Resor i Sverige Skyltar

Visby medverkar i veckans skyltsöndag

Söndag! Och dags igen för  ”Skyltsöndag” tillsammans med  bloggvännen BP och många andra. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning.  Dagens skyltskörd är hämtad från Visby och vårt besök där i veckan.

 Tydliga vägvisare i VisbyTydliga vägvisare såg vi på flera platser i Visby. Just här skulle vi mot Almedalen. 

Skyltsöndag från Visby

Vår tur/kryssning till Gotland  i veckan bjöd förutom på strålande sol  också på en rejäl mängd skyltar av olika slag-  Så välkomna med på skyltresan.

När det är Almedalsvecka är det ganska påtagligt det är Visby och Gotland som är träffpunkt. Men jag tror detta kan stämma i stort sett hela sommaren.

Gotland och Visby som träffpunkt. Tydligt budskap! Och, jodå vi träffade fler vi kände här i Visby som också var på besök.

Ett annat tydligt och synligt budskap – Gotlands Bryggeri och öl har bryggts här sedan 1995.

Innanför ringmuren i Visby hittar man Gotlands BryggeriInnanför ringmuren i Visby ligger Gotlands Bryggeri

Många tänkvärda skyltar om Östersjöns fiskar passerade vi. Gjorda med humor.

Fyndigt!

 I samband med Almedalsveckan hade också fartyget “Sigrid” anlänt till Vibby. Här var vi ombord och såg en utställning om hur radioaktivt avfall transporteras  och förvaras . Väldigt givande och intressant.

M/S Sigrid som transporterar radioaktivt avfall fanns under Almedalsveckan i Visby hamn. M/S Sigrid hade under Almedalsveckan lagt till i Visby hamn.

 

Närvarande i vattnet utanför stan var också kustbevakningen som här sprutar vatten. Varför vet jag inte.

Mycket reklam för olika “vatten” var det. Och varför ska vatten säljas i plastflaskor. Ja, varför köper vi så mycket vatten på flaska? I mitt tycke ganska onödigt i Sverige.

Tetra pak för vatten verkar komma mer och mer. Miljövänligare än plast.

Sveriges riksdag var också på plats i Almedalen.

 

Kvinnan på bilden är Carlolina Benedicks -Bruce, konstnär, född i Stockholm men senare i livet flyttade hon till Gotland.  Hon har kämpade redan i slutet av 1800-talet  för kvinnors rösträtt och andra jämställdhetsfrågor.

 

Längs kajkanten i Visby, bort mot färjorna, finns mängder av skyltar  skrivna på gotländska. Skyltar med både citat och klokheter.

  “Det var mycket väsen för lite ull, sa pokjken när han klippte grisen.”

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

I bloggandets stund är jag på en annan resa.  En jobbresa i Dalarna och har besökt Tällberg och Dalhalla. Och idag väntar nya äventyr i Dalarna.   Mer om detta kommer i veckan.

35 svar på ”Visby medverkar i veckans skyltsöndag”

 1. Härlig skyltning från Visby! Vädret var det inget fel på heller, Sigrid matchade himlen fint 🙂

  Hoppas ni har samma finväder nu i Dalarna!

  Ha en braig söndag 🙂

  1. Ja, ett besök i Visby kan få generera i att få medverka i Skyltsöndag. Och visst hade vi tur med vädret.
   Vad gäller Dalarna var det mer varierat på väderfronten. Men helt ok.En jättebra resa blev det på alla sätt.

 2. Tack för att man fick en sväng i Visby! Har inte varit där på länge. Själv var jag på vippen att bli utan skylt till Skyltsöndagen, men sprang på en (om än en liten) i går eftermiddag …

  1. Besöket i Visby blev väldigt lyckat och tur med vädret hade vi. Och på skyltfronten fanns det en hel del att skörda. Kul att du hittade ett bidrag så nu ska jag gå in och titta.

 3. Snyggt skyltat som vanligt hos dig.
  Hoppas ni har det bra i Dalarna och att allt avlöper planenligt.

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! Vi har haft det jättebra i Dalarna och allt har fungerat perfekt. En väldigt fin resa. Lite regn i Dalhalla men inget som direkt störde.
   Hoppas ni haft en fin söndag.
   Kram!

 4. Vad trevligt att du besöker Gotland. Lite kul, för snart ska min man och jag dit under en vecka tillsammans med våra 3 tjejer och deras sambos. Vi har bjudit med dem till boende i Visby för att fira mannens och min 40 åriga bröllopsdag tillsammans. Ska köra runt och se oss omkring på öjn också.
  Det där bryggeriet hade vi tänkt boka in oss för provsmakning och guidning men det var tyvärr stängt just den veckan vi ska dit.
  Men du är tydligen i Dalarna nu. Så synd bara att jag inte blir registrerad som följare till din blogg. Det kommer inte in något i läsaren och inte på mail så tyvärr glömmer jag att titta in till dig. Kommer på det när du kommenterat något hos mig. Fattar inte varför det är så svårt att bli följare till dig. Mycket märkligt Har skrivit in mn mailadress flertalet gånger och får till baka att det lyckades och att jag ska bekräfta i min mail. Men det mailet kommer aldrig. Kollar även skräpposten.

  1. Vad trevligt för er alla med en tur hit. Och fint är det att ta sig runt. Fårö är kanske också med på er lista. Så fint där uppe. Vi var denna gång bara här över en dag och hade 10 timmar att spendera i Visby. Vi har varit här förr och stan är liten så tiden räckte i stort till det vi tänkt oss. Men vi vi vill komma tillbaka och då besöka Stora Karlsö för där har vi ännu inte varit.
   Trist att Gotlands bryggeri var stängt för guidning den vecka ni skulle komma men jag vet att det finns fler. Kanske något är öppet.
   Jag ska be om hjälp för att se varför inte det fungerar med prenumerationen på min blogg. Märkligt är det.

 5. Provat igen ! Får upp – Your subscription was successful! Kindly check your mailbox and confirm your subscription. If you don’t see the email within a few minutes, check the spam/junk folder.

  Kollar både mail och skräppost men inget kommer upp . Det är sååå märkligt.

  1. Har inte klurat ut felet. Vet att det fungerar, i alla fall ibland , för det finns de som får meddelanden om nya blogginlägg. Märkligt är det. Men jag ger inte upp om att komma till rätta med detta.

  2. Jättetrist, men inget jag just nu kan påverka. Måste få hjälp till detta. Vet inte alls varför det inte fungerar när du anmäler dig. Något fel är det ju. Men vad-

 6. Det lämnar mej en fråga: “All radioaktivt avfall transporteras …”

  Varifrån transporteras det och var lämnas det? “… skonsamt för miljön “

  1. https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/radioaktivt-avfall/slutforvar/hantering-av-radioaktivt-avfall-fran-karntekniska-anlaggningar/
   Det finns tydliga direktiv för detta som vi förstod det och i länken ovan finns en del angivna. Och de transporteras från svenska kärnkraftsanläggningar. Skonsamt för miljön? Tja, det släpper inte ut växthusgaser eller andra ganska farliga gaser i atmosfären. Men säkert är annat med den inte miljöväblig.

 7. Tydliga, upplysande och tänkvärda skyltar, så bra så här, samt från bakomliggande inlägg har jag fått mig mycket till livs 🙂
  Må gott!
  Stor kram!

  1. Tackar! Ja, Visby hade en hel del skyltar så jag gjorde ett urval.Och det är alltid roligt när du är med både livs levande och i bloggform.
   Ha det gott!
   Stor kram!

 8. Va roligt tt det kom från Gotland din skyltsöndag så trevligt, och vatten i tetra pack ja varför inte? allt är bättre än plast sol är det inte här men alltid då vi varit på Gotland 🙂 kram å fin söndag

  1. Tyckte absolut att Visby kunde få vara med i Skyltsöndag. Och jag var ju där i veckan. Gillade att vatten här fanns i tetrapak. Dessa fick vi gratis för att prova men vatten i dessa förpackningar kommer att finnas till försäljning inom kort.
   Även i Dalarna har det varit blandat väder men helt ok.
   Kram!

 9. Ni fick ut mycket av er lilla tripp till Visby. Det gäller att ta vara på tiden! Vatten på flaska i Sverige är dumheter. Köper aldrig det i vårt kära land. Nja, någon gång har det väl hänt. På restauranger förstås! Kram

  1. Det fick vi helt klart. Och tio timmar i en ganska liten stad ger en hel del- Nej, varför köpa vatten på plastflaska i Sverige. Har klagat till Viking och Birka och där finns nu vatten i restauranger att få eller köpa på glasflaska. Bra att undvika plasten.
   Kram och trevlig helg

 10. Kul att få se skyltar från Visby och Almedalsveckan.
  Varför inte fylla en egen flaska med kranvatten och ta med sig ut så behöver man inte köpa vatten på flaska.
  Den sista skylten är för härlig och jag förstod vad som stod där utan översättning. 🙂

  1. Just så tänker jag också. Tycker det är helt onödigt med flaskvatten i plastflaskor. Då är dessa “tetrapak” bättre där de är gjorda av miljövänligt material.
   Kan tänka mig att du förstod vad som stod på sista skylten utan översättning. Men jag tog det säkra för det osäkra.

 11. Så mycket passande skyltar du fann till Skyltsöndag. Och Visby som är å fint eller hela ön föresten. Sigrid måste ha varit mäktigt att se. Dessutom att hålla koll på säkerheten av avfallet. En fortsatt trevlig söndag.

  1. Besöket i Visby gav en del i skyltväg så de kunde ju gärna få vara med. Nu hade vi bara en dag i Visby men på 10 timmar hinner man se och uppleva en hel del. Att se “Sigrid” var intressant och likaså den utställning som var ombord. Detta med kärnkraft och avfall är ju väldigt komplicerade saker.
   Nyss hemkommen från jobbresa till Dalhalla så det blir en mycket lugn kväll.
   Önskar dig en bra start på den nya veckan.

 12. Vilket charmigt hus som Gotlands Bryggeri huserar i. Läckert. Minste bryggeribyggnaden jag sett.
  Reklamen för fisk är verkligen fyndig och bra. Den kan man liksom inte missa tyder jag, även om jag inte visste att man gör pastej av sej. Men vad gör man inte för att det ska rimmas;-)
  Bra med tetrapak istället för plastflaskor. Har faktiskt aldrig sett att vatten säljs i tetrapak. Å precis som du säger – varför köper man dyrt vatten här, när dricksvattnet i Sverige är ett av det renaste i världen. För några år sedan mätte man bakteriehalten i olika “köpvatten”, och alla flaskor hade en väldigt hög bakterieflora…

  Vilken toppen skyltning från Visby, Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Och visst skulle Visby få vara med och skylta. En del bra skyltar hittade jag också. Gotlands Bryggeri ägs av Spendrup vad jag förstod och här skulle jag gärna göra ett studiebesök. Fiskreklam av detta slag fanns runt om Visby och fyndig är den. Just här bjöds vi på vatten i tetrapak och det ska snart lanseras. I övrigt var det vatten i plastflaskor som gavs bort. Jag har sedan flera år haft ett mailutbyte med Vikingline och Birka om att det vatten man får köpa till middagarna borde serveras ur glaskaraffer. Om mitt klagande hjälpt vet jag inte. Men nu är det glasflaskor som gäller. Och bakteriehalten i köpevatten tror jag inte ens folk reflekterar över.

 13. Ja, nog hittade du skyltar i Visby, snyggt jobbat! Flera bekanta till mej var på denna liknande kryssning till Visby häromdagen, men då blåste det så mycket så de kom aldrig in till hamnen!
  Hoppas att du haft en härlig resa till Tällberg och härliga Dalhalla, och att ni slapp regn?

  1. Skyltar fanns det gott om i Visby så jag fick sovra. Vad gällde de som inte kom i land käste jag om det och såg på tv. Jättetrist. Men i månags gick dte bara men det blåste då också. En lots fick ta in oss.
   Resan till Dalhalla och Tällberg blev så lyckad. Lite regn kom i andra “halvlek” men det störde inte så mycket.

 14. Skrattar så hela stora magen guppar när jag läser gotlandsversen. Såå kuul!
  Finfina skyltar har du hittat, o vet du, nu är det ju Finland som håller i EUs ordförandeklubba ett halvår, och då bjuds inte på något mineralvatten, nej, kranvatten gäller. Man flyger inte i onödan, man ordnar istället många möten på nätet, ja överhuvudtaget utmärker sig miljötänket i allt. Kram

  1. Tackar! Visst är Gotlandsversen rolig! Och det fanns många liknande längs kajen så det tog ett tag att passera här. Men tid har vi ju.
   Bra att det nu då kan bli lite ordning och reda om Finland håller i klubban. Och bra att kranvatten gäller. Begriper inte varför det inte skulle passa.
   Skrattade lite när jag läste om hur politiker och andra tog sig till Visby och Almedalen. Det var ju inte så att de simmade, segöade eller rodde. Och tåg fungerar ju inte till en ö. Jo, de flög. Men det är kanske mer miljövänligt än färjorna- För egne del så kommer jag att fortsätta att flyga. Jag har ju ingen bil så klimatkompencerar med det…(Hur man nu skulle kunna göra det…)
   kram!

 15. Men Ditte nu får du snart avslöja bloggkompisen så jag kan hälsa på och se vad hon skriver! Om hon har en öppen blogg är det väl ingen hemlighet?

 16. Som vanligt en innehållsrik och härlig skyltning! Måna tänkvärda och intressanta skyltar där i Visby!
  Kram

 17. Ja, tänk vad kvinnor har fått kämpa för våra rättigheter. Mycket har blivit bättre och t.o.m bra, men nog finns det mer att kämpa för. Bryggeriet, litet och gulligt, är det lika litet som det ser ut, kanske en synvilla!?

  Vatten i tetra – varför inte. Enda nackdelen mot plastförpackningarna är att bära dem när man är ute och vandrar. Men en väldigt liten nackdel. Fin skyltning som skulle kommenteras än mer, men jag vandrar vidare.

  1. Visst har kvinnor kämpat och visst har dte också gett resultat. Men mycket finns kvar att göra.
   Gotlands bryggeri i Visby är så här litet och här skulle jag vid annat tillfälle gärna titta in på en guidad tur.
   Vatten i tetra tycker jag är jättebra och jag tror det skulle gå lika bra att ha med en sådan på en vandring. Ska testa. Tycker annars att det oftast är helt onödigt i Sverige att köpa flaskvatten. Önkar dig en fortsatt fin vandring. Ska för egen del också bloggvandra senare idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *