Stockholm

Vatten och båtar – Natur och storstad.

I Stockholm är närheten till vatten påtaglig eftersom stan är byggd på 17 öar, Årsta holmar inkluderade. Här finns en “blandning  av sött och salt”- även om Östersjöns sälta består av tämligen bräckt vatten. Och visst är det just närheten till vatten som ger Stockholm sin speciella prägel. Vatten och båtar  har alltid lockat och fascinerat mig. Båt har vi haft i olika omgångar under årens lopp och att jag nu bor på en kaj, 10 meter från vattnet, är en god ersättning. Här ser jag dessutom mängder av båtar av olika slag från parkettplats. Och så hela året.

Swe Bulk, ett stort lastfartyg, har just slussat i Hammarbyslussen och har nu kommit ut i Hammarbykanalen, Östersjön.

Vatten och båtar

av skilda slag är det gott om i Stockholm. Här blandas de jättestora kryssningsfartygen med Finlandsbåtar, fritidsbåtar, lastfartyg och båtar som transporterar människor på vattnet. Ett bra alternativ till övriga kommunala transportmedel. Fredagens sköna sommarväder lockade oss ut på promenad längs några av Stockholms vatten och även ett par “båtpromenader”  ingick.Vi gick längs vår kaj på Södersidan, Norra Hammarbyhamnen, till Barnängsbrygganoch tog där färjan över till “Lumabryggan” i Södra Hammarbyhamnen, Hammarby Sjöstad. En kostnadsfri resa på några minuter.

“Sjöstan “i sig är vid och utsträckt och uppdelad i många olika områden längs Hammarby sjö-  Första inflyttningen skedde här 2001 och området är fortfarande under utbyggnad.

Hammarby sjö- Förekomsten av vatten och båtar är påtagligVy från Sjöstadssidan mot Söder. Här reser sig Sofia kyrka uppe i Vita bergen,  som ett landmärke. Och förekomsten av vatten och båtar är påtaglig. 

För oss blev det en rejäl promenad på sammanlagt nästan 13 km. Och vi hade här Sickla köpkvarter som mål. Färjan från Barnängsbryggan över till Lumabryggan och sedan en fin promenad längs vattnet till Sickla strand och vidare upp till köpkvarteren

I stort sett följde vi den prickade linjen. Men vek av tidigare ner mot Hammarby sjö för att sedan gå längs vattnet till Henriksdalsbryggan.

Närvaron av vatten och båtar är stor även i Sjöstan. (Hammarby sjöstad)Färjan på väg tillbaka till Södersidan. Även här omges vi av vatten och båtar. Fint att bo här i Sjöstan och ha sin båt nedanför i  Hammarby sjö, en del av Östersjön.

Mycket grönska och många bryggor längs Sickla kanal.  Och hus som är an och avpassade för att smälta in. (I området finns både hyreslägenheter och bostadsrätter.) 

 

Vi fortsätter längs vattnet

Hammarby sjö har  övergått i Sickla kanal och kommer fram till Sickla sluss. Slussen här förbinder Järlasjön i Nacka kommun med Sicklasjön och sedan kan man ta sig vidare med båt ut i Hammarby sjö- Östersjön. Slussen har begränsad öppettid, några timmar på lördagarna. Men det går också att kontakta slussvakten för att få slussa andra tider. Har dock inte sett direkt någon större båttrafik här. Men passagerarbåten Ran går på specialturer då och då.

En del av Sickla sluss och med  Södermalm i bakgrunden.

En bit efter Sicklaslussen ser vi Hammarbybacken. Nu i grön variant. Och närmare än så här kom inte Stockholm vad gällde vinter OS 2026.

Hammarbybacken i grön sommardräkt-

Och grönskar gör det även runt Sicklasjön i Nacka.

Vi närmar oss Nackareservatet och jag stannar till på brom över dit. Blickar ut över Sicklasjön som en bit bort övergår  i Järlasjön. 

Ärendet i Sickla köpkvarter är snart uträttat och efter ett “pitstop” promenerar vi en annan väg tillbaka mot Hammarby sjö. Nu för att  vid Henriksdalsbryggan ta färjan hem till Söder och Barnängsbryggan.

Fina träbryggor går längs vattnet.

Färjan Lotten, döpt efter en av Fogelströms karaktärer i hans “Stockholmsserie,  går i skytteltraftk. Och på några minuter är vi åter hemma på vår kaj igen.

Känslan att vara omgiven av vatten och båtar gillas. Känslan att vara omgiven av vatten och båtar gillas.

 

16 svar på ”Vatten och båtar – Natur och storstad.”

 1. Oj vilken fin berättelse om dina hemmakvarter, återigen får jag lite längtan tillbaka. Vi bodde i Nacka mellan 1991 och 2000 och jag minns så väl när de började riva gamla lugnet och så småningom växte sjöstaden och Sickla köpcentrum upp.
  Det känns som igår när jag läser dina ord och tittar på de fina bilderna…och vilket väder ni har!
  Visst minns du väl gamla lugnet? Jag/vi cyklade in till stan på den tiden och det kändes inte alltid helt säkert att passera, men man var nog lite påverkad av alla filminspelningar som hade ägt rum där. Ja det förändras överallt, på gott och ont, men just i det här fallet är det nog mest på gott, synd förstås om alla gamla hantverkare som blev “hemlösa” när allt revs. Tack Ditte för att du väckte många minnen till liv!

  1. Vi går här ganska ofta och har ju sett hela området i Sjöstan växa fram. Och här byggs det fortfarande en hel del. Minns när området var nytt och med fuskbyggen, inga platser att parkera bilarna., avsaknad av butiker, service och skolor. Men idag är det ett fint område med mycket grönska och hög trivselfaktor. Vi går tar nu och då färjan över från Södersidan och går längs Sickla kanal och Sicklasjön till “Köpkvarteren”. En fin promenad. Ibland blir det också cykelturer. Och visst minns jag gamla “Lugnet”. Men så lugnt var det ju inte annat än till namnet.
   Vad roligt att jag kunde väcka upp lite gamla minnen.

 2. En snabb genomgång av dina foton och fina berättelsen, gör att jag återminns en del av det du visade mig i somras. Fantastiskt, så vackert du/ni bor! Det är något visst att omges av vatten.
  Jag lockades av barnbarnet idag att ta ett snabbt dopp i Vänern. Men det är så långgrunt så man får gå långt ut för det.
  Nu bio, stor kram!

  1. Jodå, en del av detta känner du ju helt klart igen.
   Och visst bor vi väldans bra och alltid mycket att titta på om man vill.
   Grattis till sommarens första bad! Så långt har jag inte ens kommit i tankarna. Men kanske kommer jag dit. Och även ner i vattnet.
   Mysigt med bio.
   Här njuter vi på balkongen i den fina kvällen och har lite underhållning i kanalen och på kajen.
   Stor kram!

 3. Det var en promenad som hette duga må jag säga! Å det i fantastiskt fint väder. Varje gång jag är i dina trakter så tänker jag att det är precis som i ett semesterparadis. Hammarby Sjöstad och Sickla bjuder ju faktiskt på allt och lite därtill, och det mitt i stan, fast på landet. Det enda som skiljer dina fina trakter från en spansk semesterort är kanske antalet pitstops och prisläget på restauranger/barer. Ja, och långa sandstränder då. Men gillar man inte sand mellan tårna så spelar det ju ingen roll;-)

  1. Stränder har jag sedan flera år inget behov av.Och jag är ju mest i skuggan av hälsoskäl. Vill helst leva några år till- Solat har jag gjort tillräckligt i mina dar.
   En fin promenad blev det och varierad. Men en del pitstop finns under vägs.Men inte är de lika frekventa som de spanska. Och prisläget högre. Verkligen skönt väder. Och här längs vägen får man ju både stad och land. En bra mix.
   Nu balkonghäng i den ljumna kvällen och mycket som händer på kajen och i kanalen. Nästan svårt att hinna med.

 4. Hej, jag flyttade från stockholm ut till vischan 1995, då var inte sjöstaden ens ritad! Eller så låg ritningarna kvar på bordet…Men Hammarbybacken känns igen minsann! Ni har fina soliga dagar,så även här, men jag är glad att det ska bli svalare på måndag, jag fungerar så himla dåligt i värmen- Kram

  1. Ja, Sjöstan växer på sig och det har blivit riktigt fint. Många gröna ytor,bryggor och närhet till vattnet lockar och även att det är hyfsat nära storstan. Men i början var det trassel med fuskbyggen, fukt och annat.
   Hammarbybacken är kvar och ser nog ut som den alltid gjort.
   Fina dagar har vi och gårdagen var “lagom varm” så vår långpromenad var behaglig.
   Gillar numer heller inte för mycket värme.
   Kram!

 5. Som sagt förr, Stockholm är ett gott bo-alternativ, med lantlivs-grönska, oaser och allt absolut allt därtill!!
  Underbart se bilderna!
  Stor kram!

  1. Tack! Det finns många fina platser att bo på. Och Stockholm är en av dem. Arvika en annan.
   Vi delar med oss av det vi har och kan då ta del av så mycket. Just nu njuter jag av min del av Stockholm och just vattnet och grönskan.
   Stor kram!

  1. En fin promenad blev det. Och Sommarstockholm har mycket vackert att erbjuda och så även vad gäller promenadvägar. Gäller att ta till vara de fina dagarna.

 6. När Raoul bodde i Hammarby Sjöstad for vi på utflykt med Ran genom Hammarbyslussen ut på Järlasjön. Det var lummigt och vackert där.
  Kram!

  1. Den turen har vi tänkt ta, men ännu inte kommit till skott. Kanske i sommar. Här längs vattnet är det verkligen fint.
   Kram!

 7. Så roligt att läsa om, och se dina bilder från, vår vackra sjöstad. Promenaden förbi Sickla sluss och Hammarbybacken bort till Sickla köpkvarter gör jag flera gånger i veckan eftersom jag oftast handlar i Sickla. Älskar omgivningarna här. Senast i förrgår stod jag och sonen på bron bakom Fredells (numera Bauhaus) och beundrade utsikten över Sicklasjön och alla näckrosor. Och tog i princip exakt samma foto som du. 🙂

  1. Vi går här då och då och det är en jättefin promenad. Särskilt i sol och vackert väder. Men oftast blir det här på Södersidan längs vattnet som jag går. Nästan varje dag. Har också jobb på gång med gäster från kryssningsfartyg som vill att jag ska lägga upp en Söderpromenad med lite blandat. Så då ingår också Åsöberget, Vita bergen och området runt Mosebacke. Och om vi hinner Monteliusvägen. Så roligt att visa Stockholm för kineser som är kunder denna gång. Men först nu resejobb till Dalhalla i helgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *