Resor utomlands

Ett världsarv – Sveaborg/Finlandsborg

Vi kom till ett Helsingfors som mötte oss med blå himmel men som redan på förmiddagen övergick i olika nyanser av grått för att fram på eftermiddagen på nytt återta den blå kulören. Vi hade tänkt oss en båttur ut till sjöfästningen Sveaborg, en tur på ca 20 minuter med båt från Salutorget mitt inne i Helsingfors. Färjorna till och från Sveaborg går dagtid under sommaren var tjugonde minut så några direkta tider att passa blir det inte.

Vackert väder var det när vi anlöpte Helsingfors och Sveaborg som syns i bakgrunden till höger hälsar oss välkomna.

Suomenlinna – Finlandsborg /Sveaborg.

Med våra införskaffade Helsingforskort behövdess ingen extra biljett till färjan över till Sveaborg så vi går ombord och slår oss ner på övre däck för att få en god överblick. Helsingfors har vi besökt flera gånger men detta var första gången vi tog oss ut till Sveaborg. Man passerar ju förbi med fartygen vid ankomsten till Helsingfors men nu ville vi titta närmare på fästningen.

Vi passerade nya”Allas Sea Pool” – havsbad, ett stort och uppvärmt bassängbad med Östersjön och Salutorget som närmaste granne som har öppet året runt och erbjuder rekreation för hela familjen. Här ordnas även konsterter, utställningar och diverse andra evenemang. Flera restauranger och cafér finns inom området.

Sveaborg är en av världens störstasjöfästningar och finns med sedan 1991 på UNESCOS världsarvslista med motiveringen att kunna berätta för kommande generationerom sin tids europeiska fästningsbyggnadsarkitektur.(UNESCO är FNs organisation för utbildning, vetenskap, kultur och det är till dem respektive medlemsland ger förslag på det som ev. kan komma med på världsarvslistan. ) Sveaborg byggdes under 1700- talet och består av sju öar och är idag en del av Helsingfors där drygt 800 personer bor året runt. även den Finska sjökrigsskolan är placerad här.

Sveaborg började att byggas 1748 när Finland var en del av Sverige och är genom tidernaSveriges dyraste försvarsprojekt.  Sverige kom att förlora sin ställning som stormakt under första hälften av 1700- talet i krigen med Rysslandoch det ansågs nödvändigt att förstärka försvaret av Finland, men fästningen blev aldrig helt färdigbyggd. Sveaborg belägrades under finska kriget av ryssar 1808  och av någon oklar anledning bestämde sig fästningens kommendant (han som bestämde) att kapitulera. Sveaborg intogs av ryssar och en ny era började. Finland blev ett självständigt storfurstendöme under Ryssland och Sveaborg förblev ryskt. Men efetr den ryska revolutionen 1918 blev Sveaborg finskt och nu med namnet Finlandsborg/ Suomenlinna.

Tjocka murar syns överallt. Man kan gå tämligen fritt inom området men eftersom det är militärt är delar avspärrade. 

Historiens vingar finns med oss hela tiden.

En jagare såg vi men vi blev dock inte jagade…

Finlandsborg/Sveaborg var vårt sista “stopp” under Helsingforsresan och man hinner mycket på en dag och det utan att alls ha bråttom. Det grå vädret som följt oss under dagen övergick till en mer blå nyans och även på hemvägen över Östersjön kunde vi njuta av god mat och en vacker solnedgång.

 

 

24 svar på ”Ett världsarv – Sveaborg/Finlandsborg”

 1. Intressant att läsa om Sveaborg. Måste erkänna att det varit en vit fläck på min inre karta. Nu har du färglagt den med ord och fina foton. Tack för det. 🙂 Jag hör att min matklocka ringer uppe i köket. Bäst att sticka upp och plocka ut lunchen i ugnen.
  Helgkram Bosse

  1. Sveaborg är spännande och det finns mycket att berätta och läsa om fästningen, men jag kan inte helt trötta ut mina läsare.
   Roligt att jag satt lite färg på din karta här med Sveaborg. Visserligen var det tämligen grått, men det grönskade vackert. Och solen kom på kvällen.
   Önskar dig en fin helg!
   Kram!

 2. Jag kom precis att tänka på
  “Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen” – gammalt tyskt ordspråk, som stämmer bra in på alla dina resor och fina bilder!
  Gör man ingen resa, så har man fattigare bloggfoder, så är det.
  Sjöfästningen Sveaborg, det hade vart nåt att bese! Säger som Bosse en vit fläck på kartan. Gillar sånt med historiens vingslag.
  Fredagskram och härligt veckoslut!

  1. Just detta tyska ordspråk lärde mig min mamma som liten och dte har följt med mig. Och resor har jag ju gjort sedan jag i pricncip var nyfödd och desssa har fortsatt genom livet och på olika sätt.
   Vi har varit flera gånger i helsingfors men har tidigare inte besökt Sveaborg men nu var det dags. Ett trevligt esök blev det och det är ju genom historien man lättare kan förstå den värld vi lever i idag.
   Önska dig också en fin kväll och helg.

 3. Sveaborg besökte jag för några år sedan, mest för att “ha varit där”. Kände historiens vingslag! Tack för snabb uppdatering!
  Vinkade nyss till er balkong på väg hem från ettårskalas i sjöstan.

  1. Oj, då missad evi er. Redan ett år! Tänk så fort tiden gått!
   Vi har besökt helsingfors många gånger men inte sveaborg och nu var det dags. Och det blev ett trevligt besök i historiens tecken.

  1. Sveaborg var ett spännande möte och extra roligt eftersom vi inte varit där tidigare trots att vi flera gånger varit i Helsingfors.
   Och Helsingfors är alltid värt ett besök och vi har haft en toppenresa.
   Kram och trevlig helg.

 4. Då är vi alltså inte ensamma om att ha besökt Helsingfors minst fem gånger utan att ha åkt över till Sveaborg. Men nu gjorde ni slag i saken. Det kanske vi också gör nästa gång vi åker till Helsingfors. Å du – den första och sista bilden är rena drömfoton:-)

  1. Tack! Ja, nu var det dags för ett besök här ute och tanken har funnits förr, men då har det stannat vid en tanke.
   Det tar ju kort tid att ta sig hit ut och är ju intressant rent historiskt. Och så samlar jag lite på Världsarv…

  1. Sveaborg är ju ett stycke historia och det tycker jag om. Och trots att vi varit i Helsingförs flera gånger hade vi inte varit här ute. Men nu blev det av.

 5. Nu måste jag bekänna något. Jag har varit många gånger i Helsingfors, men aldrig varit ute på Sveaborg! Varför vet jag inte, men jag skäms lite och lovar att nästa gång ska jag fara dit ut. Tack för att jag fick hänga med på din tripp! 🙂
  Kram!

  1. Vi hade inte heller varit här tidigare, varför vet jag inte, men det har inte blivit av.Jag har ju läst om Sveaborg och nu bestämde vi oss för en tur dit ut. Det är ju en kort båtresa…
   Och nu har du varit där i alla fall bild och textledes.
   Kram!

 6. Tur ni inte blev jagade så ni fick njuta av allt. Helsingfors är fint och åka båt gillar du ju

  Tack för lite berättande och fina bilder. Sista bilden är fantastisk.

  Stor kram.

  1. Tack! Ja, det blev en väldigt vacker kväll även på hemresan men dagen var skiftande.
   Helsingfors är en fin stad och det är alltid roligt att komma dit och nu var dte länge sedan. Och en båttur när det inte är hård blåst tycker jag om så även båtresan blev semester.
   Kram och trevlig helg.

 7. Så kom jag också nästan dit, det fröjdar mig så fint!
  Ser stegen på en av bilderna och tänkte genast klättrade du upp?
  Historiska upplevelser kommer i kapp oss, så tack för turen kära syster 🙂
  Sjunde bilden är helt underbar!
  Stor kram

  1. Stirt tack! Solnedgången var verkligen vacker.
   Jadå, visst kom du hit. Och med oss. Vad gäller klättringen fanns tankarna, men det var inte tillåtet, så jag var lydig.
   Och det historiska finns ju med oss på olika sätt och nu tar jag med mig detta vidare.
   Stor kram!

 8. Så roligt att få följa med er till Sveaborg via bloggen 🙂 Tack för det och för alla fina bilder!
  Stor kram från ett regnigt Helsingborg!

  1. Roligt att du var med!
   Här är nu det finare vädret på ingång och hoppas det stannar. Men visst känns det lite osäkert.
   DEt är den stora Prideparaden idag och den gör sig, som så mycket annat, bättre i sol. I varje fall uppehållsväder.
   Stor kram!

 9. Vilken fantastisk solnedgång som ni fick avsluta med. Havet är fantastisk helt enkelt och en lisa för själen 😀

  Kram och ha en härlig lördag!

  1. Det blev en växlande molnighetsdag i Helsingfors, men en väldigt trevligt. När kvällen kom blev det en vacker solnedgång och mysigt att njuta av både den, god mat och en fin sjöresa.
   Kram och trevlig lördag.

 10. Intressant och lärorikt som alltid – och spännande bilder! jag borde nog läsa på lite mer om Finlands historia … jag har ju ändå anor därifrån på farfars sida 🙂
  Tack för lektionen Ditte!
  Kram

  1. Tack! Jag tycker ju om historia och att se olika samband och nu var det dags för oss att besöka Sveaborg. Har passerat här många gånger men inte varit på plats. Så nu blev det av. Intressant var det och mycket större och med fler byggnader än jag trott.
   Roligt att du “reste med”.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *