Utflykter

Villa Akleja i Vaxholm – Besök i ett konstnärshem

Välkomna med till Vaxholm och  till Villa Akleja ; ”ett tidlöst konstnärshem”.  Här, ett par mil nordost om Stockholm, ligger skärgårdskommunen Vaxholm och hit kommer jag ofta och gärna. Och i går blev det turligt nog ett  besök här.  Triangelresor, den resebyrå jag då och då jobbar för, hade anordnat en tur hit. Men fokus var inte på Vaxholm i sig utan på konstnärshemmet Villa Akleja. I slutet av gårdagens inlägg serverade  jag en liten ”aptitretare” angående besöket här. Så idag kommer huvudrätten där konstexperten Claes Moser tar oss med på en resa i ett tidlöst konstnärshem

Vaxholm. VIlla Akleja. Ett konstnärshem som är levande. Villa Akleja, ett tidlöst konstnärshem som verkligen också är levande.

Villa Akleja

Konstnären J.A.G. Acke, (Johan Axel, Gustav  Acke 1859-1924) med familj kom i början av 1900-talet att slå sig ner i Vaxholm. Familjen hade varvat sitt boende mellan Sverige, Finland och Åland men ville ha en mer fast plats i livet. Acke var gift med Eja, dotter till den finlandssvenske författaren Zacharias Topelius, så därav banden med Finland. Familjen ville ha en bostad vid vattnet och gärna vid den svenska Östersjökusten och man kom efter en del letande att hamna här i Vaxholm.

Huset, från början en liten trävilla från 1870-talet, var fint placerad på en södersluttning  med utsikt mot havet och passade de önskemål familjen hade.  Familjen Acke köpte villan 1901 och med hjälp av arkitekten och vännen Ernst Stenhammar kom huset att byggas till och om. Vissa delar rev man för att kunna få plats med en stor ateljé med väggar av tegel och det blev en tämligen öppen planlösning Troligen en av de första i sitt slag i Sverige.

Vaxholm. VIlla Akleja .Till vänster som den såg ut 1901 när familjen Acke flyttade in. Till vänster Villa Akleja som den såg ut när familjen Acke flyttade in 1901. Han använde villan som bostad och ateljé fram till sin död 1924. (Till höger, sidobyggnaden i trä, som har sin egen historia.)

Villan och hemmet

kom i början av 1900-talet att bli mötesplats och träffpunkt för många kulturpersonligheter i Sverige. Hit till villan kom gärna konstnärerna Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors. Och bland författarna var Gustav Fröding och Verner  von Heidenstam flitiga besökare.

Vad gäller namnet Villa Akleja kommer det inte från blomman akleja, även om den också växer i i trädgården. Här blev namnet till  en ordlek. Acke + Eja blev Akleja. (Akkes fru var döpt till Eva men kallades för Eja).

Till vänster på fasaden finns en fris (dekoration) inmurad som föreställer en dansande faun. (Grekisk gud) Detta var en gåva av skulptören Christian Erikssonoch en liknande finns också på fasaden till Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm.  

Börje Salming och Villa Akleja

I början av 1980-talet  återvänd ishockeyspelaren Börja Salming från USA och köpte då  Villa Akleja. Han lät renovera, tilläggsisolera och bygga om och till huset. Då var villan i akut behov av upprustning. Och det känsliga arkitektuppdraget sköttes av Peter von Knorring, lärare i restaureringskonst och under många år slottsarkitekt vid Ulriksdals slott. Bland annat tillkom en länga mot norr med ny entré, sällskapsrum och sovrum. Glasverandan mot trädgården förlängdes med en fönsteraxel i identisk utförande som intilliggande fönster och köket öppnades upp mot verandan.

Vad Salming då inte visste var att villan i mars 1981 skulle bli  förklarad som byggnadsminne. Och att det blev så berodde i huvudsak på den unika planlösningen.

Den gula delen i trä är den som Börja Salming lät bygga till

Nya ägare till Villa Akleja

Salming lämnade Villa Akleja 2004 och en ny familj flyttade in.  Men på hösten 2014 var villan åter till salu och konsthandlaren Claes Moser (känd som konstexpert från Antikrundan) med hustru och barn kunde förverkliga en dröm de haft sedan länge. Att förvärva och flytta in i J.A.G. Ackes och Ejas hem och hit ta med sig och ställa  ut sin stora privatsamling av Ackes arbeten, idag  cirka 150 verk. (Man ska då tänka att Acke under åren målade ca 700 tavlor under sin livstid, vilket är att anses som ganska få. )

Enligt Claes Moser, som är Sveriges främste Ackesamlare och -expert, finns ingen bättre plats för Ackes arbeten än konstnärens hem och ateljé i Vaxholm. Samlingen, som tidigare fanns i Vaxholms rådhus samt på Ljusterö och Åland, är nu tillgänglig för allmänheten men bara i samband med visning för anmälda grupper.

Sanna Evers Moser tar emot oss vid grinden. Och hon kommer under vårt besök att berätta om Marie Krøyer, en av Skagenmålarna. (Mer om Marie Krøyer i morgon)

Utsikt ner mot vattnet.

Villa Akelja. Köket i huset. Och i huset lever och verkar familjen och konsten sida vid sida. Här i Villa Akleja kan vi verka och leva  var något som Sanna Evers Moser myntade. Och det gör man verkligen. Här lever man mitt i och tillsammans med konsten. Här en del av familjen Mosers kök. Konsten finns även här på olika sätt .

Utgång och utsikt från köket .

Kaffe och en väldigt god ”key lime paj”, serverad med skivade jordgubbar, förser vi oss med innan det är dags att höra Claes Moser berätta om konstnären Acke och om bakgrunden till att han i unga år kom att bli intresserad av honom.

Vi ser en film, gjord av Claes Moser,  där vi får med oss en hel del av och om konstnären Acke. Här är Ackes ateljé och ljusinsläppet är påtagligt både från stora fönster och från taket.

Ljusinsläpp från taket.

”Att spänna bågen för att njuta av sin kraft”

var det motto som konstnären Acke hade. Han fastnade aldrig i det förgångna utan utvecklades och följde med sin tid. Och att här, under nästan två timmar, höra Claes Moser berätta om den konstsamling han byggt  upp  i över 40 år var inspirarande. ”Att samla konst av Acke innebär att man aldrig når vägen slut”.

Jag berättade tidigare att familjen Acke varvade Sverige och Finland, med Åland (Hör till Finland men är självständigt i mångt och mycket). I Önningeby, en bit utanför Mariehamn på Åland blev Acke och Eja centralfigurer i den konstnärskoloni som kom att uppstå där-  i slutet av 1800-talet. (Nu en utställning om detta kollektiv på Waldemarsudde i Stockholm) 

Här i Önningeby kom Acke att mynta begreppet ”Måland”. En hyllning till den granitröda berggrund som förband Sverige med Finland. Acke kom också att illustrera sagorna till svärfar Zacharias Topelius böcker ”Läsning för barn”. Dessa illustrationer kom senare att inspirera John Bauer.

Vaxholm. Villa Akleja. Claes Moser. Målningar av AckeClaes Moser berättar och vi lyssnar. Och överallt i Villa Akleja omges vi av Ackes målningar. 

Fler av Ackes målningar. Och inte minst variationen på dem lockar.  

Vill man läsa mer om Villa Akleja, om Acke , konstsamlingen och om hur Claes Moser från början blev intresserad av Acke finns lättläst info. här på deras hemsida.

32 svar på ”Villa Akleja i Vaxholm – Besök i ett konstnärshem”

  1. Jissa om jag njuter detta inlägg; här dyker kända och okända namn upp, konstnärer var och en på sitt sätt, byggnader och orden som Måland och och J. A.G. med flera!
    Full behållning i min ”konstnäriska sfär” och den övriga i mitt sinne 🙂
    Tack Ditte!
    Varm kram, ses här i morgon då!!

    1. Tack Tove! Och du var med mig hela tiden här. Ett så givande och roligt besök. Och lite final härifrån i morgon.
      Ska ta en tur till Waldemarsudde och titta. Verkar lockande.
      Varm kram!

  2. Åh vilket intressant och givande besök i den fantastiska villan. Börje Salming i all ära men det känns som om den har hamnat i helt rätt ägo nu. Läget är så fint och tänk att bo där!

    Önskar en god fredagskväll nu!

    Kram

    1. Jag tror att Salming var kvar i USA när han bestämde sig. Tursamt nog la han mer mängder av pengar för att restaurera huset så det inte helt förföll vilket nuvarande ägarna är tacksamma för. Men visst blev det bra att villan nu hittat hem.
      Besöket blev så lyckat och fungerar också fint som familjens hem-
      Önskar dig också en trevlig kväll.
      Kram

    1. Trist att du inte kan se mer. Men hoppa du över inläggen tills du får bättre uppkoppling.
      Ha det fortsatt bra.
      Och vi hänger med.
      Antar att ni är till havs.
      Ha det fortsatt bra.

  3. Ett fantastiskt intressant och fint inlägg!
    Det finns hur mycket som helst att säga om allt du har skrivit men då blir det lätt en novell allra minst.
    Jag är dock himla glad över att Akleja fick ett så bra ägarpar som Mosers. Kan det ha blivit bättre? Nej, absolut inte. De är de rätta förvaltarna av stället, som andas Acke till hundra procent. Lyckligt slut skulle jag säga som kommer från det självstyrda Åland.
    Tack Ditte!
    Kramar till er båda!

    1. Tack! Och det var så roligt att vara här på besök. Ska nästa gång jag kommer till Åland ta mig en tur till Önningeby och titta. Har vetat om konstnärskollektivet där men inte varit på plats.
      Visst blev det lyckosamt att Salming satsade mycket pengar i byggnaderna så att de häll i hop och nu är det ju fint att familjen Moser äger villa Akleja
      Lyckligt slut.
      Kram och väldigt roligt att du var med.
      Trevlig helg

  4. Hur har jag missat detta fantastiska hus, har besökt waxholm många ggr, trodde Akleja kom från blomman men kul att det kom från deras namn, Hade ingen aning om att Salming ägde huset tidigare,kram o fin kväll

    1. Kan förstå att du missat huset och området för det ligger i ett gammalt område med många fina villor och ca. 1 km innan man når hotellet i Vaxholm, svänger man av till höger från Kungsgatan, infartsgatan till Vaxholm-
      Salming ägde huset och kostade på det stora summor, vilket nuvarande ägare är väldigt glada för- Han bodde senare på Karlsudd i Vaxholm men bor numer i Nacka strand.
      Kram!

  5. Så mycket ny och intressant information om villan. Visste inte heller att Börje Salming bodde just i den villan. Å Ingemar Stenmark bodde ju också i närheten där. Tänk om jag hade varit lite mera nyfiken. Hr ju sett Salming många gånger i Täby Centrum, även Ingemar Stenmark dök upp där då och då.
    Om villan är k-märkt nu, får man ju inte ändra någonting i/på den. Så på något sätt känns det ”rätt” med de nya ägarna.

    1. En givande dag på många sätt. Från Villa Akleja flyttade Salming till Karlsudd i Vaxholm , mot Bogesund, och bodde där granne med Stenmark- Men det var många år sedan han sålde huset där. Numer bor han i Nacka strand-
      Salming satsade mycket pengar här men han fick ju inte ändra något i den gamla delen. Men han byggde en ny del som nu sitter ihop med det ursprungliga huset. Blev väldigt lyckat att nuvarande ägarna kunde köpa det. Nu är det familjens hem men mycket konst finns det här. Och mycket mer lättsamt att se Ackes och andra målningar här än på ett museum. Miljön är verkligen fin.

    1. Nu har det varit det och det har varit roligt. Men nu blir det vilodagar.
      Villa Akleja blev ett så fint besök. Och alla fina gullvivor!
      Önskar dig också en bra helg.

  6. Jag förstår att det var maffigt att besöka denna villa. Finns så mycket fint och tänkvärt i våra miljöer.
    Tyvärr hade jag svårt att tolka in allt, men det beror på min dåliga syn.
    Trevlig kväll, nu nattar jag mig!
    Stor kram!

    1. Det blev ett väldigt lyckat besök hos en av de svenska stora konstnärerna.Och överlag en fin dag-
      Väldigt roligt att uppleva detta och att familjen Moser så fint kombinerat sitt hem med samlingen av alla dessa målningar. Mycket mer lättsamt och personligt än att besöka ett museum.
      Stor kram!

  7. Tack för det! Jag har lyckats missa två arrangerade utflykter till Villa Akleja inom loppet av ett par månader, nu fick jag i alla fall se en del! Visste förstås inte att det var här Salming bodde, men visst är han väl kvar i Vaxholm eller????

    1. Hoppas du får till att komma hit; ”tredje gången gillt”. Salming köpte huset när han flyttade hem till Sverige. Men när han sålde villa Akleja flyttade han till ett nytt hus, också i Vaxholm, på Karlsudd. Men numer bor han sedan en tid tillbaka i Nacka strand-

  8. Wow, vilken ateljé. Den ser helt otrolig ut och med ett fantastiskt ljusinsläpp!
    Vad kul att få följa med in i ett konstnärshem, tack.
    Och tack för din fina kommentar inne hos mig senast <3

    Kram och fin helg!
    Christina

    1. Ett väldigt spännande besök och extra roligt att konstexperten och Acke-kännaren, Claes Moser, kunde köpa huset. Detta är idag familjens hem och där också konsten är en stor del av det.
      Många tankar till dig.
      Varm kram och trevlig helg.

  9. Aha, har inte fattat att det är Villa Akleja som jag sett från strandpromenaden Bogesund till Vaxholm. Utmärkt att familjen Moser äger huset, det känns verkligen rätt. Nu till min fråga: Visst är det Ackes gigantiska målning (roddare) som hänger i Rådhuset, eller ingår den numera i Claes Mosers samling?

    1. Man ser delar av Villa Akleja från vattnet men skylten med namnet står uppe vid grinden. Visst blev det bra att familjen Moser kunde köpa villan när den åter blev till salu. Tursamt nog hade Salming lagt ner mycket pengar på att ordna till de värsta bristerna i huset som var tämligen slitet.
      Jag vill inte minnas att jag såg ”roddaren” här i villa Akleja. Men för egen del hann jag inte titta runt så mycket. Inser att jag gärna återkommer.

  10. Verkar onekligen vara en pärla för konstälskare. Jag brukar alltid säga att jag inte gillar konst, men det är inte sant… för jag älskar viss konst. Men jag är nog väldigt kräsen, även med det. Fint hus, underbart kök och fantastisk utsikt.

    1. Vad jag tycker är tjusningen med Acke är att han målade så varierade motiv. Många andra samtida konstnärer riktade in sig på en sak; Liljefors mycket djur, Zorn mycket kvinnor, Carl Larsson barn, hustru Karin och vackra miljöer i Dalarna. Men just variationen och att han heller inte direkt massproducerade har fängslat mig. Just denna variation har också Lars Lerin som jag uppskattar väldigt mycket.
      Väldigt roligt att familjen Moser köpt villan och deet är ett levande hem dessutom. Helt ljuvlig miljö dessutom

    1. Ett lyckat besök blev det och miljön här inte minst. Ett levande hem idag som det också var förr och fyllt av konst.

  11. En fantastisk historia, tackar för detta, intressant och spännande.
    Är inte så bra på konst själv så alla tips mottages gladeligen.

    Ha det bäst Ditte.

    1. Inte jag heller. Men konst plus ett stycke historia ger tillsammans det där lille extra-
      Önskar dig en fin helg och hoppas att ert stambyte är klart-

  12. Både utsidan och insidan av huset lockade. Otroligt, måste ha varit väldigt intressant! ,-)
    Kul att veta hur huset fick sitt namn ,-)
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    1. Det blev ett väldigt lyckat besök. Huset i sig med sin historia och sedan o hur Claes Moser förvärvade det och Villa Akleja kom att bli ett privar museum.
      Önskar dig en bra vecka.
      kram

  13. Mycket intressant läsning och ett ställe jag gärna skulle besöka vid tillfälle. Inser mer och mer hur lite jag känner till konstvärlden…Men då har man mycket kvar att upptäcka.
    Läser vidare för att komma ikapp…

    1. Villa Akleja var ett fint besök och roligt att Acke var vän med bl.a. både Carl Larssoon och Zorn.
      Jag kan inte heller så mycket men tycker det är roligt att lära mig-
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *