Spanien

Vidgade vyer

En vacker himmel mötte oss när vi på morgonen igår traskade iväg för att ta en av  de rosa bussarna, Viajes Rosa Tours, till grannstaden Murcia.  Vi tycker det är trevligt att se oss omkring och en tur med de rosa busssarna är det väldigt praktiskt. Resan är en transport i bekväm buss och med bra chaufför och det passar mig som i en lokalbuss som kör i kringeklkrokar ofta blir åksjuk och får kliva av under vägs och invänta ny buss. Resan kan då ta då onödigt lång tid och alla bussar går inte så ofta.

Murcia har vi besökt tidigare i olika omgångar och då oftast i samband med ett besök på IKEA. Dagens tur hade fokus att mer titta på gamla stan och i det sköna vårvädret med +20 grader blev det en trevlig och varierad heldag.

Vacker morgonhimmel hemma hos oss.

Murcia ligger  68 km väster om Torrevieja och via motorvägen tar resan dit ca. en timme. Vi blev avsläppta i den gamla delen av stan alldeles utanför Stadshuset och hade många svärdheter på kort avstånd. Murcia är provinsen Murcias huvudstad och den största staden med sina drygt 450 000 invånare och Spaniens sjunde största kommun. (Räknar man in grannkommunerna kommer invånarantalet upp i äver 700 000.)

Staden ligger på en högplatå och genom Murcia flyter floden Segura men den är är ofta en torr flodbädd. Murcia får ofta mycket nederbörd under några få dagar och då fylls floden upp och kan vissa år svämma över rejät vilket senast skedde 1989. Vädret under somrarna är hett och kan ofta visa på bland de högsta temperaturerna i södra Europa och vintrarna anses som milda. Just klimatatet har gjort att regionen satsat på mycket frukt och grönsaksodlingar som exporteras till övriga Europa-  Regionen runt Murcia har mycket att erbjuda.

Kommer man till Murcia så finns bra info om både vandringar, guidade turer , sevärdheter och restauranger på någon av stadens hemsidor.

Vi klev av  bussen mitt i Murcias gamla stad, framför stadshuset, perfekt att där börja titta oss omkring. Murcia grundades av emiren av Córdoba 825 e. Kr. och kom då att heta Mursiya. Murcia var länge en viktig del av morernas välde och var strakt befäst.

Ett avancerat bevattningssystem byggdes som gjorde att odlingarna i området blomstrade. I Murcia tillverkades  keramik, silke och papper och dessa varor exporterades till andra länder runt Medelhavet.

Den rosa byggnaden till höger är stadshuset och bakom öppnar sig den gamla delen av Murcia.

Alldeles bakom stadshuset ligger turistbyrån där vi tittade in för att hämta kartor och annat matnyttigt.

Och världen kan vara liten ibland. I Stockholm i december var jag på ett resebloggevent på hotell Sheraton och träffade bl.a på en representant för turistbyrån här i Murcia och nu träffades vi på nytt. Extra trevligt möte.

Murcia blomstrade fram till början av 1300-talet när det kristna Spanien tog över staden och då kom en nergångsperiod som kom att vara i 400 år. 1700- talet kom och Murcia levde upp igen mycket beroende på silkesindustrin. Men det kom en nergångsperiod även på 1800- talet när Napoleons trupper plundrade staden . även en stor jordbävning förstörde mycket och förde med sig pset och kolera så många dog . Översvämningen i slutet av 1800- talet bidrog också till nergången.

Vi startade vår tur genom Murcias gamla stad på det vackra torget Plaza de Cardinal Belluga och där den mäktiga katedalen lockade oss till ett besök.

Katedralen Santa Maria började byggas i slutet av 1300- talet och var färdig i mitten av 1400- talet och tar oss med genom 600 års konsthistoria. Katedralen anses vara Murcias viktigaste och ståtligaste monument och har är byggd i gotisk, renässans och barockstil. Klocktornet är nittio meter högt och syns vida omkring. Till katedralen hör tjugofyra klockor och de har alla individuella namn.

 Vi blev lite besvikna och förvånade när vi konstaterade att de stearinljus man förut kunnat köpa nu var utbytta mot elektriska varianter. Man stoppar 20 cent i ett fack och sedan tänds ett ljus och står där och blinkar ett tag.- Praktiskt men föga stämningsfullt.

Palacio Episcopal.

Palacio Episcopal ligger också på torget Plaza Cardenal Belluga  är en spännande byggnad som började byggas på 1300-talet  och var färdig under 1700-talet. Palatset är byggd i barockstil och det och kom att bli säte för biskopen i stifter Murcia. Palatset sägs ha fått sitt läge så nära katedralen för att biskopen skulle kunna ha utsikt över den. Torget här kantas av diverse större och mindre caféer, restauranger och tapasbarer och att slå sig ner en stund är som att verkligen flytta sig långt tillbaka i tiden.

 

 

38 svar på ”Vidgade vyer”

 1. Tack för den intressanta informationen om Murcia. Är ni där bara över dagen eller stannar ni ett tag?

  1. Hej Leffe! För vår del blev det en heldagstur till Murcia men jag kommer helt klart tillbaka.
   Vi har ju de senaste åren bara kommit till IKEA men stan är verkligen värt besök. Och den gamla stan är verkligen fin.

 2. Kulturautflykta med rosa bussa,
  uppleva se och göra
  Murcia Murcia
  Tack för fina bilder och vidgade vyer 🙂
  Stor krm!
  ps då postade jag inte kommentaren igår ds

  1. Jajamensan, här njutflyktas det. Och att vidga vyerna vad det än gäller tycker jag om.
   Murcia är verklgen en vacker gammal stad och jag kommer gärna tillbaka hit. Hann inte alls klart…
   Stor kram!

 3. Murcia verkar vara en intressant stad väl värd ett besök. Dessutom är det alltid trevligt att komma ut på en liten utflykt. Den första bilden på morgonhimlen är verkligen så vacker. Här var det jämngrått i morse och så har det fortsatt.

  Hoppas att ni får en fin lördagskväll!

  Kram

  1. DEt är ganska sällan som jag är uppe så här tidigt men nu skulle vi ju iväg.
   Tror bara den vackra himlen varade runt 10 minuter. Murcia är verkligen en fin stad och nu var det väldigt länge sedan jag var där.
   Vi har åkt till IKEA som ligger där, men har då inte varit inne och gått runt i själva stan.
   Skickar lite sol för det har vi haft och idag även +21 mitt på dagen.
   Kram!

 4. Tack för inspiration, det får bli en utflykt till Murcia, hittills har det bara varit IKEA för vår del! Litet historia fick vi också som vanligt i bästa Dittestil!
  Varm kram saknar er!

  1. Murcia är helt klart värt flera besök och de senaste åren har jag bara varit till IKEA men för länge sedan när vi hyrde i
   Cabo de Palos vid La Manga blev det en del turer dit. Vi åker gärna fler gånger dit.
   Jodå, lite historia får det allt bli…
   Vi saknar er också.
   Stor kram!

 5. Vilken otroligt vacker himmel där på första bilden!
  Murcia är en jättefin stad! Men visst blir man lite besviken när man ska lägga i en peng och det tänds ett elektriskt ljus i kyrkan 🙁
  Önskar er en fin kväll!
  Kram

  1. Jag blev så överraskad när jag tittad eut och såg den fina himlen.
   Det är ju inte så ofta jag är vaken så tidigt men kanske får jag ändra på det om liknande himlar ska visa sig.
   Vi hade en jättetrevlig dag, verkligen. Men visst är det trist med elektriska ljus….Känslan försvinner liksom.
   Trevlig kväll önskar vi er också.
   Kram!

 6. Oh, Ditte! Vilket underbart och intressant inlägg!! En blandning av Murcia som stad och Spaniens historia.
  Har aldrig varit inne i Murca, bara passerat. Men verkar verkligen värt ett besök.
  Tack igen!
  Ha en fin helg!

  1. Tack! Vad roligt att du tyckte om det. Jag tyckte verkligen om Murcia och trots att jag varit här tidigare så kändes det helt nytt. (Jo, jag vet att stan är gammal…)
   Murcia är absolut värt ett besök så har du ävgarna förbi så passa på. Och jag kommer absolut tillbaka.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 7. Murcia är verkligen en trevlig stad som vi har besökt flera gånger. “Vanliga” bussen har markeringar för dom som tar motorvägen istället för N340, men den går ändå in på vissa ställen och snurrar säkerligen runt mer än vad den rosa varianten gör.

  Jag håller med om att det är tråkigt att dom levande ljusen byts ut mer och mer i kyrkorna, men som du säger så är det mer praktiskt. Även om jag tror att brandrisken inte är sådär jättestor i dom där magnifika stenbyggnaderna.

  En härlig utflykt!

  1. Vi hade en jättefin dag i Murcia och för min del var det minst fem år sedan jag tittade närmare på staden och den är värd flera besök.
   Nu gick det snabbt att köra dit för bussen tog delvis AP7 och vi var dä rpå mindre än en timme. Men visst går det bra att ta vanliga bussen också-
   Detta var första gången jag såg dessa, i mitt tycke, fula elektrisk ljus och jag kan heller kan inte tänka mig att det skulle vara brandfarligt. Levand ljus har fungerat bra i många hundra år. Ska fråga vid tillfälle. Kanske en kostnadsfråga…
   Trevlig mellokväll önskar vi er. Antar att Anders har städuppdrag….

 8. Härligt med vidgade vyer! Tack för ett intressant inlägg om Murcia.
  Murcia är en mysig liten stad, men tyvärr blir det ju oftast bara IKEA som man åker till lite då och då!
  Tycker också det är trist att kyrkorna har bytt ut stearinljusen mot de där elektriska ljusen.
  Trevlig kväll!
  Kram!

  1. För många år sedan var vi ganska ofta i både Murcia och Cartagena när vi hyrde boende i Cabo de Palos
   men sedan har dte mest blivit IKEA. Synd för det är verkligen en fin stad som har mycket att erbjuda.
   Nu fokuserade vi på gamla stan och hann promenera runt och se en hel del. Mycket kände jag igen och en del mindes jag inte.
   Urtist med dessa elektriska ljus men jag antar att det är lönlöst att klaga. Vad gäller brandrisken är ju den minimal.
   Kram!

 9. Den första bilden – en dröm att vakna till en sådan vy på morgonen!
  Murcia är en mysig stad som har karaktär! Arkitekturen är ju enastående vacker. Sedan skrattade jag gott åt det LEDade ljuset i katedralen. Tänk att den katolska kyrkan “hänger med moderniteterna” för en gångs skull. Många värmeljus är ju också LEDade idag. Okej då, brandrisken försvinner ju, men ack så tråkigt, speciellt i kyrkor.

  PS. Skrattade gott åt ditt svar till AMA. Jag skrev något liknande om Anders sysselsättning ikväll jag med;-) DS.

  1. Det är ju sällan jag är uppe så tidigt men nu skulle vi ivägoch denna vackra himmel varade bara ett tiotal minuter.
   Murcia är en välfigt fin stad men nu är det länge sedan jag egentligen tillbrinade tid där. Har mest blivit besök på IKEA.
   Men det ska det ändras på.
   Ja, dessa elektriska ljus, väldigt trist för de är ju helt ocharmiga i en kyrka. Gahhhh….
   Ja, Anders brukar ju ha mycket att stå i just dessa mellokvällar om jag minns rätt. Bråda tider.

 10. Ett intressant inlägg som börjar med en underbart vacker bild på himlen. Den är fascinerande och vår … Snart kommer den till oss. Du ska ha det så gott!

  1. Tack! Jadå, vi har vår och idag var det hela +21 grader så jag skickar lite värme till dig i väntan påden fina svenska våren.
   Ha det bra du också och trevlig helg.

  1. Soluppgången var verkligen vacker, men det r inte så ofta jag är uppe så tidigt att jag hinner se den.
   Och den är ganska fort över, på ca 10 minuter.
   Vi hade en jättefin heldagstur och hann titta närmare både på gamla staden i Murcia och katedralen.
   Kram och trevlig sändag.

  1. Instämmer! Och mycket historia och kultur finns det på många platser, vill bara itll att komma dit. Vi jobbar vidare på detta…

 11. Utflykter eller njutflykter som du har myntat, är helt klart underskattat. Det är viktigt för både kropp och själ att vidga sina vyer. Tack för njutflykten! Kram

  1. Jag gilla ordet njutflykt och ibland passar det extra bra. Vi tar oss runt här lite grann och det finns ju mycket att både se och göra. Saknar dock den röda scootern från Chockpong. Här finns inga scootrar ens att hyra. Lite trist. Men bil kan vi ju hyra när och om andan faller på.
   Och dessa charterbussar är ju väldigt praktiska för transporter och dessutom mycket prisvärda och bekväma.
   Kram!

 12. Tack för ett intressant och trevligt inlägg om en plats jag inte visste fanns. Alltid lika kul att få tips om sådana platser. Det är något visst med dessa fantastiskt utsmyckade kyrkor som man hittar “lite här och där”. Jag sitter här och funderar över vad jag tycker om ljusen och som sagt, praktiskt är det ju men lite av själva grejen med att tända ett ljus försvinner ju…

  1. Tack! Ja, vi hade en trevlig heldagstur och det är fint att det är enkelt att ta sig iväg. För oss fungerar dessa “charterbussar” bra efresom de inte kör alla kringelkrokvägar.
   Ljusen i kyrkan kan jag inte förlika mig med riktigt, känslan försvann.

 13. Åh vad kul att du besökt Murcia och skriver om det på bloggen. Som du minns var det en resa till Murcia som jag vann på bloggeventet och vi håller på att planera vår resa dit nu. Troligen blir det dagarna innan midsommar. Vi ser så mycket fram emot att åka dit. (Jag ska visa Stefan ditt inlägg så han också får läsa det)
  Extra roligt att du träffade en av representanterna på bloggeventet! Jättekul!
  Stefan hälsar så mycket till dig .
  Ha en trevlig söndag!

  1. Ni kommer att få fina dagar i Murcia med omnejd och att köra ner till havet är bara en sträcka på ett par mil. Vi hade en jättefin dag i Murcia och kommer absolut att komma tillbaka. Jag har varit här för länge sedan men de senaste gångerna har det bara blivit IKEA besök.
   TRor ni valt en bra tid att åka så det kommer attbli en jättefinresa.
   Hälsa Stefan från mig.
   kram!

 14. Det var verkligen en vacker himmel.
  Tack för att jag har fått följa med dig på denna tur och se så mycket som jag inte har sett förut och få berättat för mig om mycket som jag inte visste.
  En ovanligt vacker fontän framför stadshuset.
  Håller med dig om ljusen där i kyrkan. Visserligen har jag aldrig stött på det men jag skulle också ha blivit besviken. Levande ljus ska det vara, känns det som.
  Jobbigt för dig att vara tvungen att stiga av och ta ny buss ibland. Jag kan lida själv av åksjuka om jag inte försöker att titta rakt fram och då bussarna svänger och håller på kan det vara besvärligt.
  Tack än en gång och trevlig söndag önskar jag dig.
  Varm kram och ljusa tankar till dig.

  1. Vi hade en fin tur tll Murcia och verkligen väldigt trevligt. Men jag blev riktigt besviken över dessa ledljus.
   Inte är de vackra heller. DEt är så trevligt att du är med mig på turerna och du ska veta att jag då och då tänker på dig som om du vore med.
   Nu försöker vi ta dessa “turbussar” eftersom jag klarar det bättre och hitintills har det gått bra. Åksjuk i bil och buss har jag varit sedan jag var väldigt liten.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Stor varm kram!

 15. Men va härligt och vackra bilder o land låter som det är varmare nu o det kan ju vara skönt 🙂 för här väntas snö ..kram å fin söndag

  1. Nu är det riktigt skönt med det fina vårvädert så vi passar på att njuta lite extra.
   Snön känns fjärran.
   Kram och trevlig söndag.

 16. Hej Ditte!
  Ja Murcia är så fint. Var faktiskt där en gång och imponerades av stora fina gamla hus. Såg inte mycket för det var mellan ett par bussar. Kort tid. Katedralen är så vacker!. Och dom andra husen också på dina bilder.
  Ja vad finns inte här i Spansklandet…Allt är som ett världsarv var man än kommer 😀
  Kram P ♥

  1. Hej! Du får ta dig ännu en tur till Murcia för det är en vacker stad med mycket att titta på och uppleva.
   Vi kommer tillbaka dit, absolut. Och väldigt smidigt och bekvämt att ta sig dit med dessa “rosa bussar”. Restid på under en timme och vi hamnade mitt i den gamla stan. Visst finns det mycket att se och göra. Blev besviken på dessa ledljus i katedralen, kändes inte alls bra.
   Kram och trevlig söndag.

  1. En trevlig dag blev det och roligt att titta närmare på Murcia som är en väldigt vacker stad.
   Roligt att du uppskattade inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *