Spanien Torrevieja

Språkträning i spanska och observationer från skuggan

Precis som hemma i Stockholm blir det här i Torrevieja dagliga promenader. Ofta längs havet. Men jag vill ju helst vistas i skuggan så man får klura ut hur solen står på himlen och var skuggan kan finnas. Mitt på dagen är den svårfunnen, särskilt “under gång” och längs havet. Men skuggiga uteserveringar med havsutsikt finns det gott om och  där slår vi oss gärna ner. Mycket att titta på är det. Och vill man inte ägna sig åt att bara titta vad som händer så är det fint att bara låta tankarna fladdra i vinden. Men dagen började med något helt annat- språkträning i spanska

Sommaren pågår för fullt i Torrevieja och jag har förstått att den gör så även hemma i Stockholm. Men lite svalare är det där och det hade jag tyckt om.

Språkträning i spanska

blev det under gårdagens fömiddag. Alltså att mer aktivt försöka tillämpa lite av det jag  tagit till mig under den dagliga träning i språket. Jag försöker att dagligen ägna 30 minuter till min spanska internetkurs, “Babbel” och helst också 15 minuters träning via appen “Duolingo”, där spanskan går via engelskan. (Både “Babbel och “Duolingo” finns för många språk)

I måndags gick jag till vår vårdcentral som ligger helt nära där vi bor och radade in mig i kön för att tidsbokning. Alla papper var mer och EU-kortet likaså. Lyckades besvara de frågor som ställdes och gladdes åt att jag förstod vad som efterfrågades och att min språkträning tydligen hjälpt. Mitt ärende var inte alls så akut så en tid tisdag förmiddag blev det.

God praktisk språkträning blev det när jag lyckades beställa en tid på vår spanska lokala vårdcentralVårdcentralens entré.

Och vakthund fanns.

Jag har sedan tidigare viss erfarenhet av vårdcentralen här i Torrevieja vet att proceduren för ett läkarbesök eller besök hos en sköterska är i flera moment. Jag kom bl.a. hit för ett akutbesök i juni 2016 och har varit här för att ta bort stygn i en opererad arm (Säkert kan man också beställa tid per telefon, men det var inte aktuellt för min del. Tveksam till om jag via telefon skulle förstått frågorna.)

Besökstiden var klockan 10 och vi var på plats i god tid. Försäkrade mig också om var vi skulle slå oss ner och vänta. Strax efter 10 var det dags och med intränade spanska ord och fraser lyckades jag med det som var syftet med besöket. Förstod dessutom svaren jag fick. Så nöjd med att min spanska språkträning verkar fungera  begav vi oss ut på stan.

Passerade just den plats där jag i juni 2016 trampade snett i ett fotograferingsögonblick och skadade min fot rejält.

Trevliga uteserveringar

med bra observationsläge för “att titta på vad som händer runt om” finns det gott om. Vi har en del favoriter både en bit från havet och vid havet. Vi kom lagom till att “andra sittningen” på stranden , mellan ca 16 och 18.30 började komma tillbaka efter lunch och siesta.  De flesta har med sig egna stolar och parasoller och detta dras fram och tillbaka. Man har en “dra maten” och tar bort själva påsen och får då en vagn. Solstolar och parasoller finns till uthyrning. Men de flesta släpar med sig sitt eget.

Mycket är det som ska med upp och från stranden och en hel del att titta på förstås. 

Varför bara ha en hatt när man kan ha två.

Varmt var det när vi sakta drog oss hemåt. Kändes som om luften stod still. Såg att min favoritsoffa vid havet var ledig men det fanns ju ingen skugga så den får vänta till skymningen sänker sig och en ny promenad väntar. Man kan se mycket roligt då också.

Favoritbänken vid havet är ledig. Men ingen skugga här på eftermiddagen. Återkommer i kväll.

 

32 svar på ”Språkträning i spanska och observationer från skuggan”

 1. Vilken tur vi har som har så nära till VC. Jag har för egen del bara varit där en gång och blev väl behandlad. Andra besöket när ett av barnbarnen hade dubbelsidig öroninflammation. Vi fick dunder-medicin och kunde flyga hem enligt planerna.
  Tack för härligt promenad. Nu längtar jag ner ännu mera.
  Tack för samtal och krya på dig.
  Kram/A-K

  1. Visst är det smidigt med VC så nära. Jag har inte heller varit där i större omfattning men när jag varit ädr så har det fungerat bra. Och man får in rutinerna om hur det går till. Fint att det löste sig för barnbarnet och att ni kunde flyga hem som planerat. Varmt är det så orken att ta sig runt är dagtid inte direkt stor men det finns trevligheter hemma också. Böcker om inte annat och att träna lite mer på spanskan. Har idag röjt i skåp och B har flyttat hyllor. Jag har inte nått upp tidigare till översta hyllplanen. Men nu så.
   Alltid roligt att pratas vid. Vi härs snart igen. Lite bättre är jag i alla fall idag.
   Kram från oss.

 2. Självklart är det en styrka men också en glädje att kunna förstå språket för jag är övertygad om att vi människor har en vilja att kunna kommunicera. Tyvärr blir det inte alltid så. Vi fick en ny adept som bott i Sverige i fyra år. Hen talade perfekt svenska men ingen av föräldrarna kunde ett ord. Då är det lätt att bli utestängd på arbetsmarknaden och begränsad i samhället. Så jag förstår mer än väl att du lägger ner tiden på att förkovra den spanska.

  Kram och god onsdag!

  1. Vi är ju här så pass mycket så visst öppnar ett försök till att tala och förstå en hel del dörrar. Jag tränar på och skulle ju kunna ligga i mer. Men jag tycker jag är bra på att försöka träna när jag kommer åt. Orden kan finnas och det är lättare att förstå än prata. I Peking och med kinesiskan var det tvärt om. Där fick jag ofta fråga om för att förstå.
   Vad roligt med er adept som lärt sig så bra svenska och det ger ju så många fler möjligheter. Önskar också att hans föräldrar skulle lära sig svenska för det ger ju många entrébiljetter till mycket.
   Kram och trevlig onsdag.

 3. Så himla kul det måste vara att du kan börja använda din väl förvärvade spanska och att du förstår svaren!

  Det låter som ni har riktigt varmt, hur många grader mitt på dagen? Här är precis “lagom”, för att vara så långt kommit på hösten. Igår hade vi t.o.m idel solsken och varmt, jag vet inte hur varmt, men under fm var det 20 grader…

  Ja, varför bara ha en hatt, kanske försöker lansera ett nytt mode, eller om han är flintis och är väldigt känslig för solens värmande strålar. Kanske kan två hattar dämpa hettan då!? Det borde bli varmare där inne, tycker jag, men vet inte riktigt.

  1. Jag kan en hel del ord men grammatiken brister och även meningsbyggnaden. Men jag vågar prata och det ger en hel del. Och dte är lättare att förstå spanska än när jag själv ska uttrycka mig. Men det går i alla fall framåt.
   Just nu är det alltför varmt för min smak. Tittade nu och termometern visar +31 i skuggan. Jag trivs bättre med +25. Men kan inte påverka vädret. Har förstått att det även varit fina sensommardagar hemma. Skönt! Jag tittade på mannen med de två hattarna och tänkte att den ena tillhörde någon annan i sällskapet. Men han var ensam. Tycker också det borde blivit varmare med två hattar. Kul såg det i alla fall ut.

 4. Spanska lärde jag mig som ung.
  Kvällskurs , charterresor, spansk pojkvän och så bodde jag ju ett längre tag på Mallorca.
  Det jag lärt mig sitter fortfarande i, till stor del.
  Testades senast i Frigiliana.
  Thai är dock tämligen hopplöst lära sig, kan några ord!
  Trevligt med promenader.
  Jag cyklar i princip varje dag här i Sverige.

  1. Jag läste också spanska som ung men sedan tog franskan över då jag var mycket i fransktalande länder och då inte använde spanskan. Men jag har ju fördel av det idag. Kul att din spanska sitter kvar och har du bott länge på Mallorca så blir ju språket en naturlig del av vardagen.
   Thai har jag testat och kunde en del ord och fraser men eftersom vi nu inte längre kan åka dit och stanna längre tider (mina solskador…) så kändes det inte viktigt längre. Jag jobbade några månader i en svensk skola där vi bodde i Thailand och då var det ju mer naturligt att träna på språket.
   Här cyklar vi också en hel del men nu i +31 grader så får det anstå ett tag.
   Önskar dig en fortsatt fin vecka.

 5. Den bänken har jag sett förut! Så häftig, både bänken och miljön, att kanske få lite saltstänk på näsan när man sitter där och njuter. Här är det sommarväder idag, det blåser ordentligt så det är inget fotoväder men vindarna är ljumma. Lätt är det inte att klä sig nu, man får trixa varenda dag, tröja? jacka? bararmad? tshirt? Ingen dag är den andra lik!
  Kram

  1. Bänken är ofta med och jag sitter också ofta här vid havet och doppar fötterna och får lite salta stänk på mig. Men det finns just ingen skugga här dagtid så nu blir det kvällar som gäller och då är den ofta upptagen. Skönt med sensommarväder hemma. Had enog föredragit det för idag har vi +31 och i mitt tycket alltför varmt. Har tillbringat dagen hemma med en bok, lite ansning av växter och möblerat om i köksskåpen. Maken har sänkt hyllorna så att jag når upp till alla. Underlättar.
   Och skönt när dagarna varierar men givetvis klurigt med klädseln.
   Kram och trevlig kväll.

 6. Det är ju det också, detta med vårdcentral och sjukdomar som uppstår. Man behöver klara sig språkligt för att bli förstådd. Jag såg flera ställen i Malaga , då vi var där, att det gavs språkkurser i spanska för invandrare. Om det skulle bli mera Spanien för min del så skulle jag också gå kurs men troligen blir det mera Portugal för vår del nu fr.om. nästa år. Och det är ju ett annat språk.
  +31 grader och sol är också för mycket i mitt tycke så jag förstår att du söker skugga. Bänken är speciell och står på en speciell plats också.
  God fortsättning önskas!

  1. Ja, ett språk är ju nyckeln till så mycket i ett annat land. Jag kämpar på och gör små framsteg. Men kan klara mig i en del praktiska situationer och det är bra. Men någon middagskonversation med våra spanska grannar blir det inte. Men vi förstår varandra.
   Portugisiskan känns mycket svårare när man här den talas. I text kan jag förstå några ord. Men inte många. Trevligt att ni har funderingar på mer tid i Portugal och då blir det ju det som gäller.
   Bänken här återkommer jag ofta till men idag har jag mest hållit mig hemma i skuggan och pysslat med växter och läst.
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka.

 7. Duktig tjej:-) Precis som du kan jag en massa ord, men att bilda meningar utan minsta aning om grammatiken är inte det lättaste. Eller rättare sagt, det går inte. När de pratar förstår jag ungefär två tredjedelar. Så – bra jobbat där!
  Älskade vakthunden och killen med två hattar. Du har verkligen blivit en toppen mammarazzi:-)

  1. Vad gäller mammarazzi så lär jag av dig och utvecklar kunskapen. Roligt är det.
   Och visst hjälper orden till att så att det går att göra sig förstådd. Men jag jobbar även med resten för att få till det. Och orden hjälper i alla fall en bit på vägen.
   Vakthunden låg så snällt och väntade/vaktade utanför vårdcentralen. Och två hattar var läckert och säkert ännu varmare än med en….

 8. He estudiado espanol tres anos (jag orkar inte sätta apostroferna rätt här).
  Yo no hablo muy bien pero comprendo un poco.
  Jag skriver troligen inte korrekt nu heller, men övar mig på att släppa loss och inte bry mig om det går fel.
  Babbel är bra, men jag har lite glömt att det fanns 🙂

  1. Jag förstod precis vad du skrev. Jag tränar på och är glad när jag lyckas få fram det jag vill och även förstå svar jag får. Men någon konversation är det inte ens i närheten av. I så fall en mycket enkel. Är inte redo för en middagskonversation med våra spanska grannar. Roligt att du också pluggat/pluggar spanska. Babbel tycker jag fungerar bra och sedan är appen “Duolingo” -spanska och engelska bra komplement. Och spansk tv ger en hel del.

  1. Nej, spanska kan jag inte. Inte alls. Men jag tränar troget och är glad när jag lyckas förklara det jag vill och förstå vad som svaras. I alla fall i stort. Inget akut utan ett rutinbesök. Uppföljning.
   Varmt är det förvisso….
   Kram!

 9. Så duktig du är som klarar dig med spanskan på vårdcentralen! Det är ju ett ställe som kräver lite speciella ord. Hoppas det inte var något allvarligt du behövde söka för. Varmt och skönt verkar ni ha det och trevliga dagar… 🙂
  Sköt om er!
  Kram!

  1. Jag var nöjd med att jag fick till det. Jag hade tränat in en edel ord och fraser men sen gäller det att förstå svaren man fpr också. Men båda gick bra.
   Inget allvarligt alls. Bara provtagning. Men det skulle göras.
   I mitt tycke är det väl varmt dagtid, +31 nu, för att vara ute och trava. Men tidiga mornar och kvällar är klart behagligare.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 10. Låter fantastiskt det där att du fixar spanskan. Jag måste nog börja tjata på Ingrid igen. Hon kan nog också lära sig, själv är jag både för korkad och för gammal.

  1. Nja, detta lyckades jag med. Det är ju inte så att det blir några konversationer direkt men att få fram ett budskap och förstå svaren som ges är helt ok. Bosse tränar också, men väldigt selektivt. Tror mest det handlar om intresse och inte åldern….
   Ha det bra!

 11. Snyggt jobbat! På vårdinrättningar får man många chanser att träna på spanskan fast det finns trevligare ställen att göra det på – i småbyarna ute i landet till exempel 😉
  Bra att besöket gick fint ändå och att du grejade konversationen med MVG 🙂

  Ha en skön dag!

  1. Jag var nöjd själv som fick till det med både vad jag ville och ordna med tid. Visst finns det trevligare träningsställen, helt klart. Men en får ta chansen.
   Önskar er en fin dag! Spännande att se var ni är.

 12. Hej Ditte!
  Bra att du är bättre i förkylningen. Trist åkomma! I går fick jag ljus i mitt hus…dvs tre bombillas vara svarta. Värst i sovrummet med att metallen i satt kvar. Rajje kom som räddande ängel, en har visserligen slocknat igen men kvalitén på lamporna är väl inte dom bästa. Nu fick jag se hur dammigt det var i sovrummet 😀
  Vårdcentralen har jag varit många ggr men inte för mig själv. Avskyr såna inrättningar men höll Ignacio sällskap. Han gillade att gå och hälsa på doktorn som alla spanjorer 😀
  Duktigt av dig att träna spanska. Skulle jag också behöva!!
  Kram P ♥♥

  1. God förmiddag! Morgonpromenaden inklusive frukost är avklarad. skönt att gå innan det blir så varmt. kanske är det något med ledningarna i din lägenhet som gör att glödlamporna tar slut. Fint att Rajje kom till undsättnig.
   Du och Ignacio har ju tränat in mig här så jag kan rutinerna. Nu var det bara provtagning så det var inga komplicerade saker. Men bra spanskträning är det att förklara vaf jag vill och få till en tid.
   Du har ju din spanska med dig. Klar fördel. Men är man nu här så tycker jag att det är bra att lära sig lite.
   Kram!

 13. På vårdcentralen får man verkligen träna sin spanska, jag vet inte ens om de pratar engelska där?
  Skönt att det inte var akut!
  Stor kram och trevlig torsdag!

  1. Jag kände mig lite stolt över att jag lyckades göra mig förstådd och även förstod vad de svarade. Nej, engelskan är inte så användbar där.
   Bara lite provtagning så inget akut alls.
   önskar er en fin torsdag.
   Stor kram!

 14. Vad duktig du är som kämpar på med spanskan! Jag gör det också med Duolingo (snart 1000 dagars streak!) samt Memrise. Tycker du att Babbel är bra? Jag började någon gång för herrans massa år sedan men då gillade jag den inte. Och vilken kick det är när man kan säga saker och komma på att just det där lärde jag mig på Duo!

  Du borde skaffa dig ett litet sött parasoll att bära lite romantiskt över axeln medan spatserar på paseon. Då kan du även sitta en stund på favoritsoffan, blicka ut över havet och sucka lite djupt …
  (Jag håller på att titta på en nyinspelning av Anne på Grönkulla så jag är väl lite inspirerad av det romantiska just nu, Netflix Jag heter Anne/Anne with an E.)

  1. Jag jobbar på med spanskan och tycker Babbel fungerat bra. Har i alla fall inte hittat något bättre. Tittar in där även för kinesiskan då och då. Jag har en betalversion, några hundralappar om året och gillar den mycket bättre än gratisvarianten. Vet inte om om den ens finns kvar. Även “Duolingo” används också en liten stund varje dag. Bra jobbat där av dig, har inte alls kommit så långt men det går framåt.Känner mig nöjd när jag lyckas få fram mitt budskap även om det är med enkla ord och även förstår svaren jag får.
   Vad gäller parasoll så får det vara. Keps med rejäl skärm eller bredbrättad hatt när det inte blåser blir bra. (Då far den iväg…) Kul med nyinspelning av Anne på Grönkulla. Har läst alla böckerna. Tack för filmtipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *