Resor i Sverige

VIDA konsthall på Öland – Ett modernt museum

Välkomna tillbaka Öland och till VIDA konsthall.  Hit till Öland var jag på en jobbresa för ett par veckor  sedan men om VIDA har jag inte berättat.

Vi hade en bra resa på alla sätt och med många fina upplevelser. En resa där natur, kultur, historia, och god mat blev till en lyckad helhet. (Har du missat några inlägg från Öland finns de bl.a. här; Rundtur, med besök på södra Öland, allvaret och CapellagårdenSollidens slott, Paradisverkstadenn ett keramiskt centrum.)

Öland. Välkomna till VIDA konsthall strax söder om Borgholm.Välkomna till VIDA konsthall  och museum som ligger 9 km söder om Borgholm och helt nära det fina naturreservatet Halltorps hage och granne med Halltorps värdshus.

VIDA konsthall

är ett privatägt museum och konsthall, ett av landets största,  som sedan  2016 och drivs och ägs av av Hampus och Emilia Vallien. (Hampus är som till Ulrika och Bertil Vallien som öppnade VIDA konsthall öppnade i juni 2002)  Från början fanns det  två flyglar i byggnaden.En flygel där konstnären Ulrika Vallien samlade delar av sin konst och produktion. Och i en flygel bredvid finns alster av maken Bertil Vallien. I båda flyglarna finns här är glas, keramik, måleri och skulpturer. Att det blev just namnet VIDA kommer från “vida blick” alltså den vida utsikten från muséet.

Idag finns det inom byggnaden fem olika utställningshallar. Hallar som varierar i i storlek dessutom en en cafeteria, en stor museibutik och en barnhörna.

Vi började vår guidade rundtur i den hall där Bertil Vallien har sina alster.

Öland. VIDA konsthall och den flygel där konstnären Bertil Vallien samlat många av sina alster. VIDA konsthall och den flygel där Bertil Vallien har samlat många av sina alster. Här finns både glas, skulpturer och målningar. 

Här en miniatyr av det gigantiska altarskåp som Bertil Vallien tillverkat och som finns i original i Växjö domkyrka.

Innan altarskåpet kom på plats var det en segdragen procedur som tog närmare 10 år. En tävling var utyst och 1998 fanns två konstnärer kvar. Den ena var Monica Backström från Boda glasbruk och Bertil Vallien från Åfors glasbruk . Och uppdraget gick till Bertil Vallien. Mer om altarskåpet i Växjö domkyrka finns att läsa här.

Vi går vidare

och kommer  flygeln berdvid där Ulrika  Hydman- Vallien samlat både målningar, skulpturer och glaskonst. Hon var oerhört produktiv och visste hur hon skulle kunna tjäna pengar på sin konst. (Mer om henne i länken ovan)  Hon stack också på många sätt ut med sin konst och skapade diksussioner.

Många motiv går igen; blommor, ormar , familjen och huvuden. (Att ormar fascinerar henne lär  komma sig av att hon som liten ramlade ner i ett ormbo bland espingar, huggormsungar.) En hel del sorg finns också i motiven.

 

Gästutställningar på VIDA konsthall

I en angränsande lokal  med svarta väggar och spottar i taket har man samlat glas och keramikkonstnärer i en gästutställning, “Kosta Boda visits VIDA”.Här finns glas och keramik både från de äldre och etablerade konstnärerna men även en hel del från de yngre. En spännande blandning och både de svarta väggarna och “spottarna” gav en läcker effekt.

 

När vi besökte Capellagården var deras elevutställning inte öppen på vardagar men nu kunde vi se en en del av den här på VIDA; “Capellagården goes La Vida Loka.”

Så mycket fint! Men jag som har ryggbesvär, som jag delar med många, skulle ha stora svårigheter att ta mig upp från de låga stolarna. Funderade genast på om man på något sätt kunde höja dem. Stolsbenen alltså.

“Capellagården goes La Vida Loka” – “ett galet liv”.  Så mycket snyggt. I alla fall i mitt tycke.

Ett perfekt sido och avlastningsbord och ett barskåp fastnade jag också för.

 

Så är ni på Öland; gör gärna ett besök här på Vida konsthall. Och den vida utsikten ingår.

20 svar på ”VIDA konsthall på Öland – Ett modernt museum”

 1. Vilken trevlig konsthall med intressanta utställningar. Den fanns inte när vi var på Öland senast så kanske blir det ett besök. Vi får se.
  Jag gillar skåpet men kan inte se om det är helt runt. Min mamma hade ett högt svart runt skåp som kom från min mormors butik. Dumt nog sålde vi det vilket jag ångrar i dag. Lätt att vara efterklok… Det blev verkligen många trevliga stopp under Ölandsresan för er del och jag inser att det finns mycket nytt att se.

  Önskar en fortsatt fin torsdag!

  Kram

  1. Vida konsthall rekommenderas verkligen och likaså de vackra omgivningarna vid Halltorps hage. Skåpet är runt men det var knepigt att få till en bild. Visst är det lätt hänt att förhasta sig ibland. Känner igen mig.
   Vi hade en fantastisk resa och nu laddar jag o för Kiruna och midnatssolen.
   Kram och trevlig kväll.

    1. Ett verkligt lyckat besök blev det här också. Och roligt med så mycket varierat att titta på. Inte minst elevarbetena från Capellagården.
     Roligt med din lilla blå vas. Kanske får den blommor i sig nu till midsommar.
     Önskar dig en fin midsommarhelg.

  1. Bästa Tove!
   Det skulle du! Och du var här i tankarna med mig.
   Jag undrar nu hur det gått för dig- Håller tummarna
   Kram

 2. Me too skulle trivas förträffligt där. Så mycket fint att se och ta in.
  Valliens har jag läst om ganska många gånger. Ulrika dog knall och fall mitt i minns jag.
  Tack igen Ditte!
  Kram

  1. Det blev verkligen ett fint besök och än bättre med dessa vackra omgivningar. Stor fönster gjorde att ljuset också bidrog fint till lystret på föremålen.
   Ja, Ulrika Hydman Vallien dog hastigt men hennes produktion och “liv” lever vidare här i Vida konsthall.Ja, på många andra platser också. Men det var ju hon och maken som grundade Vida.
   Trevligt att du var med.
   Kram

 3. Vilken fantastiskt fin konsthall! Älskar logotypen och namnet VIDA – så passande:-) Vissa av Ulrika Valliens verka påminner om Chagall. Är inget direkt fan av varken keramik eller glas, men Valliens alster är hu så totalt udda och kan inte jämföras med alster från andra glaskonstnärer.
  Tysen tack för rundvandringen:-)

  1. Tänkte extra på både dig, Tove och några andra bloggvänner när jag var här. Och besöket här var så bra. En väldigt bra guide hade vi också och det gav också en annat dimension.
   Extra roligt tyckte vi var att se några de läckra elevarbetena från Capellagården och likaså gästutställningen i det svarta rummet med konstnärer , äldre och yngre, från Kosta -Boda.
   Kul att du hängde med.

 4. Vi körde förbi där, men hade inte tid att stanna till. Fast det kommer ju fler chanser i framtiden nu när vi har en lägenhet i Kalmar 🙂

  Glad midsommar och kramar till er båda!

  1. Ett besök här rekommenderas. Och omgivningarna med Halltorps hage är också så fina. Och visst är det enkelt att kvista hit till Öland från Kalmar och trevligt att bo över här också.
   Önskar er också en fin midsommar. Här blir det firande med S&J i strålande vackert midsommarväder.
   Kram!

  1. Det var väldigt roligt att komma hit igen. Många år sedan jag var här. Och konsthallen ligger ju också i så vackra omgivningar så det lyfter än mer.
   Önskar dig också em fin midsommarhelg
   Kram

  1. VIDA konsthall/museum är verkligen fint och roligt både med gästutställare och att Ulrika Hydman Vallien och Bertil Vallien här lever vidare.
   Väl värt ett besök.

 5. Konsthallar är jag inte van att besöka. Här kunde man lätt fördriva en bra stund så mycket som fanns att se. Ulrikas konst tilltalar mig inte så mycket men hon har en egen oefterhärmlig stil.
  Kram från pörtet

  1. Jag är inte heller så förtjust i Ulrika Hydman Valliens konst. Blev liksom för mycket. Men Är mer förtjust i Bertil Valliens glaskonst. Men konsthallen i sig tyckte jag väldigt mycket om och inte minst de olika gästutställningarna. Möblerna från Capellagårdene elever fastnade jag läge för liksom glaskonsten i det svarta rummet.
   Omgivningarna här helt nära Halltorps hage gjorde också sitt till.
   Kram och trelvlig kväll.

 6. Det är en fin konsthall. och härligt läge. Var där 2017 då hade Lars Wallin sin utställning där, roligt att se hans vackra skapelser.

  1. Visst är det en spännande konsthall. Har varit här tidigare men det är alltid roligt att se även gästutställarna. Just Lars Wallin såg vi inte här, däremot var vi till Artipelag ocj såg den. Fantastisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *