Skyltar Stockholm

Veckans ljuspunkter tillsammans med Skyltsöndag

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag” – ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Eftersom det idag  är  både tredje advent och Lucia  så bjuder jag idag på några av veckans ljuspunkter.

Stockholm. Södermalm. Pendelbåten Emelie är en av veckans ljuspunkter som ma kan ta från Barnängsbryggan in till Nybroplan i City. Pendelbåten Emelie är i sig en av veckans ljuspunkter. Och med Emelie åker jag då och då  från Barnängsbryggan  in till City/ Nybroplan.  (Smidigt med färjan och jag når den på bara 10 minuters promenad hemifrån längs kajen) 

Veckans ljuspunkter

har varit ganska många och det utan att det i Stockholm varit en endaste soltimme i december. Hitintills. Men ljus vill vi ha och jag delar gärna med mig. (För de som följt min blogg så har det varit en del “ljusa inlägg” den senaste tiden och här kommer ännu ett) Välkomna med på en ljus promenad eller om man så vill en ljuspromenad.

Stockholm. Södermalm. Barnängsbryggan. Kajsas Kiosk. Absolut en av veckans ljuspunkter. Fint julanpassad. En annan av  veckans ljuspunkter som piggar upp  finns också vid Barnängsbryggan. Här ligger trevliga och välbesökta Kajsas kiosk som är julpyntad.  Noterade särskilt  brevlådan för önskelistor till Tomten

I veckan som varit, Nobelveckan, har Stockholm på olika sätt hyllat med hjälp av olika ljusinstallationer hyllat både Alfred Nobel, årets pristagare och tidigare pristagare. (Och under veckan som passerat har jag sett de flesta av dem. Har du missat detta så finns text och bilder här  och här)

Hötorget är vackert upplyst. Hötorgshallen är öppen men Filmstaden Sergel är för närvarande  stängd.

Grand Hotel kändes tomt i år .  Men vackert upplyst är det precis som vanligt.(Det är här Nobelpristagarna men följe brukar bo.)  Jag tittade in för att besöka toaletten och det var påfallande tomt i lobbyn.

Någon snö har vi ännu inte haft i Stockholm. Men snö såg jag i Gamla stan häromdagen. Dock väldig lokalt.

Jo, det var filminspelning och det var anledningen till att den konstgjorda snön var på plats.

För egen del känner jag mig som en klocka. Alltså jag går och går och “kommer aldrig i mål”. Liten överdrift. Ofta har jag ett mål men inte alltid. Och stegen blir många varje vecka. Men någon brådska har jag inte.

Slussenområdet i Stockholm fortfarande lite rörigt.  Men visst har Guldbron, som invigdes i slutet av oktober, bidragit mycket till att det nu går smidigt att ta sig fram. Breda trottoarer och cykelbanor. Och fyndiga skyltar piggar upp. 

En av veckans ljuspunkter, modell högre, finns vid Slussen och den lyser vida omkring. Extra tanke här till bloggvännen BP som verkligen gillar kranar-

Fler av veckans ljuspunkter

Vis Slussen noterade jag också den gamla hederliga reklamskylten för Stomatol. Stomatolskylten är Sveriges äldsta rörliga reklamskylt och som fortfarande fungerar. Skylten kom upp 1922 och det var företaget Grumme&Son, ett svenskt kemisk- tekniskt företag, som satte upp den på Katarinahissen. Men skylten blev 1933 flyttad till till Klevgränd, en bit till höger om Katarinahissen. Skylten i sig består av 1361 25 W glödlampor i färgerna rött, vitt och gult.

Stockholm. Slussen Stomatolskylten. Inte vara en av veckans ljuspunkter utan den här är bestående och är Stockholms äldsta rörliga reklamskylt. Inte bara en av veckans ljuspunkter utan också en riktigt gammal sådan också.

Ingen belyst skylt men ändå speciell. Den satt på en stupränna  utanför “Dynamo”. Nej, det har inget med cyklar att göra utan är förkortning av den idella föreningen “Demokratipiloterna”

“Kärlek övervinner allt”. Var snäll och parkera inte din cykel här. Tack”

Önskar alla som tittar in en trevlig Luciaoch tillika tredje advent.

 Några av veckans ljus punkter finns även hemma. Saffransskorporna  som var så goda har dotter Helen bakat. Och nej, jag har inte dekorerat pepparkakshjärtat. (Inköpt på Gunnarssons konditori)

(Den lilla amaryllisen som får trängas  med en ljusslinga  och “tomtedjävlar” kanske finner sig till rätta. Och ett bestyr var det innan tomte -j kom på plats. Fick fästa tandpetare i mossan som omger amaryllisen. Visst var det kreativt av en som inte har pysseltalanger.)

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

36 svar på ”Veckans ljuspunkter tillsammans med Skyltsöndag”

  1. Det blev bra men amaryllisen och ljusslingan. Men jag har ytterigare ett par av dem i Waldemarsuddekrukor. Har ställningar till de större som stabiliserar om det behövs.Vill till att de får växa sakta. Hoppas på blomning. brukar också köpa några amaryllis som snittblommor. Tycker de är så vackra.
   Vi ska ha adventsfika lite senare men i år blir vi bara två. Brukar, om vi är hemma, ha öppet hus. Men inte läge för det i år.
   Önskar dig en fin Luciadag.

 1. Så fint det är vid Kajsas kiosk men även hemma hos er. Ljusstaken är verkligen vacker och pryder sin plats. Jag brukar baka saffransskorpor men på förekommen anledning bakas inget nu. Det tänker jag ta igen snart för just saffransskorpor hör julen till!

  Kram och god lucia/tredje advent!

  1. Det är så roligt att Kajsas kiosk lägger ner så mycket jobb på att det ska vara fint och här är de även väldigt noga med avstånd-
   Jag är tacksam för saffransskorporna Helen hade med sig. De var jättegoda. Har aldrig bakat dem själv. Nej, fullt förståeligt att det inte blir bak hos dig nu. Men det kommer andra tider.
   Ljusstaken har jag fått av Helen i julklapp och den är en favorit. Den plus den jag har från Georg Jensen.
   Önskar dig också en trevlig Lucia/Första advent.

 2. Vilken ljus Skyltsöndag:-) Suveränt bra jobbat!!! Å den där byggkranen – dregel, dregel!
  Kajsas skyltning är så gullig, inklusive postlådan där. Hötorgshallens utsmyckning är imponerande och jättekul att den går i samma stil som belysningen på Konserthuset. Vackert! Grand hotells julutsmyckning är som alltid väldigt diskret och fin.
  Djurgårdsfärjans skylt vid Slussen tar priset, helt klart. Älskar dessa skyltar:-)
  Vilken rolig stolpe med det stickade strumporna. Å här lärde jag mig nåt nytt igen. Aldrig hört talas om föreningen “Demokratipiloterna”.
  Åsså skyltar du med att du visst kan vara aningen pysslig – hahaha. Den utsmyckningen blev ju riktigt lyckad. Bra jobbat!
  Tusen tack för en ljus och härlig skyltning. Stort tack för länken också:-)

  1. Jag har ju lite “snöat” in på ljus på olika sätt de senaste två veckorna. Men just nu har allt ljus känts viktigt. Tänkte verkligen på dig när jag såg byggkranen så den fick vara med trots att skylten “Skanska ” inte syntes.Hötorget var riktigt fint och enhetligt belyst. Synd bara att Filmstaden är stängd. Men något alternativ fanns inte. Men man kan vara på Ullared. Demokratipiloterna har jag passerat många gånger men egentligen inte lagt märke till dem innan nu stuprännan hade fått sitt budskap.
   Pysslandet är inte min starka gren. Och gissa om B skrattade när jag höll på. Jodå, jag också. Att sedan amaryllisen ännu inte syns får vi leva med ett tag. Tack, för uppmuntran.
   Skylt temat är så roligt och eftersom jag inte annars tillhör de mer kreativas skara så får jag lite träning här tillsammans med kameran.

 3. Det här fick du till lika geschwint som du alltid får till det. Småler åt de fastnitade tomtedjävlarna som sitter där de sitter nu i mossan runt amaryllisen. Tomtemisshandel? Haha..nå, de tål det helt säkert. Bra skyltat som vanligt och bäst gillar jag stolpen som är på klädd och har broderade budskap. Kul, riktigt kul!
  En fin Luciakväll önskas!

  1. Tack! Nja, lite ljus i tillvaron känns bra nu. Nja, tomtarna sitter i ett lite snöre i tandpetarna så de är i sig oskadda. Men så småningom hoppas jag att amaryllisen växer upp lite och syns mer. Visst är stolpen fin. Ett stuprör som fått ett vänligt budskap.
   Önskar er också en fin Luciakväll.

 4. Hur fint som helst med tomtar och amaryllis. Ljuspunkter är precis vad som behövs i dessa tider, härligt att följa.
  Saffransskorporna ser riktigt delikata ut, goda till en kopp kaffe.

  Må gott och ha en fortsatt fin tredje advent!
  Kram Christina

  1. Visst behöver vi allt ljus vi kan få. Och här i Stockholm har det under Nobelveckan varit extra mycket ljus för att hedra både Alfred Nobel, årets pristagare och tidigare pristagare.Väldigt vackra ljusinstallationer.
   Saffransskorporna som dotter Helen bakat var så goda och generöst att hon delade med sig.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig Lucia och tredje advent.
   kram

 5. Här var´e ljuspunkter igen! Suveränt jobbat med din skyltsöndag, må jag säga. Så roligt att titta på alltihopa. Den här Kajsa har ju jättemysigt, du har visat fina bilder därifrån tidigare, wow! ;D
  Visst kunde du pyssla! Det där med pysslandet har olika årtal också. Jag har pysslat jättemycket i mina dar, men nu kan jag knappt slå in ett paket, blir så förb på tejpen, den bråkar alltid med mig, haha!
  Kul att se ditt inlägg, tack!
  Stor kram!

  1. Tack! Ljuspunkter behöver vi och stan här är fylld av dem.Och jag tar gärna med mig kameran och ger mig ut. Blir en runda varje dag. Kajsas kiosk är alltid väldigt trevlig och jag passerar där nästan dagligen och det är så roligt att de gör så fint. Här sitter fortfarande besökare ute om dagarna.
   Jag har aldrig varit road av att pyssla men nu tyckte jag att ljusslingan, amaryllisen och tomtarna kunde få samsas. Amaryllisen syns knappast men den brukar ju växa på sig.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 6. Vi brukar alltid besöka stan och titta runt på belysningen och den stora stora granen vid slottet, men så icke i år. Tur att du delar med dig så vi får se hur det ser ut.

  1. Nej, nu är det inte direkt läge att ta sig in till stan. Jag rör mig ju runt en hel del men väljer tider när det inte är så många i omlopp- Föra veckan, Nobelveckan, var det extra fint i stan med många vackra ljusinstallationer runt om i stan som hyllning till Nobel. årets och tidigare års pristagare. Jag var ute i olika omgångar och ingen trängsel Men jag behöver inte gå när många är ute. Jag har nästan varit ensam om att vara på en del platser. Så också när jag i andra sammanhang sett julskyltningar och annat.
   Nu har du fått se lite av ljuset och det är ju fint att vi kan dela med oss.
   Ha det gott!

 7. Jättefin färja, gillar panelen högst upp, känns klassisk. Fina mörkerbilder fån innerstan, det behöver lysas upp nu. Kranen såg jag också när jag var i stan sisst på håll. Men jag var på väg hem och hann inte fota den.

  1. Tack! Nu har det blivit en del ljus både i form av skyltar och annat. Och ljus piggar upp. Kranen var extra speciellt till BP.

 8. Du har oanade pysseltalanger bara du lägger manken till, det ser jag ju!
  Många trevliga skyltar har du uppbringat, Demokratipiloternas hemsydda alster var så gulligt, och skyltarna vid Slussen fortsätter roa. Undrar vilken reklambyrå som har så fyndigt folk? Kranen, som BP säkert dreglar över, var häftig o nu blev det ett riktigt crescendo på denna ljusfestivalsvecka över Stockholm, tack för den!
  Nattikram, oj, nu var det visst redan måndag..

  1. Ha, ha, ha! Nja! Knappast! Men amaryllisen fick sällskap av “tomte djävlarna” och en ljusslinga. Jag går en del och kameran är med. Och eftersom jag nu inte rör mig så raskt så ser jag nog mer också. Visst var den virkade skylten hos “Demokratipiloterna” lite udda och vänlig. Tror den är ny. Skyltarna vid Slussen tittar jag på när jag passerar och ofta är någon utbytt. Och visst muntrar de upp. Kranen var speciellt till BP men det var nog flera som tyckte den var häftig.
   Här har det nu hunnit bli måndag morgon och jag är uppe med “tuppen” . Våd nya duschkabin ska levereras. Annars r jag inte uppe i denna arla morgonstund.
   Kram

 9. Jag log igenkännande när jag såg den gamla Stomatolskylten. Jag har haft den bilden med när jag hade en julkalender om ljus för en del år sen. Ljuset blir särskilt effektivt nu när det är mörkt så tidigt på eftermiddagen. Du fick mig att längta efter saffransskorpor nu. Tyvärr blir det nog inga hembakta sådana här. Kram

  1. God morgon!
   Vad roligt att du kände igen Stomatolskylten. Ohc en klassiker är de helt klart. Vad gäller saffransskorporna så var det dotter Helen som varit i farten. Och de var så goda.
   Kram och trevlig måndag.

 10. Jag är trött på jul och annat krafs redan innan julen är här. Anledningen är att det har börjat redan i september. Det blir tidigare för varje år. Allt för att folk ska handla. Ljuset däremot är underbart! Vi ska ta oss in till stan en dag och se hur det ser ut i Göteborg. Jag har fått några hintar!
  Mysigt att följa med på din ljuspromenad!
  Kram

  1. Vad gäller jul så instämmer jag helt. Bedrövligt att börja med jul redan i september. Men jag har glatt mig åt all vacker belysning för Stockholm har inte haft en endaste soltimme i december. Jag är ingen julig person alls så de bästa jular vi haft är de vi då haft glädjen att vistas i Thailändska
   Roligt att få följa med till Göteborg. Ser fram emot det.
   Tack för att du följde med mig runt i huvudstaden.
   Kram!

 11. Väldigt kreativt! Både pysslet och hela skyltningen 🙂 Många ljuspunkter finns det som sagt och det lyser upp vackert i Stockholm.

  Ha en fin start på veckan!
  PS: Jag undrade först vad fiskpinnarna gjorde där vid pepparkakorna. Haha! Måste nog tvätta glasögonen lite nu 😉

  1. Tackar! Ja, kreativiten är det inte så mycket bevänt med men roligt var det. Och idag syns även amaryllisen. Bra så. Stockholm nu är verkligen fint belyst och varianterna är många. Både vad gäller promenader och skyltar.
   Nej, fiskpinnar äter jag helst inte. Men saffransskorporna som Helen bakat var suveräna och passade bra till adventsfikat. Ja, det gjorde pepparkakorna också.
   Trevlig måndag!

 12. Tack för en ljuspunktspromenad i vintermörkret, precis vad vi behöver <3 Hoppas att Stomatolskylten får leva vidare, den är ju en ständig installation i staden 🙂 nåt som nästan alltid har funnits <3
  Ha en fin vecka, Ditte, kram på're

  1. Ja, ljus behöver vi och fint att jag kan vara med och bidra. Jättetrevligt att du gick med. Och länge leve Stomatolskylten. Jodå, den är skyddad på något vis så den lär bli kvar.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram

 13. Gillar upplysta kranen i grönt som piggar upp i vintermörkret, likaså Hötorgshallen med alla ljusdekorationer.
  Spännande med filminspelningen. Såg du vilken film de spelade in?
  Fint dekorerat stuprör med snällt budskap.
  Stomatolskylten är fin och roligt att den är kvar.
  Det blev fint med amaryllisen och ljusslingan. Så visst kan du pyssla!

  1. Visst är kranen fin och roligt att den lyser upp vida omkring. Vad gäller filmen så vet jag inte. De ville inte berätta…
   Stomatolskylten är lite “kult” och den syns verkligen bra.
   Nja, vad gäller pyssel så är det en riktigt svag gren. Men ljusslingan passade i glasvasen och blev bra med amaryllisen. Sedan anslöt några tomtar som jag satte fast med tandpetare. Ska vi nu vara hemma i jul så får jag ändå bjuda till.

  1. Tack! Men tanke på mina pyssliga talanger så skrattade vi gott.Men ljusslingan och amaryllisen blev bra tillsammans i glasvasen och några tomtar kunde få komma ut som sällskap.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *