Spanien Torrevieja

Vind i seglen och vind under stopp och gång

Fortfarande när jag ser en segelbåt med vind i seglen tänker jag tillbaka på de år då vi hade segelbåt och tillbringade en hel del tid i Stockholms/Ålands skärgårdar. Och för egen del vill jag helst segla där det finns en skärgård. I Torrevieja  finns i princip ingen skärgård (räknar då med många öar) men ön Tabarca finns. En ö som ligger en bit norrut längs kusten och dit man med utflyktsbåt från Torrevieja tar sig på en dryg timme. En trevlig njutflykt. (En extra njutbar utflykt)  Och även om vi inte seglade igår så var vinden med oss. Riktigt efterhängsen.

Vind i seglen var det igår här i Torrevieja.Rejäl vind i seglan hade denna båt i går.

Vind under stopp och gång

Ett tapasstopp i vinden och med havsutsikt blev det på Ruta al Sur. Mängder av olika tapas finns och i form av små mackor. På en lista prickar man för vilka som önskas och de lagas efter hand och til det facila priset av 1 euro/st.

Ami, Bosse och Patrik försöker hålla styr både på tapas, dryck och hår. Något enklare för herrarna.

Grillade stora räkor med en öl till smakade gott.

Stärkta av vårt “pitstop” fortsatte vi längs havet och konstaterade att för solspekulanterna fanns det lä att få i en avskild del av stranden.

Ingen trängsel alls om man inte vill…

Men många spanjorer vill trängas och samlas gärna på stranden för att socialisera och sitter allra helst under sina parasoller. Här stickas och virkas det, spelas kort och pratas. För egen del är jag aldrig på stranden men jag  sitter gärna i skuggan och ser på “skådespelet”.

Socialt strandhäng. Och kanske hittar man tillbaka till sin plats genom att hålla reda på sitt parasoll. En spansk flagga kan eventuellt visa vägen.

Vår promenad fortsatte och vi var på väg mot ett för oss oprövat tapasställe. Ami och Patrik visst ungefär i vilket kvarter det låg och några hållpunkter fanns. Och se, vi hittade det. Vinden hade ännu inte humnnit hit så att det var skugga spelade mindre roll. Särskilt med tanke på att termometern ändå visade på +25.  Tapas med dryck skulle kosta 1.80 euro enligt anslagstavlan.

Fyra små fina skålar med tapas anlände tillsammans med beställda drycker. Fina uppläggningar och gott var det- Men under tiden vi åt ökade priset per preson till två euro. Marginellt. Men vi förstod inte prisökningen.

Tapas i form av kycklingstuvning med lök i senapssås, musslor och bläckfisk, ost inrullad i skinka och en sallad med  skinka, majs och andra grönsaker.

Europadagen

På hemvägen passerade vi kyrktorget, Plaza de la  Constitucíon, som dagen till ära bytt den spanska flaggan mot Europaflaggan. Detta för att uppmärksamma Europadagen som infaller den 9/5. (Hade sett det i almanackan på morgonen) Europadagen kom till som minne av Robert Schumans deklaration 1950 om att skapa ett enat Europa och för att bevara freden efter andra världskriget och för att skapa välstånd i det så trasiga Europa. Deklarationen låg till grund för att skapa EKSG, Europeiska kol och stålgemenskapen.

Plaza de la Constitucíon och vi väntade på att vinden skulle blåsa ut flaggan.

Till sist så…

Väl hemma

Åtta kilometer avverkades och trots lite regn och åska gick det fint att vila sig i form på terrassen med både en god bok och en sen middag. Och här under tidiga kvällen upptäckte vi att ödlan Östen var tillbaka. När vi förra våren tog ner vår passionsblomma kände han sig nog husvill och flyttade. Han hade trivts bra där bakom blommans blad och bildade familj. Men när blomman togs bort försvann även ödlefamiljen. Blomman ville inte ge sig och trots våra ansträngningar med att ta bort den har den kommit tillbaka och får nu stanna.  (Vi tog bort den för att den är kräver mycket vatten och det är svårt när vi inte är på plats)

Östen är tillbaka. Eller är det kanske en släkting…

 

30 svar på ”Vind i seglen och vind under stopp och gång”

  1. Vi överväger att märka honom. Kanske en rosett eller prick så att vi är säkra. Roligt att han, vi tror det är en han, är tillbaka. Och passionsblomman får nu växa och så får vi klippa ner den vid behov.
   Såg att ni är på väg…
   Spännande! Klurar på var…Tittar in hos dig senare idag.
   Kram!

 1. Om jag skulle segla så skulle jag definitivt välja skärgården för det ger en annan tjusning. Nu har vi inte något av den varan här men det finns ändå många båtägare, dock inte vi. Tapasen både lät och såg goda ut men det var märkligt att priset ökade under tiden ni åt dem. Nu handlade det i och för sig inte om några större summor utan det var väl mer en principsak att priset skulle stämma.

  Att det var Europadagen i går missade jag helt och inte såg jag några flaggor som gav någon ledtråd till det. Lite synd kan jag tycka.

  Kram och ha en härlig torsdagskväll!

  1. Med båt vill jag helst ha skärgård men vi tar varje år här ett par vändor ut till ön Tabarca. Trevligt utflykt. Här i stan finns också många båtägare men de flesta är “bryggseglare”. Lite synd om man nu har båt.
   Vi funderad eockså påvarför tapasen höjdes i pris men nästa gång ska vi peka på skylten och säga att det är just det erbjudandet vi vill ha. Men inga stora summor var dte ju och trevligt hade vi och gott var det.
   Jag brukar se vem so har namnsdag, redan kvällen innan och det var då jag såg att dte stof Europadagen. Här var i alla fall en flagga hissad.
   Kram och trelvig kväll.

 2. Åh Ditte vad du frestas 🙂 ser gott ut o värmen är ju även här just nu underbart mysigt ni har det kram

  1. Skönt med sol och värme hemma. Allt blir ju så mycket enklare och trevligare då. Våren hemma missar jag i år, men man kan inte få allt. Vi har det bra här och trivs. Jag ska hem en vända i början av juni för jobbresa till Bohuslän och det ser jag verkligen fram emot.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Ruta känner vi ju väl till som ni vet, men det andra tapasstället med de flexibla priserna känner vi inte!
  Ha ha Östen tillbaka!

  1. Jodå, vi tror att det är Östen som är tillbaka. Mäjligen en släkting. Tror ryktet spridit sig om att voi är vänliga hyresvärdar.
   Ruta är jättebra och det andra, för oss alla , nya tapasstället var väldigt bra. Dock ingen havsutsikt. Men det måste man ju inte ha. Tapasen var jättegoda men lite skumt att priserna höjdes när vi var där- Nästa gång f¨r vi peka på menyn och säga att “det vill vi ha”.
   Trevlig kväll önskar vi från terrassen.

 4. Visst hade vi en trevlig dag. Men ställen med flexibla priser vet jag inte om vi återkommer till…..
  I morgon blir det ju marknaden….och visst, där kan priserna också i och för sig vara flexibla 😀
  Så roligt att Östen är tillbaks!
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Flexibla priser får vi granska och ev nästa gång fråga och peka på griffelltavlan. Men vi blev överrumplade.Visst var tapasen goda…Men jag undrarundrar hur det var med kaffet som skulle vara gratis. Hmmmm…
   En marknad är en marknad och pruta kan vi…Kanske är det just pruta man får börja med mer frekvent.
   Östen välkomnade vi och kansk ehar du också snart en av hans släktingar hos dig. De gillar passionsblommor.
   Kram!

  1. Ja, Östen tycker vi om. När vi på försommaren 2017 tog ner/bort passionsblomman försvann Östen &co. Tror han även hade fru och barn. Vi tog bort blomman för att dne kräver mycket vatten och vi är ju inte alltid på plats. Men passionsblomman var envis och är nu tillbaka och får stanna. Och Örjan kan flytta tillbaka.
   Vad roligt att du varit på Tabarca. Vi tar ett par turer varje år men för oss är det smidigast att åka från Torrevieja. Ska nu inn och läsa om ditt besök där. Jätteorligt att du varit här i trakten.
   November är ju inte kansk eden mest livliga tiden att åka på. Vi brukar åka i maj elle rbörjan av juni och sedan i lsutet av september och då är det ganska “lagom”. Inder juli och augusti blir dte lätt alltför trångt.
   Jag har hälsat Östen och han hälsar tillbaka.
   Trevlig helg!

 5. Försäljare är rävar. De ska alltid tjäna på det i slutändan 😉
  Men de där tapasen, jag blir avundsjuk, för det är ju precis lagom. En god munsbit. Jag kräver inte mycket mer mitt på dagen.
  Jag hade faktiskt en trevlig dag idag. I det vackra vädret tog jag mig en cykeltur i grönskande kuperade naturen!
  Tack för att du läser mina MODs instagram. De tar en del tid att göra, men “roligt” och känslosamt.
  Stor kram!

  1. Nästa gång får vi fråga och peka på vad vi vill ha. Men pengarna var inte det viktigaste utan bar hur det kom sig. och vi frågade inte.
   Tapasen var i alla fall jätttegoda.Så bra att dte för din del blev en trevlig dag i solen.
   Dina MOD instagraminlägg läser jag med stort intresse och tar till mig allt du skriver. Och jag förstår att de tar tid att formulera. Och mycket känslor finns ju med. Helt klart.
   Stor kram!

 6. Tapas i form av jätteräkor med grönsaker och dressing såg så gott ut! Och härliga bilder på hav, strand och folkliv. Mindre härlig bild på ödlan… Jag är inte så förtjust i ormar och ödlor. Fick en ödla i min stövel en gång, det var inte roligt… Och apropå ödlor som återvänder, så hamnade vår ödla i min stövel ute vid rabarberna. Det som blev kvar i min stövel när den rymde ut igen, var svansen/stjärten. Några dagar senare hade vi en ödla i vårt gästhus/tvättstuga. Eftersom den var stjärtlös tror jag att det var samma som var och vände i min stövel. Här är han/hon på bild: https://justnujusthar.com/2013/05/10/lyckligt-slut-pa-historien-om-odlan/
  Och här är den tappade svansen, stackars ödlan: https://justnujusthar.com/2013/05/05/varfor-hander-sadant-har-mig-hela-tiden/
  Ha en fin kväll!

  1. Ormar gillar jag inte och är inte direkt förtjust i ödlor i modell större- Men Östen (eller om det är en släkting) tycker jag är trevlig. Och han håller sig till muren. Har nu läst dina länkar och har full förståelse för hur du känner. Verkligen.
   För många år sedan då vi bodd ei Thaland, på landsbygden hade vi två stora geccoödlor, ca 40 cm långa. bakom ett par tavlor – Simon &Simona och de var verkligen inga favoriter…
   Har slötittat på ESC men var inte så imponerad.
   Önskar dig och de dina en fin helg.

 7. Bland alla dina fantastiska vyer, palmer, stränder, tapas, sol, så vinner …..Östen! Vilken sötnos! Min dotter släpade hem alla typer av djur som barn, allt från vandrande pinnar, vita dansmöss, kaniner, katter och förstås salamandrar! Sorgen var stor när den en dag var borta ur akvariet och efter många dagars letande hittades den stendöd bakom teven… Nog var det väl konstigt att priset steg alltmedan ni satt där o intog mat och dryck. Kan det ha med klockslag att göra, att de hade Happy hour när ni kom som sedan var över innan ni gick? Låter långsökt, men mysko var det! Jag blir så sugen på tapas så du anar inte. Här kan man köpa tapasbrickor, bland annat på Lidl, har aldrig provat för där de ligger inplastade i disken ser de inte särskilt aptitliga ut, inte är dom billiga eller färska heller. Så får jag inte äkta vara så får det…just det…vara! Trevlig helg, en vardag emellan bara, då ska jag jobba ett pass på loppis. Få se om jag får några kunder, det är lågsäsong nu. Det är inte min egen loppis utan församlingens som jag jobbar ideellt på ifall du undrar. Överskottet blir guldkant på tillvaron för våra gamlingar på äldreboendet. Det gillas! Kram

  1. Östen gillar vi och han visade sig även i kväll. Tror han trivs bakom vår passionsblomma so nu håller på att få fler och fler blad och blommar med minst en ny blomma var dag. (De vissnar efter en dag.)
   Förstår dig vad gäller Lidls tapasbrickor. Bättre kan man äta och billigare. Nu var dte ju inga stpra pengar det var frågan om men tapasen var väldigt goda och servicen bra så nästa gång får vi peka på griffeltavlan och säga att “det där vill vi ha”.
   Hoppas det kommer lite kunder till loppisen som handlar för att sätta lite guldkant på de som bor på äldreboendet tycker jag är viktigt.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 8. Bilden med segelbåten är helt underbar. Härliga tapas och den med grillade räkor hade jag gärna ätit.
  Ni är duktiga på att gå. 🙂
  Kram!

  1. Tack! Ja, att segla tyckte vi ju om. Ja, vi gör det fortfarande men min hud är inte så road. Blir attfför mycket sol och även om det är moln så är solen stark på sjön.
   Vi går mycket och ofta långt men lite tapasstopp ger ny energi. Gott är det också.
   Kram!

 9. Här fastnar jag helt klart på din blå himmel, det läckra tapas speciellt den med bläckfisk å såklart Östen. Klart det är han! Jämför med bilderna du tog förra gången, då ser du att han han återvänt till sitt “stamställe”. Älskar geckon/ödlor. Å Östen verkar gilla er passionsblomma som är så envis att den vill vara kvar vad ni än gör. Snacka om ett toppen samarbete mellan flora och fauna. Naturen när den är som bäst skulle jag vilja säga.

  1. Blå himmel, goda tapas och att Östen är tillbaka är riktiga höjdpunkter. Jag har jämfört med tidigare bilder och stora likheter finns. Men nu fundrar jag på om vi kan ge hhonom en röd prick så att vi vet. Å andra sidan så är ödlor välkomna här. Passionsblomman valde att överleva, en envis typ som vi försökte ta bort p.g.a att den behöver mycket vatten och vi är ju inte alltid här. Från slutet av maj till slutet av september vill den ju ha vatten varje dag. Men nu tränar vi den vid mindre vattnen och får väl ta bort det som torkar. Så stanna får den och kanske blir den även hem till ödlebarn dessutom. Återstår att se och återkommer i frågan. Intressant är det förvisso.

 10. Härlig utflykt … och härliga bilder! Tack för det Ditte! Det är alltid så trevligt att få följa med!
  Kul att Östen är tillbaka! 🙂
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Vi går ju mycket och långt blir det oftast också. Men skogen finns ju inte som hemma.Kan sakna det lite grann. Men havet är ju ständigt nrvarande och en del annat vad gäller blommor och växter.
   Jätteroligt att Östen kom tillbaka och han ser ut att trivas nu när passionsblomman är tillbaka. Han är noga med att dagtid vistas i skuggan under tegelpannorna till muren och på kvällen tittar han fram för att jaga mat bland passionsblommans blad och stänglar.
   Önskar dig ockås en fin fredag.
   Kram!

 11. Vi seglade faktiskt till Tabarca för ett par år sen och sov över på båten en natt där. Riktigt mysigt 🙂

  Visst är det härligt med alla tapasställen som finns! Men trist att priset ökar sådär, även om det inte var mycket så är det aldrig kul att känna sig lurad… Kan det ha varit så att det var “IVA no incluido”? Den har vi gått på några gånger…

  Kul att Östen är tillbaka! Vi saknar vår Örjan, speciellt nu när jag har hört myggor ett par nätter.

  Ha en fin fredag!

  1. Jag minns att ni gjorde det och visst ärdet en fin tur dit. Allra helst med segelbåt. Men skärgården här lyser dock med sin frånvaro och det är det som jag mest är förtjust i när dte kommer till segling. Gärna svensk elle råländsk ytterskärgård.
   Många fina tapasställen finns det men kanske var det angivna priset utan IVA. Inte för att det spelade så stor roll, men principen. Står ett pris så utgår man från att det gäller.
   Östen dök upp och jag tror han trivs här när “passionen ” är tillbaka. En kal vägg gillade han inte. Så nu hoppas vi att det på nytt blir en ödlefamilj som kommer att bo här.
   Kanske er Örjan dyker upp igen. Hoppas.
   Trevlig fredag.

 12. Det verkar blåsa rätt så friskt. Ibland är det skönt med lite svala fläktar i värmen, men hård blåst tycker jag mindre om.
  Härliga bilder. Räkan var ju enormt stor.
  Hur kan priset ändras så där under tiden som ni äter. Fick ni reda på det, eller det brukar kanske hända så?
  Regn och åska, hoppas att det gick fort över. Vi har haft många dagar nu med soligt och varmt väder, ska visst ändras.
  Tack för 8 km. promenaden, mer än jag brukar orka.
  Östen var en färgglad gynnare.
  Trevlig helg.
  Varm kram!

  1. Här har dte vissa dagar blåst en del men nu verkar blåsten dragit vidare och svalkar i stället behagligt.
   Vad gäller priserna på just detta ställe och att det ändrades har vi inte tidigare stött på. Och så brukar det inte vara.
   Skönt med skönt sommarväder hemma nu och detta är ju en så vacker tid. Tvärr missar jag den i år, men så får det bli.
   Vi går oftast långt om dagarna men det blir pauser då och då.
   Jätteroligt att Öste är tillbaka och hoppas att han nu trivs bättre när han kan gömma sig bakom passionsblommans blad.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 13. Trodde jag svarat här men något måste ha kommit i vägen.
  Så himla söt ödlan är, det är säkert Östen ,-)
  Allt ätbart ser otroligt gott ut ,-)
  Härligt ser ni ut att ha med vänner också ,-)
  Skönt att sitta i skuggan också, det är ju själva känslan med hav och strand som är så härligt gillar själv inte att ligga och steka mig.
  Underbart ser allt ut, en glädjekick att titta in här.
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Vi tror det är östen som är tillbaka. Tänkbart är att han bor under tegelpannorna på murens tak men nu när passionsblommans gröna stänglar växt upp trivs han där bakom.
   Jag är helst i skuggan eftersom kropen är skadad av för mycket solande i yngre åldrar. Men jag ser ju havet bra ändå.
   Vi har det bra och tillvaron är tämligen enkel här.
   Stor kram och trevlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *