Stockholm

Tips

Stockholm är alltid vackert och en fin sommardag är vår huvudstad än mer till sin fördel. Vatten har jag precis där jag bor, liksom båtar av skilda slag men att förena en mysig promenad längs kajen till ett trevligt “vattenhål” gör vi gärna. Ett av våra favoritställen i stan här är  “Boule & Berså”  som ligger under Danviksbro och där möter Hammarbykanale inloppet till Stockholm.  Att spela ett parti boule och kanske kombinera det med något gott att äta och dricka är ett bra tips en vacker sommardag, eller bara sitta och titta och låta tankarna fladdra. Här är närheten till vatten är påtaglig liksom utsikten samt alltid roligt att se båtarnas infart i Hammarbykanalen och in till Stockholm.

Vi går hemifrån, följer kajen och stannar till en stund på Danvikstullsbroarna och kisar i motljuset mot Globen och Hammarby sjöstad innan vi fortsätter över bron, ner mot Boule &Berså-

Vi hittar en plats i skuggan med bra “span” och mest intresserade är vi av båttrafiken- 

– men även av att studera boulespelarnas olika stilar. Snart dags att själv testa.

Danviksbro, som bron officiellt heter. 

Hammarby sjö hade  förr här sitt utlopp i en bäck och det gick en träbro över. Kanalen sprängdes fram i början av 1920-talet och då byggdes den första av de två nuvarande broar som ersatte den viadukt som byggts i slutet av 1800- talet då Saltsjöbanan kom till. Det är numer två klaffbroar med en meters avstånd från varandra  som går över Danvikskanalen och den sista blev färdigbyggd 1956.

Broöppning av “Danviksbron” sker ofta nu under högsäsongen och tankarna går ofrivilligt till filmen SOS, en segelsällskapsresa, från slutet av 1980- talet. Det var här som frun i familjen fick hänga i masten för att båten skulle ta sig under för att inte behöva invänta broöppning. Ingen god idé rent praktiskt, men en minnesvärd scen. Mycket att titta på är det denna eftermiddag och det är mysigt att sitta på första parkett med vattenkontakt och ha scenen alldeles intill.

Gröna Lunds attraktioner syns tvärs över vattnet.

Vikinglinjens kryssningsfartyg, Cinderella, som kommer  från Mariehamn/Åland är på väg in till Stockholm.

Strax efteråt kommer Birka Paradise även det ett kryssningsfartyg som i huvudsak går mellan Stockhholm och Mariehamn på Åland. (Sommartid görs också en del andra turer bl.a. till Gotland/Bornholm och längs kusten upp till Luleå.)

Strax bakom Boule&Beså ligger Saltsjökvarn, idag Elite hotell och härifrån kan man ta sig vidare ut i skärgården eller bara en uppfriskande  båttur med  “Sjövägen” till Nacka strand, Blockhusudden på Djurgården, över till Lidingö eller in till Nybroviken i Stockholm. Och här gäller SLs kort.

 

 

 

 

32 svar på ”Tips”

 1. Vilken duktig guide du är, även på din egen stad! ?
  Så roligt att läsa alla tips. Jo, nog är Stockholm vacker, alltid!
  Tack för njutningsbilder, kram!

  1. Tack! Jodå, Stockholm kan jag – och det var ju också här jag började min guide och reseledarbana redan som nybakad studen 1968.
   Stockholm har mycket och många mer eller mindre dolda pärlor.
   Och i fint sommarväder väder är ju huvudstaden äm vackrare.
   Kram!

  2. helt underbar att få titta din link, här hos mig i Tyskland. Särskilt nya Slussen. Lämnade 2013 Sverige från Saltsjöbaden. Jobbade på Medelhavsmuseet en tid lång medan 1990-1995. Hur Stocholm har förändrad sig. Finns det högt uppe på Danviken Cafet “Fåfängan” som var så vacker?
   Få jag använder några bilder till en “Power Point” Föreläsning till en Seniorenstift i Münster över Elsa Beskows sagor 31. Mai 2021 t.ex. från Bergianska Trädgården? Stor tack i förväg. Ser emot alla dina härliga “minne” Nachrichten.
   Trevlig sommartid utan Coranasjuka i hela världen.
   Vår-hälsningar
   Gunda

   1. Hej!
    Stort tack för fina ord! Ja, Stockholm har verkligen förändrats mycket. vad gäller Fåfängan finns den kvar och vi bor helt nära så vi tar ofta en tur dit. Du är så välkommen att låna mina bilder till din powerpointpresentation.
    Skickar med en länk här från ett besök på Fåfängan; https://dittemitti.se/stockholm-med-utsikt/
    Önskar dig också en fin vår och fortsatt fin sommar. Och utan Corona
    Vänliga hälsningar
    Ditte

  1. Tack! Konceptet här gillas och miljön är verkligen trevlig och avspänd. En klar favorit för oss och många andra.
   Kul är att en hel del turister också gärna tar sig hit. Perfekt att ta båten “Sjövägen”.

  1. Visst var det! Lite skärgårdskänsla fick vi också- och för mig en hel del skugga.
   Även idag är det sommar här.
   Kram!

 2. Stockholm är en väldigt härlig stad att vara i på sommaren. Kanske just för att det överallt är så nära till vatten. Och blir man sugen är en badstrand inte långt borta. Vi har nu lämnat stan för ett tag och latar oss på torpet. Men vi kommer nog inte att sitta fast är utan det det kommer nog att bli någon tur runt i det vackra Sörmland.
  Kram

  1. Visst är Sörmland fint! Njut av allt vackert! Bra att kombinera torplivet med turer i en vacker trakt.
   Jag varierar lite men just nu är det Stockholm som gäller några dagar till.
   Kram och jag önskar dig fina dagar.

 3. Klockrena tips!!! Boule &Berså är precis som du säger ett perfekt ställe för “people spotting”. Å att du fick till Danviksbron när den öppnats – grattis! Det har jag inte lyckats med än. Läckert!
  Saltsjökvarn – tack och lov att man inte rev denna byggnad när man “piffade” upp området. Tycker kvarnen är ett lantmärke av dignitet. Är otroligt förtjust i gamla tegelbyggnader och är fortfarande sur att man rev Norra Stationsbyggnaden för några år sedan.

  1. Till Boule &Berså går vi gärna och ganska ofta och miljön gillas verkligen. Sitter man här nu på B&B i högsäsnongstider för båtar så är det
   broöppning ett par gånger /timme dagtid.
   Håller helt med dig om att det är fint att Saltsjökvarn kom att behållas. Byggnaden gillas och hotellet här är fint.
   Jättetrist att Norra Stationsbyggnaden revs. Verkligen. Passerade här under många år då jag bodde i Solna. Och idag är det, i mitt tycke, den scharmiga Hagastaden som växer upp här. Men en kanske vänjer sig…

 4. Härlig dag i ett vackert sommar- Stockholm! Så bra att den gamla kvarnen återanvänds som hotell!
  Sitter här och njuter av att solen fortfarande lyser och inte går ner förrän om en timme!
  Kram

  1. Stockholm är fint nu och jag tycker om att vara här. Men jag kan också sakna ljuset i norr som jag nyss upplevt.
   Funderar så på hur ni har det och var ni är men kan tänka mig att ni har det bra i vackra omgivningar.
   Kram!

 5. Boule& berså ser så vackert ut, där har jag inte varit!
  Hm, verkar som jag missat den filmen om “Sällskapsresan “, eller så var det så länge sedan att jag glömt den scenen?
  Fina bilder på vårt vackra Stockholm tackar jag för! ♥

  1. Boule & Berså tror jag ni skulle tycka om. Avslappnat och i fin miljö. Smidigt med båten “Sjövägen” från Nybroviken
   till Saltsjökvarn och SL kort gäller. Segelsällskapsresan har du nog sett för många år sedan. En klassiker gjord av Lasse Åverg. Och bron här är med.
   Och visst är Stockholm fint och särskilt dessa soliga dagar.

 6. Boule&Berså besökte vi förra sommaren med son o sonhustru, och minsann spelade vi också boule för första gången! Vi promenerade även bort till Elite Hotel, vacker promenad i solnedgången. Och Cinderella känner vi väl till ?!

  1. Se där! Kända trakter för er! Och vi tar oss ofta en tur hit, men boule har det ännu inte blivit just här. Men det blir..
   Och både Birka och Cinderella erbjuder trevliga turer.

 7. Nog skulle man kunna tänka sig att bo där i kring… Du radar upp sevärdheter på sevärdheter… Jag skulle känna mig lugn vid vattnet, för det är ju ändå havet ? Härliga sommarbilder du bjuder oss på ? Du kände nog “borta bra men hemma bäst” när du varit på din södra Norrlands turnén ?

  1. Lite tveeggat det där med “borta bra men hemma bäst-“. Bodde i Peking mellan 2007 och 2010/2011 och trivdes väldigt bra och så nu även på Höga kusten. Men en sak att vistats tillfälligt och en annan sak att bo. Och i Nacka/Stocjholm och i Uppsala har jag döttrar, barnbarn och en fin labrador. Så visst lockar de. Men jag är flexibel, till viss del.
   Visst är nog Stockholm min stad och jag bor ju här vid vattnet och har vatten runt mig. Viktigt.
   Att sedan vattnet här är bräckt får en stå ut med.
   Men jag är mer nyfiken på kusten norrut. Helt klart.

 8. Hola! Åh, “vårt” Boule och Berså! Mysigt! Ett favoritställe när vi är hemmavid och säsongen passar – vilket dessvärre är ganska kort tid av året. Vi älskar att sitta där och titta på båttrafiken och få vattenkontakt efter alla våra år i segelbåt – som nu inte längre disponeras av hushållet. Roligast är dock den digitala skylten uppe vid Danviksbron som upplyser om att bron “öppnar varje timme vid ca minutslag 38”. Väcker fler frågor än den besvarar. Varför just vid minutslag 38? Och varför så precist? Men ändå ett “ca” framför “minutslag 38” så i praktiken egentligen inte alls precist. ? Eller är det superprecist och handlar om sekunder? ? Hade det inte varit mer rationellt att skriva “vid ca minutslag 40”? Och efter hyfsat frekventa besök kan jag tycka att det där “vid ca minutslag 38” snarare är “vid cirka minutslag 40-55”. Ja, inget tyckande egentligen utan logiska slutsater baserat på empiri! ?

  27 grader på terrassen. Har intagit god middag med goda vänner på restaurang FU. Har det härligt i sommarstugan även om det är med en stor del vemod och saknad av en mkt god vän som inte finns här nere längre. Vi påminns mycket om I på olika sätt. ❤️

  Kram till dig och Mr B!

  1. Visst är B&B mysigt och vi går hit då och då. Har liknande känsla som ni har efter båtägandet och här blir det ju närkontakt.
   Just nu i högsäsong öppnas bron ca 2ggr/h under dagtid, trafiken är ju stor och då stämmer inte alls infon. Och visst är infon om öppningstiderna dråplig! Undrar hur de tänkt.
   Vi ser ju båtarna när de kommer till Hammarbyslussen och Skansbron och här öppnas båda efter behov, alltså nu i högsäsong ca fyra gånger i timmen.
   Trevligt med Fu! Förstår att det var gott!
   Ja, saknaden efter I har vi med oss och fina minnen också.
   Kramar till dig och mr J från oss båda.
   Ha det fortsatt bra!
   PS Vi har haft det fint här hemma och har haft flera balkongmiddagar dock med “bara” ca +20 fram på kvällen.

 9. vilket bra koncept o miljön att vistas i är ju helt underbar! folk dras till vatten o sen att kunna fika o titta ut är ju bara så ljuvligt o du visar ju att så kan man göra hos dig i staden 🙂 mys pys njut av dagen kram kram

  1. Här är vi ganska ofta och mysigt att komma hit både dag och kvällstid. Och utsikten är fin!
   Kram!

 10. Sånt här tycker jag verkligen om, aktiviteter! Det gör det lite enklare att umgås trots att det förstås att kul att göra det utan aktivitet också. Men det blir ngt särskilt liksom. Känns också som att boule verkligen är på modet just nu, förut bowlade många, nu är det mkt kickoffer med boule känns det som. Men det är ju så himla kul 🙂 Något jag hade önskat är ju typ Kubbanor, att en kan gå någonstans och spela kubb. 😀 Det hade varit så kul!

  1. Vist är det lättsamt at umgås och ta ett parti boule. Såg att det var några som hade eget kubbspel med hit och spelade bredvid. Vet att det finns liknande ställen i stockholm där man kan hyra kubbspel och det är ju bra- Mysigt att utnyttja de fina dage och kvällar som finns till att umgås under lättsamma former och gärna i mysig muljö.

 11. Boule& Berså låter som min typ av ställe där man kan få första parket umed vattnet. Jag har alltid gillat båtlivet i med det att vi själva bott på en ö och alltid haft en båt. Det är något speciellt. Då kanske det blir Boule för Ditte i kpmmande inlägg. Det verkar vara populärt och även på GC. Min pappa och fru brukar delta med ett gäng i GC och umgås därefter. Tack för gina bilder som alltid?Kram

  1. Jag har testa boule en hel del men det blir i omgångar. Men visst ska jag göra det här nere en skön sommarkväll. Rapport kommer.
   Och läget är helt perfekt och miljön också.
   Kram!

 12. Så trevligt att få “gå med”!
  Och vilken härligt väder ni har…..här i Skåne är himlen grå!
  Stor kram

 13. Vilket härligt och somrigt inlägg! Gillas!
  Stockholm är ju en otroligt vacker stad på sommaren!
  Så underbart väder det är just nu!
  Trevlig kväll!
  Kram!

  1. Tack! Ja, vi har njutit av många fina dagar och kvällar och Stockholm har alltid något att erbjuda och det av skilda slag. Hit till B&B
   går vi gärna.
   Önskar er fortstatt fina sommardagar.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *