Skyltar Stockholm

Veckans besök – Samarbete med Skyltsöndag #340

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckan i sig har varit omväxlande men några större utsvävningar har det inte blivit  för min del. En del skyltar har jag i alla fall fått med mig från ett par av veckans besök.

En karta kan underlätta en hel del när det gäller att hitta. 

Skogskyrkogården – Ett av veckans besök

I måndags, i strålande solsken  besökte jag och väninnan Agneta Skogskyrkogården, ett av Stockholms tre världsarv. Jag har tidigare varit här ett par gånger, men då bara sett delar. Nu hade vi gott om tid och tog oss i princip runt hela. Så många steg blev det. Och för att se mer av  de olika delarna av begravningsplatsen gick vi i zick zack. Skogskyrkogården skapades under åren 1917-1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Leweremtz,  som fick uppdraget efter att ha vunnit en arkitekttävling.

Ett av veckans besök blev på Skogskyrkogården. Här det granitkors Gunnar Asplund ritat. En symbol för att detta är en gravplats. Veckans besök på Skogskyrkogården blev lyckat. Och det fina vädret gjorde förstås sitt till. Här ett kors i granit som arkitekten Gunnar Asplund ritat. En symbol för att detta är en begravningsplats. Här finns också gravkvarter för alla religioner.

Skogskyrkogården har fem olika kapell. Och tre av dem ligger samlade; Trons, Hoppets och Heliga korsets kapell. De är byggda i “funkisstil” där raka linjer, platta tak, ljusa fasader och stort ljusinsläpp är några kännetecken.

Trappan upp till de tre kapellen är också ritad av Gunnar Asplund.

Skogskyrkogården är verkligen stor och trots att vi tittat noga på kartan så var det knepigt att hitta Greta Garbos grav. Men vår envishet var till god hjälp.

Stockholm. Skogskyrkogården. Vid veckans besök hittade vi till slut Greta garbos grav. Efter en del letande på Skogskyrkogården hittade vi vid veckans besök här till slut Greta Garbos grav.

Innan vi lämnade Skogskyrkogården gick vi upp till Almlunden och kunde härifrån se Trons, Hoppets och Heliga korsets kapell.

Södersjukhuset. Veckans besök nummer två

Plötsligt händer det alltså. Helt oplanerat och oväntat blev det ett besök här i ett par dygn. Väl omhändertagen och med väldigt fin vård. Hamnade i den nybyggda delen av sjukhuset som invigdes för ett år sedan. Enkelrum med utsikt och med mycket av det tekniska.

Stockholm. Södersjukhuset blev veckans besök nummer två.Fin utsikt över helikopterplattan och Årstaviken. Veckans besök nummer 2. Södersjukhuset. Fin utsikt över Årstaviken/Mälarens vatten och  helikopterplattan

Gott om olika skyltar på rummet. En del för mig som patient och en del för personalen. Sängen, inte minst hade många finesser. Liksom all belysning. 

Det dröjde ett tag innan jag kom underfund med alla inställningarna på sängen. Tror inte alla var tänkta för mig.

På rummet finns en “smart tv” där man navigerar sig fram med hjälp av en fjärrkontroll. Många olika alternativ här också; patient, avdelningen, mat & dryck och nöje. Och det hela fungerade utmärkt.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

36 svar på ”Veckans besök – Samarbete med Skyltsöndag #340”

  1. Gretas grav verkade välbesökt av ljusen och blommorna att döma.
   Tack, jag mår mycket bättre men får vara konvalescent hemma ett tag till.
   (Tittade på Svt Arkiv idag och såg en dokumentärfilm film från 2005 av Ulf Strauss om Skogskyrkogården. Riktigt bra)

 1. Man får inte vara för dålig när man ligger på sjukan om man ska klara av både att navigera med smart-TV och sängen. Skönt att du är hemma igen. Ha nu en fin eftermiddag=)

  1. Nej! Och tursamt nog fick jag hjälp i början att navigera sängen. Lite svårt att se instruktionerna när man ligger i den. Teven var lättare-
   Tack, jag mår mycket bättre och skönt är det att vara hemma igen.
   Blev en kort promenad.
   Önskar dig också en fin fortsatt söndag

 2. Där fick du till en bra skyltblandning både från fina Skogskyrkogården (min fina halvmorbror Janne Lindblom vilar där och med sitt AIK-märke på stenen) och från din sjukhusvistelse nyligen.
  Jag har en ställbar säng här hemma, toppen för min rygg, tycker jag. Men här var de rätt så många varianter, ser jag.
  Greta Garbo har en otroligt vacker viloplats.

  Ha det så fint och en skön kväll. Nu ska jag strax ge mig iväg på dagens nästa uppdrag.
  Stor kram!

  1. Skogskyrkogården är verkligen stor och är en väldigt omtyckt begravningsplats för alla religioner. Något jag uppskattar.
   Sängen här var verkligen “high tech”, räknade til 20 olika positioner, finns kanske fler. Och madrassen var också speciell och “andadses”.
   Det var verkligen fint att strosa runt här och nu såg vi ju det mesta. Ska anmäla mig till en guidad tur här vid tillfälle så att jag kan se kapellen också. (De är stängda när det inte är någon ceremoni som pågår)
   Ha det bra du också.
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 3. Det blev en lång promenad för dig, fast du var konvalescent. Men, det är bra att röra på sig, om man orkar. Gallstensanfall är jobbigt, har själv fått åka in akut, fast till Karolinska, på grund av gallan. Jag har gallan och stenarna kvar också.
  Fina bilder som du har tagit vid Skogskyrkogården. Där har jag varit många gånger eftersom min förra man ligger begravd där. Har varit på 6 begravningar där också, så jobbigt, men det finns fina kapell där.
  Det är fint där och de sköter allt på ett bra sätt. Jag har även sett Greta Garbos grav. Det var inte så många gravljus där då som nu.
  Fina skyltar du visar på Skyltsöndagen.
  Alla dessa nya finesser i salen, det skulle jag ha svårt att klara av.
  Fortsätt krya på dig och var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. På Skogskyrkogården var jag i måndags och det var sedan på kvällen där jag blev så dålig. Helt oväntat! Förstod inte alls vad det var.
   Skogskyrkogården är verkligen fin och nu hade vi tid att traska runt här. Har varit här tidigare men då i andra sammanhang och inte just gått runt som nu.Nu kom vi inte in i kapellen eftersom de är öppna när det är ceremonier här och inte annars. Men jag har varit ett par innan och då i samband med begravning.
   Sjuksalen var modern och jag fick god hjälp med att få ordning på säng och belysning. Teven gick bra ändå.
   Tack, för din omtanke och jag tar det lugnt och mår bättre. Skönt så.
   Stor kram

 4. Hahaha! Gillar rubriken “i samarbete med”. Så brukar Freedomtravel skriva:-))))))
  Har aldrig sett en röd gravsten förut, bara svarta, gråa och vita (för barn). Hon står ut även efter sin död, Greata Garbo.
  Sedan skrattade hag gott åt manicken för den höj- och sänkbara sängen. Om du bara visste hur jag fick kämpa med eländet. Den gjorde på något sätt raka motsatsen till vad jag trodde den skulle göra efter att ha följt teckningarna. Men är det så komplicerat som det uppenbarligen är, så borde tillverkaren ta sig en funderare…

  Helikopterlandningsplattan är spännande att ha i blickfång, förutsatt att oljudet inte höll dig vaken vill säga.

  En toppen skyltning trots eller på grund av sjukhusvistelsen. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tackar! Ja, lite begränsat denna vecka. Men man tager vad man haver.
   Lite humor är alltid trevligt och kan pigga upp och samarbetet med Skyltsöndag gillar jag.
   Vad gäller röda gravstenar har jag på Solna kyrkogård och på Katarina sett några röda stenar. Och visst lyser de upp. Det gjorde Garbos gravsten också. Enkel dessutom och stilren. Passande tycker jag.
   Att manövrera sängen var en viss utmaning. Absolut. Man ser ju inte ritningen när man ligger där. Jag fick i alla fall en bra instruktion och efter lite träning gick det bra. Men solklart var det ju inte. Undrade också hur tillverkaren tänkt.
   Hörde inte helikoptern så det bar bra isolerat . Jag ser den ju hemma ganska ofta och hör den ibland. Här såg jag när den kom.

 5. Snygg och varierad skyltning hos dig precis som det brukar vara. Garbos grav är inte helt lätt att hitta för området är stort men ni lyckades till slut. Den verkar alltid vara välbesökt.
  Hoppas att din återhämtning fortskrider planenligt.

  Kram och god kväll!

  1. Tackar! Inte så stor variation men jag har ju varit i viss stiltje denna vecka.
   Jodå, vi hittade Garbos grav till sist. Vi var nära ett par gånger men till sist kom vi rätt.
   Jag tar det lugnt ett par dagar till och mår bättre-
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 6. Fint med alla ljus på Greta Garbos grav. Jag fick några sedlar med Greta Garbo motiv i veckan och inte viste jag att hon hade varit så snygg som ung. Jag tror inte jag sett så många filmer med henne. Veckans besök på Södersjukhuset… hoppas det gick bra. H:et är nog så viktigt för helikoptrarna. Mycket att ställa på den sängen du.

  1. Garbos grav var lite knepig att hitta men envisheten lönade sig. Graven var lite som hon; enkel och stilfull.
   Besöket på SÖS var nödvändigt men nu mår jag bättre och är konvalescent ytterligare ett par dagar.
   Fin utsikt hade jag över helikopterplattan och Årstaviken. Kul att jag också så den sista delen av den nya Karl Johan slussen passera på ett transportfartyg. Intressant.
   Sängen var “high tech”. Testade det mesta.

 7. Hade nästan varit spännande att få ligga en natt i en sådan säng, om man trycker på rätt knappar kanske man kan beställa på foodora 😉
  Har kollat lite här och vår närmsta kyrkogård är kvibergs kyrkogård några hållplatser bort, ganska stor den med fast inget världsarv.

  Brukar ju kika på en hemsida där man kan se var folk ligger begravda, har en del jag tänkt besöka, sten åke cederhök bland andra som jag sett mycket med på film och serier.
  Vi får väl se om det blir av, han ligger inte långt härifrån i Partille.

  Ha nu en fin avslutning på kvällen Ditte. 🙂

  1. Ja, det var en intressant upplevelse att dirigera sängen. Men jag fick god hjälp. Man ser ju inte knapparna från sängen. Nu tror jag maten var bra här med menyer där det fanns en del att välja på så “Foodora” kändes inte helt nödvändigt.
   Tror det är bra att skriva ner vad man själv önskar sig när den dagen kommer.
   Cederhök minns jag så väl. Här har vi Katarina kyrkogård på Söder där bl.a. Cornelis, Anna Lindh, Sara Danius och Mikael Nyqvist är begravda. Gravarna finns nästan bredvid varandra
   Önskar dig också en fin kväll.
   Här blir det fotboll Spanien- Sverige.

 8. Kyrkogårdar är vackra . Oftast! Men de måste skötas om. Av proffs.
  Er stora kyrkogård är väldigt vacker.
  Hoppas att du slipper navigera sängen igen. Verkar riktigt krångligt ! Krya på och kram!

  1. Skogskyrkogården ligger så vackert och namnet är verkligen passande. Allt här är välskött av proffs och det gör mycket. Jag uppskattar också att det är en begravningsplats där alla religioner är välkomna.
   Sängen var intressant i sig och jag fick en bra introduktion- Men nog gillar jag min egen bäst.
   Kram

 9. Skogskyrkogården är vacker men har bara sett den på bild och på tv. Bra att er envishet lönade sig så vi fick se Greta Garbos gravsten. Den var verkligen fin.
  Du fick med en hel del skyltar trots ditt besök på Södersjukhuset. Skönt att du är hemma igen.
  Krya på dig!

  1. Skogskyrkogården är verkligen vacker och och namnet är verkligen passande. Garbos gravsten kändes lite som hon; stilren och enkel.
   Jodå, det fick bli några skyltar från SÖS också. Men visst är det skönt att vara hemma igen.
   Jag mår mycket bättre men tar det lugnt ett par dagar till.

  1. Vi fick leta ett tag innan vi hittade Garbos grav. Och gravstenen var enkel och stilren och passade henne bra.
   Tack, jag är mycket bättre men tar det lugnt ett par dagar.

 10. Min kommentar måste ha försvunnit som jag skrev tidigare idag! Är glad att du är hemma och mår bättre, men så roligt att se att SÖS har fått renoverat, det liknar ju NKS lite grann!
  Jag har aldrig varit på Skogskyrkogården, visste inte att det var ett världsarv? Har ju sett bilder därifrån, och det ser fantastiskt ut. Så kul att ni hittade Greta Garbos grav, och så många ljus där fanns!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Trist med kommentarer som försvinner, men sånt händer tyvärr. Roligt att du orkade skriva en till. Tre dagar och två nätter blev det på SÖS och jag blev väldigt väl omhändertagen. Tacksam! Jag var på en avdelning i nya byggnaden som bara är ett år gammal och allt var så fräscht.
   Nu blev det en längre runda på Skogskyrkogården så vi hade möjlighet att se de flesta delarna. Här är verkligen fint och det är också en begravningsplats där olika religioner har sina gravkvarter, något jag tycker är bra. Har varit här ett par gånger tidigare men då i samband med begravningar och inte traskat runt så mycket.
   Med viss envishet hittade vi Garbos grav. Enkel, stilren och välbesökt.
   Ha det gott du också.
   Kram

 11. Skogskyrkogården verkar absolut värt ett besök … mycket att se där! Många bra skyltar hos dig… som alltid!
  Skönt att du är hemma igen … hoppas du är rejält på bättringsvägen!
  Nu redan måndag … önskar dig en bra dag!
  Kram

  1. Tack! Besöket på Skogskyrkogården blev väldigt lyckat. Mindre lyckat blev kvällen och natten när jag blev så dålig men jag är så tacksam för god vård.
   Fint att vara hemma igen och jag är mycket bättre men tar det lite lugnt i några dagar till.
   Ja, måndag – Igen.
   Önskar dig också en trevlig dag.
   Kram

  1. Tack, är så glad för att jag är så mycket bättre. Och jag är så glad för den fina vård jag fått.
   Är konvalescent ett par dagar till men promenader i mindre skala blir det .

 12. Fina bilder från Skogskyrkogården igen! Fast den där trappan var jag inte jätteimpad över, känns nästan som att jag kunde ha ritat den själv… 😉

  Skylten med sänginfon (mm) kändes liiite väl komplicerad. På Quiron (och även på allmänna sjukhuset) har jag haft en fjärr med knappar som var mer lättbegripliga 🙂

  Snyggt skyltat igen – hoppas att ditt kryande fortskrider på ett braigt sätt!

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! Jag gillade verkligen trappan här när jag såg den i sitt sammanhang. Men den gör sig inte rättvisa på bilderna. Är överlag förtjust i det Gunnar Asplund ritat.
   Sängen här hade många funktioner, testade ett 20 tal och efter ett tag gick det hur bra som helst.
   Jag blir bättre dag för dag och det är skönt att vara hemma igen.
   Önskar dig en bra måndag.

 13. Hej Ditte!
  Skönt att du är bättre. Man vet aldrig vad om väntar tyvärr runt hörnet!
  Trevligt att se Skogskyrkogården. Tror jag någon gång varit där men när…60-70-talet kanske.
  Nöjd med vården. Önskar jag vore det också om jag måste åka in…förra gångerna var det si och så…
  Kram och krya på dig! P ♥♥

  1. Hej P!
   Tack, jag är mycket bättre men tar det lite lugnt i ytterligare ett par dagar. Vi var ju på Skogskyrkogården förra måndagen och det var då på kvällen/natten jag blev dålig. Och det helt plötsligt.Skogskyrkogården är så vacker och är ju en begravningsplats för alla religioner och det tycker jag är fint.
   Jag är så nöjd och tacksam för den hjälp och vård jag fick men det kan nog variera.
   Vi hörs!
   Kram

 14. Det känns som rena sci-fi miljön där på lasarettet! Är inte säker på att jag skulle fixa alla apparater…det finns säkert patienter som inte törs röra någonting av all fin utrustning!
  Det var många som lagt ljus vid Gretas grav. Förstår att det inte var helt enkelt att hitta rätt när det är så stort.
  Fin skyltning blev det, och annorlunda!
  Kram

  1. Tack. Lite annorlunda skyltning blev det förvisso.
   Vad gäller det tekniska får man god hjälp av personalen. Men fint om man är långliggare att kunna ändra. Tror personalen också gör det per automatik hos en del.
   Skogskyrkogården är så fin och väldans stor så det tog ett tag, även efter det att vi hittat Greta Garbos grav på kartan, innan vi hittade den i verkligheten.
   Kram

 15. Fina bilder från Skogskyrkogården, man kanske skulle åka dit och fota och inte bara hänga på rockklubbar. 🙂 Krya på dig, har du tråkigt kan du ju leka med sängen, en massa knappar, såg kul ut.

  1. Tror du skulle gilla att te en tur till Skogskyrkogården och fota. Inga rockklubbar där vad jag kunde se. Men bra ändå-
   Tack, är hemma igen men hann testa sängen ganska bra och fint att kunna variera i olika lägen. (Man kunde också få hjälp av personalen…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *