Foto Spanien Torrevieja

Vattna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Vattna är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Och orden vi i år fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar kring orden. Alla som vill är också välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.) För egen del är jag i Spanien,Torrevieja och bilderna är i stort härifrån och från några utflykter. Några arkivbilder är med men i övrigt är bilderna veckofärska.

Spanien. Torrevieja. Vatten fallen i Centrum är mer till för "lyst" än att vattna något. Vattenfallen” i Torrevieja är en vanlig samlingspunkt och de är inte direkt till för att vattna något utan mer “till lyst”. Vackra mosaikbänkar finns här där man gärna slår sig ner en stund. 

Vattna

I Torrevieja finns ett flertal stränder inne i själva stan och flera strax utanför men det är inte direkt från Medelhavet här man utvinner saltet. Utan det kommer från “saltsjöarna” som ligger en bit utanför stan. Salt, saltproduktion och fisket är och har alltid varit viktigt för Torreviejas försörjning. Norrmännen kallar också passande nog ofta Torrevieja för “saltbyen”- saltstaden. Saltet härifrån blev fraktat runt om i världen och bl.a. Cuba var ett av de länder dit mycket salt kom med fraktfartyf.  Och från Havanna förde sjömannen med sig en speciell sångart som kallas “habanerassånger” och varje år är det i Torrevieja en stor musikfestival/tävlingar i just habanerassång och där många körer deltar. En känd habanerasång är den från Bizets opera Carmen. (Vill du veta mer om saltet och Torrevieja så finns ett par äldre inlägg som  jag skrivit här och här.)

Just här i stan är det inte så att man vattnar ur Medelhavet för att utvinna salt utan saltet utvinner man från de “Rosa saltsjöarna”. Och de är verkligen rosa.

Några mil nordväst om Torrevieja ligger en  vattenreservoar, “Embalse de la  Pedrera” och det var tänkt  att den skulle kunna bidra med att bevattna en del av marken och att kunna stå för en hel del dricksvatten. Men politikerna blev oense så även om tanken var god så blev inte resultatet det.

Spanien. Vattenreservoaren Embalse de la Pedrera som skulle bevattna det torra landskapet och ge vatten tillmånga boende i distriktetEn del av vattenreservoaren som skulle bevattna de torra omgivningarna och ge dricksvatten till de boende i distriktet.

Spanien. Torrevieja. Fina, varma och soliga dagar gör att jag är noga med att vattna blommorna. Hibiskusen blommar flitigt. Vi har haft fina och soliga dagar här med dagstemperaturer runt +25 så på kvällarna vill det till att vattna. Och hibiskusen trivs och har både många blommor och knoppar.

Torrevieja. Spanien. Även passionsblommam uppskattade att jag ville vattna den. Även passionsblomman uppskattade att min omtanke med att vattna den.

Vattnas i munnen

Skaldjur är en favorit Och en riktigt färsk “spagetti “frutti de mare”” uppskattar jag verkligen. Denna med räkor, olika sorters musslor och  bläckfisk i variation  åt jag på midsommarafton här I Torrevieja. Och när jag ser bilden så vattnas det i munnen-

 

 

Fler av veckans tolkningar finns  här .

 

40 svar på ”Vattna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Så mycket nytt jag fick veta bara p.g.a. salt. Vi är lyckligt lottade här som har fri tillgång till rent vatten så mycket vi behöver. Kram

  1. Salt är ju speciellt och tänk så exklusivt det var. Och visst är det fantastiskt med allt vatten vi har. Utomlands blir de ju ibland förvånade över att vi i princip nyttjar vatten från samma kran till både att dricka och duscha i
   Kram

 2. Ja, salt måste ju utvinnas någonstans, själv har jag aldrig tänkt på varifrån det kommer egentligen, intressant.
  En strand är ju alltid en strand, ro för själen tycker jag det frambringar, vackert är det ju.
  “spagetti frutti de mare” såg ju riktigt gott ut, kan vara en rätt vi måste prova någon gång, gör en notering i kalendern här.

  SV: Nakenkatter är ju speciella, tror jag föredrar våra “påklädda” katter 😉

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Jag hade inte heller tänkt tidigare så mycket på just salt och varifrån det kom. Men vid Medelhavet har jag på en del ställen sett hur man utvunnit salt från havet.
   Jag älskar ju skaldjur så den här rätten passar mig. Men man kan ju ta bort musslorna om man inte gillar dem. Jag gör det dock.
   Nakenkatt är inte min grej. Jag blev nästan rädd när jag såg den
   Ha det fint du också.

 3. Vilken härlig tolkning och nog kan det vattnas i munnen. Skaldjur är alltid ett säkert kort så länge musslor inte är inblandade 😉 Så vackert det blommar hos er. Min svägerska kom hem igår och hon var mycket nöjd med vädret och sin vecka.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Här har vi fina dagar.Inte minst vädermässigt. Och visst blommar det fint.Roligt att höra att svägerskan är hemkommen och nöjd med vistelsen-
   Man kan be att slippa musslor och få mer av räkorna. Vet de som gärna gör det.
   Önskar dig också en fin kväll och hoppas lampan var ok.
   kram

 4. Vad intressant!
  Tänkte på det där med saltet. Men minns nu att du bloggat om det.
  Ja, vatten är A och O, verkligen.
  Ha det fint, nu viftar jag iväg!
  Stor kram!

  1. Saltet är ju viktigt och så världen över. Och visst har jag bloggat om det. Många nya läsare har kommit till så det blir ibland lite repriser.
   Trevlig kväll. Här njuter vi nu på terrassen och det är +24 grader. Så skönt och några vänner kommer över. Det är ju den internationella GT/gin tonic dagen så det tänkte vi medverka i.
   Stor kram

  1. Så gott! Och det vattnas extra i min mun när det kommer till skaldjur.Här blommar det fint och jag är så stolt över både hibiskusen som växt till en buske från att ha varit en krukväxt. Och passionsblomman var bara ca. 50 cm hög när jag tog hem den på cykelns pakethållare. Vi har även en gång klippt ner den eftersom ingen kunde vattna den sommartid. Men den kom tillbaka.
   Önskar dig en fin kväll från vår terrass och +23.

 5. Toppen bilder och återigen riktigt intressant info om saltproduktionen och att saltet fraktades så långt bort som Kuba. Det hade jag ingen aning om.
  Å skaldjurspastan tar jag rakt av inklusive tallriken som är lika läcker som rätten:-) Å medan jag ändå håller på tar jag också passionsblomman:-)

  1. Tack! Ja, ibland medföljer lite info. Vet att jag för länge sedan berättade om saltet men det har tillkommit nya läsare så det blir ibland repriser. Och alla läser ju inte alltid alltid.
   Visst är tallriken som skaldjurspastan läcker. Har letat efter dessa men inte hittat dem.Och skaldjur gillas ju även av mig.
   Passionsblomman är så fin och har inte gett upp trots att den ibland inte får vatten. Vi klippte ner den en gång men se den kom tillbaka.

 6. Vatten, njutningsfullt, och vet ju att du gillar att vara nära hav och sjö. Fina bilder, och hade jag inte varit mätt nu, så hade det vattnas i min mun också över den goda Frutti di mare!
  Nu mot jobbet…
  Ha det fint!

  1. Tack!Visst är det så att hav och vatten har jag en förkärlek till. En riktigt god pasta “frutti de mare” där det är gott om skaldjur gillas.
   Hoppas du haft en bra dag och önskar dig även en bra jobbnatt. Ska titta in och läsa.
   Kram

 7. Habanera , den spelade jag ofta på pianot förr. Borde leta upp de noterna igen. Det är en härlig låt. Skull vara kul att höra körerna sjunga liknade musik.
  Salt är viktigt… och vatten ger liv.
  Vackra, inbjudande bilder… som vanligt! Kram!

  1. Tack! Tror säkert du skulle uppskatta dessa “Habaneraskonserter”. Det var en på en av stränderna i somras och vi hörde på avstånd. Men jag har hört konserterna andra år och de är mäktiga. Vad roligt att du ofta förr spelat “Habanera”.
   Visst är salt viktigt men än viktigare är ju vattnet.
   Kram och trevlig onsdag.

  1. Visst är det och även helt livsnödvändigt. Men i droppform från skyn så är jag tacksam om det inte kommer alltför mycket. “Lagom” känns i det fallet bra.
   Vad gäller havsutsikten är den svårslagen

 8. Intressant och lärorikt om saltet – tack för det!
  Mums … den frestande bilden får det verkligen att vattnas i munnen!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Saltet med sin historia är spännande och det är ju inte utan orsak norrmännen kallar Torrevieja för “Saltbyen”.
   När det kommer till skaldjur är det lätt hänt hos mig att det vattnas i munnen.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

  1. VI har det bra och tar verkligen vara på dessa sköna och behagliga sommardagar i oktober. För mig är det precis lagom nu med runt +24 om dagarna. Skönt att vistas utomhus både dagar och kvällar.
   Önskar dig en fin onsdag
   Kram

 9. Vatten – bara vanligt vatten! Så viktigt, det är inte bara! Bilderna belyser temat så bra!
  Jag vet att det finns saliner på Lanzarote också där man utvinner salt ur Atlanten! Det var riktig hårdvaluta förr!
  Kram

  1. Visst är vatten viktigt. Utan det överlever vi ju inte. Har på några andra ställen vid Medelhavet sett att man även där utvinner salt. Men här är det de rosa saltsjöarna som står för saltet. Vill minnas att jag också sett att man utvinner salt ur Atlanten på Lanzarote. Och visst var det hårdvaluta förr.
   Kram

 10. Vatten, detta livsnödvändiga. Lyxen att kunna vattna. I dag, när man tittar ut genom rutan, blir man varse att vattningen sköter sig självt. Mitt i detta gråa låter det extra härligt med sol och 25 grader. Njut dagarna!
  Kram Mia!

  1. Visst är vatten viktigt. Här kommer det nu inte från ovan men visst händer det också. Då och då. Jag har haft några fina dagar här som konvalescent och fint med lite byte av miljö.Men snart blir det hemresa.
   Vi njuter ett par dagar till.
   kram!

 11. Vatten och salt är viktiga för vårt välbefinnande. Det är också mat som får det att vattnas i munnen!
  Bra tolkning av veckans ord!
  Ha det gott!

  1. Tackar! Ja, av salt blir man ju även törstig..
   Och visst är både vatten och salt viktiga för oss.
   Ha det fint du också.

 12. Jag kan lova att det vattnades i munnen på mig också när jag såg din Frutte di Mare…måste vara massor av år sedan jag åt en senast, jag äter ju sällan ute och hemma blir det inte av. Och råvarorna har ju inte samma färska kvalitet heller…
  Färgen på vattnet i reservoaren var så vackert turkos. Påminner om mina vardagsrumsgardiner…
  Ja tänk att ni har så varmt fortfarande, för mig låter det som högsommartemperatur. Inget jag saknar, idag har vi 13 varma grader, vilken skillnad på nollgraderna och snö igår!
  Fin tolkning Ditte!
  Kram

  1. Tackar! Jag är förtjust i skaldjur så när de kommer fram vattnas det ofta i min mun.Hemma lagar jag ytterst sällan just denna rätt men ofta andra där skaldjur ingår. Kanske ska ändra på det.
   Visst är vattnet i reservoaren härligt turkost.Skulle kunna tänkt mig ett bad. Men se det är inte tillåtet. Och jag är ju lydig. Ibland.
   Här är det behagligt nu och det blåser lite. Jag gillar ju inte när det blir för varmt. Vill kunna röra mig utan att känna att “jag avlider”. Skönt med +13. Stor skillnad mot dagen innan.
   Ha det gott.
   Kram

 13. Ett sådant intressant inlägg! Mycket jag inte kände till tidigare om Torrevieja och saltet. Sköna bilder också, som gjorde att det vattnades i mun.

  1. Tack! Jag visste inte heller så mycket om saltet tidigare men blev intresserad när vi kom hit.
   Och skaldjur kan verkligen få det att vattnas i munnen.

 14. Det vattnades i munnen av sista bilden. Jag har besökt och badat i Lac Rose i Senegal utanför Dakar. Den rosa färgen kommer av alger som är det enda skan leva i det salta vattnet, sjön blir rosa när solen står i en speciell vinkel, tyvärr var jag där vid fel tillfälle på dagen.
  Man kan bada i cirka tio minuter, akta ögonen och sen upp och duscha. Dom som jobbar med saltutvinning där smörjer in huden med fet salva,

  1. Visst är det fascinerande med dessa roa saltsjöar. Vi har ett par i Torrevieja men där är det badförbud numer med höga böter om man blir påkommen. Även här är det dessa alger som ger den rosa färgen. Intressant att du sett liknande i Senegaloch även badat där-
   Från saltsjöarna i Torrevieja tror jag mycket av saltutvinningen numer sker med hjälp av maskiner och saltat fraktas så småningom på “band” till hamnarna för vidare resor.

  1. Nej, det gör vi inte. Men ibland blir det för mycket i vissa delar av världen och andra får inget alls. Och rent dricksvatten är en bristvara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *