Stockholm Utflykter

Drottningholm

Del 2/2

Häromdagen tog jag ångbåten med det passande namnet Drottningholm från Stadshuskajen för att ta mig till Drottningholm slott. (Inlägg om båtturen plus karta finns från den 24/5-17) Ett besök här innebär många upplevelser av skilda slag och förutom själva slottet, så är Drottningholms slottsteater, Kina slott och slottsträdgårdarna väl värda att se och det är lika bra att beräkna en heldag här om man har tänkt sig att se alltsammans. Hela området finns också på UNESCOS världsarvslista pch förvaltas av Statens fastighetsverk

Sedan 1981 är det svenska kungaparets bostad men stora delar av slottet är ändå tillgängligt för allmänheten. Drottningholm slott började byggas på 1500-talet  och var då betydligt mindre än idag. Kung Johan III, en av Gustav Vasas söner, la grunden till slottet som då hette Torvesund och det gav han till sin maka Katarina Jagelonica i bröllopsgåva och för att hedra henne döptes slottet till just Drottningholm.

Vad gäller Drottningholm slott så har det i alla tider starkt präglats av kvinnor/drottningar.Nästa kvinna som kom att betyda mycket för drottningholm slott var Hedvig Eleonora, gift med Karl X som köpte slottet som nybliven änka 1661. Hon hade verklig otur för några månader efter köpet så brann slottet ner till grunden men började byggas upp på nytt några månader senare. Nu ville man visa Sverige som stormakt och Nicodemus  Tessin fick i uppdrag att leda uppyggandet. Ett nytt Drotningholm byggdes upp och olika slott och palats i Europa där framförallt slottet Versailles utanför Paris gav stor påverkan. Drottning Hedvig Eleonora hann avlida innan  det nya slottet stod klart.

Drottningholm slott sett från ångbåtsbryggan.

Nästa drottning som flyttade in på Drottningholm var drottning Lovisa Ulrika som när hon gifte sig med Adolf Fredrik 1744 i bröllopsgåva fick nyttjanderätten till Drottningholm och byggde ut slottet så det kom att få dagens utseende. Under Lovisa Ulrikas tid på slottet blev det här på slottet en mötesplats för de lärde och i mitten av 1700- talet inrättades Kungliga Vitterhetsakademien  här.  ( En vetenskaplig, humanistisk och samhälllsvetenskaplig akademi som har till uppgift att främja forskningen. ) Efter Lovisa Ulrikas död tog hennes som Gustav III över Drottningholm och det nlev ett klart uppsving vad gällde konst, musik.  litteratur och teater.

Den romerske havsguden ”Neptunus” med treudd står staty på sjöparterren framför slottet.

Trapphallen inne i slottet.

Grinden ut mot den stora slottsparken. Inspirationen från slottet Versailles utanför Paris märks tydligt.

Ett besök på den gamla teatern från 1700-talet, som är  världens äldsta teater i originalskick,  är trevligt och det finns oftast guidade turer.  Men just när jag var där var den stängd för allmämheten p.g. repetition. Vår och sommar ges olika operaföreställningar här och önskar man en biljett vill det till att vara ute i mycket god tid. Slottsteaterns utrustning är den som användes på 1700- talet  och här kan man byta dekor inför öppen ridå, vågmaskiner finns, liksom falluckor. Åska, vind och andra ljudeffekter är också i originalversioner under förestälningarna.

En annan byggnad som lockar till extra titt  är Kina slott. I mitten av 1700-talet var det mesta från Kina högsta mode och då byggdes också Kina slott med tydlig kinesisk inspiration och man använde sig av kinesiska hantverkare eftersom motsvanrande inte kunde hittas i Sverige. Kina ansågs också under denna tid var ett land av rikedom och själslig harmoni. Och att dricka kinesiskt te ur importerade t kinesiska koppar, klädd i siden och omgiven av tjusiga kinesiska förmål var höjden av ”förfining”.

Kina slott ligger i bortre delen av slottsparken men så kiesiskt är det inte, snarare på utsidan ett mer  eurpeiskt rokokobygge med kinesiska influenser. Det är en svensk-engelsk arkitekt, William Chambers som ritat det och det brittiska syns bl.a.  på fönstren. Fler kinesiska influenser märks inomhus med sidentapeter, lackskärmar, vaser, lackarbeten, porslin, glasmålningar och andra prydnadsföremål som troligen importerats via Ostindiska Kompaniet.

Kina slott, ett lustslott som drottning lovisa Ulrika fick i födelsedagspresent av maken, kung Adof Fredrik. 

Gula rummet med infällda kinesiska lackarbeten i de stora väggfälten.

För att läsa mer om öppettider, aktiviteter, priser m.m. titta in på hemsidan Drottningholm slott.

Vill man inte ta båt hit ut så går det bra att ta tunnelbana, grön linje, till Brommaplan och därefter buss 301-323, eller 176, 177.  Att cykla går också bra och det finns cykelvägar stora delar av sträckan.

Hungrig? Flera mat/kaffeställen finns. ”Pitstop” också.

 

 

26 svar på ”Drottningholm”

 1. Härliga bilder! Kul att man kan ta sig dit med båt också.
  Ja det är väldigt vackert därute vid Drottningholms slott.
  Vi var ju några Torrevänner som var dit förra sommaren och strosade omkring i parken.
  Ha en bra klämdag!
  Kram!

  1. Tack! Och att ta sig till Drottningholm per båt är en så speciell känsla.
   Jag har varit här då och då och att komma hit är en verklig resa i Sveriges historia.
   Drottningholmsteatern har jag besökt några gånger och det är så otroligt på många sätt. (Men nu var dte några år sedan…)
   Kul att ni var där på besök och det finns ju så mycket vackert där.
   Kram!

 2. Otroligt tjusigt! Vackra slott tycker vi om att besöka! Älskar att titta på alla fina målningar och vackra möbler!
  Önskar er en fin fredag!
  Stor kram!
  (Ingen marknad idag)

  1. Ett besök här är alltid trevligt och det är roligt att slottet kan besökas trots att det också är kungafamiljens bostad .
   Önskar er en fin kväll.
   Saknar dig!
   Stor kram!

 3. Så härlig tur du tar oss till som Drottningholms slott. Jag kan inte komma ihåg att jag har varit där. Man vet aldrig om jag har varit där som barn. Tänk så mycket vi fick reda på genom dig och vilka fina byggnader som döljer sig bakom grinden. Alltid lika intressant att få följa med på turen. Även fin bilder// kram

  1. Drottningholm är verkligen vackert och området med parkerna är stort,
   väldigt stort så även om det är många turister här blir det inte trångt.
   Och det är extra roligt att slottet är öppet för besökare eftersom kungafamiljen bor i en del av det.
   Drottningholmsteatren är helt fantastisk och det är en upplevelse attt se en föreställning där. Men biljetter får nästan köpas
   ett år i förväg.
   Trevligt att du följer med mig.
   Kram och trevlig kväll.

 4. När jag var liten känns det som att vi ofta var vid Drottningholm. Det här måste ha varit i slutet av 70-talet, början av 80-. Då hade vi scoutaktiviteter där, skolutflykter mm. Det är ett väldigt vackert ställe.

  1. Visst är Drottningholm ett fint utflyktsmål! Kul att du har så fina minnen därifrån.
   Minns också att ena dottern var där med scouter i olika omgångar och särskilt när det var internationella läger i stan. Alltid uppskattat!

 5. Det är jättefint där ute på Drottningholm. Vi har åkt dit flera gånger både med båt och bil. Så vackert i parken 🙂

  Ha en skön fredagskväll!

  1. Att ta båten och närnma sig Drottningholm från sjösidag är lite speciellt. Och jag passar ju på nu när jag har nära till båten.
   Men jag har också cyklat dit från Väsby och även åkt bil och tunnelbana+buss. Det finns alltid något här att se och upptäcka.
   Trevlig kväll.

 6. Vilka fina bilder! Där har jag inte varit. Bor bara en timme från Stockholm men har varit väldigt dålig på att utforska huvudstaden. Måste nog bli bättring tror jag!
  Allt gott till dig i försommarvärmen!
  Linda

  1. Tack! Kommer du till Stockholm så är ett besök här ute väldigt trevligt, men å andra sidan är det ju mycket man vill göra i Stockholm
   så det gäller att prioritera.
   Ha det bra du också. Och vackert väder lär det bli under helgen.

 7. Som sagt – Stockholms Stad och Turistbyrån borde anlita dig som ambassadör/konsult/fotograf. Bättre reklam kan de knappast få. Bra jobbat och som vanligt otroligt fina bilder!

  PS. Bussarna 176 och 177 kan man till och med ta direkt från Mörby Centrum till Drottningholm. DS.

  1. Tack! Dina glada och uppmuntrande ord värmer.
   Lite uppdrag har jag därifrån, med tonvikt på lite, men inte just om Drottningholm.
   Tack, vilken bra info om bussarna. Och behändigt att kunna åka till Drottningholm direkt från Mörby Centrum.
   För dte är ju smidigt i Stockholm med att ta sig runt kommunalt och att använda vattnet som transportväg. Mer och mer byggs vattenvägarna ut så att SL korten ska gälla. (Men just vattenvägen från Mörby skulle ju kännas lång- )

  1. En tur till Drottningholm är väldigt trevligt och just i dessa grönskande tider. Här finns mycket av det mesta.
   Kram!

 8. Härligt att kunna ta ångbåten dit – känns som en perfekt utflykt en vacker dag! Drottningholm är en riktig pärla dit jag faktiskt varit en gång 🙂
  Du gör verkligen härlig reklam för vad Stockholm har att erbjuda!

  1. Vad roligt att du varit här ute! Hoppas du också tyckte om Drottningholm.
   Och att just ta ångbåten dit ut är en resa i resan.
   Stockholm ligger mig varmt om hjärtat och jag delar gärna med mig.

 9. Drottningholm är alltid värt ett besök! Dock har vi kört dit när vi varit där men en båttur lät mycket mer tilltalande. Får kanske bli ett återbesök vid tillfälle…

  Kram och ha en bra lördag!

  1. En båttur hit rekommenderas verkligen för den är både vacker, trevlig och bekväm.
   Kram och jag önskar dig en strålande lördag.
   Här strålar vi i kapp idag. Solen och jag…
   Kram!

  1. Är det vackert väder är en båttur ut till Drottningholm väldigt trevligt och ädr finns en hel del att titta på om man så vill.
   Välkommen till Stockholm!

  1. Vad roligt att du tyckte om det. Åbo slott har jag besökt, men det var väldigt länge sen så vi har tänkt oss en tur till Åbo i sommar.
   Och Åbo i sig är ju en väldigt vacker stad med mycket att se och uppleva.

 10. Det känns lite som julafton för mig som inte hinner med att bloggvandra på samma sätt i år. När jag tittade på de fem senaste inläggen drabbades jag av en nostalgisk längtan när jag såg detta inlägg. Supersnabbt tryckte jag mig in. Vacker får jag ta nästa gång. Trevligt reportage från en av alla de tusentals smultronställen som du har nära till. Dessutom minns jag egna hemliga besök där. 😉
  Kram Bosse

  1. Nej, man kan inte hinna allt. Och du är i skrivandets värld och det kräver sitt.
   Jag tar mig runt en del och njuter av att göra det och under mina vandringar hinner tankarna ikapp mig. Minnena också. Känns att jag
   håller på att bli lite till ”åren”.
   Roligt att du uppskattar mina reportage och jagär glad om jag kan få dig att minnas hemliga besök.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *