöll idel trevligheter och stor omväxling.
   Jättetrevligt att fu följer med mig på resan. Mer kommer.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 16. Det blev ett fint midsommarfirande! Intressant om Medevi Brunn. Jag ver inte om jag hade vågat smaka på surbrunnsvattnet… är väldigt skeptisk om det har någon verkan i någon riktning. 🙂 Då tror jag nog att miljön har större inverkan på hälsan.
  Det verkar vara en fin resa ni är ute på. Följer med intresse.
  Kram!

  1. Det vlev verkligen ett fint firande i en gammal miljö. Nej, inte tror jag vattnet har någon direkt inverkan vare sig nu eller då.
   Men miljön har det helt klart.Medevi Brunn var en jättetrevlig bekantskap.
   Hela resan är väldigt fin och med blandade stopp och besök.
   Trevlig söndag!
   Kram!

  1. Det blev en väldigt lyckad och omväxlande midsommarafton och särskilt roligt var det att vara med om det traditionella firandet på
   Medevi Brunn. Nej, brunnsvattnet var inte gott men jag kan tänka mig att det nog snarare var miljön som förr fick människor här att piggna till.

 17. Å, vilket stämningsfyllt och fint midsommarfirande!
  Härliga sommarbilder som ser lockande ut. Kul grej att testa brunnsvattnet.

  Håller med vad gäller jordgubbar, de är en av de viktigaste ingredienserna vad gäller midsommarmaten. Hur gott som helst!

  Önskar dig en fortsatt fin söndag!
  Kram Christina

  1. Det var verkligen en upplevelse att vara på Medevi Brunn och vara med om det fina midsommarfirandet där. Brunnsvattnet smakade i mitt tyckee inte gott, men jag kan tänka mig att folk förr reste hit för att “dricka brunn” mest för att det är en så vacker och trevlig miljö.
   Vad gäller det lätt kolsyrade och järnhaltiga vattnet och dess nytta är jag tveksam.
   Och visst hör jordgubbar midsommaren till.
   Önskar dig också en fin söndag, det som är kvar av den.
   Kram!

  1. DEt finns så många fina platser runt om i Sverige och resten av världen och man kan inte hinna med alla. Så visst är det bra att vi kan följas åt via bloggarna-
   Trevlig söndag!

 18. Så trevligt att få följa med på resan till både Vadstena och Medevi Brunn. Vilket fint midsommarfirande vi fick vara med på. Jag som inte har firat midsommar detta år bugar och bockar för att få tagit del i dessa fina bilder och info??Kramiz

  1. Tack!Vi har haft en väldigt fin och omväxlande resa och midsomarfirandet på Medevi Brunn var verkligen trevligt.
   En mötesplats för gammal som ung.
   Vad gäller midsommar har jag inte några traditioner direkt, annat än jordgubbar, färskpotatis och sill. Och finns inte det går det lika bra ändå.
   Trevligt att du var med här på Medevi Brunn och på resan.
   Kram!

 19. Glad midsommar (i efterskott)! Och vilken härlig midsommar du/ni verkar ha haft. Och tack för massa härlig historia att ta del av

  1. Önskar dig detsamma! Jag har haft en jättefin och trevlig midsommar på resande fot och sett och upplevt väldigt mycket.
   Önskar dig en fin kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *