Skyltar

Viss rörelse i dagens Skyltsöndag – På och under gång

Söndag! Och dags igen för en rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Dagens skyltar/bilder är veckofärska och är från Södermalm i Stockholm och ett par från grannkommunen Nacka får också vara med. Så välkomna till en skyltning med viss rörelse.

Barnängsbryggan passerar jag ofta. Förr var detta ett gammalt fabriksområde men sedan många år tillbaka  är det ett trevligt och omtyckt bostadsområde. Här vid bryggan man också kan ta färjan över till Hammarby Sjöstad eller om man så vill in till Nybroplan i City. 

Viss rörelse

har det blivit för min del del även den här veckan. Och ofta börjar promenaderna hä längs kajen vid Norra Hammarbyhamnen  och Hammarbykanalen där vi bor. (Kanalen är del av Saltsjön/Östersjön)

Vinter och skidåkning i Hälsingland. Och i den gamla affischen kanske viss rörelse kan uppstå vid eventuell skidåkningVisserligen är det vår och en sommar väntar. Men på den gamla reklamaffischen väntar man en vinter i Hälsingland. Och det kan eventuellt  bli viss rörelse i form av skidåkning. 

Och när man är ute och är  i rörelse får man inte glömma bort vätskestoppen.

Tror jag ska anamma detta råd.

Häromdagen gjorde vi en helt ny bekantskap under en långpromenad och det blev ett fint möte. Och man kan stundtals säga att vi var ute i oländig terräng. Men till slut, efter att ha traskat uppför mängder av trappor nådde vi till slut Pålsundsparken. Men att det var en park var inte det första vi tänkte på. Vi såg skylten naturminne och att vi var i naturen begrep vi. Men vad var då ett naturminne. Jo, något dom finns i naturen som behöver skyddas eller vårdas extra. Ett naturminne är en av de äldsta skyddsformerna för natur i Sverige.  Mer att läsa om detta finns här via Naturvårdsverket. Pålsundsberget är alltså ett av de 1500 naturminnen som finns i Sverige. Inom Stockholm stad finns det två naturområden och det andra är Johannesdals flyttblock som finns i Vårberg i södra Stockholm

Viss rörelse krävs för att ta sig fran här i naturminnet i Pålsundsparken. Humor också.Viss rörelse och rörlighet krävdes för att ta oss fram här i naturminnesområdet.  En del humor också.

Pålsundsparken och mitt bland blåbärsriset. Viss rörelse krävs för att ta sig framMitt i naturen och bland blåbärsris  i Pålsundsparken. Även här är det viss rörelse som gäller.

Fortfarande på den västra delen av Södermalm har vi lämnat naturminnet och Pålsundsparken  och  tagit oss vidare till korsningen av Kattgränd och Bastugatan. Här finns en liten skylt som med en pil visar mot Monteliusvägen.

Korsningen Bastugatan och Kattgränd. Det gröna huset här är från 1700-talet.

Idag finns bara en Bastugata

i Stockholm men förr fanns det badstugor och bastustugor både i Gamla stan och i stadsdelarna Norrmalm och Södermalm. Och här längs Södermalms Bastugata fanns det badstugor en bit in på 1600-talet. Men på den tiden hette gatan Berghällsgatan. Hundra år senare blev namnet ”Badstugu – ell:r Bergs hells gatorne”.

Kattgränd

ligger passande i kvarteret ”Kattfoten” och det finns flera kattkvarter häri områden. (T.ex. Kattrumpan) Dessa ”kattkvarter” här på Mariaberget tillhör de äldsta på Södermalm och man vet att bebyggelse funnits här sedan mitten av 1600-talet.

Från Söder till Nacka

Från Södermalms västra delar till de östra och vidare över Danviksbron till grannkommunen Nacka och till ”vattenhålet” m.m. det trevliga Boule & Berså. Det är egentligen två klaffbroar som är byggda med en meters avstånd från varandra och har byggts i olika omgångar. Första bron var färdig 1922 och den andra 1956. Och bron skiljer Södermalm och Stockholms kommun från Nacka kommun. Idag tar vi oss vidare nerför trapporna som finns strax efter bron till höger.

Danviksbron är i viss rörelse med broöppning, så att segelbåtarna kan passer. Bron är även den i viss rörelse. Broöppning så segelbåtarna kan passera. (Bron finns också med i en klassisk scen i Lasse Åbergs  ”SOS – En Segelsällskapsresa när frun ska hänga i masten.)

Framme. Boule & Beså. En härlig dag i går.  Gäller bara att hitta ett ledigt bord för vi blir sju stycken Och barnbarnen från Uppsala är med. Men vi hittar ett bord och slår oss ner .

Miljön på Boule & Berså får i sig vara en skylt.

Positiva budskap finns det gott om här.

Och med bara några hundra meter till pendelbåtarna vid Saltsjökvarn är det smidigt att ta en sådan antingen man ska både till City eller Nacka strand.

Här är  den nya och eldrivna båten ”Maria” i viss rörelse och ska lägga till vid  Saltsjökvarn.

Barnbarnen William 6 år och Max 10 år är fina skyltar i sig med både ”Spiderman” och ”Converse” (skor)  Här på båten på väg mot stan. Så roligt  det var att ses igen.

 

34 svar på ”Viss rörelse i dagens Skyltsöndag – På och under gång”

 1. Den rostiga skylten, den var fin!

  Hade inte en aning om att det fanns en Kattrumpan i Stockholm också. För mig ligger den i Kalmar, där har jag badat många gånger.

  1. Visst är den! och ett bra och tydligt budskap. Och Boule & Beså gillar vi verkligen överlag. Både skyltar, dryck, mat, miljö och läge. Jodå ”Kattrumpan” finns här också. Ett gammalt fint kvarter på västra Södermalm som också har historia.

 2. Tack! Det var en rörande rörlig skyltpromenad med mycket smått och gott.
  De mest värdefulla bilderna är ju på de fina barnbarnen.
  För övrigt väldigt somrigt på bilderna. Det hade vi här igår och flera dagar bakåt men idag är det plaskevått grått.
  Tittar på den tjusiga kvinnan med tequilan. Hon har lika breda upplyfta ögonbryn som många tatuerar in idag. En riktig föregångare 😀
  Ha det så söndagsfint!
  Stor kram

  1. En hel del rörelse blir det varje vecka och mycket roligt att se och uppleva. Så roligt att träffa barnbarnen och jag saknar dem så. Men smidigt öfr dem att ta tåget från Uppsala in till Stockholm och sedan blev det ju buss till Boule & berså där vi sågs så resan tar ett tag. Men jag blev så glad.
   Och kul att det fungerade med båt tillbaka till stan.
   Grått här också idag efter lunch och nu regn och en del blåst. Men gårdagen var så fin.
   Tack! Önskar dig också en fin söndag.
   Ska laga thailändsk middag idag. Känns extra roligt nu när man inte kan resa annat än matvägen.
   Stor kram

 3. Så roligt att träffa barnbarnen igen! Så stora båda pojkarna har blivit!
  Kul med personliga och lite annorlunda gatu- och kvartersnamn. I vår lilla stad har man i ett område fokuserat på gamla yrken så där kan man bo på bland annat Theodor Krögares Gränd eller Anette Jordemors Gränd. Lokala personligheter lever vidare så.

  Kram och god söndagskväll!

  1. Det var så roligt att ses igen och utomhus fungerar det fint. Nu tog de tåget från Uppsala och det går ju smidigt. Kan tänka mig att ni i er fins stad har flera gamla namn som hänvisar till yrken. Både roligt och lite historiskt att de gamla yrkesnamnen lever kvar på gatorna. Här finns det också några liknande med mest i Gamla stan.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Undrar om någon är så korkad så de passerar när bommen är nere o bron uppe 🙂
  Så fin skylt leende och avstånd så klarar vi det här <3 .
  Du traskar Stockholm runt och finner både det ena och det andra
  Naturminne – de bitarna där inga hus blev …eller.
  Söta killar där på slutet. Sånna man är extra glad i = barnbarn.
  Kramiz

  1. Nej, jag hoppas inte det. Och ibland undrar jag varför man sätter upp självklara skyltar. Visst var den ”rostiga” skylten bra och trevlvligt formulerad.
   Många steg blir det och en hel del upptäcker och ser jag både vad gäller gammalt och nytt. Naturminne grunnad ejag också på. Men marken här anses också vara av geologiskt värde och det vore nog knepigt att åf till hus här på bergsluttningen. Men det finns många bostadshushus i kvarteren ovanför.
   Ja, killarna är fina skyltar i sig.
   kram

 5. Skylten med leende och avstånd blev favoriten idag bland de andra fina skyltningarna. Bäst är förstås den allra sista bilden med dina två barnbarn som skyltar så bra! Det måste vara härligt att få se dem live igen.
  Tack för trevligt inlägg Ditte!

  1. Tack! Ja, lite gott och blandat från veckan blev det och med rörelse. Visst är den lite rostiga skylten bra! Och så positiv! Barnbarnen är favoriter och de skyltar så bra de också, Glädje där också. Jätteroligt att dotter Liv kom med dem från Uppsala med tåget. Så fint att se dem igen.
   Önskar er en fin kväll och bra start på veckan.

 6. Ett leende på två meters avstånd, vilken härlig gog uppmaning på underbar rostig bakgrund!
  Max och William som ju också är i rörelse, så stora de är nu!
  Härliga skyltningar precis som du brukar ha! det är minsann fria härliga tolkningar som görs runt om.
  Stor kram och tankar från mig!

  1. Visst är den skylten bra. Och så positiv. Gillade också det rostiga i det.
   Och att hitta skyltar och att tolka dem fritt gillar jag. Är ju inte annars, som du vet, särskilt kreativ för egen del. Ofta blir det ju lite skyltar från det jag gjort och upplevt under veckan.
   Ja, killarna är stora nu. Och fortfarande lika fina. Blev så glad för att Liv reste till Stockholm med dem. Och de trivdes på Boule & Berså.
   Många tankar från mig och karmar från B och mig.

 7. Barnängsbryggan ,-) Gillar den gamla stengatanNu efter att ha läst och kommenterat dina inlägg jag missat är jag full av information!
  Det gröna huset, var fint, hoppas det får stå kvar länge!
  Bastugatan, Kattgränd, gillar alla härliga gamla gatunamn!
  Och namnen på kvarteren!
  Och de fina punkthusen igen ,-)
  Positiva budskap kan det inte bli för mycket av ,-)) Gillar den rostiga skylten. Och så fina barnbarnen,
  Härliga runturer, med fint väder, kan inte bli bättre!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack för att du läser, men du måste absolut inte känna att du ”måste” kommentera. Jag skriver ju varje dag så ibland räcker det ju med att läsa och inte alls kommentera. Mycket är det nog som jag vill dela med mig av när jag går runt. Men man kan hoppa vidare i texten.
   Jag tittar efter skyltar när jag rör mig och ofta blir de ju lite av en sammanfattning av veckan. Stockholm har mycket och jag delar gärna med mig.
   Så trevligt att du är med. Verkligen!
   Kram

 8. Gillar bilden på broöppningen. De där husen i bakgrunden är så läckra, där de klättrar på berget.
  Boule & Berså ser ut att vara ett mysigt ställe och gillar rostiga skylten.
  Kul att få se nya eldrivna båten. Den ser ut att vara riktigt fin.
  Och så en fin bild på barnbarnen med sommarkänsla.

  1. Visst är den bra! Och husen bakom bron, med ”hattarna” till tak, ligger på Danviksklippan. Här hade vi inte varit och besökte området vi för någon vecka sedan. Boule & Beså är verkligen mysigt och med gott om plats här vid vattnet. Gillade också den rostiga skylten och budskapet också.
   Jätteroligt att barnbarnen och mamma Liv kom från Uppsala med tåg. Har verkligen saknat dem.
   Just den här pendelbåtslinjen tar vi ganska ofta och det är alltid trevligt med en båttur.

 9. Har ju sagt det många gånger förut, men det tål att upprepas. Du kan verkligen ditt Stockholm och hittar godbitar varje gång du gör ett inlägg. Du är helt fenomenalt bra på det. Å att göra en veckokombo av promenaderna du gått i form av en Skyltsöndag är ju helt perfekt, snyggt och njutbart. Min favo är så klart den rostiga skylten. Så läckert:-)
  Å William och Max. Båda killarna verkar ha varit hos frissan. Det syns tydligast på William som ser väldigt vuxen ut på bilden. Så fina och ärligt talat himla snygga de är:-)
  Tusen tack för din rörliga Skyltsöndag och länken:-)

  1. Tack! Ja, Stockholm kan jag tämligen bra. Men, häromdagen hittade jag ju Påslundsparken och det var en ny bekantskap. Så jag har lite kvar att upptäcka. Den rostiga skylten gillad jag också. Kreativt av ägarna till B & B att komma på att använda det rostiga ”skåpet” till en skylt med ett trevligt budskap.När jag nu rör mig så mycket så blir det ju också en hel del skyltar. William har hans mamma klippt och med de lockarna så fungerar det. Max har ju sedan han blev 7 år rakt hår och går till en ”frissa”. Han vill inte ha mammas klippning. Och William har ju blivit ”stor”. Skolstart i höst. Killarna är så fina och var och en på sitt sätt. Och dessutom både roliga, rara och charmiga. De ger oss så mycket värme och glädje.

 10. Förstår att det var efterlängtat att träffa grabbarna bus! Eldriven färja var något nytt, tack o lov ser båten ändå ut som en båt!
  Jag måste säga att blåbärsrisen verkligen ser väl omskötta ut, du skulle se hur de tar sig ut här, hälften är bruna och förtorkade! Beror på att det varit sträng kyla utan snö, så riset har helt enkelt tuppat av. Resultat: inga bär på ett par år.
  När denna epidemi är över är du nog Stockholms ciceron nummer ett! Kan inte tänka mig någon som känner till vår huvudstad bättre! Och tack för allt vi får ta del av! Kram

  1. Tack, Paula för fina ord. Och jag är så glad att så många knallar med. Tänk så roligt vi alla skulle ha om vi gick här tillsammans.
   Jag blev så glad att dotter Liv tog tåg och buss från Uppsala med grabbarna så att vi kunde ses. Har saknat dem så mycket. Jadå, nu ska det vaar miljövänligt så SL hänger på. Men visst ser den tack och lov ut som en båt.
   Här i parken fanns det gott om blåbärsris och om det lir blåbär återstår att se. Men hoppas. Parken är inte som en ”vanlig park” utan mer skogsterräng som är rejält brant.
   Pålsundsparken var helt ny för mig och det var en fin bekantskap. Och kan tänka mig att det är få som vet om den. Träffade ett par damer som bott i området i 50 år och de bekräftade att området inte direkt var välbesökt. Men vi var välkomna. Fint att höra.
   Stockholm kan jag ganska bra men än mer lär jag mig nu när jag är ute. Har alltid rört mig mycket men nu blir det mycket mer. Ska ju helst inte åka kommunalt säger Folkhälsomyndigheten. Men jag tror det kommer att ändras ganska snart. Å andra sidan är jag nu van vid att gå.
   Kram

 11. Härliga skyltar från dina promenader Ditte! Och vilket underbart sommarväder, det är annat än det jag såg i morse men nu har snön smält och dessutom tagit med sig det lilla som var kvar sen tidigare. Nu väntar några kalla dagar men det kommer att vända så småningom
  Ha det så gott, Ditte <3

  1. Tack! Vi har haft fint väder men idag på eftermiddagen kom det regn och rejäl blåst. Jag såg i morse att det snöat i dina trakter så våren verkar ha tagit en paus. Men sen kommer den tillbaka till er med nya krafter. Och visst känns det onödigt med snö nu.
   Ha det så gott och vi håller tummarna för att våren snart är tillbaka.

 12. Härligt att träffa barnbarnen! De ser så nöjda och glada ut på bilden 🙂
  Det där med Naturminne blev jag nyfiken på att läsa mer om så tack för läken. Tror inte att jag sett en sådan skylt, eller så har jag sett en men bara inte tänkt på det….ibland kan det ju vara så också 🙂 Men det ser snårigt värre ut med allt ris…

  Ha en underbar vecka!
  Kram Christina

  1. Jätteroligt att ses! Och att vara utomhus fungerar ju bra. Här på Boule & Berså är det gott om plats och miljön är så fin.
   Naturminne visst jag inte heller riktigt vad det var. Hade inte sett en sådan skylt tidigare. Men nu så. Jag läste också på för att veta lite mer.
   Parken här uppe på berget är jättefin och det var en slump att vi en hittade den. Och hit kommer vi tillbaka. En del snår fanns det men även mer lättpromenerad terräng.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Kram

 13. Snygg skyltning – favoriten är den rostiga med uppmaningen att le och hålla avstånden.
  Härliga bilder på dina fina barnbarn!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Tack! Jag tycker också den är bra! Och kreativt att skriva budskapet på ett rostigt skåp som i det läget blev en härlig skylt.
   Och det var fint att träffa barnbarnen och utomhus fungerar det ju riktigt bra.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 14. Tack för en härlig skyltpromenad 🙂
  Ungefär såna där skidor hade jag när jag var liten, men det var metall i bindningen istället för läderremmar. Så lite modern var jag allt 🙂

  Ha en braig start på veckan – här skiner solen och jag ser fram emot att gå ut lite senare idag 🙂

  1. Mycket promenerande har det blivit både den här veckan och andra och gott om skyltar finns det. Vad gäller skidorna hade jag också liknande. Minns även de låga fästpunkterna.Tur man inte ramlade …
   Härligt med sol så att ni extra kan njuta av mer frihet idag.
   Önskar er en jättefin måndag på alla sätt.

 15. Tack för ännu en fin runda med roliga skyltar o vad stora grabbarna har blivit, de växer som gräs 🙂 du är duktig på att gå ut o gå o långa promenader 🙂 kram å fin måndag

  1. Trevligt att du hängde med. Och det var verkligen jätteroligt att träffa barnbarnen igen. Så fina och goa.
   Att gå gör vi mycket och ett bra sätt att hålla i gång både kropp och knopp.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 16. Jag är inte ofta i Stockholm, men jag får se mer genom dina promenader än om jag hade besökt vår kära Huvudstad själv. Jag hittar ju inte eller väljer ”fel”
  Tack för fina bilder från din promenad!
  Kramar

  1. Jättetrevligt att du är med på våra turer i huvudstaden. Men kommer ni hit så har du här en personlig guide i mig.Stockholm kan jag.
   Och jag minns än med glädje hur ni en nyårsafton lotsade mig runt i ett snöblaskigt Göteborg och den hjälp jag fick innan jag en kom dit. Minnesvärt! Stort tack.Och jag är både glad och tacksam både för det du nu tar mig med på vare sig det är långt borta eller för dig på närmare håll.
   Kramar och jag önskar er en fin vecka.

  1. Tackar! Mycket rörelse i form av promenader blev det förra veckan och en hel del sol medföljde.Kul att du hängde med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *