Foto

Veckans händelser samlade i skyltar- Skyltsöndag #302

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning.Välkommen till några av veckans händelser.

 Veckans händelser

Veckan började storstilat med en strålande måndag. Och för mig blev det tillsammans med en väninna en vända till de två små marina öarna, Skeppsholmen och Kastellholmen. Här kan man också via sin mobiltelefon få guidning under besöket. Och när museerna öppnar igen så finns flera samlade här på holmarna.

Stockholm. Skeppsholmen och Kastellholmen.En av veckans händelser var rundvandringen här. En av veckans händelser var rundvandringen i strålande sol på Skeppsholmen och Kastellholmen

Ett besök i Östermalmshallen blev det också i måndags. Väldigt lugnt men matgäster och besökare finns alltid. Lisa Elmqvist har både restaurang och butik. Här en del av restaurangen.

Promenerat har jag gjort en hel del i veckan. Och häromdagen när jag var en sväng längs Årstaviken passerade jag en “gammaldags” anslagstavla. “Missing  People” letar fortfarande efter  elitsoldaten Deniz Arda som försvann för flera månader sedan. Bredvid finns tips om “djurtaxi”

 

En lite längre tur blev det i fredags och dessutom utanför Stockholms “tullar” när jag tog en sväng till IKEA i Skärholmen/Kungens kurva. Fungerade utmärkt att åka kommunalt med tunnelbana och buss och det tog 50 minuter från “dörr till dörr”.

Stockholm. Skärholmen. Ett besök här på IKEA var en annan av veckans händelser. En annan av veckans händelser, turen till IKEA. Här i Skärholmens Centrum, vid tunnelbanan, ligger en hel del butiker samlade och  busstorget ligger mitt i. 

Nygammalt  finns bland veckans händelser

Här hemma har en del gamla saker anlänt i lådor- Lådor som jag nästan hade glömt bort att de fanns. Min mamma avled 2002 och pappa 2005 och eftersom jag inte har några syskon var det en hel del jag hade att ta hand om. Men det var när  när pappa avled och lägenheten i Solna skulle säljas och tömmas så blev det påtagligt.

Igår fick jag hem en låda med  en kinesisk kaffeservis från början av 1900.  En servis som kom från min mammas föräldrahem i Norge. Servisen mindes jag från min mormors hem i Norge men inte så mycket mer.  Och på lådan fanns en tydlig märkning exakt av vad lådan innehöll. Något som min pappa skrivit och det framgick snart när lådan var packad. Allt var noggrant inpackat i tidningspapper från året 1996. Och det var just 1996 som mina föräldrar flyttade inom Solna.

Noggrannhet var en av pappas egenskaper. Så innehållet i lådan är tydligt deklarerat. 

Kinesiskt porslin. Att få hem lådan med detta gamla proslin platsar blend veckans händelser. Att få hem lådan med det kinesiska porslinet är helt klart en av veckans händelser. Men kanske får en av nästa veckas händelser bli att ta reda på mer om porslinet. För detta är i varje fall inget jag kommer att använda här–

Det här fatet från Gustafsbergs porslinsfabrik och med design från Stig Lindberg anlände också. Ett fat som jag inte alls visst att det fanns. Helt klart kommer det att användas. Om någon vet mer om detta fat så berätta gärna i en kommentar.

 

 Vad är detta?

Ytterligare en tingest som jag inte heller kom ihåg att jag hade utlokaliserad. Jag har ingen aning om vad det är. Men det är ett föremål i trä. Vet att mina föräldrar hade det på landet  vid öppna spisen och förvarade en del mindre vedklabbar i det. Någon som har en aning om vad detta kan vara och vilket träslag det kan vara tillverkat i.

Vad kan detta vara? Kanske en träskulptur? Jag skulle kunna tänka mig att den kan komma norr ifrån.

I botten står det  “Anno 1981” och då vet jag att pappa fyllde 60 år- I övrigt finns en signatur i botten första tecknet bör vara  P, E, eller e, sedan R och sista tecknet är S.

 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

42 svar på ”Veckans händelser samlade i skyltar- Skyltsöndag #302”

 1. Tror träskålen kallas för vril.
  Kommer från utväxt på björken, googlar jag fram.
  Fin servis men i dessa dagar dricks sällan kaffe ur små koppar.
  Har flera kaffeserviser, arvegods.
  Jättefint fat.

  1. Tack för detta med vril. Bloggvännen “Byblixtra” hade också det förslaget. Tror den kan komma från Norrland eller Norge.
   Vad gäller servisen ska jag inte ha den kvar men jag ska ta reda på mer om den . Har ockås flera kaffeserviser sedan tidigare som jag ärvt och behöver absolut inte en till. Kan förstå att du också har det.
   Fatet ska däremot användas. Absolut!
   Trevlig kväll.

 2. Kul med en tur till IKEA. Det var ett tag sedan för mig men hoppas kunna göra ett besök i sommar.
  Smart med taxi för djur.

  Fin kaffeservis och ett fint fat av Stig Lindberg. Det jag har hört är att porslin med “handen” är mer värt än utan. Och helt klart ska du använda fatet.

  Träskålen kan vara gjord av en vril (utväxt på träd) men känner inte till signaturen. Det kan vara värt att kolla upp med någon som kan, kanske ett auktionshus? Det är ett fint träfat som jag hoppas att du har plats för.

  1. IKEA besöket blev bra och vardagar är det väldigt lugnt här. Stor yta att röra sig på är det ju också. Men bra kommunikationer så tog det mig 50 minuter var väg och ingen trängsel En god räkmacka blev det också.
   Hade helt glömt handen men ska ta med fatet i veckan när jag ska fråga om kaffeservisen. Jag ska ju inte ha den kvar…
   Tack för tipset med träslaget. Jag skulle kunna tänka mig att det var ett arbete från Norrland eller från Norge. Jag har nog vetat en gång men glömt och nu finns det ingen jag kan fråga. Har inte hittat signaturen men får söka vidare. Tror inte jag kommer att ha plats för träföremålet men det får stanna tills jag vet er om det.Kommer du på något om träfatet så är du välkommen att höra av dig.
   Och du! På onsdag börjar en svensk serie om design och jag såg att Lotta Lampa skulle var med. Kul!

 3. Det sista är nog gjort av en utväxt på ett träd, utväxten har ett speciellt namn som jag inte kommer på, men Anki kommer att ge dig namnet och troligen trädslaget också. Fin servis =)

  1. Kan så vara, Min tanke var att detta föremål kan komma från Norge eller norra Sverige men jag har inte klurat ut det. Anki vet säkert. Vad gäller servisen så ska den nog inte vara kvar här och stå i ett skåp men jag ska ta reda på mer om den.

  1. Jag har Anki som bloggvän och kan skicka ett mail och fråga. Tack för tipset! Roligt att få veta vad det är.

 4. Vilket vackert fat så det förstår jag att du kommer att använda. Tänk så mycket “fel saker” vi har gjort oss av med. Då uppskattade jag inte Stig Lindberg men nu… Suck.
  En vacker servis men jag förstår om du inte behåller den. Vi har flera kaffe- och glasserviser som bara står där. Tyvärr blir det lätt så…
  När det gäller skålen så är jag helt säker på att det är en vril.

  Kram och god söndag!

  1. Jag kan också minnas att jag gjort mig av med andra liknande saker i ungdomligt oförstånd. Men nu är vi klokare.
   Nej, servisen ska inte behållas men jag ska ta reda på mer om den innan den lämnar oss. I skåpen finns serviser så det både räcker och blir över.
   Tack! Nu har flera svarat vril så då är jag nöjd- Men nu vill jag ju också veta vad signaturen betyder. Har nog en gång vetat historien om den här “träsaken” men glömt och har inte sett till den på 15 år. Så lite jobb att söka fakta har jag i veckan.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Oj, det här var riktigt roligt!
  Jag har en likadan servis, men inte så många delar finns kvar. Gräddkanna, sockerskål , fyra koppar och sex fat.
  Vet inte var den kommer ifrån, men tror att den kommer från någon av min mors barnlösa fastrar…även min mor var enda barn, liksom jag själv. Har mycket arvegods från dessa “gammelfastrar”, inte minst smycken och fina, gamla, skinninbundna böcker.
  Fat mm från Stig Lindberg finns också, dock inte just detta.
  Jag tror, liksom de andra, att träskålen är gjord av en vril, känner dock inte igen signaturen.
  Ha det gott!

  1. Tänk, att vi även har liknande servis. Kan förstå att du också fått ärva en hel del saker. Jag har lämnat vidare och sålt av en del för vi har ju inte plats här i lägenheten. Ja, jag ska inte behålla servisen men ska ta reda på mer om den. Jag vet, enligt vad pappa skrivit på pappret 1996 att den kom från Norge och mammas föräldrahem där. Men undrar hur den tagit sig från Kina till Norge.
   Vet att jag gjort mig av med en del från både Stig Lindberg och andra men nu har detta fat kommit “hem” och ska användas. Får nog börja gå igenom och se vad som finns i gömmorna. Mycket kan jag fortsätta sortera ut men en del kan vara roligt att spara.
   Vad gäller skapelsen i vril, som jag ju inte visst att det var, så kan jag tänka mig att den kan komma från Norrland eller Norge.Jag har nog vetat en gång men har glömt.Ska ta reda på lite mer innan “vrilen” vandrar vidare. (Vi tror att signaturen ska vara så här. )
   Ha det så bra du kan. Många tankar.

 6. Djurtaxi visste jag inte ens att den fanns. Bra fångat där. Snyggt med Skärholmen Centrums logotyp – fräckt. Å vilka “fynd” du fick hemskickat! Gissar att det var ganska roliga överraskningar då du inte ens visste att sakerna fanns. Känner igen det, till och med i min egen lägenhet;-)
  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig alls här, men ser att du fått idéer från bland annat Byblixtra. Det kinesiska porslinet har kanske samlarvärde och ett antikvariat är intresserad. Värt ett försök!
  Ett väldigt annorlunda bidrag till Skyltsöndag! Toppen! Tusen tack för det och länken:-)

  1. Djurtaxi kände inte jag heller till. Men bra att den finns. Kul att titta på dessa gamla anslagstavlor. Ja, en del har hänt i veckan. Och visst blev jag överraskad över lådorna. Mest innehållet. Hade nästan glömt bort dem. Den kinsiska servisen ska jag inte behålla men ska ta reda på mer om den. Undrar så hur den kommit till Norge..
   Nu vet jag att “trämanicken” är gjord av en “vril” men får forska vidare i varifrån den kommer. Min gissning är från Norge eller Norrland. Men den ska inte heller stanna här. Ja, kanske kan den bli blomlåda på balkongen…”Lillasyster” kanske har en idé.
   Ja, en varierad skyltning blev det av det som just hänt i veckan.

 7. Verkligen en varierad snygg skyltning, och en del svar har du också fått, kul! Verkligen ett snyggt fat gjord av Stig Lindberg, det ska du såklart använda. Den kinesiska servisen var också väldigt fin.
  Ha en skön söndagkväll!
  Kram

  1. Tackar! Är glad för svaren jag fått och kom ett steg närmare. Hade helt glömt fatet av Stig Lindberg och blev glatt överraskad när det kom igår-
   Vad gäller den kinesiska kaffeservisen är det inget vi alls ska behålla. Men jag vill veta mer om den innan den vandra vidare. Hur hamnade den i Norge och hur gammal är den. Lite att pyssla med.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 8. God kväll!
  Funderar på vad du menar med hemskickat( från förråd och upp till lägenheten)?
  Jag har en liknande kinaservis nerpackad efter mamma. Tänkte skänka bort den till ngn loppis. Mamma hade lite Stig Larsson, sillbytta och sillfat tror jag. Själv har jag haft en orange vas som mitt ex fick överta.
  Gamla glas från mitten av 40-talet finns också. På den tiden existerade inte vinglas.
  Däremot typ ” finporslinet” som mor och far antagligen fick i bröllopspresent har min son med familj nu. Vita tallrikar med guldkant.
  Kram/A-K

  1. Go kväll! Lådorna har varit på förvar i Upplands Väsby och dotter H tog hit dem igår. Roligt att du också har en liknande servis och jag har förstått av kommentarerna att fler har det. Servisen ska inte stanna här men jag vill veta lite mer om den innan den vandrar vidare. Pappa hade ju så fint skrivit på exakt vad lådan innehöll.
   Fatet av Stig Larsson hade jag glömt men nu är det här och visst ska jag använda det. Hade en del annat av honom men det var en tid då man inte uppskattade detta. Nu gör jag det på ett annat sätt.
   Ja, en del gammalt har vi och tyvärr är det ju ingen som vill ta över det av barnen. De har redan fullt och smaken är ju annorlunda nu.
   Kram!

 9. Det är skatter du har här Ditte! Vilken samling! Träföremålet kan nog vara både norsk och svenskt, jag ser fler har tänkt på vril som jag också gjorde. Har sett ett likande hos någon i Skellefteå, men hon är tyvärr borta nu. Hon hade mycket saker av vril. Min mormor hade också några liknande föremål.
  En händelserik vecka blev det också hos dig 🙁
  Stor kram

  1. Hade nästan glömt bort dessa lådor. Och pappa hade ju 1996 skrivit tydligt vad serviskartongen innehöll. Roligt att hitta tidningar från det året också som servisen var inslagen i.
   Nu, efter all hjälp, vet jag att den är gjord av vril. Kanske norsk eller från svenska Norrland. Skulle vilja veta och ska lägga ut ett par bilder på Instagram. Någon kanske vet.
   Ja, en händelserik vecka blev det. Roligt!
   Stor kram

 10. Spännande skyltsöndag!
  Jag hade också kinaporslin eller japanporslin från min mamma. Vet inte vart de tog vägen. Blir ju så att man ärvt en massa och mycket av mitt har gått till barnen (om de velat haft).
  Men vad roligt att få hem lite att fundera över och kanske få sålt Jag gillar sånt, tyvärr ont om plats.
  Ser att döttrarna intresserar sig, som jag gjorde då, när plats fanns.
  Vilken härlig dag som det har varit!
  Stor kram!

  1. En del har hänt i veckan. Hade helt glömt av detta porslin men nu dök det upp. Inget vi ska behålla men ska ta reda på mer om det först.Det här vet vi är kinesiskt så jag funderar på hur det hamnade i Norge och när. Jag har inga syskon så det blev mycket att ta hand om och mycket är utrensat.Men det jag har kvar gillar jag och använder. Men numer har jag ju inte tre-rätters middagar för 12 personer.
   Vad gäller döttrarna har de fått det de vill ha bl.a en specialservis i mängder av delar från Rörstrand med Karlbergs slott i motivet. Har aldrig tillverkats för försäljning så den är unik.
   Visst har det varit en skön dag och med lite vårkänsla-
   Stor kram

 11. Så spännande upptäckter hos dig! Fin kinesisk servis men hur många kan man ha…ingen av döttrarna som är intresserad? Jag har skickat på min dotter både kaffeservis och matservis och glas av alla de slag när jag flyttat till mindre.
  Vrilskålen har jag sett varianter av här i Dalarna, den sista har jag också sett men har ingen aning om vad det är gjort av o i vilken teknik. Fatet blev jag förälskad i!
  Nu kom dina andra skyltar i skymundan för alla spännande fynd, men djurtaxi hoppas jag många använder så den blir kvar!
  Nattikramar från pörtet

  1. Ja, här kom det lite glömda saker. Men, nej då – Jag ska inte behålla servisen men ska ta reda på lite mer om bakgrunden innan den får vandra vidare. Nej,döttrarna är inte intresserade. De har fått annat och man kan ju bara ha en viss mängd- Vi också.
   Jag hade ju inga syskon så det blev mycket som hamnade hos mig och en del har tills nu varit utlokaliserat.
   Den här “skapelsen” i vril hade jag helt glömt bort. Men jag vill också där veta mer innan den får gå vidare. Jag kan tänka mig att den antingen är från Norge eller Norrbotten. Finland känns tveksamt. Men årtalet stämmer med då min pappa fyllde 60 år. Så en present bör det vara. Jag har nog vetat en gång men glömt bort.
   Fatet hade jag helt glömt av- Men det behåller jag.
   En del fynd blev det men roligt ibland att dyka ner i det man glömt-
   Varm kram

 12. Spännande med träfatet och jag ser att du fått svar om vril. Har sett program om att även roten används för att göra träarbeten så som ditt fat och att det får så vackra mönster.

  Serviser hade jag också flera av som mamma tog hand om för att ge till Röda korset eller något då när vi flyttade.

  1. Jag hade helt glömt bort dessa lådor. Och när jag fick se “vril” så kom jag på att det heter så. Jag tror att detta är norskt eller från Norrbotten eller Lappland och ska söka efter den som gjort det.
   Serviser har vi gjort oss av med och nu har jag bara två kvar. Den ena är handmålat “kungligt danskt porslin” i blått och vitt i sådär en 50 delar och jag älskar det verkligen och tallrikarna används dagligen.
   Denna kinesiska servis ska jag ta reda på mer om innan den vandrar vidare. Troligen är den från början av 1800-talet och intresant hur och varför den hamnade i Norge.

 13. Servisen var verkligen både fin och spännande och du har ju ärvt din fars noggrannhet i rakt nedstigande led 🙂
  Vrilen var också väldans fin.

  Att åka till “vårt” IKEA kommunalt har jag också testat, men det brukar ta minst ett dygn eftersom vi tar bussen till Murcia stannar över natten i den vackra stan. Sen tar vi spårvagnen upp till IKEA där vi packar en extra resväska med värmeljus och lite annat smått och gott innan vi åker hem igen 🙂 Oftast har det blivit två nätter och en dagsutflykt till IKEA däremellan. Då slipper man stressa.

  Snyggt skyltat och ha nu en fin start på veckan!

  1. Tack! Lite roligt med servisen men innan den vandrar vidare ska jag ta reda på mer om den. Men här ska den inte stanna kvar. Skrattade igenkännande när jag såg pappas tydliga märkning av kartongen. Och du kan lita på att varendaste sak var noga inslaget o tidningspapper från 1996.
   Vrilen fick jag lite tips m av “Karlsson” som tror att den kan ha varit tänkt att förvara stora brödkakor i. Och stor är den. Tror mina föräldrar på landet hade mindre vedklabbar och tidningar i den för att elda i öppna spisen.
   Vi tar en tur till IKEA i Murcia då och då men oftast har det blivit en dagstur men det har hänt att vi övernattat. Fr vår del har det mesta handlat om möbler vi beställt när vi åkte dit, samt lite handdukar och lite textilier. Även ett par förpackningar värmeljus men dem köper vi oftast hos Lidl i Torrevieja.
   Grådaskigt här idag men ändå lite vårkänsla- Och snön är borta.
   Önskar dig en trevlig måndag.

 14. Den söta kinesiska servisen är jag också uppvuxen med. Min mormor och morfar hade den och varje gång jag öppnade deras skåp såg jag den.
  Stor kram

  1. Roligt! Vet att denna kommer från Norge men den ska å vandra vidare. Vill bara veta lite mer om den först. Här var det min mormor i Norge som hade den och jag vet att den bör vara från slutet av 1800 talet eller början ab 1900-talet. Pappa hade skrivit 1912 på kartongen men jag kan ju inte fråga…
   Stor kram

  1. Tack! Jag kom inte på “vril”. Men har fått många tips om det. Men den är stor ca. 60 x 35 cm och jag vet att mina föräldrar på landet hade små vedklabbar och papper i den för att elda i den öppna spisen. En vän, som är från norra Norrland, trodde att den var tänkt för stora brödkakor. Stig Lindbergfatet hade jag helt glömt av men när jag såg det så mindes jag det från mitt föräldrahem. Och visst ska det användas.

 15. Den kinesiska servisen är underbar! Så himla fin och poetisk 🙂
  Och Gustafsbergsfatet – så fint. Tycker så mycket om porslin, och det är lätt att samla på sig för mycket.
  Men samtidigt trevligt att variera.

  Må gott!
  Kram Christina

  1. Jag har flera kaffeserviser så den här ska inte stanna kvar men jag vill veta lite mer om den först. Sedan kan den få vandra vidare. Log nr jag såg kartongen den låg i och med pappas präntade lapp med vad som fanns i kartongen. Allt var sedan otroligt omsorgsfullt inslaget i tidningspapper.
   Fatet från Gustavsberg ska dock genast komma i bruk. Had helt glömt bort att jag ägde det. (Kommer fån mina föräldrars hem)
   Önskar dig en bra vecka.
   Kram

  1. Tack! Inget jag ska behålla men jag vill gärna veta mer om det innan det vandrar vidare. Vet att det är gammalt.

  1. Fina miljöbilder blir det när du skyltar. Härligt som sagt. Jag är van att röra mig i Stockholm men detta år har resandet varit nada så njuter dina bilder.
   De kinesiska kaffeserviserna var vanliga en gång i tiden, jag ärvde också en, de finns ofta i secondhand affärer, brukar inte kosta särskilt många kronor men har säkert affektionsvärde för en del.

   1. Jag rör mig nästan dagligen runt i Stockholm och gläds åt alla varianter av turer och rundor man kan ta. Jag bor så at jag har gångavstånd till mycket och dte är bra men tar även båt, tunnelbana eller buss ibland och detfungerar bra. Och jag gör det utanför rusningstrafik
    Vad gäller kaffeservisen så vet jag idag att den är japansk och inte kinesisk. Tecknen är japanska. Ingen servis jag alls ska behålla men jag vill ta reda på lite mer om hur den i slutet av 1800-talet hamnade i Norge hos min mormor. Sen ska den vandra vidare-Den betyder inget alls för mig men kul att få veta lite om bakgrunden.
    Kul att du gick med i här i Stockholm i veckan via min blogg.

 16. Det fina är att man kan passera nästan alla Stockholms kajer på rekordtid eftersom man går på insidan. En massa härliga vyer från Skeppsholmen. Visst går det utmärkt, åker nästan bara med SL nuförtiden. Jag är inte så förtjust i kinesiskt porslin, för plottrigt tycker jag. Däremot var Gustavsbergsfatet jättesnyggt, så jag kanske är lite designnörd i alla fall. 🙂

  1. Jag går ju ofta och mycket och gärna nära vattnen. Skeppsholmen minns jag ju från tidigare år med musikevenemang och annat. En rolig tid. Och nu perfekta promenadområden.
   Vad gäller porslinet gillar jag det inte heller men jag ska försöka kolla upp lite av dess bakgrund innan det vandrar vidare. Gustavsbergsfatet gillar jag och kan bli lite sorgsen över att jag, när mina föräldrar avled, inte orkade ta tag i och noga gå igenom. Det fanns en hel del gamla designklassiker där, även i möbelväg men som vandrade vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *