Spanien Torrevieja

Fiesta- fest

Fiesta- grisens internationella dag.  Söndagen bjöd delvis på uppsprickande molntäcke och vi bedömde regnrisken som minimal så en långpromenad till grannbyn La Mata kändes som ett bra val. En trevlig promenad på ca 6 km, visserligen en del backar på vägen men lite extra träning sägs vara bra för det mesta.  Extra bra var det  att komma hit just  denna söndag för att det gavs tillfälle att tillsammans med många andra fira “grisens internationella dag- Día Internacional de Cerdo.  Tveksamt om det nu är så mycket att fira, men å andra sidan är det trevligt att fira det som går.

Över stock och stenar? – Snarare under palmers grenar.

Och en bra bit längs havet traskade vi innan vi nådde målet för festligheterna, kyrktorget i La Mata.

Arrangörerna hade bunkrat upp med 1500 kg griskött, skuret i fina minder bitar, 125 liter vin, 10 tunnor öl, 150 baguetter och som grönsak  fanns mängder av selleri. Jag försökte fråga om varför just selleri fanns med som tillbehör men förstod inte svaret. Allt är gratis och erbjuds tills det är slut. Visserligen får man stå i kö men den rörde sig snabbt så långa väntetider var det inte frågan om.

Firandet skulle  ha ägt rum förra söndagen men då ösregnade det så det var klokt att invänta på bättre väder. Detta var det sjuttonde året festivalen firades och av antalet beräknade besökare, över 2000, kan man förstå att den är populär. Människor kommer även resandes resandes från grannstäderna för att vara med.

Stora allmänna grillar finns uppsatta runt om i området och många har också egna grillar med sig, liksom medhavda stolar, bord och extra mat och dryck i långa banor. En riktig folkfest med hög stämning.

Ölutskänkningsstationen. Men just öl blev jag utan för när jag kom fram var ölen slut. 

Kön för att få kött rörde sig raskt framåt och där hade vi tur och fick det sista köttet. Festivalen öppnade klockan 12 och kommer man ett par timmar senare (som vi gjorde) så var det lyckat att  något ens fanns kvar.

Maken ställde sig vid en av grillarna och jag gjorde ett försök med vinkön som var ganska kort. Jag förstod varför när jag kom fram. Muggarna var slut. Jag hade inga muggar men såg att det stod två vid öldisken och tog genast hand om dem så vin fick vi. Bra så, eftersom ölen tog slut när just jag var framme i kön.

Även tidigare år har vi varit här men då blivit avskräckta av de långa köerna och ätit lunch på någon restaurang i stället men nu vet vi att köerna går snabbt framåt och är en erfarenhet rikare.  Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och extra roligt var den höga stämningen och alla glada människor.

Min köttbit i väntan på att bli grillad.

Maken sköttte grillningen med bravur och extra eloge för att han  klarade det utan andra redskap än händerna för  det blev varmt över grillen.  Bestick hade vi inte tagit med men det gick bra att hålla köttbiten i en servett och äta den med bröd till. Är det picknick så är det.

Gott och väldigt trevligt. Njutbar picknickplats. 

36 svar på ”Fiesta- fest”

 1. Vilken trevlig och bra dag på alla vis! Dessutom är grillat alltid gott. Synd på ölen med det ser i alla fall ut som du fick lite vin i alla vall vilket väl inte var det sämsta 😉

  Kram och ha en bra dag!

  1. Och vi hade även tur med vädret! Till nästa år får vi medföra kryddor och bestick, vilket kan underlätta det hela men nu blev det som det blev och väldugt bra.
   Kram från solen och nu +18.
   Trevlig måndag.

 2. Vilken trevlig fest och nyttig promenad dessutom! Vilken bragd av Bosse att grilla med bara händerna!! Hoppas att det fanns salt till köttet, du skrev att man borde medföra kryddor….

  1. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag. Verkligen! Vad gäller kryddor lånade vänliga spanjorer ut både salt och peppar så vi var tacksamma.
   Nästa år får vi ta med oss egna och även ett par gafflar, eftersom glasen tog slut kan nog även några sådana få komma med.

   Kram från oss!

 3. Åh, så festligt och fint! Första fotot på dig, är riktigt välkomnande vackert!
  Och vackert väder!
  Här tog solen lite fart helt plötsligt. Det kommer och går, i de där nyanserna.
  Önskar dig en fin dag och en stor kram ?

  1. Tack! Ja, man passerar många palmer på vägen. Vi hade verkligen tur med både väder och annat och fick en jättefin eftermiddag tillsammans med många spanjorer och en del turister. Härlig picknickutsikt vida havet dessutom.
   Skönt med lite sol hemma också. Hoppas den stannar. Här har det varit toppenväder idag med +19 i skuggab så det tar sig.
   Önskar dig en fortsatt fin dag och kväll.
   Kram!

  1. Det var det! Vi hade en toppentrevlig eftermiddag och dessutom hade vi tur med vädret. Fint med picknick vid havet.
   Att sedan ölen tog slut kunde vi leva med.
   Ha det bra du också!
   Stor kram!

 4. Så trevligt och roligt nöje, promenaden dit, festen på så vis i god stämning och glatt sällskap Härlig bild av dig där under palmen ;-).
  Bosse kan han!
  Stor kram

  1. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och det är roligt med den lokala stämningen.
   Här var i varje fall betydligt fler spanjorer än turister och det gillas och roligt att träna med den lilla spanskan jag kan.
   Stor kram! Och B hälsar så mycket.

 5. Vilken rolig idé och väldigt generöst av Torrevieija kommun att årligen anordna denna festival. Så nästa år vet ni att det är ganska smart att ta med sig utrustning i form av glas, tallrik och bestick;-)
  Sedan såg jag att ölen om serverade var Cruzcampo. Världens godaste öl! Förstår att den tog slut först.

  1. Det är i alla fall väldigt lokalt och härlig stämning. Köer gillar jag inte men vad göra men inte för att försöka känna sig lite lokal.
   Tyvärr tog ju ölen slut, fullt förståligt, för den är toppengod. Men nästa år ska vi komma lite tidigare och ha med oss viss underlättande utrustning. Lika bra attpacka ner ett par glas också för de tog också slut.
   En rolig eftermiddag fick vi helt klart och bra inbygd motion genom att promenera dit.

 6. Så trevlig festival och dessutom gratis. Visst är det lite avskräckande med dessa alla köer. Ibland är det lönt och då får man bita ihop och uthärda. Bästa parkett fick ni med utsikt utmed havet. Härlig dag med lång promenad Ditte?Kram på dig

  1. Att stå i kö och vänta är inte min starkaste sida men nu tog den drygt fem miuter
   och det var ju mest för stämnings skull vi var på plats. Roligt med en lokal “fiesta”. Och visst hade vi kunnat köpt oss en lunch på en restaurang men det är inte samma känsla.
   Trevligt hade vi, gott var det och bra utsikt fick vi. DEssutom en sköm promenad.
   Kram!

 7. Väldigt trevlig tillställning det där, men vi bangade i år. Gillade inte vädret – det ska vara SOL! 🙂 Fast jag hade planer på den vanliga rutten – dvs buss till Cabo Cervera och prommis därifrån. Ni var verkligen hurtiga som gick hela vägen 🙂

  1. Jättetrevligt var det och trots att jag var orolig för den långa kön så var det helt i onödan. Den gick på fem minuter.
   Tålamod är ju inte min bästa gren.
   Det var sol i La Mata när vi kom dit, visserligen några moln också men ingen blåst alls. VI tittade efter er, men det var ju många att titta bland…
   Vi brukar ju promenera till La Mata och ofta hem också, men igår blev det busss hem. Lite lat kan man ju få vara.

 8. Vad mysigt! Jag har läst i de spansksvenska tidningarna att ni har karneval däruppe! Underbara bilder du delar med dig. Här har vi haft det varmt och soligt idag! Ha det gott! Kram

  1. Karnevalen har nog börjat lite smått men det är mer i mitten av februari den blommar ut. Men denna “grisens fest” var ändå väldigt trevlig och stundtals tykcte jag nog att viss karnevalsstämning infann sig.
   Varmt och soligt idag och det var så skönt.
   Stor kram!

  1. Det vra trevligt att vara med och vi har varit här förr om åren men avskräckts av köerna till mat och dryck och satt oss på en restaurang i stället-
   Men i år bestämde jag mig för att träna tålamodet och köerna var ingen fara alls utan riktigt trevligt och på fem minuter var vi framme.
   Vädret var behagligt och det hela var verkligen mysigt så vi fick en fin eftermiddag.
   Kram!

 9. Bröd och vin, vad kan man mer begära? Jo, en liten köttbit till detta och det är fulländat! Såg trevligt och gott ut, tur ni fick en skvätt vin i alla fall, nu när ölen var slut!
  Svar kommer på mailet! Kram och sov gott!

  1. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och dessutom tur med vädret. Nästa år kommer bestick och kryddor att medföras men maken gjorde en strålande insats att vända köttet med fingrarna trots att det var varmt. Krydddor lånade spanjorer ut till oss.
   Ingen brådska med några svar. Absolut inte!
   Kram!

  1. Ja, denna “grisfest” var mer spansk skulle jag tro och en fest för både gammal och ung. Verkligen trevligt.
   Kan tänka mig att den grisfest du var på 1984 var mer svenskinspirerad…
   En skön dag blev det och väldigt trevlig.

 10. Internationell grisdag eller bara nationell? Hur som helst Trevligt verkar det vara! Ställa in för regn. Det skulle aldrig hända i gamla Sverige – tror jag! Kram

  1. Det stod på plakaten att det var en internationell dag(????) men den var det nog bara lokalt här. Fniss!
   Trevligt var det och gott dessutom. Men nästa år ska kryddor och bestick tas med. Underlättar vid grillningen. Tur att Bosse har nypor som tål värme.
   Här ville man att så många som möjligt skulle komma och det hade det inte gjort i regn plus att grillarna skulle varit svåra att få glöd på.
   En trevlig dag var det helt klart!
   Kram!

 11. God morgon …ser trevligt ut men att stå i kö är inte min starka sida alls, men det är ju trevligt att bli bjuden sådär o kunna njut av utsikten oxå 🙂 hoppas ni har det bättre med vädret 🙂 kram kram

  1. Nek, köa gör jag helst inte, men här tog det fem minuter så det var helt ok. och allt var jättetrevligt.
   Nu har vädret här rättat till sig och solen flödar och det kommer att, enl. prognoserna, bli uppemot +20 idag. Skönt!
   Önskar dig en fin dag.
   Kram!

 12. Ni är duktiga som promenerade hela vägen! Och det såg ju ut som vädret blev lite bättre frampå dagen!
  Och nu verkar det har rättat till sig ordentligt 🙂 Underbart om vi nu får behålla solen!
  Stor kram!

  1. Det är egentligen inte alls långt att gå till La Mata, ungefär den sträckan ni går varje dag men det är trevligt att gå dit som omväxling.
   NU håller vi i solen så att den stannar kvar. Kanske ska vi erbjuda den kaffe och en kaka också för säkerhets skull.
   Kram och trevlig tisdag.

 13. Så trevligt det låter. Detta gillar jag och skulle, förr i tiden, glatt kommit med, men nu får jag sitta hemma och läsa din blogg och följa med dig och njuta ändå.
  För några år sedan gick vi ofta runt bägge sjöarna här, Råstasjön och Lötsjön och hemifrån oss så blev det nästan 6 km. Det var härliga tider, strålande tider. Hoppas att de kommer tillbaka.
  Fint att du hann med att få lite vin i alla fall, då ölen var slut. Ja, för mig var det perfekt, tycker inte om öl så det passade bra med lite rött.
  Vilken härlig idé med firandet av grisens dag, så där med stor fest, allt gratis så länge det räcker, trevligt. God mat och härlig utsikt, toppen,.
  Tack och ha en finfin dag.
  Varm kram till dig.

  1. Det var verkligen trevligt. Vi har varit hit andra år men då avskräckts av köerna men i år tänkte vi prova och med lyckat resultat.
   Du ska veta att du ofta är med mig i tankarna när jag är ute på mina turer.
   Jag minns så väl mina promenader runt Råstasjön och LÖtsjön från de år då jag som ung bodde i Solna.
   Mina föräldrar bodde först i gamla Huvudsta och där jag också bodde och senare flyttade de till Jungfrudansen och då var det nära till Sundbyberg. Minnas ocskå fågellivet runt sjöarna. Så fint och härliga promenadområden.
   Denna fest är ett stort evenemang och just att det är kostnadsfritt gör att många kan delta vilket är bra.
   Det är alltid så trevligt att du är med mig och jag följer så gärna dig i mina gamla hemtrakter.
   Soliga och varma kramar till dig idag från mig. Och många tankar.

  1. Instämmer helt! Vi hade en jättetrevlig dag och roligt med det som är lite inhemskt också.
   Och vet du! Nu är jag sugen på att ta en tur till Berlin. Du har verkligen gett mig massor av inspiration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *