Södermalm Stockholm Utflykter

Viking Glory – Premiärresa för oss

Så blev det då av. Ja, egentligen utan att vi från början visst det. Vi bestämde oss i går för att ta en tur till Åland och Mariehamn för att hälsa på släktingar. Och att ta sig dit från Stockholm kan en göra på lite olika sätt. Men eftersom vi har gångavstånd ner till Stadsgården i Stockholm (30 minuters promenad hemifrån) så var det smidigast att ta morgonbåten härifrån. Och när vi tittade lite närmare på biljetterna såg vi att det var Viking Glory som vi skulle åka med.  Alltså Vikinglinjens nyaste fartyg. Fartyget går till Åbo med stopp i Mariehamn. Visserligen är det en tidig avgång, redan 07.45. Och en timme tidigare var vi på väg ner till fartyget.

Stockholm. Stadsgården. Viking Glory ligger vid kajen och ska snart avgå till Åbo. Viking Glory kom till Stockholm från Åbo i morse klockan 06.30 och avgår igen 07.45

 Viking Glory

är Vikinglinjens nyaste fartyg och vi har länge funderat på att ta en provtur. De andra fartygen har vi testat i olika sammanhang och omgångar. Men alltså inte Glory. Inte förrän idag. Är i skrivandets stund i Furusund och glider vidare mot Stockholms norra skärgård.

Jag var i alla fall på plats en kall och tidig februarimorgon i år för att på avstånd se Viking Glory glida in i Stockholm.

Dags att gå ombord.

Fartyget tar ca. 2800 passagerare och så här en tisdag i slutet av augusti är det väldigt gott om plats. Utrymmena är luftiga och sittgrupper finns lite varstans.

Viking Glory. Fräscja, ljusa och luftiga utrymmen med gott om sittplatser. Gott om sittplatser och allt är ljust och fräscht ombord på Viking Glory. 

Det är en vacker morgon och vi går ut på akterdäck när fartyget lämnar Stockholm.

Södermalm i bakgrunden till vänster. Det pågående bygget vid Slussen rakt fram och lite till höger Gamla stan

Nästan hemma hos oss. Till vänster här in i Danvikskanalen ligger “Boule & Berså”, vårt förlängda vardagsrum

Vi står kvar ett tag på akterdäck och ser Stockholm försvinna i bakgrunden.

Till höger Blockhusudden på Kungliga Djurgården. Hit tar jag ofta pendelbåten och Djurgården erbjuder mycket av det mesta. 

“Bubblande frukost”

hade vi beställt. Eller som den heter “premiumfrukost”. Strax utanför Mariehamn ligger några öar/skär som heter Kobba klintar dit man kan göra turer. Och passande nog hette restaurangen där vi skulle äta frukost också “Kobba”. Bra läge i fören högst upp i fartyget och med fin skärgårdsutsikt som omgav oss.

Viking Glory. Restaurang Kobba ligger i fören och högst upp på däck 11. Ljust och lugtigt även här. Restaurang “Kobba”  ligger högst upp och i fören på Viking Glory och består av flera olika delar och avdelningar med utspridda sittplatser. Ljust och luftigt även här. Vi hade en egen liten avdelning. (Till vänster i bild skymtar maken)

Champagne serverades vid bordet, några kalla rätter fick man hämta och det var en hel del att välja på för alla smaker. En varmrätt beställde man sedan och som serverades vid bordet.

Lite gott och blandat från de kalla rätterna. Och visst smakade jag de karelska pirogerna med äggsmör. Extra tanke sände jag här till bloggvännen Paula.

Ägg Benedict smakade också väldigt bra. Porcherat ägg med skinka och hollandaise sås, färsk spenat och tomater. 

Nu en stund på Ålands hav och snart är vi framme i Mariehamn. Och en bekväm och lyckad resa är det.

 

36 svar på ”Viking Glory – Premiärresa för oss”

  1. Fartyget är verkligen fint och med stora och fräscha utrymmen.
   Maken är ålänning så här har vi varit en hel del. Nu ska vi hälsa på släktingar i Mariehamn så det blir inte så mycket mer av Åland denna gång. Men även Mariehamn är fint.
   Välkommen med.

 1. En kryssning från Stockholm står på vår ”att-göra-lista”. Det har aldrig blivit men nu får vi följa med dig på Viking Glory istället.

  1. Välkomna med!Jättetrevligt! Det blev en lyckad slump att vi fick åka med Viking Glory för de har bytt tidtabell idag. Glory har förut gått på kvällen och fartyget Grace på morgonturen till Åbo.
   Men en tur över havet österut är alltid trevligt.
   Ha det fint ni också. Ska genast in och se var ni är.

  1. Tack! En fin resa. Gillar verkligen dessa frukostar/bruncher med bubbel i lugn och behaglig miljö.
   Viking Glory är verkligen luftig och väldigt fräsch så roligt att nu testa den.
   Vi stannar i Mariehamn över natten så det blir ett annat fartyg hem.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 2. Så luö stt hå följa med er på en alldeles ny båt. Ser så inbjudande ut.
  Harcju ännu vare sej besökt Åland roller Finland. Borde förstås se till att åka på en resa dit!
  Finns säkert hos vår stora resebyrå i södra Sverige. Kram

  1. Vad trevligt att du hängde med. Det var en fin morgon och det blev en riktigt behaglig resa över Ålandshav. Skärgården visade sig från sin bästa sida.
   Och nu blir det en natt i Mariehamn innan vi åker hem i morgon.
   En fin kväll är det och jag njuter nu av vacker havsutsikt hos våra släktingar.
   Kram

 3. Tjusigt! Och vilken annorlunda “inredning” ute på övre däck. Nu blir ju Viking Line enda rederi i Finlandstrafiken under höst och vinter, när Silja hyrt ut sina fartyg som flyktingboende…men det är förmodligen en god idé ur ekonomisk synvinkel.
  Först tyckte jag det var tidigt med maten, men sedan insåg jag att ni som var ombord redan varit uppe långt före tuppen!
  Vilken trevlig tripp ni är på! Kram

  1. Jag gillar ju Vikinglinjen och deras hamn är ju nära oss. Viking Glory var riktigt trevlig och så här en tisdag var vi ca. 800 passagerare och hon kan ta 2800. Så ingen trängsel alls.
   Vad gäller Tallink Silja så ör det nog inte lika konkurrenskraftiga på sträckan så sökert bra att hyra ut sina fartyg till annan verklsamhet.
   Detta var “frukost” eller snarare brunch men det blev bra för vi var uppe och iväg ganska tidigt.
   Tänkte på dig när jag åt de karelska pirogerna med äggsmör.
   En fin dag på havet och en fortsatt fin em i Mariehamn. Och en fin kväll blir det också. (Har ju släktingar här)
   Kram

 4. Älskar verkligen att resa med sådana fartyg, här blir det ju mest till fredrikshamn och nån gång kanske till Kiel.
  Riktigt fin båt där och premiärturen är ju alltid trevligt.

  Ha det fortsatt gott Ditte.

  1. Viking Glory var riktigt trevlig och en vardag så här med gott om plats. Fint väder gör ju sitt till och det har vi haft.
   Nu blev det också av att testa detta ganska nya fartyg
   En fin dag har vi haft även här på Åland.
   Ha det bra du också.

  1. En strålande dag blev det. Och en fin resa på Viking Glory. Gott om plats denna tisdag och väldigt trevligt. Kan tänka mig att helgerna är mer välbesökta.
   För vår del blir det stopp hos släktingar i Mariehamn och även här en skön dag och kväll.

 5. Så trevligt med en tur till Åland och så bra att det blev just det nyaste fartyget. Frukosten såg väldigt delikat ut måste jag säga så om det fortsatte så blev ni säkert nöjda.
  Ha det riktigt gott på Åland nu!

  Kram

  1. Ja, nu blev det av att ta en tur med detta nya fartyg. Väldigt fräscht, ljust och gott om plats. Högsäsongen är över och en tisdag är det ingen trängsel. Annat är det ju under högsäsong.
   En fin dag och kväll fick vi här i Mariehamn.
   Hoppas du haft en bra tisdag.
   Kram

  1. Lite så, men också lite mindre. Ett trevligt fartyg och så här en tisdag i lågsäsong ockås gott om plats ombord.
   Frukosten/brunchen var riktigt bra och i lugn och skön miljö.

 6. Klappa Åland från mig, ja, mest Mariehamn den här gången men likväl. Där har jag mina rötter så det känns fint att få åka med på nya stora fina Glory.
  Hälsa med er till B och hans fru! 🙂
  Varma kramar!

  1. Jadå! Gärna. Du och Uffe är med oss i tankarna. Ja, nu blir det bara Mariehamn men det är också trevligt.
   Vi är ju gamla Birkafantaster men när hon nu inte finns med längre i trafiken så har vi fått tänka om. Och Glory var riktigt trevlig. Nu är det ju också lågsäsong så väldigt gott om plats ombord.
   Tack, jag sjal hälsa B och M.
   Varma kramar från Mariehamn.

 7. Så kul att Viking Glory verkar ha skaffat fram riktigt wifi. Förut gick det ju inte att blogga från båten. Bra där!
  Frukosten – mums! Tror det är Paula som bloggade om äggsmör på sin blogg för ett tag sedan. Har faktiskt gjort egen äggsmör – otroligt gott! Ägg Benedict – MUMS:-) Hoppas ni har det riktigt fint på Åland och att ni har varmt väder:-)

  1. Wifi fungerade riktigt bra utom 20 minuter på öppet hav.
   Glory var en trevlig bekantskap och denna tisdag var det ju ingen trängsel ombord. Men jag vet att det i sommar varit väldigt god beläggning på Vikinglinjens båtar och det är ju väldigt roligt.
   Frukosten/brunchen smakade väldigt bra och så skönt att äta i en lugn matsal- “Ägg Benedikct” smalade väldigt gott och även allt annat. Jag tycker ju också om de karelska pirogerna med just äggsmör. Kul att du testat att göra det och tyckte om det.
   Fint väder hela överfarten och fint väder både i eftermiddags och i kväll i Mariehamn.
   Så vi har det jättebra.

 8. Nu vill jag veta mer om Glory är så sugen att boka denna färja omgående en helg:) perfekt väder i alla fall i dag , Ha en fortsatt trevlig resa med maken,kram

  1. Passa på att gå in på Vikinglinjen och läs om Glory. Och kanske kan du och maken planera in en helg med en tur till Åbo. Glory bytte tidtabell idag så viktigt att titta efter när hon går.
   Tack! Vi stannar i Mariehamn hos släktingar och har haft en jättefin eftermiddag och kväll här-
   Kram

  1. Hej Gunnel! Vad roligt att du är tillbaka.! Har saknat dig.
   Vi hade en fin överresa hit och en bubblande frukost smakade så bra.
   Fler bilder kommer.
   Kram

 9. Men så roligt att ni hamnade på Viking Glory, fast jösses så tidig avgång! Men oj vilken fantastisk frukost! Visst är fartyget fräscht, vi åt middag just på Restaurang Kobba, hade köpt till fönsterbord, men tänkte inte på att det var mörkt när vi skulle äta, så vi såg just ingenting, haha! Åker gärna med Viking Glory igen, ett väldigt fint fartyg. Vilka fina morgonbilder ni fick på Stockholm när ni gled ut i skärgården. Ha det så fint på Åland!
  Varm Kram

  1. Ja, väldigt tidig avgång. Men det fick bli så. Frukosten/brunchen kompenserade lite.
   Just i går bytte Glory och Grace tidtabell. Annars har ju Glory gått på kvällen men nu går Grace på kvällen
   Glory var verkligen en trevlig bekantskap och tar gärna en tur igen. Men man får se när hon går. Just nu alltså bara morgonturerna ett tag.
   Minns att ni åkte med Glory och köpte till fönsterbord. Men är det märkt så spelar det ju ingen roll….Inte lätt att komma ihåg detta.
   Vi hade en fin em och kväll i Mariehamn och vädret var med oss.
   Varm kram

  1. Ibland så! Nu passade det bra med en tur till Åland och hälsa på släktingar. Och vädret var så fint. Stockholms skärgård är ju extra vacker just i sol.
   En fin dag blev det och en fin kväll här i Mariehamn.

 10. Oj, vilken fin båt! Ska visa bilderna för Ö så kanske vi kan göra en tur framöver.
  Tror jag skulle gå bort mig , har ju inget lokalsinne.
  Många kramar till dig och Mr B.

  1. En verkligt bekväm båt och så här en tisdag, i eftersäsong, var det gott om plats och väldigt lugnt. Vi hade tur att det blev Glory eftersom de bytte tidtabell just igår och Grace nu går på kvällen.
   Tror nog du skulle hitta för det är tydligt skyltat.
   kramar till dig från oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *