Stockholm

Vid och längs med vattnet – I vänstervarv och högervarv

Juldagarna bjöd oss Stockholmare på strålande sol och några minusgrader. Så  visst ville jag ut och röra på mig så  ett par uppiggande och friskvårdande promenader har det blivit. Och med Hammarbykanalen, en del av Östersjön och även Mälaren som närmsta grannar blev det promenader vid och längs med vattnet här hemma på Södermalm. Alltså ingen utflykt. Välkomna med på annandagens runda.

Stockholm. Södermaln. Norra Hammarbyhamnen. Sol och folkvandring vid och längs med vattnet här. Kajen i Norra Hammarbyhamnen. Som vanligt när solen visar sig är det ”folkvandring” här, vid och längs med vattnet. En del blickar över kanalen där det är fullt pådrag.

Vid och längs med vattnet i Hammarbykanalen  

Särskilt dessa soliga dagar är det många som väljer kajen här i Norra Hammarbyhamnen för sin promenad. Säkert är det också många som väljer att promenera runt hela Södermalm, ”Hälsans stig”, en sträcka på 9 km. Här har man antingen delar av Östersjön eller Mälaren vid sin sida. En verkligt sjönära runda som jag gått många gånger.  Vill man utöka den rundan kan man också lätt kvista över till Långholmen och Reimersholme. Eller besök en av öarna.(Ligger helt i anslutning till ”Hälsans stig”)

Vi stannar till och ser på andra sidan kanalen, i stadsdelen Hammarby sjöstad, ett antal brandbilar, några polisbilar och ambulanser utanför ett av bostadshusen. Månne någon ha glömt en ljusstake?

En bit längre fram passerar vi Café Kajsa vid Barnängsbryggan. Och vid detta populära café slår sig gäster ner utomhus under hela året.

Barnängen är ett f.d. fabriksområde som låg här vid Hammarby sjö. Och om livet och villkoren här i fabrikerna under åren 1750-1780 finns berättat i Vävarnas barn skriven av  P-A Fogelströms.

I slutet av 1600-talet byggde handelsmannen Jacob Gavelius en manufakturfabrik här som i första hand skulle tillgodose arméns behov av textilier. Här kom också byggnader till för väverier och färgerier och  i slutet av 1700-talet var textilfabriken Stockholms största arbetsplats med över 600 arbetare.

Den fabriken lades ner i början av 1800-talet men en ny fabrik Barnängens tekniska fabrik, var på plats  1868. Här tillverkades då bläck och finare “eau de cologne” men kom snart också att innefatta  tvåltillverkning. (Än idag finns Barnängens tvålar och andra produkter.) Men under  1950- talet blev industrierna här avvecklade.

Namnet Barnängen är en förenkling av ordet Barnstugeängen och kommer från att det här på ängarna  vid Hammarby sjö i slutet av 1500-talet skulle byggas ett barnhospital som skulle tillhöra Danvikens hospital som låg en bit bort.

Stockholm. Södermalm. Vi fortsätter en bit till vid och längs vattnet. Här Hammarbykanalen.Hemriksdalsområdet på andra sidan. Vi fortsätter en bit till vid och längs vattnet och ser olika delar av Hammarby sjöstad Till vänster det ganska nybyggda Henriksdalsområdet/Henriksdalskajen.

Här kommer också färjan (kostnadsfri) som går i triangeltrafik mellan  Barnängsbryggan på Södersidan till Lumabryggan i Sjöstan och vidare till Henriksdalsbryggan och tillbaka till Söder och Barnängsbryggan.

Så ett högervarv längs med vattnet

Vi stannar till hemma för lite lunch men ger oss ut på ännu en ”friskvårdsrunda”. Och nu tar vi andra hållet med den svaga eftermiddagssolen i ansiktet. Mot Årstaviken och Mälarens vatten.

Stockholm. Södermalm. En promenad vid och längs vattnet i högervarv och längs mÄlarens vatten i Årstaviken. Nu tar vi en runda, i högervarv, vid och längs vattnet.Jag står vid Hammarbyslussen och har vårt område, Norra Hammarbyhamnen, framför mig liksom Hammarbykanalen. Här i kanalen, med bräckt vatten, är det fortfarande tämligen isfritt

Sen och klen eftermiddagssol som speglar sig i några av fönsterrutorna i husen i Eriksdalsområdet.

Här vid Årstavikens/Mälarens vatten har isen lagt sig. Den svaga eftermiddagssolen lyser på Johanneshovsbron och Skanstullsbron och även en del på skrapan Stockholm New.

På Årstaviken har ett tunt lager is lagt sig på sina ställen.

Södermalm. I och längs vattnet vid Årstaviken är det också många som väljer att promenera. Även vid och längs med vattnet här vid Årstaviken är det många som väljer att promenera. För egen del brukar vi ta oss upp i koloniområdena där vi ofta är ganska ensamma. Och sjöutsikten finns även där.

Jag går ut på en av badbryggorna där det vintertid vid stegen brukar finnas en upphuggen vak för hugade vinterbadare. Men just nu var det bara is här.

Vid Rackarbacken lämnar vi Årstaviken och tar oss uppför berget mot Södersjukhuset. Passerar här ”Rackarbacken Terass” en restaurang som öppnade här i slutet av augusti.  Och tänk den har vi helt missat. Men den öppnar i april igen och då ska det bli besök här. Inga sittplatser inomhus men desto fler på trädäcket med utsikt över Årstaviken.

Rackarbacken

har i sig en speciell historia. Rackarberget var en ökänd utkant av Stockholm och här på berget stod ”rackarens stuga” alltså bödeldrängens stuga. Här huserade flera ligor och om någon vågade sig hit var det med livet som insats. När sedan Södersjukhuset började byggas på 1930-talet berättar författaren Stieg Trenter i sin bok ”Söder- en stadsdel med profil” att man hittat en antal huvudlösa skelett i en bergsskreva, ungefär där uppfarten till Södersjukhuset nu går. Skallarna hittades en bit därifrån.

En uteservering vi ska testa när de på nytt öppnar i april.

Utsikt  från Rackarbacken över Årstaviken och Årstaområdet. De höga husen i bakgrunden hör till stadsdelen Liljeholmen.

Rackarberget i skymningssol med koloniområdet ”Södra Årstalunden” . Och uppe på berget skymtar delar av Södersjukhuset.

16 svar på ”Vid och längs med vattnet – I vänstervarv och högervarv”

  1. Tack för promenaderna.
    Barnängens tvål finns hos oss.
    Intressant om ”Rackarbacken” ej hört talas om tidigare, vad jag kan minnas?
    Fortfarande KALLT hos oss, inte läge för utevistelser i någon större mängd tyvärr.
    Ser bättre ut framöver gällande kylan.

    1. Trevligt att du gick med. Blev sådär en 7-8 km sammanlagt.
      Här i våra trakter finns mycket spännande historiskt sett. Och Rackarbacken är en sådan. Hela Barnängsområdet också, plus ”Vita” och Åsöberget.
      Hoppas ni snart får lite mer gynnsamt väder för utevistelse.
      Ha det gott ändå.

  2. Det är en gåva att ha sitt hem i närheten av hav och vatten. Det finns inget härligare än att promenera utmed kajerna och njuta av allt som erbjuds. Jag förstår mycket väl att det är lämmeltåg där när vädret visar sig från sin bästa sida!
    Tack för promenaden!
    Kramar

    1. Visst är det! Och vi trivs så bra. Jätteroligt att du gick med. Just nu är våra tankar hos er på varmare breddgrader. Stränderna, maten, havets brus, t åka scooter, restaurang ”Gropen” mitt emot Chrystal Beach och många fler. Vi saknar. Suck!
      Är så glad att ni är på plats och ser fram emot många inlägg.
      Kramar

  3. Så väldigt fint du har fångat ”solens gång” under din promenad. För visst skiftar ljuset under en långpromenad. Riktigt läckert!
    Sååååå mycket folk det var ute i rörelse. Förstår det för området är otroligt attraktivt för en söndagspromenad då det är ”lättgånget” om man säger så. Intressant att läsa om Rackarbacken också. Så mycket jag lär mig av dig och din blogg:-)

    1. Jadå, solen skiftar. Men så högt upp kommer den inte ännu. . Men den finns där. Snarare fanns. Idag var det väl mycket moln för att de skulle framträda.
      Här är det rena folkvandringen dessa vackra dagar. Men vill man ha mer avskildhet så finns ju alltid de små stigarna mellan kolonilotterna uppe på berget vid Årstaviken. Men längs Årstaviken är det synnerligen kändistätt en solig dag.
      Rackarbacken och området här nedanför SÖS har ju en spännande historia. Och jag längtar tills att i april sitta här på terrassen till café Rackar backen och blicka ut över nejden och Årstaviken.
      Kul att du får lite ny kunskap genom att titta in hos mig. Och jätteroligt förstås att du är med.

  4. Snacka om att det var folkvandring denna vackra vintriga dag i dina hemtrakter, förstår det, vilket vackert promenadstråk där efter kajen! Å visst blir man lite gladare när solen skiner.
    Ha det fint!
    Kram
    PS. Rackarbacken lät spännande! DS.

    1. Jadå! Här vandras det verkligen. Och ett populärt stråk även för ”kändisar”.
      Och visst spelar solen in för humöret.
      Rackarbacken är spännande. Kanske kan vi i vår ta en tur på Söder. Många trevliga ”pitstop” finns också.
      Bra att du lyssnar på din kropp och inte jobbar under dessa arbetsförhållandena. Ingen som tackar dig för att du kör slut på dig. Illa att det ska vara så här.
      Kram och många tankar.

  5. Tänk, Stockholm har lindat sig i vinterskrud. Och vackert blev resultatet! En njutningsfull promenad bjöd du mig på, tack för den/dem.
    Här var det inte så njutningsfullt idag, eller jo det var det, otroligt vackert, men femton minus var i kallaste laget så promenaderna blev rätt korta. Och kameran ville inte som jag ville i kylan förstås!
    Kram från vinterpörtet

    1. Jadå! Riktigt vackert är det. Och extra skönt att ge sig ut i solen när även snön lyser upp. Jättetrevligt att du var med. Förstår att du kortade av din promenad med den kylan.
      Detta med kameran i kylan kan ju vara knepigt. Upplevde det i december.
      Önskar dig en skön tisdag.
      Kram

  6. En härlig vinterpromenad igen 🙂 Precis lika fina som dom levande ljusen är, lika läskiga kan dom vara ifall man är oförsiktig och ouppmärksam. Jag är jätteglad över våra fejkljus som lyser mysigt utan att brinna ned och ställa till det.

    Ha ännu en härlig mellandag! (Fast jag tycker allt att du har tjuvslutat julen – Knut är inte här på länge än 😉 ).

    1. Vi har verkligen haft några strålande dagar och det är bara att tacka och ta emot. Långa promenader har det också blivit.
      Hemma har vi mest blockljus och värmeljus och i olika lyktor så det känns ganska säkert.Men visst är fejkljus ett bra komplement. Och säkert. Era var riktigt fina. Men vi kör på som vi gjort med de levande ljusen.
      Här åker julen ut nu och våren tar vi in. Lite tidigt men kan man börja med jul oktober så kan man kasta ut julen redan nu och ta in våren. Känns bra så.
      Trevlig tisdag.

  7. En fin liten rundvandring du tog oss med på här, det tackar vi för.
    Ja, levande ljus kan vara farligt om man inte har koll, ruggigt sådant, kan gå illa.

    Alltid så fint när snön ligger som den ska.

    Ha en jättefin dag Ditte.

    1. Du är så välkommen med. Bara trevligt. Och visst får en ha koll på sina levande ljus. Har mest olika lyktor och värmeljus och det känns säkrare.
      Snön lyser upp och strålade denna dag i kapp med solen.
      Önskar dig också en fin tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *