Resor utomlands Spanien

Vattenfallen i Algar- Les Fonts d´Algar

Häromdagen vidgade vi vyerna och gjorde en heldagstur med utflyktsbolaget ”Rosa resorna/Rosa bussarna”, Viajes Rosa Tours . (Tyvärr en mindre bra hemsida) Nu var det vattenfallen i Algar – Les Fonts d´Algar som var vårt första stopp. Ett uppfriskande sådant. Men inget bad för min del.

Ett av de större vattenfallen i Algar.Vattenfall, ett vattendrag som faller rakt ner. Det bildas av  källvatten som samlas ihop. Och vid vattenfallet har det rinnnande vattnet inte kunnat nöta ner marken lika mycket som på andra ställen och ett större eller mindre stup bildas.

 Vattenfallen

i Algar är ett naturreservat som ligger drygt 15 km nordväst om Benidorm på spanska Costa Blanca, en bit upp i bergen. Här finns ett vattenfallssystem i olika nivåer och flera naturliga ”pooler”. Dessa pooler har skapats då vattnet från floden Algar passerar byn Callosa d ´en Sarria, på sin väg mot Medelhavet och staden Altea där den mynnar ut.    (Själva ordet ordet algar betyder grotta på arabiska)

Något bad blir det inte för mig i det 16-gradiga vattnet. Men lite stänk från vattenfallet livar upp.

Det är brant att ta sig uppför men fina trätrappor underlättar det hela. Och att ta sig runt det 1500 meter långa området är en vacker promenad, men en hel del uppför är det. Men trätrappor, räcken och fina promenadstigar finns. (Även att ta sig upp till entrén innebär en rejäl backe upp)

Ganska brant att ta sig uppför.

Och allt vatten gör att det verkligen grönskar.

Och inte bara växterna trivdes här. Vi såg flera som tog sig ett dopp i det klara och friska källvattnet i flera av de  pooler som vattenfallen bjöd på-

Vi lämnade efter ett par timmar vattenfallsområdet och gick den branta backen ner mot byn. Vacker grönska och mängder av fruktodlingar kantade vägen .

Hus modell Ä. Bara framsidan var kvar. Kanske något öfr den händige. I varje fall är läget naturskönt. 

De vita taken är nät som täcker fruktodlingarna. Just nu är det i huvudsak nisperos som odlas och jag har sett dem på flera ställen här i bergstrakterna. 

Nisperos

Nisperos, på svenska heter de japansk mispel, ett lite intressant namn, för de kommer ursprungligen från södra Kina-

Frukten påminner om en aprikos och både till utseende och smak och kan användas till mycket förutom att äta dem som de är.  jag tycker de är goda och man ska se till att de är lite njuka för då är de bäst. Mispeln är en avlägsen släkting till äpplet och innehåller mycket socker, syra och pektin. Furutom att äta frukten som den är används den bl.a.  till marmelad, sylt, gelé och även vin kan tillvekas av dem. Och mispel i sockerlag abvänds ofta i Kina för att lindra halsont. här provade vi även honung som hade mispel som bas. Riktigt gott.

Imorgon fortsätter turen mot den lilla bergsbyn Guadalest.

Nisperos – på svenska japansk mispel finns det  nu gott om.

 

Vi har under årens lopp gjort en del utflykter med ”Rosa bussarna” och likaså med bolaget David´s Tours. Båda bolagen erbjuder i stort sett liknande turer men under olika veckodagar och vi har flera gånger använt oss av dem och varit väldigt nöjda.  (Även flerdagsresor finns och till olika platser runt om i Spanien. )

 

 

34 svar på ”Vattenfallen i Algar- Les Fonts d´Algar”

 1. Vilken trevlig njutflykt och vattenfallen såg väldigt härliga ut men även för min del hade det varit en smula för kallt. 18 grader och jag hade hoppat i så länge luften varit tillräckligt varm. Vacker miljö i alla fall och det är alltid trevligt att vidga sina vyer.

  Kram och ha en fortsatt bra onsdag !

  1. Detta blev en väldigt lyckad njutflykt och det är roligt att vidga vyerna. Och just här hade vi inte tidigare varit. Vattenfallen är ju ganska små men miljön var så vacker runt om och allt så grönt pch vackert. Jag tänkte lite på dig när jag var här för jag vet ju att du är bra på att bada även i kalla vatten. Varmt i luften var det, +25.
   Önskar dig också en trevlig onsdag. Det som är kvar av den.

 2. Nu har jag läst ikapp och njutit o kommenterat dina förra inlägg.
  Vilken resa, himla vackert jag hade nöjt mig med lite stänk men hade det varit varmare i de naturliga poolerna hade jag gärna simmat, Det gamla huset synd att baksidan fattas, där var det vackert ,-)
  De gula frukterna Nisperos ser goda ut, vattenfallet så vackert, vattenfall har något visst, har sett många vackra i Norge.
  Du njuter på…precis som man ska göra ta tillfället i akt.
  Härliga bilder.
  Ha det fortsatt fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Men vad trevligt att du haft behållning av att ”följa med” mig runt. Trevligt att ha dig med. här uppe vid vattenfallen är det så vackert och grönt- Skön miljö. Lite stänk blev det på mig men det fick räcka.
   Nisperos är goda och nu är det verkligen säsong för dem. Billiga dessutom!
   Vattenfallen här är ju små i förhållande till de norska som har ju en helt annan kraft och storlek.
   Vi har det bra och roligt att se sig omkring.
   Stor kram!

 3. Intressant utflykt med mycket vatten och grönska!
  Tänk, så mycket det finns att upptäcka!
  Jag har ofta sett de vita näten på odlingar. Ser kul ut men är förstås nödvändiga. De där frukterna verkar goda, ser så ut i alla fall.
  Tänk, idag har jag tid, och den tiden har jag använt till att njuta av solen, väldigt mycket. Min balkong är kanon just nu!
  Stor kram!

  1. Det blev en jättefin dag på alla sätt och alltid roligt att vidga vyerna.Och det finns mycket spm vi kan nå med hjälp av både bussar, båt och tåg.
   Nisperos är riktigt goda och särskilt om de är riktigt mogna, annars blir de lätt beska. Men de vi köpte var perfekt solmogna.
   Skönt att det vackra vädret hemma består och lika bra att passa på att njuta av det. Skönt att din balkong nuverklingen komer till användning. Njut på!
   Stor kram!

 4. Vilket härligt ställe! Och det där huset är inte bara ”något för den händige”, det är säkert även ”ett hus med potential”.

  1. Det var verkligen fint här och en så vacker grönska. Vad gäller huset har du nog helt rätt. Men det är inte direkt för oss.

 5. Wow vilka bilder!! Och backar 🙂 Fantastiskt fint där men bada hu så kallt.
  Nisperos är inte så goda tycker jag. Provade ju allt när jag hade spansk sambo …
  Tack för fin dag i dag och för mig lååång promenad – och glass 🙂
  Kram P ♥♥

  1. Tack! Fint är det verkligen vid vattenfallen i Algar och backar är det gott om. Även naturpoolerna var fina, men inte min badtemperatur. Vill helst ha +25.
   Mogna nisperos är goda men i måttliga mängder. Honungen tycker jag är god liksom sylten till en god ost. Såg och smakade även dessertvin som vad gjort av nisperos
   Srort tack själv för idag. Jättetrevligt! Och långt fick du ju gå. Jag manar ju på dig…
   Stor kram!

 6. Så nära jag har varit ditt njutställe på din njutflykt. Altea ligger ju nära och där åt vi lunch i november med Calpeklippan som utsikt. Nästa gång ska vi ta oss till vattenfallen i Algar. Tack för tipset Ditte!

  1. Altea ligger ju väldigt nära men en lunch där vid Caöpeklippan är inte dumt det heller. Altea tyckte vi om och Denia också och längs kusten och uppe i bergen här finns många vackra platser- Vattenfallen är ju ganska små om man tänker på vattenfall, men ändå ett väldigt ifnt och grönskande område.
   Ett besök här var verkligen trevligt-

 7. Så otroligt vackert! Tack för att du visade vattenfallet för det missade vi ju trots att vi faktiskt åkt genom byn vars namn visserligen börjar på C, men som jag aldrig kommer ihåg hela namnet på;-)

  1. Tack!Visst är detta fina omgivningar! Och namnet på själva byn där vattenfallen ligger är Callosa d ´en Sarrià.
   Nu är ju inte vattenfallen så stora i sig men miljön är tilltalande och likaså grönskan.Kansk ekommer ni förbi här nästa gång.

 8. Vilken fantastisk promenad med både vatten och vacker natur. Mycket fina bilder! 🙂
  Ha en skön torsdag!
  Kram!

  1. Tack! Det blev verkligen en fin runda här och så grönt och friskt bland all växtlighet.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram!

  1. Vattenfallen är ganska små om man tänker på de som finns i Norge och även i Sverige på sina ställen, men inte desto mindre vackert. Omgivningarna var verkligen gröna och med så vackra växter.
   Kram!

 9. Hade aldrig hört ordet ”nisperos” – kollade upp engelska ordet,
  vilket är ”loquat” (japanskt plommon).
  Men vilka underbara foton! Vattenfallen är ju en ögonfröjd. Ser ut
  som skira, virkade spetsar.
  Den där poolen ser väldigt lockande ut. Undrar hur man klättrar upp ur den?
  Ser inga stegar eller trappor.
  Tack för en trevlig njutflykt!
  (Här har vi bara regn; ska fortsätta resten av veckan. )

  1. Tack! Här var verkligen vackert om än inte vattenfallen var så stora så var det svalt och fint att strosa omkring här. Om man badade så fanns det rep och stegar från poolerna så att dte gick att ta sig upp. Nisperos är det spanska ordet och på svenska blir det japansk mispel trots att frukten kommer från Kina. DEt engelska ordet är just ”loquat”.
   Jättetrevligt Ruth att du var med oss här.

 10. Så fint och grönskande! Tänk att listan vart man vill resa blir längre varje gång man får nya fina tips på sker man vill upptäcka?

  1. Verkligen! Så är det för mig också. Nytt kommer upp på listan med mycket jämna mellanrum. Detta en jättetrevlig utflykt, men vattenfallen i sig är inte direkt så märkvärdiga i storlek. Men det var ett fint område med vacker grönska och vi kombinerade med ett besök i den fina lilla byn Guadalest. Och vackert är det här uppe i bergen.

  1. Praktiskt! Tyvärr har inte gramnnarna här nisperos men citronr och apelsiner så det får duga det också.
   Testade nisperosmarmelad som vi köpte tilllsammans med stark ost och det var riktigt gott och även honumgen gjord på nisperos smakade bra.

 11. Tack för utflyktstipset! Jag hade förstås ingen aning om att det fanns nåt sådant i Spanien. Helt klart är att det inte lär bli något bad för mej heller, då ska det i alla fall vara minst 20 grader varmare i vattnet. 🙂

  1. Det är en trevlig utflykt hit och fint att konbinera med både Gualalest och /eller Finistrat, två fina byar i närheten. Men jag tror man ska åka i ”lågsäsong” innan turistinvasionen kommer. Nu var det ingen trängsel och gott om plats.

 12. Vi var dit till fallen för många år sen, men jag minns inte att det var sådär grönt och fint och att fallen såg så pass pampiga ut. Var kanske där på fel årstid, det torkar väl ut mer på sommaren kan tro. Eller så har dom fräschat upp det. Måste nog åka dit nån fler gång och kolla 🙂

  Ha en fin torsdag!

  1. Just nu var det väldigt grönt och fint här och en jättetrevlig tur. Men inte är vattenfallen stora om man jämför med både norge och en del i Sverige och andra ställen. Men trevliga omgivningar och ett fint område. Ett bra stopp är det om man är i trakterna. Och det är ju lätt att planera in att ta en sväng hit.
   Trevlig torsdag.

 13. Det såg verkligen vackert ut! Och det där huset hade kanske varit nåt att sätta tänderna i 😉
  Stor kram

  1. Området är verkligen vackert men huset känns som en stor utmaning att få i beboligt skick. Men lantliga omgivningar är det.
   Stor kram!
   Trevlig torsdag”

 14. Nisperos, vilket vackert ord, nästan ännu vackrare än frukten! Men varför importeras den inte hit? Eller gör den det utan att jag sett till den? Visserligen är jag urdålig på att äta frukt men nog brukar jag kika lite på urvalet i allafall. Vattenfallen är magiska. Om det varit olidligt varmt i luften hade jag nog valt att doppa mig!

  1. Visst är det ett vackert namn! Jag tror inte den importeras till Sverige. Tror derasät och växt period är ganska kort och den ska ätas helt mogen annars är den besk. Helst också mogna på träden. Skulle den importeras till Sverige skulle den behöva plockas i så god tid och då inte smaka något gott.
   Vattenfallen här är ju jämförelsevis väldigt små men ändå vackra och omgivningarna här likaså.
   Olidkigt varmt var det inte…Men du hade nog doppat dig. Jag har med åren blivit en badkruka…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *