Utflykter

Viss spänning – Och det kör ihop sig

Stockholm Central. Det är torsdag eftermiddag, klockan närmar sig 16 och jag befinner mig på Stockholms Centralstation. Planen är att jag ska ta ett tåg till Uppsala med avgång 16.08. Men det kör ihop sig när jag ska köpa min biljett. Och milt uttryckt uppstår det en viss spänning för min del.

Uppsala Centralstation. Hit kom jag efter att ha upplevt viss spänning både före resan och på tåget. Och det var inte utan viss spänning och rejält spänningsförhöjande moment som jag så småningom kunde kliva av tåget i Uppsala.

Viss spänning

är nog ett milt uttryck för vad jag hann uppleva på drygt en timme.Yngsta barnbarnet William är 8 år och går på Vaksalaskolan i Uppsala och skulle tillsammans med sin klass spela upp en musical. En musical med spöklikt tema; Halloween. Tanken var att musicalen skulle spelats upp i samband med Halloween 2021 men en pandemi lade in sitt veto.  Men igår var det så dags. Och jag som mormor var inbjuden.Ja, vi var många mor och farföräldrar som var på på plats i skolans matsal tillsammans med föräldrar och syskon.

William 8 år hade tillsammans med några andra klasskamrater rollen som skelett. Här på skolgården innan föreställningen.

Tåget står vid perrongen och innan jag ska kliva på går jag in i SJ:s app för att köpa en biljett. Tidigare fanns biljettautomater vid spåren så ofta köpte jag biljetten där. Men de är numer ett historiskt minne. Jag loggar in, beställer min biljett till avgången 16.08 och ska betala den med Swish. Loggar in på mitt bank ID för att identifiera mig. Och det går inte. Ett meddelande kommer upp om att jag inte är behörig och att mitt mobila bank ID inte finns på mobilen. Pust! Jag avbryter och gör om proceduren. Samma besked. Inser att jag inte kan åka med det här tåget och är helt övertygad om att min telefon på något sätt blivit ”kapad”. Jag försöker boka en biljett på nästa avgång. Går inte.

Jättestressad tar jag med mig datorn in i vänthallen och sätter mig i en hörna för att se o jag kan logga in på 1177 och där använda mitt Bank ID. Samma resultat. Mitt Bank ID finns inte på mobilen står det på skärmen. Stressen ökar markant. Oron likaså. Tittar snabbt in på Aftonblader  för att se om det fungerar. Jodå! Och där står det att Bank ID ligger nere sedan klockan 16 och även Swish. Jag andas ut . Och det var just den tiden jag försökte med båda.

Uppsala. Och viss spänning var det att möta ett charmigt skelett vid stationen i Uppsala Viss spänning var det också att vid Uppsala station bli mött av ett skelett. Ett väldigt charmigt skelett.

Vidare

Jag behövde ju en fysisk biljett. Men var köpa en sådan. Stockholms Central var milt sagt välbesökt och med många inställda och försenade tåg var det en utmaning att hitta personal som kunde meddela var automaterna fanns. (Har idag lämnat ett förslag om att man bör sätta upp en skylt där de gamla biljettautomaterna fanns med hänvisning till var de nya nu är placerade)

Visserligen går Uppsalatågen ganska ofta i rusningstrafik men jag ville hinna i tid till föreställningen som började klockan 18. Lyckades hitta automaterna, fanns fyra och köerna till dem var långa. Ingen kunde ju använda SJ:s app eller Swish. Tursamt nog hann jag med ett tåg 16.38 och kunde andas ut.

Jag har tidigare vid ett par tillfällen varit med om att bli bestulen på plånbok med kort, bestulen på restaurang i Stockholm och en otrevlig cykelincident  i Torrevieja så att detta med ”bankgrejer” inte fungerar blir jag verkligen stressad av.  I sambanden med stölden av min ryggsäck på restaurangen i Stockholm fick jag också ett väldigt otrevligt bemötande av NORDEA.

Slutet gott

Jag kunde i alla fall koppla av när jag såg musicalen och gladdes över att vara på plats. Ingen fotografering eller filmning  var tillåten under föreställningen. Bra tycker jag och barnen kunde ha fullt fokus på alla sina sångtexter, både på engelska och svenska,  manus och rörelser. Så roligt att alla eleverna i klass 2 var med och de var verkligen duktiga. Och en eloge till alla lärare som tränat med dem.

William gör sig fint även som skelett.

Hem kom jag utan några besvär och biljett köpte jag i automaten i Uppsala. (Swish och BankID låg nere till runt klockan 20.) Väl hemma blev det en stund på balkongen i den fina kvällen. Med en jacka på. Kanalen var helt stilla och jag fascinerades som vanligt av speglingarna.

Här speglar sig en del av Hammarby sjöstad.

Mer av Sjöstan västerut och fler speglingar. Husen närmast är kontorsbyggnader liksom skrapan Stockholm New. (En bar och restaurang för allmänheten finns dock högst upp- Sjöstaden Skybar

Balkongutsikt. Hammarbyslussen, restaurang Thaiboat, Skansbron (underst) och Skanstullsbron och Johanneshovsbron över.

 

38 svar på ”Viss spänning – Och det kör ihop sig”

 1. Jag läste att det låg nere i går men jag hann genomföra det som jag behövde göra. Vilken tur att det ordnade sig med biljetten och att du hann i tid till föreställningen. Jag tyckte det var ett bra beslut att det inte fick filmas eller fotograferas under föreställningen. Huvudsyftet måste vara att eleverna kan fokusera på sina roller och publiken se med egna ögon. Du fick ju ändå en fin bild på det finaste skelettet som jag sett på länge 😀

  Vilka vackra speglingar i vattnet för visst är det något speciellt med sådana.

  Önskar dig en fortsatt fin fredag!

  Kram

  1. Jag var ju så stressad eftersom jag bara försökte köpa en biljett just när strulet började och visste då inte vad som hänt. Anade det värsta. Har ju lite dåliga erfarenheter. Men allt blev ok och föreställningen var jättebra. Just filmandet från föräldrars sida stör ju ofta och för barnens del tillför det ju inget. Jag tror att någon från skolan kan ha filmat genrepet så barnen får se sig själva.
   Så duktiga och ett enormt jobb att lära sig alla texter, rörelser och annat. Tror säkert det var minst ett 15 tal olika sångtexter.
   Och visst var William ett rart skelett.
   Skönt att pusta ut i kvällen på balkongen när jag väl var hemma igen.
   Trevlig fredag.
   kram

 2. Hade problem att lösa parkering , via appen.
  Fick betala i automat i stället, och det funkar ju det också.
  Mycket strul med banker just nu. Någon som går in och sabbar systemen? Eller sånt som händer.
  Kul för mormor att bli inbjuden till musikalen! Och som lärare, så är det väldigt kul… men också jobbigt… att träna in en musikal eller annat framträdande. Supernyttigt och minnesvärt för eleverna!
  Ha det gott! Kram

  1. Aj,då. Här var det knepigare på Centralen att ens kunna köpa en biljett i en automat. De flesta biljettautomater är borta och man öfrväntas använda en app. Inte så smart när det kör ihop sig.
   Jag blev ju verkligen oroad att det var någon som kapat min telefon för det var just klockan 16 när både Swish och BankID slutad efungera. Men om det visst jag inget. När jag satt på tåget så kunde jag ju läsa vad som skett.
   Jag gav personligen en stor eloge till lärarna som tränat med eleverna. Här var både musik och danslärare, klasslärare och fritispedagoger
   som jobbat tillsammans med barnen. Och musikläraren ackompanjerade också en hel del på pianot. Roligt med mixen av engelska och svenska texter.
   Tror att någon från skolan filmade så att eleverna senare kan få se sig själva ”in action”. Men bra att man sa ifrån att färäldrar inte fick filma eller fotografera. Kan ibland störa rejält.
   Önskar dig en skön fredag.
   Kram

 3. Jag skulle aldrig klara mej i Sverige nu. Automater för allting.
  Underligt att det fanns riktigt folk att prata med i stället för robotar. 🙂
  Och riktiga pengar funkar inte heller, vad jag förstår.
  Kul iaf att du kom fram i tid för föreställningen. Småungar är så gulliga
  och naturliga. – Som alltid glad att se dina vackra Stockholmsfoton.
  Trevlig weekend.r

  1. Nej, det är knepigt att så mycket av det personliga är borttaget. Men jag hittade någon att fråga. Och till nästa gång kanske t.o.m. biljettautomaterna står kvar där de nu fanns. Men det vet man ju inte.
   Kontanter här är också knepigt. Men för vår del har vi alltid kontanter hemma och i både i svenska kronor, US dollar och Euro.
   Jag var ute i väldigt god tid för man vet heller inte om och riktigt när SJ:s tåg går. Förhoppningsvis enligt tidtabell men så är det ofta inte.
   Musicalen var riktigt bra och likaså elevernas framförande också. Bra jobbat av deras lärare. William är väldigt duktig i engelska och engelska sånger varvades med svenska. Passade bra när det var tema ”Halloween”.
   Skönt att sitta en stund och pusta på balkongen när jag kom hem och det är vackra omgivningar. Är så förtjust i speglingarna.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Så jobbigt och jag förstår stressen du kände, det är bra när allt funkar som det ska. Vilket sött och charmigt skelett då tur att du kom i tid. Visst är det bra att man inte får ta bilder där inne, det går ju bra utomhus. Hoppas allt är bra med dig. Kram och trevlig helg.

  1. Verkligen jobbigt! Och innan jag visste hur det var.
   Jätteroligt att se musicalen och eleverna var jätteduktiga och likaså lärarna som tränat med dem.
   William var ett väldigt charmigt skelett
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 5. Kan förstå hur du kände det, när inget fungerade. Kapat konto skulle min reaktion varit, bra att det löste sig för dig till slut. Och att du hann i tid till barnbarnets föreställning, som var fin i sitt skelett.
  Ni bor ju så fint och fina bilder du tar med speglingarna i kanalens vatten.

  1. När jag testade så hade det just skett och min tanke var ju att någon kapat telefonen på något sätt Tänkte inte alls rationellt. Å andra sidan lämnar jag ju aldrig ut en endaste uppgift digitalt. Men förnuftet försvann ut i det blå. När jag väl fick köpt biljett och satt på tåget kunde jag se i tidningarna att det var trassel med både Swish och Bank ID och det läste sig ju-. Tog dock ett tag innan jag hängde med där. Musicalen hann jag i god tid till och jätteroligt att se de duktiga eleverna- Och ett otroligt jobb hade ju deras lärare lagt ner.
   Men det kändes skönt när jag var hemma att vila tankarna en stund på balkongen-
   Önskar dig en fin helg

 6. Ett så fint skelett William, han är ju för söt och go 😀
  Ja, man ser, man står sig slätt utan Bank-Id. Jag läste också att det låg nere. Otrevligt när man måste direktköpa något.
  Nu gick det ju bra för dig ändå.
  Trevlig fredagskväll!
  Jag fortsätter att vila mig i form.
  Varm kram!

  1. Jätteroligt att se föreställningen och alla eleverna i klassen var med och var så duktiga. Fint att alla stod på scenen och medverkade. William var jättefin som skelett och temat ”Halloween” var bra. Nu blev det ju premiär först nu. Men det gick bra dte också. Eleverna var verkligen duktiga med så många engelska och svenska sångtexter. Och lärarna hade gjort en fantastiskt jobb.
   Visst är det illa att man är så beroende av Bank ID. Just klockan 16 när jag skulle Swisha så hände det och jag visste inte då att många var drabbade.
   Jag klarade mig bra och hjälpte andra som inte hittar lika bar på Centralen som jag gör så att de kunde köpa biljett. Illa att dessutom biljettautomaterna är så få.
   Bra att du fortsätter att vila dig i form. Önskar dig god bättring.
   Stor kram

 7. Tur att du hann!
  Jag försökte också använda mitt bankid vid den tiden och så stod det att någon mer försökte att använda mitt id. Gjorde som duefter en stund och kollade tidningen. Det är ett högst sårbart samhälle vi lever i, hopplöst att leva i då det inte funkar. Förr gick det ju bra att stiga ombord och lösa biljett av konduktören, men det är väl ett utdöende yrke?
  Söta killen, bra med film och fotoförbud under uppträdandet. Önskar dig en fin helg. Har läst ikapp lite och tusen tack för länken och Anki fixade ju svaren åt dig . Jag hade inte kunnat nunneört – men nu har jag ju lärt mig något nytt=)

  1. Visst är det ett sårbart samhälle! Man blir ju påtagligt varse om det. Jag var så stressad först eftersom jag trodde någon kapat mig. Är ju så försiktig med allt. Men, de som har detta som sitt jobb kan man inte värja sig mot. Många har blivit ”kapade” utan att ha lämnat ut uppgifter.
   Nu kan man inte köpa biljett ombord och knappast ens i en automat på stationen. Stockholm har plockat bort de flesta. Uppsala har fler kvar.
   Så roligt att se musicalen när jag väl förstod att felet var allmänt och inte ”bara” drabbat mig. Roligt att eleverna får vara med om detta. Och alla var med.
   Tycker ofta det stör när föräldrar och andra fotar så bra att man sa ifrån.
   Nunneört lärde jag mig också. Och det var ju hägrar.
   Trevlig kväll.

 8. Ja fy vilken stress! Men skönt att det ändå var ett generellt fel och att du inte blivit kapad på nåt vis. Bra att du kom fram i tid och kunde se den fina föreställningen!

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Jag blev så stressad för då visst jag ju inte att det var många drabbade. Och samtidigt blir man ju varse om hur sårbart allt är på den digitala sidan. Men det dröjde fram till Uppsala innan jag var i form. Häll t.o.m. på att kliva av tåget i Knivsta.
   Föreställningen var jättebra och så roligt att se Williams klass framträda men sin Halloweenmusical. Lite sent men en pandemi kom ju emellan.
   Önskar dig också en fin helg.

 9. Uschianiamej! Sådant får jag panik av, och jag har ändå inte blivit bestulen eller kapad på något sätt. När vi nu åker till trädgårdsmässan så kan vi kanske inte handla på alla ställen, redan 2019 blev det stopp i några stånd där endast swish accepterades. De hade inte räknat med utlänningar, tyvärr. biljetter köper jag numera, när det går, med hjälp av datorn här hemma, i god tid på förhand. Tur att du kom fram, trevligt för ditt barnbarn!### Du bor vackert, tycker jag, även om jag inte i längden klarar av att inte se natur omkring mig! I morse såg jag en vitsvanshjort, och det var inte så trevligt… Ha det gott! Tjoflöjt!

  1. Det var verkligen obehagligt och jag har ju drabbats tidigare. Och det är lätt att konstatera att det digitala är väldigt sårbart.
   Jag åker ofta till Uppsala eftersom jag har barnbarnen där men har oftast köpt biljett i automaten på perrongen. För tyvärr är dte ofta fel på spåren, tågen eller annat så de går inte. Kommer jag till Centralen och tåget finns på plats eller på ”avhgngstavlan” har jag köpt biljett i automaterna. Mne nu har man minskat antalet och flyttat dem till en annan del av Centralen. Men var? Jag lyckades till sist luska fram dem och kunde även bistå några andra.
   Men till sist satt jag på tåget och kunde då läsa om att det var problem med Bank ID och Swish så det var mängder av människor som var drabbade.
   Kunde andas ut.
   Är glad att jag kom fram och kunde se föreställningen. Klassen gjorde det så bra och William var så charmig som spöke.
   Ha det fint du också.

 10. Vilket meck at få ordning på den där biljetten, förstår at du blev stressad när Bank-id/swish låg nere, läste om det i aftonbladet,söt liten skelett kille och vilken tur du kom fram så du hann med föreställningen på skolan. så fin utsikt från din balkong och i kväll var ju himlen rosa, kram

  1. Verkligen! Och jag visste ju inte klockan 16 när jag skulle köpa min biljett att det var fel både på Bank ID och Swish. Trodde det värsta och blev jättestressad. Men när jag hittat biljettautomaterna och hjälp andra dit, köpt min biljett och satt på tåget såg jag vad som hänt och blev lugnare. Men oj, så stressad jag blev.
   Jätteroligt att se musicalen och så roligt att alla elever var med. Lite försenad premiär men den blev av. Och William var verkligen ett charmigt spöke.
   Skönt att pusta hemma på balkongen och det var en jättefin kväll. Ja, vi bor bra med fin utsikt och jag är så förtjust i speglingarna i kanalen.
   Kram och trevlig helg

 11. Ja, vilken överraskning det blev igår med både swish och BankID som låg nere. Råkade ut för samma sak, fast som tur var utan stress, då jag inte hade några tider att passa. Ibland är det faktiskt skrämmande att se hur sårbar den digitala världen är. Det räcker ju med en enda elak cyberattack för att lamslå hela världen. Ibland förstår jag bakåtsträvarna som fortfarande håller sig till kontanter, som nästan ingen tar längre…
  Skoj dock att du hann i tid. Å William i skelettuniform är inte ett dugg skrämmande, tvärtom;-)

  1. Jag blev jättestressad eftersom jag när jag testade klockan 16 inte hade en aning om att det var ett generellt fel- Tänkte verkligen på hur utsatta vi är. På Centralen har man dessutom tagit bort många biljettautomater och några få finns nu i bortre delen av hallen, vid Mc Donald´s . Men det finns inga skyltar om att de finns där- Lyckades köpa en biljett i en automat men det var ju jättelånga köer där. Pust. När jag väl sedan satt på tåget kunde jag läsa att det var ett allmänt fel. Men innan dess.
   Var ute i väldigt god tid så jag hann. Så roligt att se musicalen och visst är William ett charmigt skelett.
   Skönt att pusta ut en stund på balkongen en stund när jag kom hem.

 12. Stackars dig, vilken stress. Skönt att det löste sig och du kom iväg och hem igen.
  Det är faktiskt skrämmande hur sårbart vårt samhälle är. Visst är det smidigt och lättanvänt men utan mobilt BankID och diverse appar kan vi nästan inte göra någonting längre.

  1. Det var verkligen en stressad situation innan jag så småningom förstod att både Swish och BankiD låg nere. Jag var igång just klockan 16 när det hela ”föll”. Jag tänkte också på att detta med det digitala är bra när det fungerar men när det inte gör det är sårbarheten stor.
   Jag fick köpt biljett till sist och kom fram. Kunde andas ut när jag förstod att det hela var mer generellt och inte personligt.

 13. Tur att det fanns automater och att du hann. Dagens teknik känns opålitlig, kan sakna tiden då det var standard med kontanter och personlig kontakt istället för alla möjliga appar i mobilen som man ska förlita sig på.

  1. När liknande händer blir det ju väldigt påtagligt hur sårbart det är. Jag har alltid kontanter både på mig och hemma. Men det är knepigt att kunna använda dem idag. I biljettautomaterna gäller kort men de är nu så få så köerna blir långa.
   Och inte minst blir det påtagligt när appar inte fungerar.
   Jag kom fram till Uppsala men var väldigt stressad innan jag förstod att det var många drabbade.

 14. Skönt du hann i tid till föreställningen.
  Om än med ett viss spänningsmoment!
  Knepigt när det mesta ska gå via mobil/internet.
  Bör ju gå köpa biljett fysiskt också på ett enkelt sätt.
  Biljettkassorna är de borta? där man kan betala med pengar.
  Trevlig helg.

  1. Det var mest stressande att inte veta vad som var fel med BankID och Swish. Och att ens hitta en biljettautmat. Med biljett i handen och på tåget kunde jag ju se att både BankID och Swish låg nere. Biljettkassorna är i princip borta och långa köer men det finns några få automater kvar. Gömda längst bort på Centralen mot Mc Donald´s. Lång kö där också.
   Och i tid hann jag. Musicalen var jättebra och barnen var så duktiga.
   Önskar dig också en fin helg.

 15. Men fy så stressigt, vi hade med det problemet men inte att åka utan att handla. Men slutet gott allting gott det var ju viktigast så klart 🙂 söt han är lill killen önskar dig en härlig helg Ditte kram

  1. Verkligen! Och innan jag visste att det var ett mer allmänt fel. Och jag lyckades köpa biljett och kom fram i god tid.
   Så roligt att se musicalen och eleverna var så duktiga-
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 16. Förstår absolut att du blev stressad, bank-id och swish ska ju bara fungera. Hade ingen aning om att det låg nere igår. Så skönt att du hann till Uppsala i tid, William är ett väldigt sött spöke!
  Må så gott!
  Kram

  1. Om jag blev! Och jag hade ju inte fattat att det var så att både Swish och Bank ID låg nere. Trodde att jag blivit kapad men är ju så försiktig med allt. Men när jag väl köpt biljett och var på tåget kunde jag läsa om att det var många som drabbades. Illa att det är så sårbart.
   Jag hann till Uppsala och det var så roligt att se William och klassen i musicalen. De var så duktiga.
   Visst var Wille ett charmigt spöke.
   Varm kram

 17. Haha, vi är likadana, min puls steg bara av att läsa dina rader! Jag såg i efterhand att det varit problem, tur att du kom iväg till sist och hann till föreställningen! Han är ju det sötaste benranglet jag sett! Och så är han bra på att spexa och charmig därtill, förstår att hjärtat smälter.
  Jag har kämpat med mitt nya bankkort som vägrar fungera o som gjorde att jag inte kunde handla i helgen. Tre besök på bankens chatt blev det och nu blir de tvungna att skicka mig ett nytt kort….usch så beroende vi är av tekniken.
  Kram

  1. Om jag var stressad? Puh! Snarare skräckslagen. Och jag visste ju inte första att problemet var av allmän karaktär. När jag fick veta det blev jag lugnare. Men i blotta förskräckelsen höll jag på att kliva av tåget i Knivsta.
   Fram kom jag och det var så roligt att se musikalen. Och William var ett charmigt benrangel.
   Visst är det illa att vi dels är beroende av tekniken och att det är så sårbart.
   Hoppas nu det ordnar sig med ett nytt bankkort.
   Kram

 18. Tekniken är ju oftast bra … men när den inte fungerar då är det verkligen frustrerande! Tur det fixade sig!
  Så roligt att få vara med på musicalen och så klart är man stolt över sina barnbarn! William är såå fin i sin skelettdräkt!
  Kram

  1. Visst är den! Men det är också väldigt sårbart. Och så stressad jag var innan jag fattade att det inte ”bara” var jag som var drabbad utan tusentals. Puh! Höll t.o.m. på att kliva av tåget i Knivsta, stoppet före uppsala, av ren stress.
   Jag fik köpt biljett till sist och hann i god tid till musicalen. KLassen var så duktig och William ett charmigt benrangel.
   kram

 19. Det var det häftigaste skelett jag har någonsin sett ,-)
  Fy så otäckt och oroligt innan du kom iväg, och tanken att den kunde vara kapad. Tur att du hann! ,-)) Och att det blev en minnesrik föreställning. Lärare är duktiga på att träna, det måste ha varit kul och han är väldigt häftig som skelett!
  Vilka riktigt häftiga speglingar du fått till ,-)!!
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst var William ett fint skelett. Och det var så roligt att se klassens musical. Alla elever var med och var jätteduktiga. Lärarna hade verkligen lagt ner ett otroligt jobb och eleverna också.
   Men som du förstår var det en pärs innan jag var på plats i Uppsala.
   Innan jag ens fick köpt biljett och fattade att detta med fel på BankID och Swish gällde många så var jag så orolig.Höll t.o.m-. på att kliva av tåget i Knivsta.
   Skönt när jag kom hem att sitta en stund på balkongen och just titta på speglingarna.
   Ha det fint du också.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *