Stockholm

Vatten och grönska längs Årstaviken/Mälarens stränder

Alldeles där jag bor blandas vatten och grönska med storstadens puls. Och det är bara att välja vad av det jag för stunden vill ha. Och vill jag ha både och så går det bra. Här på Söder i Stockholm bor jag liksom ”mitt i” och med närheten till båda- I går valde jag att ta mig an vattnet och grönskan och styrde stegen en bit bort längs kajen och Mälarens vatten, Årstaviken.

 Årstaviken är en del av Mälaren och en promenad här sommartid innebär alltid att närheten till vatten och grönska finns . Årstaviken är en del av Mälaren och en promenad här innebär alltid att både vatten och grönska finns nära.

Nedanför Eriksdalsbadet ligger Årstaviken, en del av Mälaren. Och på andra sidan, vid ”Hamnvakten” ligger Hammarbykanalen som hör till Saltsjön/Östersjön

Vatten och grönska

eller grönska och vatten – Båda finns här i riklig mängd. Här längs vattnet ligger flera olika koloniområden och det är alltid lika roligt att stanna till och njuta av alla vackra växter. Ofta finns koloniägarna här och berättar gärna om de växter de har på sina lotter. För min del som inte är så bevandrad bland växtnamnen lär jag mig ofta något nytt. Tursamt nog har jag ett par bloggvänner, Anki och Paula som kan det här med växter så jag försöker hos dem vidga mina växtkunskaper.

Här en av kolonilotterna som hör till Eriksdalslundens koloniområde.  (Merinfo. om området via länken.)

Och visst grönskar det fint!

För mig blir det ofta så att stegen tar mig hit till Årstaviken för en promenad. Och även om det är varmt i stan så finns här träd längs vattnet och som ger behaglig skugga. Promenadvägen här längs vattnet är omtyckt och så alla årstider. Vintern har sin tjusning och många söker sig hit då också- För egen del går jag ofta här och särskilt sommartid finns behaglig svalka att få-

Vatten och grönska är en bra kombinationVatten och grönska .

Här har jag lämnat Årstaviken och tagit mig högre upp i Eriksdalslundens koloniområde. Jag närmar mig också nu storstadsbruset och hör på nytt trafiken uppe på Ringvägen.

I bakgrunden syns delar av hotell Clarion och längre bort till höger skymtar Folksamhuset.

Jag stannar till och pratar med ännu en kolonilottsägare och beundrar även här de vackra växterna.

Jag visste inte vad detta var men en bloggläsare berättade att det är en sumak och det finns många olika arter.  Stort tack Elisabeth!

Väl hemma hos mig stannade jag till hos min granne som har en hel del blommor och grönsaker på sin terrass.

Gott om olika sorters tomater. Här cocktailtomater.

Även  gurkor trivs här-

 

34 svar på ”Vatten och grönska längs Årstaviken/Mälarens stränder”

 1. Hej Ditte!
  Oj så fint det är bland dessa kolonilotter, måste vara mysigt att lyckas få ha en sån så nära stan!
  Blommorna ser ut som Borstblomma…Iaf bladen är lika 🙂
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Här längs Årstavikens vatten är det verkligen fint att promenera.Och kolonilotterna är så prydliga och här trivs så många olika sorters växter- Jag var lite inne på borstblommor och kanske är det sådana här. Tack för förslaget.
   kram!

 2. Det är en sumak! Så otroligt fin, eller hur? Vi har nog vandrat i varandras fotspår. Promenerar nästan varje dag här med min dvärgschnauzer Molly. Känner igen alla platser. Koloniägarna uppskattar när man visar beundran över deras trädgårdar o är alltid villiga att berätta mer om sin pärla. Blir definitivt en tur även i detta område idag, kanske t o m ett stopp vid Skrovet .

  1. Tack! Då har jag lärt mig något nytt. Ska skriva in det i texten. Jag tittade efter dig och Molly när jag gick här i går och har gjort det andra gånger också. Men du ska se att våra vägar korsas här en dag-
   Önskar dig en fin fredag.

   1. Vi bor bra här. I stan men med vatten och grönska helt inpå. Trevligt att du följde med på rundan.
    Önskar dig också en fin lördag.
    kram

 3. Så trevligt att få vandra med dig på Söder.
  Jag och mysingen har varit och gått där ibland kolonilotterna och denna årstid är det så prunkande vackert. Men nu är det länge sedan vi var där.
  Du visar också så vackra bilder så det är en fröjd för ögat.
  Jag har bott på söder i min ”ungdom”, nej jag var 30 år, jo, jag var fortfarande ung då. Bodde på Gotlandsgatan, inte alls långt ifrån Sofia kyrka och Vitabergsparken.
  Tack för promenaden.
  Trevlig helg och varm kram till dig.

  1. Jag kan tänka mig att ni tyckt om att promenera här och jag följer så gärna årstidernas växlingar här bland kolonilotterna. Och visst grönskar det vackert just nu- Vad roligt att jag kan glädja dig med mina bilder för jag försöker fånga just det jag ser genom kameran. Det är så roligt att du går med mig här och även om du inte är fysiskt närvarande så tänker jag på dig då och då när jag strosar här.
   Gotlandsgatan var jag förbi idag en sväng och vinkade både till Vita Bergen och Sofia kyrka.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 4. Så fint det är hos er. Där skulle jag gärna haft en kolonilott men jag kan tänka mig att de är eftertraktade och kötiden lång.
  Dessutom är det knappas aktuellt för en skåning 😉

  Kram och trevlig fredag!

  1. Omgivningarna här omkring är fina och det går snabbt att lämna storstadens brus och söka sig hit ner. Här längs vattnet och uppe på höjderna finns många olika koloniområden och de är eftertraktade. Jag nöjer mig med att ofta gå förbi här och njuta av det vackra- Går fint det också-
   Och du har ju en fin trädgård.
   Kram och jag önskar dig en fin fredag.

  1. Tack! Vad trevligt att du följde med. Här är verkligen fina promenadområden och mysigt att slå sig ner vid strandkanten en stund. Vad trevligt att du kommer härifrån och att jag kunde framkalla lite nostalgikänsla.
   Ha det gott du också.

 5. Kolonilott har jag en vän som äger…aldrig besökt vederbörande men funderingarna på att ha en sådan har ju funnits…ja..”fanns”…har gett upp det då frugan tycker det är hemskt jobbigt…så det får väl bli hus med trädgård nån gång kanske…men bara kanske…helst Spanien isåfall 😉

  Fantastiska bilder igen….ha det underbart nu.

  sv: Tack.

  1. Stort tack! Jag går gärna förbi dessa fina oaser som kolonilotterna är. Men jag har haft trädgård färdigt i mitt liv. Kan tänka mig en udde där det finns klippor men inget gräs. Några blomkrukor kan få finnas och en liten rabatt. Men inget mer…Hus med trädgård har jag haft så det behövs inte . I Spanien har vi ett litet radhus med en terrass med plattor och krukor.En rabatt med lite växter finns också. Helt överkomligt. Och väldigt trevligt.
   Ha det fint du också-

 6. Visst promenerade vi vid Årstaviken när du guidade mig en dag? Ja, jag vet… minnet är kort… 🙂

  Vackra bilder. Grönskan är bedårande och vatten, ja, det vet jag att både du och jag gillar. Plus många fler.

  1. Jadå! Vi gick här, men inte direkt upp i koloniområdena. Men du har så rätt. Och en fin sträcka att vandra är det.

 7. Snacka om att bo i en oas mitt i stan. Som du vet tycker jag mycket om Årstaviken med omnejd. Vi brukar ju gå på andra sidan viken, så det är himla kul att se det som ligger tvärsöver i närbild här. Å ”strandpromenaderna” där är ju fantastiska! Åsså har vi återigen nåt gemensamt igen – noll koll på namn av vad vi tittar på i blomsterform;-)

  1. Jodå, det gör vi. Vet ju att ni ofta går på andra sidan och dit ser vi ju. Ibland blir det även turer för oss dit också. Men det var ett tag sedan.
   Nu fick jag hjälp med denna borstblomma och har memorerat den. Undrar varför jag har svårt för växter, insekter, fåglar och svampar. För det som annars handlar om namn vad gäller geografi. årtal i historia och andra samband minns jag.Och namn på en massa saker…

 8. Stockholm är verkligen fantastiskt med all sin grönska och med massor av vatten! Fina bilder, och än har vi sommar!
  I morgon kommer jag till dina trakter!
  Kram och godnatt!

  1. Tack! Visst är det så. Och här u trakten är det mycket ”Pride” – även på Thaiboat. Välkomna till våra trakter.
   Kram

 9. Längs Årstaviken och vid kolonilotterna promenerade vi en del när maken hade kvar sin lägenhet på Metargatan.
  Saknar den tiden lite.
  så mysigt med söderlägenhet men blev lite för dyrt till slut med två bostäder.
  Dessutom upptäcktes att han inte var skriven i Sthlm så SKB tillät inte han ha kvar den.
  Dock står han kvar i lägenhetskön.

  1. Kul att du känner igen dig. Och Metargstan passerar vi då och då . Och två bostäder blir en del. Helt klart. Vi har en bostadsrätt så den har vi kvar var vi än är skrivna. Men fint att maken står kvar i bostadskön . Och tyvärr är den väldans lång.

  1. Alltid lika trevligt när du går med. Säkert hade jag då lärt mig än fler blommor. En bloggvän berättade för mig att den ”röda borstblomman” var en sumak så nu vet jag det. Roligt med ny kunskap och vad gäller blommor, svampar, insekter och annat har jag mycket att lära mig.
   Önskar dig också en fin lördag.
   kram

  1. Här är det mitt i stan men med fina grönskande miljöer helt inpå. Också vattnet förstås.
   Fina dagar nu i Stockholm att njuta av .
   Trevlig lördag.

 10. Så fint. Roligt att se lite av Stockholm utanför turiststråken.
  Härligt med dessa koloniområden, ger grönska och glädje för många.
  Önskar dig en härlig weekend!

  1. Här går vi ofta och det är en fin promenad med mycket grönska och vackra blommor. Koloniområdena är många så det finns mycket finr att titta på.
   Önskar dig också en fin helg.
   Strålande sol i Stockholm idag

 11. Vilken lummig fin promenad jag fick följa med på! Sumak? Det har jag i mald form i en kryddburk! Lite syrlig, används i asiatiska grytor! Där ser man. Så mycket fägring i bilderna så jag kan bara sammanfatta: såå vackert! Kram

  1. Jag går ofta här och varje årstid har sin tjusning. Just nu i sommartider är det så vacker grönska och de som har kolonilotter tar så väl hand om dem att det är en fröjd att passera. Jag stannar gärna till och pratar med koloniägarna och de berättar gärna om sina växter. Sumak finns i mpnga olika varianter och även som krydda har jag sett.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *