Resor i Sverige Skyltar

Veckans skyltning går i nyårsresans spår

Söndag är det idag och det innebär också ”Skyltsöndag,” årets första, som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här går veckans skyltning i resandets tecken och är hämtade från min jobbrelaterade nyårsresa till Karlstad med trevliga stopp och upplevelser både på dit och hemvägen.

Veckans skyltning- Örebro

I Örebro är vattentornet ”Svampen” ett landmärke och syns mer eller mindre. Svampen med sina 50 metrar reser sig just som en svamp upp ur jorden. Vattentornet invigdes 1958 och rymmer omkring 9 miljoner liter vatten. Torenet började byggas 1956 och byggdes i rask takt. Arkitekten, Sune Lindström, hade tänkt ut att själva hatten, som är vattenreservoiren, skulle gjutas vid marken i en träform och sedan succesivt  skulle hissas upp med hjälp av 32 rejäla domkrafter. Foten, pelaren, gjöts underifrån och med en tillväxt av 58 cm /dygn.

Högst upp finns en trevlig restaurang, kan rekommenderas, och är det klart väder så är det än trevligare att kombinera god mat och den fina utsikt. (Men restaurangen är värd ett besök även om det är mulet. )

Svampen, vattentornet i Örebro får sin plats i veckans skyltning. Ett kännetecken för just Örebro. Gråväder när vi besökte Svampen på nyårsafton men god mat och trevlig stämning piggade upp.

Och veckans skyltning fortsätter med Karlstad och Loka Brunn

I Karlstad stannade vi på Sandgrund, akvarellkonstnären Lars Lerins permanenta konsthall.  För mig och många andra, en favorit i repris. Här blev det en trevlig och givande guidad tur. (Jag tidigare skrivit om Lars Lerin och då även haft med bilder på många tavlor så nu blir det bara en.)

Mårbacka förknippas med författarinnan Selma Lagerlöf och denna tavla har Lars Lerin  målat efter ett foto av Mårbacka. Och i Selma Lagerlöf känner Lars lerin igen sig på många sätt.

Vacker akvarellmålning av Mårbacka gjord av Lars Lerin. (Värt att nämnas är att tavlorna på Sandgrund byts ut så chansen att se nya målningar är stor.)

I Karlstad får en av stadens skalder vara med i veckans skyltning. Här är det Nils Ferlin som steppar på ett bord. Han har stått här på Stora torget sedan 2002. Lite längre bort på Stora Torget finns också Gustav Fröding med nära anknytning till Karlstad.

En steppande Nils Ferlin på Stora torget i Karlstad passade bra in i veckans skyltning.Statyn av Nils Ferlin är gjord av Tomas Qvarsebo.

Skådespelaren Stig Järrels ord finns på bordet där Nils Ferlin steppar.

Visst kan även en ”pusshållplats” vara trevligt. Sådana finns i Karlstad. (Fick bilden av vännen Susan som också var i stan över nyår.)

Nyårsdagenoch på väg från Karlstad.

Loka Brunn i Västmanland blev nästa stopp. Ett väldigt trevligt sådant.

 

Fler söndagsskyltare finns här. Titta gärna in! Och kanske vill du också vara med och skylta…

 

20 svar på ”Veckans skyltning går i nyårsresans spår”

 1. Vad trevligt med en restaurang högst upp i vattentornet! Och en pusshållplats har jag aldrig sett innan ?
  Stor kram!

  1. Restaurangen här uppe är trevlig och har dessutom en väldigt fin buffélunch.
   Pusshållplatsen skickade Susan och dessa fanns ett tag i Stockholm när man på hos Busslink ändrade B till ett P.
   Stor kram och trevlig kväll.

 2. Fina och igenkännande skyltar, en del Svampen är för mig ett gammalt riktmärke. Halvvägs till Sala, brukade mina föräldrar och jag fika här.
  Pusshållplats, japp, jag har haft det i min blogg också, just från Värmland, men under Kärleksfulla Lidköpingshelgen hade även vi en Pusshållplats här i stan.
  Delfinbuss ger mig vibbar från Taizé i Frankrike, de kör ju just den rutten stadigt.

  Skyltsöndagskram!

  1. Kan tänka mig att du känner igen dig här längs skyltvägen. Svampen besökte jag när tornet var nytt och då gick ju trafiken genom Örebro. Men inte sedan barnsben har jag prickat in vakcert väder när jag varit där. Men det hinns nog med.
   Min resebyrå har ofta Delfinbuss och just nu var det ett sådant tillfälle. Vi alternerar där med Travellers bussar.
   Och kanske kände dig egn dig även i Karlstad.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 3. Tusen tack för denna minst sagt varierade och annorlunda skyltning. Du har verkligen förstått att man kan skylta med så mycket mera än ”bara” skyltar. Svampen och Lerins målning är praktexempel på det. Har faktiskt varit uppe i Svampen och just den dagen var det till och med fint väder.
  Pusshållplatser borde finnas lite överallt tycker jag. Minns när Busslink här i Stockholm var ansvarig för busstrafiken så hade man på några bussar skrapat bort den nedre delen av B:et och vips blev det en Pusslink.
  Avslutningen av inlägget med champagneflaskorna var helt perfekt!
  Stort tack för en suverän skyltning och länken:-)

  1. Tack! Och visst kan skyltar vara så mycket mer än text.
   Jag har tyvärr inte sen barnsben prickat in Svampen och fint väer och det var nog i nörjan på 60-talet. Men jag har inte gett upp än. Kanks enästa gång. kula att du fått uppleva det. Minns också Busslinnk när B blev till P. Och pusshållplatser är trevliga.
   Champagen gillas men nu var det ju jobb så flaskorna fick bli skådebröd/skådedryck.
   Trevlig kväll.

 4. Vilken alldeles fantastiskt vacker målning Lerin har gjort av Mårbacka. Det slår verkligen det mesta! ”Svampen” har jag sett vid tidigare besök och påminner om ett vattentorn här i närheten. Inte så vackert men ett landmärke!

  Kram

  1. Ja, så vackert tycker jag inte att ”Svampen” i örebro är. Men ett landmärke. Och vid köart väder är det en fin utsikt därifrån ut över Örebro och Näkesslätten. Har dock bara en gång, i barndomen, varit här vid vackert väder.

   Lars Lerins målning av Mårbacka är verkligen vacker och han har gjort den efter ett ofto han tagit just där. Jag stod länge här och tttade.
   Kram och natti.

 5. Hola! Oups – där blev vi tagna på bar gärning vid pusshållplatsen! ? Summan av ”synderna” (likväl som lasterna) är väl konstant och vi hade ingen mistel i år så det var väl ”någons försyn” att vi råkade passera platsen. ?

  På Åsöberget har det mest chillats idag efter gårdagens tidigarelagda och slitsamma tjugondagknut. I morgon går vi in på dag 5 i vår sommarstugenedräkning! ???✈️????

  Kram ❤️

  1. Nja, en ”pusshållplats” är tervligt och det borde finnas fler av dem. Jadå, summan kan vara konstant. Och pussarna kan inte blir för få.
   DSkönt fär er med en ”chilldag” och bra att ni vilar er i form inför ”stordåden” som komma ska.Alltså både nedräkning och avresa. Blir mycket på en gång.
   Kram!

 6. Man lär sig alltid något nytt. Jag visste inte att det fanns en restaurang i vattentornet. Pusshållplatser borde det finnas fler av. Det låter som en väldigt trevlig resa ni gjorde.
  Kram och god fortsättning på det nya året.

  1. Visst gör man! Och det berikar. Hoppas på att lära mig något ytt varje dag och även att göra nya saker.
   Resan blev väldigt lyckad och var så bra sammansatt. Trevliga dagar.
   Önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År.
   Stor kram!

 7. Visste inte att det fanns en restaurang högst upp på svampen, va kul….så kommer man förbi de trakterna igen så måste den besökas! Fint med Nils Ferlin, han finns ju i Stockholm också, fast inte på ett bord 🙂
  Så fiffigt med en pusshållplats! Å tjusigt med Lerins Mårbacka.
  Kram och sov så gott!

  1. Passerar du Svampen vid lunchtid rekomenderas restaurangen. Allra finast i vackert väder men maten och miljön piggar upp även mulna dagar.
   Nils Ferlin har jag också sett i Stockholm men inte steppandes på ett bord.
   Lerins målning av Mårbacka är ljuvlig och han har målat det efter ett foto.
   Hit till Sandgrund kommer jag gärna fler gånger. (Har vait här nu sex gånger…) Så även till både Värmland och Karlstad.
   Kram och natti!

 8. Härlig skyltning!
  Svampen åker vi förbi ibland, men det är många, många år sedan jag var däruppe. … första gången tror jag var i början eller mitten av 60- talet tillsammans med farfar och farmor och så två gånger till, även de på 60- talet, men inte senare – kanske dags för ett återbesök 🙂
  Lerins målning – kan inte se mig mätt på den … såå fantastisk!
  Pusshällplats – så fyndigt!
  Kram

  1. Svampen är vi nogmånga som har minnen av och besökt i yngre år. Så även för mig. Men nu och då när jag resejobbar blir det stopp här och det är alltid trevligt. Restaurangen har väldigt fina bufféluncher och är det vackert väder är det än mer njutbart.

   Och Lars Lerin är en favorit. SEr fram emot vårens tv program med honom. för de kommer.

   Önskar dig en ”glad måndag”
   Kram!!

 9. Härlig skyltning igen här hos dig 🙂 Han är väldigt duktig, Lars Lerin och verkar vara en sympatisk person också. Han är i alla fall trevlig att lyssna till.

  Vad fint med en Pusshållplats och vilka finingar det var som passade på att pussas också 🙂

  Ha en bra start på veckan nu!

  1. Tack! Ja, Lars Lerin är en klar favorit och jag ser fram emot nya program med honom nu i vår. Och tavlorna kan jag titta på hur många gånger som helst.
   Och visst var det finingar vid pusshållplatsen.
   Sol här i huvudstaden även idag. Klart uppiggande.
   Önskar er en trevlig måndag.

  1. Visst är bilden av mårbacka vacker. Jag fascinerades verkligen av ljuset
   Och visst borde det finnas gott om ”pusshållplatser”.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *