Stockholm

Vida omkring – Överblick och höjdpunkter i Stockholm

Veckan har bjudit oss huvudstadsbor på en hel del vackert väder, så bara att tacka och ta emot. Och detta vackra väder har lockat mig att spenderat mer tid än vanligt ute i det fria. Vilket inte vill säga lite. Att Stockholm, på på olika sätt, är en stad i förändring och förvandling blir man ständigt påmind på olika sätt, inte minst genom alla enorma byggkranar som kan ses vida omkring.

Funderade också på om kranförarna ibland också hinner titta på utsikten. För egen del har jag i veckan nöjt mig med att få en överblick över Stockholm från höjderna här hemma på Södermalm. Räcker fint det också.  Och vill man ha mer av historia och kultur finns det också. (Den 3/3 förra året gjorde jag också ett inlägg från Söders höjder och någon större skillnad är det inte. Utsikt, historia och kultur finns kvar. Liksom kranarna som ökat i antal)

Vida omkring från Stadshuset såg man Ukrainas flagga vaja i vinden bredvid Stockholms flagga med  stadsvapensymbolen, kung Erik den Helige.

Vida omkring

syns alla kranarna som är igång med både nybyggnationer och restaureringar av Stockholm. Inte minst är Slussen, den del som skiljer Gamla stan från Södermalm en gigantisk byggarbetsplats. Gott om höga kranar är det.

Stockholm. Utsikt från Slussen ochmot Gamla stan. Både Tyska kyrkans torn och lyftkranarna syns vida omkring. Här står jag vid Slussen, vid Södermalms torg och tittar ner till Gamla stan och följer en stund kranarnas arbete. Kyrkan i bakgrunden är Tyska kyrkan; S:ta Gertrud som ligger i Gamla stan och tornet som syns vida omkring i hela Stockholm. 

Tyska församlingen grundades i slutet av 1500-talet av tyska köpmän som levde och verkade  i Stockholm. Tornet är 150 meter högt och syns i stora delar av Stockholm. Från Södermalmstorg gick vi vidare mot Södersidan. Och här kom vi just förbi och fick se en del av ytterligare en ny bro som skulle lyftas på plats. “Guldbron”, Slussenbron, den bro för fotgängare, cyklister,bilister och bussar, som sammanbinder Södermalm med Gamla, stan var klar för invigning i oktober 2020. Men flera mindre broar ska till och här kom en av dem.

Ytterligare en bro till Slussenområdet är på väg. Här såg vi den från Södersidan och Stadsgården. Verklige rejäla kranar. Tänkte osökt på bloggvännen BP som är förtjust i mycket och inte minst byggkranar. 

Här lyfts bron. Vet inte riktigt var den ska bli placerad.

Vi lämnade Stadsgården och Slussenområdet

och tog oss uppför till Katarinaberget. Katarinaberget, liksom  de andra höjderna på Södermalm en förkastningsbrant som kommit till genom inlandsisens förskjutning av bergmassa på grund av rörelse.  Den högsta höjden är 47 m.ö.h. och lär på Fiskargatan helt nära Mosebacke. (restaurang, Södra teatern, uteservering m.m.)

Utsikt in mot City.

Katarina kyrka ligger på Katarinaberget och syns här på berget vida omkring  till andra stadsdelar.

Helt nära Katarina kyrka går den lilla Mäster Mikales gata österut. En gata med rötter från 1600-talet och där en av Stockholms bödlar har bott.

 

Fler höjder på Södermalm

Hemma på Söder

En del av Mäster Mikaels gata. Lite 1600-tal på Söder.

Utsikten från Söders höjder är vidsträckt .Till vänster Skeppsbron och Gamla stan, City snett fram lite till vänster och kyrktornet till Klara kyrka sticker upp. Rakt fram och till höger skymtar en del av Östermalm.

Stockholm. Söders höjder med Katarinaberget och Stigberget erbjuder en utsikr vida omkring. Stockholm ligger framför oss och här uppe på Söders höjder ser vi vida omkring.

Vi fortsätter en bit uppe på höjden och närmar oss Vikinglinjens terminal. Härifrån går deras fartyg till Åland, Åbo och Helsingfors.Kryssningsfartyget till Åland,Cinderella, på ingång. Det lilla gröna huset har sin egen historia och var förr Stadsgårdshissen. 

26 svar på ”Vida omkring – Överblick och höjdpunkter i Stockholm”

 1. Vilka underbara bilder från Stockholm som verkligen är en tilltalande och vacker stad. Härligt med så¨fint väder och då får man verkligen passa på och ge sig ut.
  Önskar en god torsdagskväll!

  Kram

  1. Jag är ju ute en hel del och från Söder har jag ju utsikt vida omkring över resten av stan. Och dessa soliga vårdagar längtar jag verkligen ut.
   Önskar dig också en fin kväll-
   kram

 2. Absolut ÄLSKAR dina fina bilder. Å gissa om jag dreglade vid åsynen av alla dessa kranar. Vet att jag är lite galen här, men jag tycker att kranar är fascinerande “varelser” med sin längd/höjd och sin viktfördelning. Minsta lilla “viktförlust” och kranen kan tippa över, vilket ju har hänt ett antal gånger. Sedan måste kranförare ju känna sig priviligierade. Jag menar vem kan njuta av en sådan utsikt från “hög höjd”. Men du har kanske rätt – kranförarna utför ju “bara” ett jobb och ser troligen inte utsikten. Vem vet!? Det vore kul att fråga någon kranförare någon gång.
  Tusen tack för dagens läckraste inlägg:-) Stort tack för kranarna och länken:-)

  1. Tackar! Och jag tänkte verkligen på dig när jag såg alla dessa kranar och passade på att titta för dig också. Jag är också fascinerad av dem och minns ju när jag för ett par år sedan följde kranarna och jobbet till skrapan “Stockholm New”. Minns också hissarna när kranförarna åkte upp.
   Läskigt i kranarna när det blåser men är det alltför mycket vind så står de ju.
   Skulle också vilja fråga om utsikten vid tillfälle.

 3. Så fina bilder! Vilka höjdskillnader det är i staden. De gamla husen ser mycket hemtrevliga ut. Jag gissar att det är eftertraktade bostäder. Kram

  1. Tack! Just här på Södermalm är det förkastningsberg som bildats och man talar om Söders höjder och namnet är passande.
   En del av dessa gamla hus kan man få hyra genom bostadsförmedlingen och en del av dem hyrs ut till konstnärer och liknande. En blandning alltså.
   Kram!

 4. Det har varit soligt och fint, vårlikt ,-)
  Ja det ändras om väldigt mycket i Stockholm. Kranförare kanske tar en av rasterna och njuter för fullt ,-) Så mycket fint dom måste se.
  Bilden utsikt in mot city, där ser man verkligen höjdskinnaden ,-) Vackert!
  Vilka bilder och vilka vackra hus, snygg lykta på husväggen ,-) Tänk att de byggde så konstnärligt, nu är det ibland så trista hus, så ingen skulle bo så fult. Högt eller lågt, intressanta hus borde det finnas för alla!
  Många fina utsiktsplatser!
  Ha en fin Torsdagskväll. KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det skönt med det fina vädret och jag har passat på att vara ute en hel del.
   Stockholm är ju på sina ställen en stor byggarbetsplats. Nyttt ska byggas vid Slussen och i övrigt är det både kyrkor och annat som ska restaureras.
   Tänk att vara kranförare och sitta här uppe. Undrar just om de hinner se något. Vill till att man inte har anlag för svindel.
   Söders höjder stämmer ju och här uppe har man ju på många ställen, på den norra delen av Södermalm, en fin utsikt över stora delar av Stockholm.
   De gamla husen här är så fina och man kan genom bostadsförmedlingen få hyra en lägenhet här. Men det är väldigt lång kötid. En del av lägenheterna i de gamla husen hyrs också ut till olika konstnärer.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Tack vare alla dina fina Stockholmsfoton har jag kunnat följa min gamla hemstad på ett alldeles unikt vis, tack för det! Längtar absolut inte tillbaka, har inte det tempot i mig längre som ett liv i storstadsmyllret kräver. Desto trevligare att i lugn och ro skåda vyerna genom din kameralins!
  Vi har verkligen haft tur med vädret ett tag, och det glädjer mig för så mycket andra anledningar till glädje finns inte för tillfället.
  Kram från pörtet

  1. Jag tycker att det är så roligt att du är med mig här i stan. Men jag har största förståelse för att ett lugnare tempo numer passar dig bättre och genom att hänga med mig i bloggen blir det ganska lugnt.
   Visst är det skönt med vädret som ger glädje nu när det finns så mycket annat öster om öster som ger så mycket mörker och hemskheter.
   Kram

 6. Härlig fotopromenad som vanligt, den här dagen skulle man varit ledig och strosa runt. Gillar speciellt bilden från Söder där man ser Riddarfjärden mellan husen, snyggt komponerad.

  1. Det vackra vädret har verkligen lockat ut mig och det är ganska skönt att strosa runt planlöst.
   Gillar ju söders höjder och det är fint att stå här och blicka ut.

  1. Visst är det! När barnen var små och växte upp så bodde vi ett par mil norr om stan och det fungerade bra och vi trivdes i vårt hus. Men det blev ändå ofta besök inne i stan.Den ena dottern dansade showdans och reste in tre gånger i veckan under flera år och många vänner bodde inne i stan. Men nu skulle jag inte kunna tänka mig att inte bo just där. Mycket är ju en vanesak och livet ändras.

 7. Tänkte direkt på BP när jag såg kranarna på dina bilder. Härliga bilder från vår stad och söders höjder. Ska verkligen bli spännande att se hur Slussen kommer att se ut när det blir klart, men det dröjer väl några år!
  Tusen tack än en gång för gårdagens frukostdate!
  Stor Kram!

  1. Tack! Jag tänkte också genast här på BP och passade på att titta för henne också.Vad gäller Slussen blir det nog bra när allt blir klart. Men det lär dröja. Såg en ritning.
   Jättetrevligt att ses igår så detta gör vi om.
   Stor kram

 8. Vi bor verkligen i en vacker stad ,Söders höjder så mysiga små bostäder som ligger där .En fantastiskt fin och solig dag men det får gärna bli Varmare nu ☀️Kramar

  1. Tänker så ofta på detta att Stockholm är en så vacker stad och där det mesta är tillgängligt och nåbart. Söder är i mångt och mycket som en stad i staden.
   Och dessa vackra dagar vill vi gärna ha fler av.
   Kram och trevlig fredag.

 9. Antalet byggkranar har ökat även här i stan. Vi kan till och med se topparna av Mercadona-kranarna över hustaket mitt över gatan, så nog är dom höga 🙂

  Ha en fin dag! Här spöregnar det just nu. Jag skippade att tvätta och har förberett mig för en dag inomhus 🙂

  1. Kul att gropen här helt nära er ska bli något. Och ser ni byggranarna så är de ju verkligen på gång.
   Här hänger det vackra vädret kvar och det är vi tacksamma för. Har ju stundtals varit en bristvara.
   Önskar dig trots vädret en fin fredag.

  1. Tack! Ja, Stockholm är en veckar stad och man får bortse från all byggnation och restaurering som pågår. Och nu i strålande vårväder blir det ju ett helt annat lyster över hela Stockholm
   Stor kram

 10. Började leta efter nya bloggar att följa, och så blev det bara en. Fanns så mycket att läsa. Har ju många gånger sett ut över Södermalm från Vikinglinjens fartyg, skall “landa” där “igen”, för första gången på länge, 31 mars – och åka hem med det sprillans nya fartyget på kvällen. För massor med år sen körde min fd man vilse i Sthlm och det blev en intressant tur just “på Söders höjder”, även om koncentrationen låg på “hur hitta ut”. Skulle gärna vandra där i lugn och ro! Hälsningar från snöbergen öster om Borgå!

  1. Vad trevligt att du hamnade här. Välkommen! Kan helt klart förstå känslan av att hitta ut från Söder. Helt klart en utmaning. Vad trevligt att du tar en tur till Stockholm den 31 mars och sedan återvända med Viking Glory. Extra roligt! Jag var förra fredagen på morgon och välkomnade henne hit ovanför kajen.
   Troligen är vi i den spanska sommarstugan den 31 mars annars hade jag gärna tagit dig med på en tur här på Söder. Men det kanske kommer det fler tillfällen.
   Borgå har jag besökt ett par gånger och det är ju en så fin stad. Jag jobbar ibland som reseledare och för ett par år sedan var jag med som reseledare till Valamo nya kloster, helt vid ryska gränsen. Spännande och vackert och då blev det stopp i Borgå på vägen hem. Tanken var att jag skulle leda resan nu i sommar också. Men det känns ju nu milt sagt tveksamt hur det blir.
   Nu ska jag ta mig en titt hos dig.
   Ha det fint och trevlig helg.

 11. Härlig promenad i en vacker stad. Alltid extra trevligt att ta sig runt till fots, så mycket mer man hinner få sig till livs. Underbart under dagar med strålade väder.
  Önskar dig en riktigt trevlig helg och sänder en varm kram.

  1. Mycket som byggs här nu och Slussen är ett projekt som har många år kvar men det blir nog bra när det är klart. Jag går gärna och ofta och byter också stadsmiljön mot det mer naturnära.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *