Resor i Sverige

Vättern runt – Med natur, historia, kvinnor och kultur

God tidig morgon! Dags igen för en rolig och arbetsrelaterad resa där jag är guide och reseledare. Denna gång styr vi färden en bit söderut, till Vättern och med visst fokus på Hjo, Visingsö och Vadstena. Dessa platser har flera saker gemensamt men en är att de är förknippade med berömda kvinnor.  Så förutom den vackra naturen och  stopp vid flera fina platser runt Vättern så är det dessa tre kvinnor vi kommer att få veta mer om. Sedan är ju själva resan med olika stopp under vägen en nog så viktig en del av upplevelsen.

Karlslunds herrgård och huvudentrén.

Vättern runt

ska det bli under tre dagar och vi startar nu på morgonen från Cityterminalen i Stockholm. Första stoppet gör vi strax söder om Örebro, på fina Karlslunds herrgård. Här är det dags för lunch och efter den brukar det vara skönt  att ta en promenad i den vackra trädgården innan vi reser vidare. Miljön inomhus är också så fin och likaså mat och service. Karlslunds herrgård är verkligen en favorit och det helt oavsett årstid. Senast jag var här sommartid var 2019 och då var vi på väg med en grupp till Bohuslän.

Fint att inta en kopp kaffe på maten i denna inbjudande  och grönskande park som ligger på baksidan av huvudbyggnaden.

Från Örebro och Karlslunds herrgård kör vi till Vättern. Passerar Askersund och Karlsborg och kör vidare till staden Hjo. Här ska vi se en utställning om Estrid Eriksson och Svenskt Tenn. (Hon är född i Öregrund men växte upp i Hjo) Och vi kommer även att ha tid för att strosa runt i denna fina lilla stad.

Övriga kvinnor vi kommer att få veta mer om  är Ellen Key författare, pedagog och kvinnosaksidealist som byggde sitt hem på “Srrand” som ligger vid Omberg på den  östra sidan av Vättern. (Syns på kartan till höger om de två tt i Vättern)

Karta över Vättern och med platser runt om. Karta över Vättern

Målet för dagen är Jönköping där vi ska bo på anrika Elite Stora hotellet. Ett hotell som är byggt under mitten av 1800-talet och idag är varsamt renoverat.

 

Här i vid Vättern, i närheten av Omberg byggde Ellen Key sitt hem; Strand. (Inlägg  härifrån kommer när jag är kom hemma igen från resan.) 

I Vadstena kommer vi att få en guidning med fokus på den heliga Birgitta, hennes tid i staden med kloster, kungar och borgare.

Vadstena. Delar av det gamla klostret. Vättern i bakgrunden. Bild tagen när jag var här på jobbresa för några år sedan. Delar av det gamla klostret och Vättern syns i bakgrunden.

Vadstena och mera Vättern- Vadstena och mera Vättern

Det är här runt Vättern

som var jag kommer att befinna mig denna helg. Och eftersom jag arbetar hela dagarna och en bit in på kvällarna så kommer jag inte att vara en så flitig bloggvandrare. Men ett par egna korta inlägg kommer det  att bli och mer från resan när jag är hemma igen.

24 svar på ”Vättern runt – Med natur, historia, kvinnor och kultur”

 1. Så roligt det låter.
  Känner förstås igen en del av platserna, de ligger ju inte så långt bort från oss.
  Ser fram emot lite höstiga bilder från olika platser.
  Ha en fin tur! Kram!

  1. Tack! Vi har haft en väldigt bra första dag. Och i morgon blir det bl.a. Visingsö och Ellen Keys “Strand”. En heldag.
   Och så mycket höst är det inte utan med sensommar med blommor och vacker grönska. Strålande dag idag och det tackar vi för. Och visst är vi nästan i dina trakter så kan tänka mig att du känner igen dig.
   Kram!

  1. Visst är det! Och Sverige är så fint nu med all grönska. Vättern mötte oss med toppenväder och det har varit en väldigt lyckad dag.
   Hoppas ni haft det bra i Benidorm-
   Trevlig hemresa.

 2. Wow, vilken trevlig och intressant resa som väntar, en resa helt i min smak. Det finns mycket intressant att se i Sverige och området kring Vättern har mycket att bjuda på. Många jullov har tillbringats i Mullsjö och delar av släkten på min mammas sida kom från Karlsborg. Ser fram emot att få läsa mer om er resa!

  Kram och god fredag!

  1. Känns riktigt roligt! Vi har haft en toppendag idag med fin lunch på Karlslunds herrgård i Örebro och sedan eftermiddagen i Hjo med tid att på egen hand se den fina stan och sedan den fina utställningen om Estrid Eriksson, Josef Frank och Svenskt Tenn. I morgon bl.a Visingsö och Ellen Keys “Strand”.
   Får skriva mer utförligt när jag är hemma ingen men ett smakprov kommer i morgon..
   Kram och trevlig fredag. Det som är kvar av den.

  1. Verkligen! Och vädret verkar vara med oss. Vadstana är fint. Har också övernattat där men nu bor vi suveränt på Stora hotellet i Jönköping och har det som bas. Vadstena blir det mycket av på söndag-
   Kul att din pappa är född och uppvuxen i Jönköping så då känner di kanske stan väl.
   Trevlig helg

 3. Ännu en trevlig jobbresa! Nästan på min hemmaplan! Vättern runt har man ju åkt några gånger – finns mycket att titta på. Vi har åkt båt mellan Hästholmen och Hjo .. det var trevligt, men den båten går nog bara i juli.
  Ha det fortsatt gott under resan!
  Kram

  1. Tack!Det är så roligt och vi har haft en väldigt lyckad första dag med strålande sol dessutom. Kommer nog lite närmare dina trakter på söndag. Besöket i Hjo blev en höjdare och där ingick också en suverän guidad tur av den Estrid Eriksson/Svensk Tenn som pågår där nu. Vi hann ju också “göra stan”.Ohc nu blir det ett par nätter med Jönköping som bas. I morgon blir det Visingsö och Ellen Keys “Strand”. Spännande.
   Kram

  1. Vi får se upp. Noterade en massa arrangemang i Hjo. Men vi ska i morgon till Visingsö och dit tror jag inte cyklisterna ska. Tur med vädret har vi i alla fall.

  1. Tack! Jätteroligt! och det har varit en fantastiskt bra första dag men många upplevelser och fint väder. Korta inlägg kommer under resans gång men mer näst jag är hemma igen. Detta är ju en jobbresa men känns lyckad.
   Kram

 4. Hjo under sommaren är ett paradis! Vi har en kompis som flyttade från Tyresö till Hjo och hon älskar “byn” under sommartid. Vadstena – är det inte Gerd som har skrivit om klostret några gånger. Det är riktigt kul att vara “fripassagerare” med alla som åker kors och tvärs genom Sverige (och Spanien också för den delen) – man lär sig många nya ställen och/eller fräschar man upp minnet.
  Hoppas du har riktigt kul med din grupp!

  1. Hjo är ju en så fin stad och särskilt vår, sommar och nu sensommar.Vi hade väldig tur med vädret idag och det lär fortsätta så under helgen. Vi takcar för det.
   Vi har haft en toppendag på alla sätt och morgondagen går säkert i samma spår. Då blir det bl.a. Visingsö.

 5. Kul att du är guide och reseledare, vi campade i Vadstena på vägen hem i somras, där är vackert. Det är en njutning att bara vandra runt så det måste vara kul att vara guide och reseledare på sånna platser.
  Intressanta kvinnor jag får kika lite närmare på.
  Där är verkligen vackert.
  Elite stora hotellet, fint när gamla hotell och så får vara kvar. ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Vad roligt att ni också stannade Vadstena. Och så fint! Ja, hela varvet runt Vättern är vackert och det finns mycket att se och uppleva.
   Hotellet här i Jönköping är riktigt trevligt och har anor. Men tursamt nog är rummen renoverade.
   Vad gälle kvinnorna här kommer de med i inlägg när jag är hemma igen,-
   Ha det fint du också. Vi har det så bra-
   kram

 6. Ser fantastiskt ut, anar att det blir en trevlig jobbresa. Ellen Keys namn känner man igen. Hoppas ni får fina dagar!
  Tro minsann att jag såg din dotter Liv i morse på Arlanda, tyvärr kom jag inte till hennes ” bord” för då hade jag tänkt presentera mig! 😉
  Ha det fortsatt fint på resan!
  Hälsningar från Malaga!
  Kram

  1. God morgon!
   Det blev en fin första dag för oss och med lyckade stopp. Väldigt roligt att se Hjo och inte minst utställningen där om Estrid Eriksson, Josef Frank och Svenskt Tenn.
   Säkert var det Liv du såg på Arlanda denna arla morgonstund. Hon jobbar ofta dessa fakirpass.
   Anade att ni var i Malaga eller Barcelona.
   Ha det så bra ni kan.
   Kram

 7. Gott med jobbresa i detta fina vädret! Det är verkligen många som “gör” Sverige nu under pandemin. Inget ont som inte har något gott med sig! Vi upptäcker mer om vårt fina land!
  Kram

  1. Visst hade vi tur både med vädret och resmålen runt Vättern- En toppefin resa. Jag hade med 33 gäster så visst är det många som nu vill ut och se mer av Sverige.
   Kram!

 8. Nämen hej, du har lite diskret bara smugit iväg igen, säg den som stoppar Ditte! Kul med en ny färdledar-resa! Förstår att du trivs som fisken i vattnet!
  Jag har för länge sen campat Vänern och Vättern runt, olika somrar dock. Inte så mycket jag minns, vi fokuserade så lite på de kulturella upplevelserna då, det var mer familjesemester med häng på stranden som gällde. Men Hjo minns jag som en fin pärla till stad.
  Tack för första guidningen, läser vidare

  1. Vi har haft en jättefin resa på alla sätt. Mycket att se och uppleva och i strålande sol- Nej, inte var man i unga år så kultur eller historieintresserad. Men nu så….
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *