Foto Resor utomlands

Visa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Visa är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

Peking och ett hutongområde. Bra med skyltar som kan visa vägen. Peking! Ett hutongområde och det finns skyltar som kan visa vägen. Ibland är det bra med bilder som förklarar när man inte förstår vad det står.

Ordet visa

kan betyda mycket men det som först kom upp tankarna  var visa fram/ upp, visa vägen och visa sig. Men även ordet visa i form av sång fanns med långt upp på listan. När jag sedan tittade in hos synonymer.se konstaterade jag att det fanns ett 50-tal olika varianter, en del ganska lika varandra. Men många var de helt oavsett. Veckans bilder varierar lite i ålder men har gemensamt att de är tagna i Peking.

En karta som visar flygvägen Helsingfors – Peking.

Att ta sig runt i Peking är ganska enkelt.

Gott om bra tunnelbaneförbindelser som gör att det går relativt snabbt dessutom. Bussar finns det gott om, men det tar tid. Trafikstockningar är mer regel än undantag i denna stora stad med dryga 22 miljoner invånare i storstadsområdet. Och av dessa är kanske 8 miljoner gästarbetare från andra delar av Kina.  Storstadsområdet i sig är vidsträckt men man räknar med ca 8 miljoner invånare i stadens mer centrala delar. Alltså nästan lika många som antalet invånare  i Sverige.

I samband med OS 2008 blev det vanligare att visa skyltar även på engelska-I samband med OS I Peking 2008 blev det betydligt vanligare med att visa information även på engelska.

Ofta när man tänker på Peking

är det kanske de höga skyskraporna, mängden av bilar och människor och stora luftföroreningar som först kommer upp.Men i denna gigantiska stad med allt det supermoderna finns också mycket av det gamla kvar. Ett av våra favoritområden är det gamla området Dazhalan, strax söder om Himmelska fridens torg. (Tunnelbana eller buss till just Himmelska Fridens torg, Tiananmen) Och just detta ville jag visa idag.

Mycket rött finns det. Och färgen röd är viktig i Kina och betyder olika saker.  (Läs här om du vill veta mer.)

Trångt kan det vara i de smala gränderna. Här samsas frukt och grönsaksförsäljare, med cykelkärror,  gående och tvätt på tork. Även en och annan bil dyker upp.  Tittar på detta en stund och dokumenterar.

Förr eller senare ska det visa sig om bilen kan passera. Förr eller senare ska det visa sig om bilen kan passera.

Det ser klurigt ut. Men nog ska det gå att ta sig genom. Dock inte mycket plats kvar för fotgängare och cyklister.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

36 svar på ”Visa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Det var intressant och trevligt att du valde att visa en annan sida av Peking. Att staden inte bara består av skyskrapor har jag förstått men det är lätt den bilden som förmedlas i media. Nu blev det lite motvikt här.

  Kram och ha en fortsatt fin tisdag!

  1. Ofta när man tänker på Peking eller ser bilder är det ofta en annan sida som visas. Och det finns så mycket annat och eftersom stan ligger mig varmt om hjärtat så ville jag visa lite annat.
   Här i huvudstaden väntar jag på solen men den lyser med sin frånvaro så det har blivit lite jobb i stället.
   Önskar dig en trevlig fortsatt tisdag.
   Kram!

 2. Du har så ufatteleg mange fine bilde frå spennande turar å vise.
  Alltid ei perfekt tolkning i utfordringa til Sanna.
  Her var det mektig spennande å sjå så mykje aktivitet i smale gater,
  utruleg at det går bra.
  Ha ein fin tysdag i juli.
  Klem

  1. Tusen takk! I denna vecka när det handlade om att visa i utmaningen ville jag visa en annan del av Peking, denna enorma stad. En stad som jag blivit så förtjust i efter att ha bott där i fyra år. En stad som erbjuder så mycket på många olika sätt.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar.
   Kram!

 3. Så går min visa till valfri melodi 🙂
  Visa fram
  visa bak
  visa upp
  Visning av en del världen som ju också är din
  så vis-uellt
  På finfin prima visa visa!
  Stor kram!

  1. Stort tack finaste Tove! Du kan du!
   Ja, denna del av världen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Och så även Peking.
   Stor kram

 4. Vilken braig tolkning! Du visar verkligen fina bilder 🙂
  Fast när jag tänker på Peking tänker jag mer på cyklar än på bilar, men då var det å andra sidan länge sen vi var där. 1994 var det (frågade Anders, han är bättre på årtal än vad jag är 😉 ).

  Dom där skyltarna var mer förvirrande än till hjälp. Tur att dom hade ett OS sen om du frågar mig 😀

  Ha en fin kväll!

  1. Tackar! Jodå cyklar finns det fortfarande gott om och elmoppar också- Men än fler var cyklarna för första gången vi var här, 1992. Vi tycker det är en perfekt stad att cykla i och har gjort det jättemycket- Inga backar och hänger man med lokalbefolkningen går det smidigt att även ta sig genom femfiliga rondeller.
   När vi kom dit 2007, var det få saker som var översatta till engelska och det gällde även kartor över stan.
   Önskar er också en fin kväll.

  1. Tack! Ja, jag ville gärna visa även detta från Peking. En stad jag kan tämligen bra och som jag tycker om.
   Kram!

 5. Härliga bilder ifrån Kina.
  Jag har aldrig varit där men förstår att det är helt annorlunda är här hos oss. Så där flygvägen på din bild, verkar det inte vara så långt borta ändå. Men, du har verkligen visat att det är en helt annan kultur, ja världsdel.
  Det var mycket med saker där på gatorna där bilarna ska köra, på några av dina bilder.
  Hoppas att du har det bra.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Ja, dessa bilder visar en annan sida av denna gigantiska stad som jag är så förtjust i. Peking har många oaser som denna, det vill bara till att hitta dem. Men på våra cykelturer upptäckte vi mycket. En stor del av livet/dagarna tillbringas utomhus. Och en och annan bil passserar också-
   Och visst är det en bit att resa. Med Finnair från Helsingfors tar det dryga åtta timmar.
   Hoppas det är bra med dig.
   Varm kram

 6. Toppen bilder du visat! Nästan en perfekt Skyltsöndag:-) Å när jag såg de två sista bilderna kom jag såklart osökt att tänka på alla små gränder som finns i Spanien. Så lika men ändå så olika, eller hur!?
  Ett helt suveränt inlägg:-)

  1. Tack! Ja, lite skyltsöndag var det över det hela. Kul att visa lite andra bilder från en gigantisk stad. Och det finns här fortfarande många områden där det ser ut så här. Och visst finns i Spanien och många andra länder liknande gränder men kanske inte pågår livet lika mycket ute på gatan. Visst är det lika men ändå olika. Detta är kvarter i Peking där jag både cyklat och promenerat en hel del. Klara favoriter.

 7. Jag håller med övriga att detta är ett suveränt inlägg med områden som man inte ser annars. Kan bara reflektera över att jag är hemskt glad att jag inte bor längs en sådan där gata, hade nog fått spader av kaoset :-).
  Önskar dig en skön onsdag!

  1. Tack!Jag tyckte det räckte bra att promenera här. Men husen har oftast en bakgård och är byggda i en fyrkant så där är det lugnare. Men livet levs en hel del också på gatan. Jag har promenerat mycket här i dessa områden och har cykeln varit med får den ledas ibland. Trångt är det.😀

 8. Att turista i Peking är säkert både intressant och spännande och mycket folk är det överallt förstår jag. Där ligger ”lilla” Köpenhamn i lä.
  Tack för att du delat med dig av dina fina bilder och upplevelser lite grann.
  Ha det gott !

  1. Jag bodde här i nästan fyra år så jag levde med och i Peking. Hittade många fina ställen och miljöer. Och roligt att visa lite av dem . Köpenhamn som stad är jag också väldigt förtjust i. Ligger lite närmare för besök.
   Önskar dig en fortsatt fin vecka.

 9. Den där svart bilen vid den trånga gatan, var det han eller du som inte ville visa registreringsskylt , alltså hade han ingen eller hade du blurrat bort? Såg att den andra bilen, taxin, hade och tänkte just att de har ju ”vanliga” bokstäver och skyltar på dem! Fast det kanske står samma sak intill där med kinesiska tecken?

  Av allt man kan lägga märke till, va? Det är väl för allt j-a tramsande om körkortet.

  1. Vad jag minns hade den ingen reg.skylt alls. PÅ taxibilarna står det numer oftast både tecken och latinska bokstäver/bikstav. Och vad gäller siffrorna är de ju desamma.
   Ja och din makes körkort är ju en historia för sig. En lång sådan.
   Glad jag slipper. Här fyllde jag i ett papper, skickade in ett foto och inom tre dagar var körkortet på plats. Visserligen hade jag redan ett svenskt. Men vi har kinesiska vänner som just bytt och det gick också smidigt. Tog bara 10 dagar och ett par papper. Inte så byråkratiskt. Håller tummarna för att makens körkort snart dyker upp.

 10. 8 miljoner gästarbetare…. jag tror jag svimmar. Jag skulle få lätt panik av att vistas där, för mycket folk i mitt tycke och smak. Tur att du guidar med bilder – för visst är det häftigt – men nej inget för mig. Lika trångt att köra bil som på Gotland….. Önskar dig en fin onsdag och snyggt tolkat! Kram

  1. Tack! Peking är en gigantisk stad och med många stora parker och grönområden.Och då menar jag jättestora. Visst är det mycket folk men inte överallt. Går fint att hitta lugna ”oaser” här också.Vi cyklade mycket och det var ett perfekt sätt att se sig omkring på. Och bor man fyra år i en stad lär man sig hitta de verkliga godbitarna. Men visst är det mycket folk och en väldigt stor stad.
   Att köra bil i Peking har jag bara testat en gång. Men cykel var enklare.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 11. Häftiga bilder, men där hade jag ALDRIG kört med min bil ha ha gud så smalt nä då hade jag fått gå 🙂 tack för fina bilder o tolkning kram å fin dag

  1. Tack! Nja, lite klurigt här att köra. Vet att jag hade cykel med mig och fick vänta med att passera. Men roligt att visa en annan del av Peking.
   kram!

  1. Vi bodde här i fyra år så vi lärde oss staden riktigt bra. Men är man på plats en kortare tid underlättar det ju med en guide. Vi har varit itllbaka flera gånger efter det att vi flyttade hem 2010 men mycket är ändrat. Dock alltid trevligt att komma tilbaka. Peking finns ständigt med oss på ett eller annat sätt.
   Kul att du varit där och gärna åker tillbaka.

  1. Just så tyckte jag också. Ville gärna visa en annan sida av Peking. En stad som ofta finns med mig i tankarna.
   kram!

 12. Ack denna trängsel, men det sägs ju att ju närmare varandra desto mysigare….nå, platsbristen kan väl ha med sakernas tillstånd att göra. Kanske dags att förbjuda biltrafik på de trängsta gatorna? Annars är det skoj att se folkvimmel och totalt främmande miljöer där människor lever sina liv, jobbar, äter, sover precis som var som helst på jorden. Läste idag att vi snart är 8 miljarder på jorden…
  Tack för fina Pekingfoton, helt utan ankor…Kramen

  1. Ja, lite trångt blir det på sina ställen. Och den här gränden var nog inte avsedd direkt för bilar. Minns att jag stod och väntade med min cykel tills bilarna passerat. Sen var de lugnt. mycket av livet levs här i dessa gamla områden i Peking på gatorna och bilar är inte så vanliga inslag. Mer cyklar.
   Vad gäller ankorna fanns de inte just här.
   Kram!

  1. Tack! Ja,i Peking finns många fina områden kvar och där livet delvis pågår som det gjorde förr.Ville just visa den delen av stan.

 13. Underbara bilder från Peking som du visar. Skulle faktiskt vara roligt att åka tillbaka dit för att se hur mycket som har förändrats sedan vi var där för tio år sen. Om någon av de gamla hutongerna överhuvudtaget finns kvar? Och siden marknaden och pärlmarknaden?
  Kram från Ingrid

  1. Tack! Vi har ju varit tillbaka flera gånger och senast var vi där i mars 2018. Men det blir nog fler turer. Jodå, många gamla hutonger finns kvar men koledlningen är utbytt. Pärl och sidenmarknaderna var rejält omgjorda, men båda fanns i alla fall förra året.
   Kram!

  1. Jag, visst var det! Men med god vilja kommer en långt- Och här ville jag också visa en annan ”sida” av Peking. Mycket gammalt finns kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *