Resor utomlands

Vit Skyltsöndag från Kemi i norra Finland.

Så är då den sista söndagen för 2019 här. Och att det är söndag innebär förstås även  ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller. Med väldigt fri tolkning. Veckans skyltar är tagna på julafton,  i  Kemi, norra Finland.  Och det var Kemi som var som var slutmålet för den kryssning vi  gjorde i samband med julhelgen ombord på fartyget Birka Stockholm.  Så det blir en vit Skyltsöndag idag.

En vit skyltsöndag blir det. Fåån Kemi i norra Finland. Fint att då börkja med den f.d..isbrytaren Sampo Vit Skyltsöndag! Perfekt att då starta med en isbrytare, “Sampo”. Den användes flitigt mellan 1960 och 1985 men har nu gått i pension. Sampo blev för smal för sitt jobb och har numer  övergått till turistnäringen.

Vi startade vår julkryssning i Stockholm och gick via Mariehamn/Åland norrut längs finska kusten till Kemi. En sträcka på dryga 80 mil.

Vit Skyltsöndag

kan passa bra nu när det ändå är vinter. Och idag blir det vitt i olika varianter.

Snö och is var det i Kemi och även alla bussar som kom att hämta passagerare var vita. Lika bra att hålla sig till en färgskala. 

Fartyget är också vitt.

Tryggt att veta i förväg var att fartyget Birka Stockholm har den högsta isklassen “Super 1A”. Detta innebär att fartyget ska klara svåra isförhållanden utan hjälp av isbrytare. Fartygen med denna klassificering ska också ha tillräcklig maskineffekt och extra starkt skrov. Man räknar med att här i norra Bottenviken  krävs isklass 1A från den december till maj.

Lite blått från fartyget Birka Stockholm får också vara med trots att det är en vit SkyltsöndagLite blått får också finns med trots att det är en vit Skyltsöndag. Här fartygets “bulb” och de siffror som visar “åmningen” en skala för ett fartygs djupgående.

I fören/stäven finns en bulb, utbuktning och denna skapar ett vågsystem som ska minska fartygets egna vågsystem. Resultatet blir  mer fart och mindre bränsleförbrukning. Alltså mer miljövänligt. Till höger om bulben finns siffror och dessa är “åmningen.”. Alltså en skala för djupgående. Siffrorna visar här antalet decimeter till kölens underkant.  Inland anges detta med romerska siffror och då anges åmningen i fot. (1 fot =30.48 cm)

Birka Stockholm har en skeppsklocka märkt 2004, det året fartyget blev sjösatt.

En skeppsklocka är en klocka med kläpp som ofta finns på större på båtar och fartyg. Den har funnits i bruk sedan 1600-talet. Och än idag ska man enligt sjövägsreglerna använda skeppsklocka för  signalering om man i dimma ligger för ankar.Men skeppsklockan är användbar i många situationer.

Att fartyget är utrustad med en helikopterplatta känns bra.

Navigeringsinstrument. Och bilden visar hamnen i Kemi.

Här har hamnen i Kemi blivit vit. Men det är samma hamn. Spännande med alla denna teknik som vi såg vid besöket uppe på bryggan. 

Att hederliga sjökort i papper finns med ombord känns tryggt. Och med rutten angiven.

Vitt var det även i den ena av matsalarna. Många vita skyltar som visade vägen till julborden.

Och visst blev det en vit jul, på alla sätt, för denna lilla kinesiska flicka. (Har tillstånd att publicera bilden)

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

32 svar på ”Vit Skyltsöndag från Kemi i norra Finland.”

 1. Men så fina skyltar du visar! Man får nog vara raketforskare för att kunna tyda de där tekniska grejerna, så känns det i alla fall 😀 men huvudsaken att dom som jobbar där förstår… jag kan bara beundra dom! Fräckt med skyltar till julborden och den lilla flickan är ju så söt! Ha en fin kväll, Ditte!

  1. Tack! Ja, många instrument av skilda slag blev det och det var verkligen roligt med ett besök här uppe på bryggan. Intressant att få veta hur fartyget förs fram och vilka som gör vad ombord.
   Matsalarna var fint dekorerade och med mycket vitt och lagom juligt. Och visst är flickan fin! Hon var så glad åt att det vita både utanför och inne i båten.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Tack! Lite från vår resa med Birka Stockholm fick det bli. Tyckte det passade fint till årets sista Skyltsöndag. Och en trevlig resa blev det.
   Önskar er det bästa inför 2020.

 2. Vackert med dessa vita bilder. Du har lyckats fånga mycket på din kryssning av härliga skyltbilder.
  Förstår att du hade en fin resa och en härlig jul. 80 mils kryssning, känns så där lagom.
  En stor båt, enorm tycker jag. Jag förstår att det känns tryggt med olika säkerhets grejer, just vad det gäller snö, is och kyla. Det kan ju bli otroligt kallt däruppe i norr.
  Roligt att ni kunde gå upp på bryggan och få information och se allt som finns där. Intressant. tycker jag.
  Ha det fortsatt bra.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Det vita här uppe i norra Finland och från Birka kändes passande årets sista Skyltsöndag. Vi hade en fin resa och vi vet att fartyget är bra rustat för att klara dessa vatten och kylan. Birka är en bekväm båt och känns väldigt säker.
   Besöket på “bryggan” uppskattade vi verkligen och särskilt möjligheten att ställa frågor och få svar på dem-Vi var en lite grupp som var här och besöket blev lyckat.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar.
   Stor kram

 3. Snacka om en Skyltsöndag med röd – jag menar vit – tråd! Läckert och mycket info som jag inte hade en aaaaaning om. Det med “ämningen” till exempel, som jag aldrig hört talas om. Intressant! Å den bilden får bli min favorit också, då fotot är otroligt spännande med de blåa inslagen. Läckert!
  Sedan gillar jag namnet Sampo på den gamla isbrytaren. Namnet kunde varit med i Disneyfilmer som Djungelboken till exempel.
  Bilden med den lilla kinesiska flickan är en höjdare! Hon er aningen frågande ut, vilket gör gör fotot mera “levande”. Hon hade nog aldrig sett en LEDad ren(?) förut, än mindre en svensk dam som ville fota henne. Bra gjort där!

  Tusen tack för denna vita skyltning och länken:-)

  1. Årets sista Skyltsöndag! Och en vit tråd blev det och med vissa blå inslag. Kände att både Birka Stockholm och Kemi hade en plats här idag. Jag gillade också namnet “Sampo” och kom att tänka på en bok jag läste som liten, https://digi.sets.fi/Topelius/hi-mo/sampo-lappelill-nationalromantik-och-nationella-minoriteter/ en saga skriven av Zacharias Topelius som också blev en film. En bok om minoriteter. Det var många olika nationaliteter ombord men min vana trogen hamnade vi bland många kinesiska gäster. Så roligt! Många av dem bor i Stockholm och andra var på besök- Den här lilla flickan tog in allt hon kunde. Och visst var hon förundrad över allt vitt och även det som är jul för oss. Men jag tror hon var van att var med på bild…Men kanske inte fotad av en svensk dam.

   1. Det var mycket tekniska benämningar om Birkas utrustning och när hon sjösattes. Det var vit skyltning som passar utmärkt i dessa tider. Härligt att fly från Julens alla måsten och spendera på en kort kryssning med all dess faciliteter. Så lyckades att fång en ljivlig liten flicka på bild som avslut. Jag vill önska dig ett gott nytt år <3
    Kram

    1. Det var roligt att besöka bryggan och få se och veta mer om hur hon manövreras. Och den vita “skyltningen” med inslag av blått passade in fint.Vi had fina dagar och för oss var denna gång inte besöksmålet det viktigaste utan avkopplingen och att bara sätta sig till dukat bord. (inte helle rjulmat mer än julafton. Är inte så förtjust i alla blandningar. Men jag smakade på lite av varje)
     Extra roligt var att det var många utländska gäster med ombord och för dem var mycket exotiskt.
     Jag vill också gärna passa på att önska dig ett riktigt Gott Nytt År.
     Kram

  1. Lite vitt kan vara trevlig omväxling till det grå som jag tycker mestadels nu varit rådande i Stockholm.
   Och visst är den lilla flickan fin! Hon uppskattade verkligen allt vitt. Inklusive snö och is.
   Önskar er också en fin kväll.

 4. Får man vara annorlunda? Jag tycker det ser väldigt trist ut däruppe Kemi –
  och kallt. Sen är julgranarna isblå. Men jag gillar skeppsklockan – den påminner mej
  om Elvis Presleys “Silverbells”, en favorit bland julens schmaltziga sånger. 🙂
  Fotot på den lilla flickan är såååå vackert. Vilken klänning; den lilla handväskan;
  otroligt stilig och andå gullig.

  1. Visst får man vara annorlunda! Vi gillar inte julen så det var en av anledningarna att vi gav oss iväg. Lagom avkoppling och fint att sätta sig till dukat bord och trevlig miljö. Och väldigt roligt att träffa många resenärer från skilda delar av världen. För oss var det extra roligt att träffa många kinesiska resenärer. Och den här lilla flickan var så rar. Hennes föräldrar också…
   Ja, just här i Kemi var inte så fina omgivningar eftersom vi la till i industrihamnen. Men tanken var ju att vi skulle besökt det vackra Snöslottet. Tyvärr blev det inte så eftersom öppettiderna inte stämde med våra tider. Men vi roade oss med ett besök uppe på kommandobryggan och fick veta det mesta om hur fartyget förs fram och fick de flesta instrumenten förklarade för oss.

  1. Tack! Ja, det blev ju en tämligen “vit julafton” och så även skyltningen.
   Den här lilla flickan och hennes föräldrar talade vi med en del under resan och mycket var ganska exotiskt för dem. Och visst är hon fin i sin klänning. Just att det var många utländska gäster med på resan var extra roligt.
   Kram

 5. Där hade jag också velat vara, där uppe på bryggan. Sånt fascinerar mig!
  Ja, perfekt skyltning i vitt. Vilken söt kinesflicka! Lycka att få med henne.
  Jag får snart tänka på den senare delen då jag ska stiga upp tidigt te môran. Får cykla iväg till tandläkaren kl 07.30 och det lär blåsa frisk bris 10 m/s. Nej, det går ingen buss dit.
  Stor kram!

  1. Besöket här uppe på bryggan var verkligen intressant och visst är det fascinerande att få veta mer om hur ett så här stort fartyg manövreras. Extra roligt var att det var en hel del utländska gäster med på resan varav många var från Kina. Flickans föräldrar pratade vi med en del och hon ville gärna själv vara med på bild. Hon tyckte själv att hon var så fin i sin klänning med handväska.
   Önskar dig lycka till med tandisbesöket. Håller tummarna.
   Stor kram

 6. Intressant, det var mycket jag inte visste. Man har svårt att fatta att det är decimeter och inte centimeter, man har ju inte någon riktig referens.

  Och åh så st flickan är i sin fina klänning som passar så fint in i jullandskapet.

  1. Besöket här uppe på “bryggan” var väldigt intressant. Så roligt att få veta hur fartyget manövreras och titta både på radarskärmar och andra navigationsinstrument. Vad gäller måtten så är det decimeter som här gäller för “åmning” https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/sjofart/handbok/handbok-for-egentillsyn/Fartygstillsyn/Fribord/9-07-amningar.htm enligt transportstyrelsen.
   Extra roligt var att det var många utländska gäster, från världens alla hörn, som var med på kryssningen och som vi talade med en hel del. Fina möten! Och den lilla flickan med föräldrar fanns bland dem. Hon var så nöjd och glad med sin klänning.

 7. Vilken hjärtknipande söt liten flicka! Hon tog priset som en levande dockskylt! Sampo var väl någon filur i Kalevala, jag är dåligt bevandrad i nationaleposet, det är ju så snårigt. Himla skoj med alla fina kartor och maritima skyltar, o så annorlunda. Tänk att du fick åka så långt för att få till veckans skyltar!
  Ingen skylt den snygga sjökaptenen hade kunnat visa upp…
  Kram

  1. när jag såg namnet Sampo tänkte jag på Topelius berättelse om Sampå Lappelill som också blev film. Vet att jag hade boken när jag var liten.
   Ombord fanns många utländska resenärer, från olika hörn av världen, och det tyckte vi var extra roligt. Flickan och hennes föräldrar pratade vi en dle med och de tyckte detta med is och snö var exotiskt. (De kom från södra Kina och där är det inte direkt snö)
   Det blev en lång resa för att hitta skyltar men det var väl värt besväret och den långa resan.
   Kaptenen hade ju kunnat få vara med även idag. Men han fick ledigt.
   Kram

  1. Tack!Tyckte det blev en passande avslutning på 2019 års skyltsöndag med skyltar just från finska Kemi och fartyget. De är alla från julafton.

 8. Ha ha ha Sampo det sa han i en svensk serie för många år sedan, han var finne o vi hade så kul åt det …trevliga bilder o inlägg som alltid, här har varit ont om tid för bloggen …ha en fin måndag kram

  1. Ja, Sampo kan förekomma lite här och var. Men jag minns Topelius saga om Sampo Lappelill från norra Finland. Kul att du också minns en “Sampo”.
   Kram och trevlig måndag.

  1. Mycket vitt har vi sett och i variation. Och extra roligt att det var så många passagerare från runt om i världen som var med.

 9. Härligt att se dessa vita bilder! Om det är något jag saknar i år så är det faktiskt snö, men det kommer väl hoppas jag … Önskar god fortsättning på det nya året!

  1. Vi har i alla fall sett och upplevt snö och is på nära håll om än bara för en dag. Vad gäller här i Stockholmstrakten så känns det nu tveksamt om det kommer någon snö. Jag ska så småningom iväg norrut och åka skidor och antar att det där finns snö.Hoppas i alla fall på det.
   Önskar er också en god fortsättning på 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *