Spanien Torrevieja

Vila i rörelse eller rörelse i vila? – Beror på hur man ser det

Vila i rörelse eller rörelse i vila? Visst går det bra.  Men givetvis beror det på vad man lägger in i begreppen. Jobba  mycket kan man göra, men samtidigt är det viktigt att ta sig tid för återhämtning. Och vad som sedan är återhämtning eller vila är ju högst personligt. För egen del kan jag också vara tämligen aktiv i vila. Och det mesta vi upplever är ju personligt. Vad som är vila för en person är det kanske inte för en annan.

En vacker dag med bara några lätta slöjmoln som det är vilsamt att följa.

Vila i rörelse?

Eller rörelse i vila. Det är ju helt beroende hur man tolkar det. Jag hade inte tänkt så mycket på innebörden av orden, uttrycket tidigare. Men i juni, när jag reste till Arvika för att vara behjälplig vid vännen Toves vernissage kom vi att prata mycket om detta. (Ja, jag skulle inte “hänga några tavlor,” utan tog hand om  “mer husliga och administrativa göromål”. Och för mig kunde vi konstatera att jag ofta vilar när jag är  i rörelse  och även tvärt om.

Tavlan här heter "Vila i rörelse" och är målad av min goda vän Tove OlbergDen här tavlan har vännen Tove målat och kallar den för “Vila i rörelse.”  En av många härliga och färgglada tavlor som var med på hennes utställning i Arvika i juni 2019.

Funderade en del på det här med vila i rörelse igår när vi var ute  på den dagliga långpromenaden. Och för mig är dessa promenader verkligen just detta. Dessutom ges tankarna också fritt spelrum.

Vila i rörelse längs strandpromenaden i Torrevieja. Många tankar rör sig säkert. Många, både spanjorer och turister, satt både på uteserveringar och på bänkarna längs havet. Här finns både vila i rörelse och rörelse i vila.

På stranden Los Locos, en av stränderna inne i stan, jobbar man fortfarande på att lägga dit ny sand efter den som försvann  ut till havs i samband med stormen Gloria.

Här fylls det sand på en av stränderna inne i stan. Här gäller nog inte vila i rörelse. Utan mest rörelseHär är det nog tveksamt om det handlar om vila i rörelse.  Är nog mest rörelse. Vila får de nog göra under siestan

De stora grusbilarna kör i skytteltrafik och lossar mängder av ny vit sant som sedan ska spridas ut på stranden.

Här en sandhög som ser ut som ett mindre berg. Jag tyckte bilden blev rolig här  med himlen i bakgrunden. 

Här lagas staket och träramper som också trasades sönder i stormen. Och kanske hinner mannen som målar i alla fall stundtals vila sig under tiden han jobbar.

Mer vila

Vi  slog vi oss mig ner för att blicka ut över havet. Och den vita sanden syns fint genom havsytan. Även havets olika skiftningar framträder fint, detta  trots att havet egentligen är färglöst

Kanske lite “jaktvila” hos katten i trädet. Men vad den tänker på vet man förstås inte.

 

Vi såg ett par vita hägrar, “ärgetthägrar”,  har jag lärt mig att de heter så.  De stod tämligen stilla men  jag såg att de spanade  in fiskbeståndet.

Mer vila i rörelse. Ägretthägern står alldeles stilla men ögonen spanar efter mat. Mer vila i rörelse. Hägern står alldeles stilla men blicken rör sig och är fokuserad på att fånga eventuella fiskar.

 

Och visst smakade det fint med dagens “tapa” och lite vila efter 10 000 steg.  Och, här på  “Coffe &Tapa”, ett av fler favoritställena längs havet,(vi har många) träffade vi på vännerna  Ami och Patrik.Trevligt som vanligt! Här blev vi sittandes ett tag och när solen gick ner bakom udden och husen gick vi hemåt. En hel del rörelse blev det denna dag (11 km) och i god kombination med vila.

 

PS! Extra roligt  var att det igår kom fram två “bloggläsare” och tackade för en trevlig blogg med varierat och matnyttigt innehåll. Alltid så roligt när detta händer och kul att bli igenkänd. Stort tack!

32 svar på ”Vila i rörelse eller rörelse i vila? – Beror på hur man ser det”

 1. Vilket trevligt inlägg! Håller med om att bilden med sandberget är otroligt läcker och kul 🙂 Sen gillar jag kattbilderna också – du hittar katter både här och där 🙂

  Så duktigt dom jobbar på med att återställa efter Gloria 🙂

  Javisst är det trevligt när bloggläsare kommer fram och hälsar 😀

  Ha en superfin fredag – och SKÅL! (Fast nu är kanske fredagsvinet på upphällningen? 😉 )

  1. Tack! Sanden här ser ut som en liknande sanddyna man ser i en del öknar. Men den är ju bara någon meter hög i verkligheten här på Los Locos.
   Vad gäller katter är det nog mest Bosse som ser dem. Han är ju den verkliga kattmänniskan.
   Tack! Ja, fredagsvin har det varit men nu är vi hemma igen. Men trevligt som vanligt. Idag på kyrktorget.
   Skål! Och trevlig fredag.

 2. Intressanta tankar om och runt begreppet vila och snyggt illustrerat! Är det något djur som personifierar vila, så är det väl katten som sover 20 timmar per dygn…en proffsvilare.
  Har ni haft storm nere vid kusten? Har varit i total avsaknad av datorer och de sociala medierna har fått paus från mig, men nu är jag tillbaka. Och apropå vila så är det precis det jag gör nu, efter en fantastisk och synnerligen intensiv resa. Vilar mellan snöskottningsvarven…jodå, vi har riktig vinter nu. Den kom när vi var borta och nu snöar det…och snöar…och snöar…

  1. Tack! Och visst vilar katten mycket och kan sedan vara verkligt aktiv.
   Vad roligt att du är tillbaka! Välkomna hem! Ska genast in och läsa. Så nyfiken.Vilka upplevelser! Och säkert var det skönt med vila från datorer och annat. Kan tänka mig att ni haft en intensiv resa med mängder av upplevelser.
   Här i Spanien, delar av Frankrike, Portugal och norra Italien har stormen Gloria härjat för någon vecka sedan. Ganska stor förödelse söder och norrut i Spanien där både Ibiza och Mallorca drabbats rejält. Läste att det i Spanien är 13 personer som avlidit. I bergstrakterna här kom det rejält med snö i stället för regn. I våra trakter runt Torrevieja klarade vi oss förhållandevis bra.
   Har förstått att norra Sverige fått en hel del snö så du får vila dig mellan skottningarna.
   Nu är det din blogg som gäller…

 3. Ett uttryck som jag inte tänkt på faktiskt… man kan ju börja fundera lite där 🙂 Jag gillar Tove och det jag sett av hennes konst gillar jag också 🙂 Så fint det blir med sanden, hoppas den får ligga kvar nu! Ha det gott, Ditte

  1. Jag had einte heller tänkt så mycket på uttrycket innan Tove tog upp det och jag såg tavlan. Är väldigt förtjust både i den och andra av Toves tavlor. Jag har alltid varit väldigt aktiv och var det redan som liten. Och nyfiken på saker och ting och hur världen såg ut längre bort. (Har hunnit se en hel del av den) Och att vila i rörelse passar mig bra. Men rörelse kan också vara vila. Vet att jag genom att promenera har satt ord på många tankar. Mne vila i rörelse kan också vara att sitta vid havet och blicka ut, åka en mil på skidor eller att läsa en bok.
   Det blir fint med sanden här men den har fått en hel del kritik för att den tas från ett kalkbrott och då är det inte bra för livet här i havet eller under sanden. Knepigt är det..
   Önskar dig en fin fredag.

 4. Snacka om att ni är aktiva, men tar er lite vila emellanåt! Toppen att göra 11 km i denna vackra miljö, sååå härligt!
  Snygg bild med sanden och himlen.
  Så njöt jag också av dina bilder på katten och den ståtliga hägern.
  Så kul att bloggläsare kom fram och pratade, kul!
  Ha en fortsatt bra dag!
  Här är det en hel del rörelse idag, bokcirkel middag ska förberedas och lite städning av lägenheten blir det ju då också!
  Kram!

  1. Vi är ganska aktiva och trivs med det både här i Torrevieja och hemma i Stockholm eller någon annanstans där vi är- Lvet pågår ju här och nu .
   Visst blev bilden med sanden och himlen bra! Roligt att du också tycker det. Maken är verkligen en kattfantast så det blir en del bilder på katter. Ohc den här hade verkligen hittat en sval plats och med viss utsikt. Hägern var fokuserad på middagen men stod helt stilla under tiden. Undrar om den fick något till livs.
   Jätteroligt att bloggläsare kom fram. TRodde jag var ganska anonym här….Men icke
   Vad roligt med bokcirkel. Förstår att du är i rörelse.
   Önskar dig en jättefin kväll.
   Kram

 5. Så många intressanta tankar om vila du har. Jag har aldrig funderat så tidigare, men det stämmer precis som du beskriver det. Kroppslig vila och “hjärnvila” är två vitt skilda “vilor” men lika viktiga för hälsan båda två

  1. Jag har funderat på detta då och då. Men det var först i juni, när jag besökte Tove som tankarna blev lite mer “djupa”. Och i samband med att hon visade mig tavlan, där jag inspirerat till namnet, “vila i rörelse” pratade vi mycket om detta. (Många av Toves tavlor har inga namn utan man får själv fundera.) Just mixen av kroppslig vila och “hjärnvila” är viktig men ändå yvå skilda saker.Tänker på att man kan bara trött både kroppsligt och mentalt men så upplever man något – ser en teater, träffar vänner, går på en konsert eller något helt annat utanför det “vanliga”. Tröttheten kan bli som bortblåst och man blir fylld med energi i stället. Tror många skulle fundera mer på vad man mår bra av, vad man gläds åt och ha fokus på det.

 6. Vilka härliga bilder som så bra illustrerar dina tankar. Vad som är vila är verkligen ytterst individuellt men det är i alla fall viktigt att i hittar ett sätt att vila och koppla av på. Sedan om det innebär en promenad eller att ligga på soffan är ointressant. Vi behöver alla tanka batterierna lite då och då.

  Vilka härliga målningar Tove har gjort.

  Kram och god fredag!

  1. Tack! Och visst är det så olika vad man tycker är vila/avkoppling . Jag har nys läst ett par böcker o just detta. Ofta kan man jobba väldigt mycket men sedan är tiden för återhämtning viktig och att man då gör det på ett sätt man tycker känns bra. Ofta blir det andra faktorer som styr och man har inte fokus på vad som är bra för en själv.
   Toves målningar är så glada och jag njuter både av att se bilder på dem och i verkligheten. Vernissagen och hela utställningen blev så lyckad.
   Kram och trevlig fredag.
   Hoppas Miss T mår bättre.

 7. Det är intressant detta med vila och rörelse.
  Jag tror att det är rätt många som finner ro när de lagar mat, eller liknande.
  En rofylld rörelse.
  Katten är ju en varelse som verkligen kan ta det easy.
  Ha det skönt i din rörelse vad än den månde vara!

  1. Visst är det! Och jag hör helt klart till kategorin som passar in både på vila i rörelse och rörelse i vila. Jag vill vara aktiv och göra saker så länge jag orkar men jag kan också sitta länge vid havet och vara blicka ut eller läsa en bok. Omväxlingen är viktig och likaså möten med människor och upplevelser.
   Och visst är katter de som kan ta det väldigt “easy” och i nästa stund vara i full fart. variation där också.
   Tack, har rört mig en del idag också…
   Önskar er fortsatt fina dagar.

 8. God kväll kära Ditte!
  Nu fick jag mig en funderare och måste nog fundera ett tag till med vila i rörelse eller tvärt om.
  Här hemma är det nog hushållet och djuren som håller mig i rörelse. Inget uteliv alls förutom logen då.
  När jag är på parallellgatan hos er är det mer liv och rörelse ( om inte annat att studera livet på gatan). Men viss blir det mer promenader och uteliv där. Hoppas innerligt att vi ser i vår .
  Många kramar till er båda/A-K
  PS kattbilderna både igår och idag helt underbara😻😻😻

  1. God kväll, bästa AK!
   Ja, visst tål detta att funderas på. Och i rörelse är du ju ofta. I alla fall vad jag vet. Och att det sedan varierar var man är håller jag het med om. Är nog mer rörelse hos oss också när du är på plats.
   Visst ses vi vår! Och kombinerar då vila i rörelse med rörelse i vila. Bra kombination.
   Kattbilderna! Ven tror du såg katten. Jodå, jag var behjälplig. Men det finns ju en kattfantast här. Hoppas vi får möta din Baloo.
   Stor kram från terrassen med en GT. Det är +18 och klockan är 19.15. Saknar dig.
   Kram

 9. Vad roligt att de tar modet till sig och hälsar på dig! Fantastiskt! Det är som när man får en ovation i kommentarerna, helt underbart!

  Alltså, kissemissen i träden. Vilken plats den funnit! Så himla bra, känner att där skulle jag också vilja sitta! Kanske hade velat ha en dyna under rumpan, dock. Men vilket ställe att sitta på, bästa fåtöljen!

  Är det inte så att det finns olika slags vila? Man behöver emellanåt vila kroppen och ibland skallen och dess snurrande virveltankar. Vid det senare är nog fysisk aktivitet en fördel för att reda ut begreppen. Sedan har vi ju även den dagliga vilan, där både kropp och hjärna sorterar sig.

  Fredag i dag! Ha en härlig helg!

  1. Jag blev både glad och överraskad att bli igenkänd här för Torrevieja är ju ingen direkt småstad. Och vid två tillfällen samma dag. (Har hänt förr också och då på Mercadona, Lidl och Paseon. Alltid lika roligt) Jag vet ju att många läser bloggen men inte kommenterar. (Och roligast är ju att jag vet att många läser .)
   Visst är katten i trädet fin! Och de kan ju det här med att vila, det är ju det de gör största delen av dygnet.”Vila i rörelse” eller tvärt om, beroende på hur man ser det.
   Visst finns det mängder av olika sorters vila. Och vad som är vila är ju väldigt individuellt. Har just nu läst ett par böcker om vila och baansen med fysisk aktivitet och välmående. Och jobba kan man göra väldigt mycket (idag är det ju få som har rent kroppsarbete ) men återhämtningen är viktig. Man har ju testat detta internationellt, i många undersökningar, med att de som lider av psykisk ohälsa mår betydligt bättre av att vara i rörelse. Hjärnan hjälper då extra till med att sortera begreppen. Ja, hjärnan är komplicerad. Men att göra det man verkligen känner att man mår bra av och tycker är roligt är ett gott steg på vägen.
   Önskar dig också en fin helg.
   Här blir det en god variation mellan både rörelse och vila. Och en hel del trevligheter.

 10. Hej igen och tack för samtalet 🙂
  Bild 11 och 12 kompletterar verkligen min tavla – och vilan är i rörelse när vilan rör sig 🙂
  Stor kram!

 11. Vila i rörelse är ju det vad jag skulle kalla för semester. För fysisk rörelse som du visar med härlig omgivning är definitivt vila, både fysiskt och mentalt tycker jag. Just havet ljud bidrag till total avslappning.
  Helt suveräna bilder, och den med sandhögen mot slöjmolnen tar priset. Otroligt läcker bild!
  Å du – snart är du en kändis, åtminstone i Torrevieja;-)

  1. Tack! Ja, bilden på sandhögen och molnen blev riktigt bra. I själva verket är ju högen bara knappt en meter men här ser den ut som ett sandberg i öknen. Jag tänker också lite åt det hållet. Vi rör oss en hel del och rörelse rensar tankarna och hjärnan. Jag är gärna aktiv men sitter också gärna och läser en bra bok eller tittar ut över havet. Just variationen uppskattar jag.
   Jätteroligt att två olika personer vid olika tidpunkter samma dag kommer fram och tackar för en trevlig blogg. Stan är ju heller inte direkt liten…

 12. Hej Ditte!
  Så fina bilder! Otroligt vad du har bra bloggögon 🙂 Men bra att Bosse hjälper till hahaha…
  Den vita sanden har ju kritiserats av miljöfolk. Låter inte bra. Är det sand egentligen?
  Jag har varit bort och visat Ignacios garage och det var lååångt … ja för mig. Men känner mig raspig i halsen…fyyy om det bryter ut nåt 🙁 Kanske jag pratat för mycket som vanligt 🙂
  Vila får jag göra och se vad som händer.
  Kram och hälsa Bossemannen! P ♥♥

  1. God sen kväll, bästa P!
   Tack! Och vad gäller det katter så är nog B bättre ibland på att se dem än vad jag är- Vad jag förstått kommer den vita sanden från olika kalkbrott och det är inte direkt vänligt mot de djur som kan finnas under sanden och vid strandkanten. Men jag har ännu inte hittat helt bra fakta om detta.
   Ja, har du varit vid Ignacios garage är det en bit.Blir nog bra då att vila dig i form. Tror inte du pratat för mycket. Inte alls. Infektionerna kommer även om man inte säjer ett ord.
   Krya på dig!
   Kramar från oss. Extra från Bosse.

 13. Ett härligt inlägg … som alltid! Vackra bilder från din omgivning och det är så trevligt att få följa med!
  Jag vilar också när jag är på promenad … rensar huvudet och mår bra genom mina dagliga promenader.
  Ha en fin dag Ditte!
  Kram

  1. Tack! Visserligen ingen rogivande skog här som jag kan sakna men havet, att gå där, slå sig ner en stund, ger också viss ro. Och visst är det skönt att rensa huvudet och låta tankarna fladdra under tiden man går. Eller ibland inte tänka på något alls.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram

 14. Härligt inlägg där det vilar ett fint sken av avkoppling över. 10.000 steg på mitt förra jobb var inget ovanligt / dag. Jag kände mig lite tagen vill jag påstå. Vila brukar jag påpeka inte finns i mitt vokabulär. Nu lite skämtsamt såhär i en sanning med modifikation… Jag vilar mest och kopplar av på riktigt bakom en lins… tillsammans med mina fyrbenta i skogen tex, tyvärr har inte isen inte gett så bra promenader i den snöfattiga vintern. Nu fick vi dock 40 cm på två dygn. Men tyvärr är det plusgrader så nu blir det bara is i stället. Jag ska nu ut och skotta gården med traktorn. Kanske då starta skotern lite för att få åka några meter… jag koppla av. Så vackra bilder fotografen bjöd upp med. De andas värme ända upp till Norden. En fortsatt trevlig lördag Ditte.

  1. Tack! Och jag tror vi är lite lika här vad gäller “vilandet”. Finns en del av “rörelse i vila” /vila i rörelse hos dig också. Låter fint med både promenader i skogen med kamera och de fyrbenta vännerna med. Och en skotertur skulle jag gärna hänga med på.
   Önskar dig också en fin lördag.

 15. Katter som är så fina, men man vet aldrig vad de tänker, det är sant fast jag tror det bara är snälla saker de tänker 😉

  Ja den där stormen ställde allt till det, som stormar ju brukar göra men snart så är väl allt iordningställt igen.
  Tack för fina bilder.

  Ha det fint

  1. Tack!Visst är katter fina. Och de vilar mycket för att sedan sätta full fart.
   Det mesta efter stormen är iordninggjort i Torrevieja men det finns ställen längs kusten som drabbades hår och där mycket jobba är kvar.

   Önskar dig en fin lördag.

 16. Bland dagens bildskörd blir sista fotot min absoluta favorit! Vit häger mot den giftgröna bakgrunden (sjögräs?)
  Det är underbart när man kan leva i harmoni med sig själv och omgivning och ha lite lagom av allt. Så har det aldrig sett ut i mitt liv, från ett alltför högt tempo till inget alls…jaja, i långa loppet blir genomsnittet säkert bra,
  Spännande att du hann hälsa på Tove i Arvika innan damen drog vidare, i sommar får du möta henne i en ny miljö om ni ses igen! Kram

  1. Tack! Och bilden med hägern och sjögräset blev riktigt bra. Och den spanande verkligen efter föda. Vi stod här ganska länge och tittade men såg den inte få upp någon fisk.
   Jag kan inte påstå att jag finns i någon harmoni men oftast trivs jag med tillvaron. Men harmoni för mig är nog ett lugnt tempo och det har jag inte direkt.Jo,ibland. Jag har ju förstått att du haft ett väldigt högt tempo och nu kan det vara läge att ta det lugnt. Du måste ju inte hinna så mycket för det har du redan gjort. Så visst blir det kanske jämnt så småningom.
   Tove besökte jag vid ett par tillfällen i Arvika, både i december 2018 under ett par dagar och sedan i juni 2019 i samband med hennes vernissage.. Minnesvärt och så trevligt. Och visst blir det i vår en tur till hennes nya “residens” i Karlstad.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *