Skyltar Södermalm

Viss fart i kanalen- Skyltsöndag #376

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Förra veckan var jag på resa längs Höga kusten och skyltade då därifrån. Dagens skyltar är “närproducerade” (fotograferade från balkongen) och tagna under veckan och viss fart i kanalen och en hel del omväxling har det varit hela veckan.

Ibland händer det att båda Sjöräddningens båtar ligger vid sjöräddningsstationen vid Skanstull/Hammarbyslussen.

Viss fart i kanalen

är det. Stundtals är det full fart.

Stockholm. Hammarbykanalen. Skanstull. Viss fart är det i vattnet denna morgon.Sjöräddningen är på väg ut. Viss fart  i kanalen redan på morgonen. Sjöräddningen är alltid beredd att rycka ut. Här är Rebecka, den större av Sjöräddningens båtar, på väg ut. Och i sällskap är sjöräddningens vattenskoter.

Sjöräddningen har som uppgift att rädda liv till sjöss dygnet runt och året runt och de som arbetar här gör det helt ideellt.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Viss fart även på polisbåten med tillhörande vattenskoter. En polisbåt är på väg in mot Hammarbyslussen. Och även här är en vattenskoter med. Viss fart även här. (Båda kan köra väldigt snabbt)

Populärt är att hyra ett fartyg för kalas och ta en båttur. Ofta tar man sig via Hammarbykanalen och Hammarbyslussen och kör en sväng  in i Mälaren och tar sig tillbaka samma väg.

Rödlöga har just lämnat Hammarbyslussen och är på väg vidare .

Så passerar partybåten “Ambiance”. Här är det ofta “dunka dunka” musik och full fart som gäller.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Partbåten Ambiance erbjuder inte bara viss fart utan mer full fart. Ombord på “Ambiance” är ofta dans på övre däck och hög musik som spelas . Så när den kommer är det inte bara viss fart som gäller. Mer fullt pådrag.

Också Molly brukar passera. Nästan varje dag.  Det är en charterbåt som både företag och privatpersoner hyr och som är lämplig för lite mindre sällskap.

Bakom Molly ligger sand och grusbåten; “Jehander”. Just nu har den semester men i övrigt hämtar den sand och grus på Mälaröarna. (Företaget producerar och levererar sand, grus, berg och jordprodukter.)

En och annan eldriven fritidsbåt kommer också förbi. Men någon anstormning av dem är det inte.

Trots höga bensinpriser ser jag att det mängden motorbåtar med större och kraftigare motorer inte minskat.

Två motorer för extra krafter.

I kanalen passerar också en hel del stora lastfartyg och med hjälp av zoomkameran fick jag  en närbild som är helt ok.

Fartyget ligger inne i slussen. När det kommer till yrkestrafik så är dessa stora fartyg ensamma i slussningen. 

På väg ut från Hammarbyslussen. Helt klart ett precisionsarbete att lotsas fartyget i detta trånga utrymme. 

Och det gick vägen.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

30 svar på ”Viss fart i kanalen- Skyltsöndag #376”

 1. Snyggt skyltat som vanligen och det är verkligen full fart i kanalen nedanför er. Trevligt 😀 Det var verkligen ett rejält fartyg som passerade där. Kan inte vara helt lätt att navigera…

  Önskar en fin söndag!

  Kram

  1. God underhållning har det varit i veckan och så även idag. Roligt att se alla olika båtar i varierad storlek.
   Nej, dessa stora fartyg har det knepigt i slussen. Inte mycket att gå på-
   Tack, en skön söndag är det.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.
   Kram

 2. Som sagt…vilket skådespel! Kul att det finns eldrivna båtar, hoppas de blir flera! Vilka partybåtar det finns, wow, föredrar nog Molly där, ett fint namn också.
  Ja jösses vilket stort fartyg som fick hjälp att passera!
  Snyggt skyltat Ditte!
  Ha det fint!
  Kram

  1. Tack! Ja, mycket händer här. Sitter ute nu och det är verkligen en strid ström av båtar i olika storlekar.
   Vad gäller de eldrivna båtarna blir de nog inte så många. Knepigt att ladda dem och laddningen räcker inte så länge. Men för korta sträckor i långsam takt så går det ju an-
   “Molly” är väldigt populär och har mycket att göra-.
   Ha det fin du också.
   Kram

 3. Så roligt med alla båtar! Av sällskapsbåtarna tycker jag Molly ser trevligast ut, lite annorlunda utformning. Bra med fler elbåtar! Jag skulle inte vilja vara kapten på de stora båtarna, samma känsla som när vi kom med stora husbilen in i de små byarna i Frankrike, Spanien och Tyskland. Inte kul!

  1. “Molly! är populär och passerar nästan dagligen från maj och till september.
   Vad gäller elbåtarna är de väldigt få och batterierna räcker inte så långt. Ingen vända ut till Vaxholm eller längre ut. Och knepigt att hitta laddningsställen . Men någon enstaka passerar.
   Kaptenerna på dessa stora båtar är skickliga och kan sin sak men ett precisionsjobb är det med små marginaler.
   Vet att det kan vara knepigt med husbil i små byar. Upplevde lite av det när vi på Nya Zeeland hyrde husbil en vecka. Men där var det mest det kuperade landskapet och smala vägar som var mest kännbart.

 4. Ja grannen berättade att de stora gick före, då fick de så snällt vänta 😂 Elbåtarna ska väl laddas någonstans. Batterierna räcker säkert inte så länge. Har du laddat ned appen Marin Trafic så du kan följa dina båtar? En skyltning verkligen i min smak 🤗

  1. Tack! Elbåtarna är få och det är också laddningsställena- Appen Marin Traffic har vi. Jag ha den på telefonen och maken på datorn. Himla roligt att se var de olika båtarna är. Följde vänner som var ute och kryssade med hjälp av den- Hur kul som helst-
   Slussvakterna har ett jobb för många har stora båtar men har ingen aning om något som direkt har med sjömanskap att göra.
   Sitter nu på balkongen och det är ett 20-tal båtar som kör in i slussen. Men en del är extremt söliga.

 5. Oj, sista bilden vilken pråm. Vill till att hålla tungan rätt i munnen närman rattar runt den kollossen. Molly ser trevlig ut. Snyggt skyltat från balkongen =)
  PS. Ny bloggadress från idag, då jag inte kunnat komma in på min gamla bloggen den här veckan.

  1. Verkligen! Och dessa stora pråmar har inte mycket utrymme kvar i slussen så väldigt skickligt att manövrera här.
   Kul att zooma in och titta. “Molly” är populär och vi ser henne i stort sett dagligen från maj till september med besökare-
   Trist med din blogg. Har saknat dig och funderat.
   Tar nu till mig den nya adressen. Lycka till här! Vet ju att Blogg.se har strulat en hel del.

 6. Det är liksom att sitta på första parkett när man är på er balkong!
  Toppenfin skyltning igen! Tänk så bra ni har det som får skyltarna så gott som till tröskeln.
  Tänk så bra vi andra har det som bara sitter här bakom datorskärmen och får ta till oss allt detta fina.
  Tack igen Ditte!
  Kram

  1. Tack! Visst är det! Och eftersom jag varit förkyld i veckan och spenderat tid hemma har jag vistats här mer än vanligt.
   Båtar tycker jag om och här har vi alla varianter. Är så imponerad av Sjörädningen som dagligen rycker ut både en och flera gånger och lyckas hjälpa så många.
   Kul att du är men här. Vi hade haft mycket att prata om.
   kram

 7. Sjöräddningen brukar jag se på tv här, fantastiskt arbete de utför, själv är jag aldrig på havet nästan nu för tiden, således ingen risk för skörbjugg numera. 😉

  Mycket trafik där , hade gärna haft den utsikten.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Sjöräddningen utför verkligen ett fantastiskt arbete och så hela året om. Vi ser dem dagligen rycka ut-
   Nu dessa varma dagar har det varit skönt att sitta i skuggan på balkongen och bara titta och ta det lugnt. Och mycket finns det att titta på.
   Ha det fint du också.

 8. Ytterligare en uppvisning av dig från första parkett. Å vilken mix.
  För det första visste jag inte att sjöräddningen drivs ideellt. Jag trodde Sjöräddningen var en del av Räddningstjänsten. Då har jag lärt mig nåt nytt igen.
  Dunka-dunka båten. Hoppas att alla är hyfsat nyktra, för ingen bär ju flytväst;-)
  Elbåten är såååååå himla trålig. Både till form och färg. Troligen går den inte fort heller. Nåt jag inte förstår är att bär man nu vill att alla ska “köra” miljövänligt så varför erbjuder man inte nåt estetiskt tilltalande…
  Då föredrar jag nästan två 250 Yamaha hästkrafter bakpå min båt…
  Den där limegröna containerpråmen – herreguuuuu så lång den är. Nästan overkligt att den slussades i den “lilla” slussen. En himla läcker bild:-)
  Tusen tack för en toppen skyltning och länken:-)

  1. Jadå! Har ju varit en hel del hemma de senaste dagarna och balkongen är en plats där det händer en hel del. Ja, inte direkt på balkongen men i vattnet och bra koll har vi-
   Sjöräddningen lever på bidrag människor donerar och på så sätt har de också fått sina båtar, vattenskotrar m.m. Och tjänsten är helt kostnadsfri om du är i sjönöd. Vi är sedan tiden vi hade båt ständiga medlemmar. Och många med båt är det-
   Dunka dunka båten har nog en hyfsat nykter publik och mycket dans är det ombord.
   Vad gäller elbåtar är de få. Dels är de dyra, dels är det svårt att hitta laddningsstationer och dels håller inte batterierna så länge. Tror man knappast ens kommer till Vaxholm. Har sett väldigt få av dem.
   Nästan varje dag passerar ett rejält containerfartyg och det vill till att klara av att manövrera det i den trånga slussen. Men med zoomkameran blev det en helt ok. bild.

 9. Det var ett stort fartyg , sista bilden. Får precis rum! ,-) Att de som arbetar gör det ideellt! Tummen upp. Fårstår att det ibland är full fart. Mycket trafik på vattnet. Hyra för en fest skulle vara kul.
  Nej tror att folk som har båt, betalar vad det kostar, under den korta tiden, men det är bara som jag tror. Vattenskoter är bra, kommer fram snabbt, om det är många ute samtidigt.
  Sysslolösa är ni sannerligen inte på balkongen ,-) Fina bilder.
  Ha det fortsatt fint! KRAM Primrose ,-)
  Ligger den vacka usbåten kvar med all grönska? ,-)

  1. Nästan dagligen passerar också en eller ett par av dessa stora fartyg. Skickligt att manövrera dem här i slussen där det är så trångt- Sjöräddningen är verkligen fantastisk och hjälper många i sjönöd. En eloge!
   Många hyr motorbåtar för en dag eller två för att glida runt men visst finns det även de som satsat massor på att ha en egen. Men de är ganska få.
   Vattenskotrarna är färre i år för man måste ha ett separat körkort och det kostar mellan 7000-10 000 kr att ta- Skönt så för de har förr kört som bara den och skrämt sjöfåglar- Gillas inte av mig .
   Jadå, båten med all grönska ligger här nedanför oss och där bor man nästan hela året om. Ska ta en bild snart av den.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Gokväll på er!
  Vilken intressant utsikt ni har. Det är inte många som kan sitta på balkongen och ha den underhållningen.
  Gullig liten eldriven båt….
  Hälsningar från oss både till dej och Mr. B

  1. God kväll!
   Ja, här händer en hel del och vi intar första parkett. Inte alls dumt.
   Vad gäller den eldrivna båten är den ganska ensam. Finns få av dem. Knepiga att ladda och laddningen tar dem inte så långt- Så inget direkt för oss. Men den fick ju son plats här som exempel-
   Hälsningar till er från oss.

  1. Visst är det så! Och eftersom jag varit förkyld i veckan så har mer tid än vanligt spenderats på balkongen. Och god underhållning har erbjudits.

 11. Vilken härlig underhållning från din balkong:) vilket fartyg det var ju enormt,Finns en del trevliga båtar genom denna kanal, Molly har jag alltid tyckt ser trevlig ut att hyra:) ha en fin kväll, här har fula ord hoppat ur min mun kommer inte in på min blogg och det är flera dagar nu får se vad kundtjänst säger i morgon efter mitt mail.kram kram

  1. Ja, här finns mycket att titta på.
   Vad gäller Blogg.se så har jag två andra bloggvänner som nu bytt till blogspot efter att i en vecka inte kunnat nå sin blogg.
   Jag har tittat in till dig varje dag men det sista/senaste inlägget är från Klädesholmen-
   Hoppas du får svar. Men det är ju hopplöst att det inte ska gå att nå bloggen på en vecka.
   Håller tummarna
   Kram

 12. Vilket bautastort lastfartyg! Där skulle ju nästan ett helt höghus få plats!
  Den där Molly-skutan föll mig i smaken, fyrkantig form och påminner lite om bilder jag sett på ångare i Louisiana, fast några ånghjul saknas ju förstås.
  Kram

  1. Det passerar en del riktigt stora fartyg i slussen och det är intressant att se hur skickligt de manövreras på denna lilla yta.
   Molly är populär och passerar nästan varje dag. Här är f.d. pingisspelare JO Wallner delägare.
   Nej, ånghjulen saknas på Molly men visst är hon “rar”.
   Kram

 13. Tur att du bor så perfekt vid kanalen. Ledsnar aldrig på dina rapporter om vad som pågår på vattnet. Alltid bra bilder.
  Undrar hur det blir med trafiken när Slussen öppnar igen?
  På Ulvsundasjöm ser jag ibland fraktfartyg på väg till betongfabriken. Hör dem på långt håll, troligen urstarka motorer.
  Apropå ljud från nöjesbåtar…😉

  1. Här finns mycket roligt att titta på och inte minst båtarna som ska slussa.
   Slussen vid slussen, den nya Victoriaslussen kommer att ta mindre fritidsbåtar så det blir fortsatt tryck här. Kanske även sightseeingbåtarna. Men då tar de den vägen in i Mälaren och ut här i Hammarbyslussen kan jag tänka. Så var det förr.
   Ja, det är nog ofta de fartyg vi sett här som du sedan ofta ser på Ulvsundsjön- I kanalen hos oss får de köra så sakta så de hörs inte så mycket.

 14. Det är livlig båttrafik i Hammarbykanalen och praktiskt att ta bilder från balkongen. Jag är också förkyld så därför är jag lite sen att besöka Skyltsöndag.
  Eldrivna båten såg rolig ut.
  Fina bilder på lastfartyget Delfin som verkar vara enormt stor!

  1. Just nu i semestertider är det väldigt mycket trafik. Och varierad.
   Alltid lika roligt att se när båtar ska in i slussen.
   De eldrivna båtarna är få och det är också få laddningsstationer. Tror knappast de heller kommer ens till Vaxholm utan att ladda. Sen tycker jag att de ser ganska trista ut.
   Dessa enorma lastfartyg har verkligen ett precisionsjobb här i slussen och det är roligt att se hur skickligt de manövreras.
   Hoppas att din förkylning snart går över. Idag känner jag mig piggare igen och ska ge mig ut en sväng.
   Önskar dig en bra vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *