Resor i Sverige

Loka Brunn – en kur och brunnsort med gamla anor

På vägen tillbaka till Stockholm, efter nyårsfirande i Karlstad, besökte vi Loka Brunn, en brunns och kurort i den västmanländska bergslagen. Här möttes vi av vackra omgivningar som dagen till ära var fint snöklädda. Loka Brunn ligger i samhället Loka, mellan sjöarna södra och norra Loken, några mil norr om Karlskoga. (Se kartan nedan) Och det är just vattnet som gjort Loka berömt som kur och brunnsort. Ett  friskt och klart vatten som kommer från en källa i bergslagsskogarna och som filtrerats genom sand och grus.

Inom området finns ett 50 tal olika byggnader, byggda från 1700-talet fram till idag och i dessa ryms 150 hotellrum. Här finns också bl.a.  Loka kyrka, behandlingsbyggnader, receptionsbyggnad, vandrarhem, spaavdelningar och Stora Socitetehuset som är restaurang och sällskapsrum.

Loka Brunn ligger vackert i den västmanländska bergslagen. Loka Brunn ligger i byn Loka mellan sjöarna norra och södra Loken.

Loka Brunn

Öppnades 1720 och främst för att man då kommit på att vattnet här hade en läkande effekt på kroppen. Sjukvården i Sverige var obefintlig och några som kom hit till Loka ansåg sig må bättre av att dricka vattnet här. Hus började byggas och ett uppsving blev det 1761 när kung Adolf Fredrik kom hit för att bota sin migrän. Och för att vattnet skulle ha avsedd effekt skulle 6-8 liter vatten drickas per dygn. Kungen reste hem efter två veckor och var då botad. Efter detta så strömmade fler kungligheter hit liksom mer förmögna borgare.

Loka Brunns kyrka till vänster, byggdes 1820 och ersatte den gamla kyrkan från 1700- talet. Till höger mer moderna spa och behandlingslokaler/hus.

Under 1800-talet blomstrade brunnsvistelser i Sverige och det fanns över 100 olika “brunnar” dit folk reste.(Medevi Brunn i Östergötland är Sveriges äldsta brunnsort med anor från slutet av 1600- talet. ) Förutom att “dricka brunn” så var gyttjebaden och massage populära behandlingar.  Och att åka till en brunnsort var också att åka på semester där det sociala livet var minst lika viktigt som behandlingarna. På brunnsorterna så delades besökarna in i olika klasser. Första klass med bästa boendet tilldelades kungligheter och adeln, till andra klass hörse allmoge och medelklas. Till den tredje klassen hörde fattiga och de som fått komma till brunnarna på en friplats. Under 1900-talet förbättrades den svenska sjukvården och “Brunnarnas ” storhetstid var över.

Vackra hus med finns inom hela området. Många av dem med olika hotellrum som i sig har olika standard.

Stora Socitetshuset

Dags för lunch i Stora Sociteteshuset. En buffélunch som var en fröjd både för öga och gom i en härlig miljö.

Stora Socitetshuset i Loka BrunnStora Socitetshuset i Loka Brunn

Välkomnande entré.

Matsalen i Stora Socitetshuset på Loka Brunn.En del av matsalen. (Tyvärr suddig bild)

Lunchbuffén bestod av ett färgsprakande salladsbord, potatis och purjolökssopp som fick extra sting av champagnevinäger, kyckling i vitvinsås med champinjoner, bacon och syltlök och “husmansrätten” stekt fläsk med löksås och kokt potatis. Givetvis kunde man smaka alla rätterna.

Verkligt fräscht salladsbord.

Att efter maten slå sig ner i salongerna med kaffe och en bit fyllig  chokladtårta blev ett perfekt avslut. (Småkakor fanns också liksom frukt av olika slag. Och chokladtårtan var givetvis frivillig att smaka på…)

Att slå sig ner här i salongerna en stund var absolut njutbart.

Dags att fortsätta resan mot Stockholm genom ett snöigt landskap som efter hand byttes mot regn och gråväder. En händelserik och väldigt trevlig nyårshelg var över.

 

(Loka Brunn och Grythyttans gästgivargård ägs sedan 2006 av familjen Spendrup)

32 svar på ”Loka Brunn – en kur och brunnsort med gamla anor”

 1. Så trevligt! Och verkligen inbjudande att slå sig ner där i soffan med en kopp kaffe och bara njuta!
  Stor kram och trevlig eftermiddag!

  1. Hit till Loka brunn kommer jag gärma tillbaka, både med gäster och privat. Så fin miljö.

   Gråväder här med duggren, men jag har dte bar änså. Men visst vore det roligare med sol.
   Stor kram och trevlig kväll.

 2. Hej, där har min dotter förlovat sig, där har min exman och jag spenderat trevliga myshelger, älskade att bada i polen och få massage. Ligger så vackert och sommaren är kanske bästa perioden att besöka Loka. Jag bor själv i Ludvika kommun och familjen Spendrup har ju sitt bryggeri i Grängesberg som tillhör kommunen. Trevligt att du gillade besöket

  1. Vad roligt att du så väl könner till Loka Brunn. För mig var det första besöket här, men det kommer att bli fler. Och jag lan tänka mig att det är finast att komma sommartid. Men det var utsålt nu till nyår så säkert populärt hela året.
   Ett väldigt lyckat besök tyckte även mina resenärer, nog så viktigt.

 3. Vilka tjusiga salar och dukningar och vilken “vacker” alltså färgrik mat!
  Jo, förr drack man brunn.
  Förstår inte folk som köper vatten på flaska, då vi har så fint och klart kranvatten i Sverige.
  Du fick en härlig resa.
  Kram!

  1. Loka Brunn är verkligen fint och jag åker gärna hit även privat. Verkligen vacker miljö på alla sätt- Nej flaskvatten dricker jag helst inte om jag är i Sverige. Men just här testade jag just Loka för saken skull.
   Det blev en riktigt lyckad jobbresa och viktigast är förstås nöjda gäster.
   Kram!

  1. Loka brunn erbjöd väldigt vacker miljö och ligger så fint vid vattnet. Hit åker jag gärna tillbaka.
   Och visst hann vi med en dhel del på resan och i lugn takt dessutom. En klar fördel.
   Kram!

 4. Intressant man lär sig alltid något, och så fint med snö, har väl sällan varit så varmt så det knoppas i januari ,-)
  Men så många liter vatten är det ens möjligt…..jag försöker ju dricka mer vatten och är glad om jag dricker tre – fyra stora glas om dygnet ,-))
  Vackra byggnader. Tänk att det fanns så mycket för välbefinnandet på 1700talet.
  Sagolika fönster.
  Ser gott och inbjudande ut, inte gör det något att bilden är lite suddig, det syns hur fint det är.
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Detta är den enda snä jag sett i vinter om man bortser från den jag sett när jag flugit över Alperna.
   Visst lät det mycket att dricka så många liter vatten. Men kanske var dte mängden som hjälpte till…Jag håller med dig att tre -fyra glas, i alla fall när det inte är sommar, räcker.

   Här på Loka Brunn är det verkligen fina omgivningar och många vackra byggnader. Njutbart att äta lunch här i den vackra matsalen och sedan dricka kaffet i salongerna. Kändes väldigt lyxigt.

   Ha det bra du också.
   Kram!

 5. En himla läcker och fin miljö både utom- och inomhus. Både Loka och Medevi Brunn fanns med i en bok jag layoutade för några år sedan på mitt förlag. Boken var en av de mest intressanta att både formge och läsa. Den innehöll inte bara text och bilder utan även kartor, koordinater och faktainfo. Lärde mig hur mycket som helst om drygt 100 svenska källor.

  1. Besöket här blev väldigt lyckat och miljön är så fin. Dessutom mycket god mat och väldigt bra service.
   Vad roligt att du layoutat en bok om “svenska källor”. Och jag kan tänka mig att det var spånnande läsning och roligt att medverka till boken.
   Jag plöjde en del fakta om “brunnar och källor” innan jag i somras hade en jobbresa där vi på midsommarafton besökte Medevi . Och nu blev det en del till. Skulle vara jätteroligt att läsa just den boken du layoutat.

 6. Gamla fina Loka Brunn!
  Där har jag haft många konferenser med skolan, när det begav sig! Trevliga lokaler och god mat, fina bad.
  När man läser mellan raderna så förstår man varför “de kunglige” mådde så bra under och efter vistelsen på Loka. Dåtidens stora alkoholintag ersattes med vatten…
  Ha det gott!
  Ulla

  1. Vad roligt att du varit här många gånger, men du har det ju ganska nära. Kan tänka mig att du är “hemma” hör. För mig var det första gången här på Loka Brunn och besöket blev väldigt lyckat. Jag kommer gärna tillbaka hit privat och övernattar. Väldigt vackra omgivningar och fin miljö lockar. Nu blev det ett kortare stopp här men det gav mersmak.
   Ja, mycket vatten behövdes nog för att komma i form….
   Ha dte gott du också.

 7. Jag har besökt både Loka och Medevi men det var flera år sedan. Miljöerna på dessa brunnar är rogivande och vacker. Bra rekreation.

  1. Jag var ju på Medevi på jobbresa i midsomras och nu blev det ett trevligt stopp på Loka Brunn. Verkligen en vacker mijö och fina omgivningar. Vi fick också väldigt god mat. Kan absolut tänka mig att privat återkomma till Loka brunn för ett par dagar.
   Roligt att du varit på båda “brunnarna”.

 8. Hola! Loka Brunn är riktigt trevligt – det tyckte tom jag trots mina ”störningar”. ? Vi var där på spa-avdelningen i maj när min pappa fyllde 80. Han fick det i present av min bror och mig. Luktade inte klor (måste man ”överklorera” blir jag misstänksam), städat och snyggt i lokalerna och varmt och skönt i vattnet – det senare enligt resten av sällskapet.

  Jag fixar dessvärre inte det här med badhus – varken omklädningsrum, de gemensamma duschutrymmena eller bassängerna… ? Det överlåter jag åt andra. Bet dock ihop och hängde med in och satt i sittmöblerna bredvid bassängerna. Att andas luften där inne var tillräcklig KBT för mig för ett helt år eller två. ? Perfekt temperatur och luftfuktighet för luftburen virussmitta. ???

  Jaså, Mr B har ev. nedräkning? Intressant! ?
  Kram ❤️

  1. Visst är det! DEtta var mitt öfrsta besök här men jag återkommer. Så mycket för bad i pool/bassäng/bubbelbad är jag inte, men en helg med andra behandlingar skulle jag tycka vore trevligt. Ja, det behöver ju inte alls vara helg. Jag är ju ledig- Kan tänka mig att detta besök var bra. Här är ju omgivningarna fina och rummen vi såg var väldigt bekväma. Vi fick en jättegod lunch och fint sen att inta kaffet i de vackra salongerna.

   Vad gäller mr B så vet en aldrig….
   Kram!

  1. Loka Brunn är väldigt trevligt i sin helhet och jag tar gärna en tur tillbaka hit.Besöket nu blev väldigt uppskattat.
   Kram!

 9. Svar: Jo, det finns visserligen en brittisk ambassad på Djurgården, men den utställer inte pass längre. Åtminstone inte för cirka åtta år sedan, då min man behövde ett nytt pass. Då fick man fylla ut en massa frågor på internet, skriva ut dom och skicka till Düsseldorf med rekommenderad post/DHL etc.. Allt fick vidimeras av en Notarius Publicus och skickas till Düsseldorf. Det var en väldigt komplicerad och kostsam historia. Men okej då, det drabbade ju ingen fattig;-) Två år kvar till ett nytt engelsk pass, och ingen vet ju hur det kommer att bli. Himla tryggt med ett svenskt pass tycker maken:-)

  1. Vilket bök för att få ett nytt engelskt pass. Inte direkt smidigt…
   Förstår att maken, och även du, tycker det känns mer lättsamt att skaffa ett nytt svenskt. Och pengarna kan ju användas till roligare saker, helt klart. Dessutom är det en massa extra jobb.

  1. Loka Brunn är verkligt trevligt på alla sätt och jag tar gärna en tut tillbaka helt privat.
   Mycket “brunnsvatten” fick drickas för att bli fri från krämpor men samtidigt var nog alkoholintaget stort här på 1700- 1800 talet så vatten behövdes nog för att återställa vätskebalansen.
   Trist med din migrän och så mycket bot finns ju inte ännu. (Vad jag vet…)

 10. Men oj vilket ställe! Fantastiskt fint 🙂 Fönstret där i salongen bakom soffan är verkligen helt underbart! Men jag skulle inte vilja ha ett sånt, det är säkert superjobbigt att putsa! (Surt sa räven… 😉 ).

  Mest sugen blev jag på stekt fläsk med löksås – älskar svensk husmanskost.

  1. Loka Brunn är verkligen trevligt – både miljö och mat. Det blev ett jättefint stopp här. Och jag kommer gärna tillbaka hit privat. Fönstren här i salongerna med de vackra målningarna är verkligen vackra men om jag hade dem hemma tror jag B förbarmade sig. Han brukar sköta våra fönster…
   Fläsket provade jag inte men flera äster tyckte det var väldigt gott.
   Trevlig fredag!

 11. Så roligt att få se bilder ifrån Loka brunn. Vackra bilder och jag kände igen mig lite. Inte snön där förstås, men annars, för vi besökte platsen då det var vår.
  Grythyttan, ja det var trevligt att minnas tillbaka.
  Så du har haft fullt upp med jobb i nyårshelgen. Förstår att du trivs och tycker att du mår bra av det.
  Det är uppfriskande att se nya platser och av dig får vi också så mycket med fakta och intressanta uppgifter.
  Trevlig helg och god fortsättning på år 2018.
  Varm kram!

  1. Vad roligt att du kände igen dig här.För mig var det första gpngen jag var just till Loka. (Grythyttan har jag besökt och stannat kvar över natten.) Och trevligt att du också besökt Grythyttan och har fina minnen därifrån.

   Jag har haft en väldigt trevlig nyårsresa och jag tycker ju detta är så roligt och trivs verkligen med det.
   Jätteroligt att du reser med mig via bloggen. Du är så välkommen med.

   Önskar dig också en god fortsättning på 2018 och en trevlig helg-
   Stor kram!

 12. Mysig salong. Är det säkert att det var frivilligt att smaka på c-tårtan? 😉 Jag gillar fräscha salladsbord. Gärna på blåa tjusiga assietter. 🙂
  Kram Bosse

  1. Hela miljön på Loka brunn var inbjudande och att slå sig ner här i salongerna var som att befinna sig vid sekelskiftet. Vad gäller chokladtårtan så var den väldans god och en liten bit räckte gott. Många frivilliga testare av den fanns det.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *